RINO – Příběh špióna je dokument o Karlu Köcherovi, který pronikl do CIA. „Je to neuvěřitelný příběh,“ říká režisér

11. říjen 2016

Od konce září můžete v českých kinech vidět dokumentární film RINO – Příběh špióna. Vypráví o Karlu Köcherovi, který byl jediným špiónem východního bloku, kterému se podařilo proniknout do americké CIA, odkud vynášel informace pro československou rozvědku a KGB.

Režisér dokumentu Jakub Wagner říká, že jádrem inspirace byla odtajněná složka Karla Köchera, kterou zpřístupnil Archiv bezpečnostních složek. Ve dvaceti krabicích je uložených více než 10 tisíc stran dokumentů s fascinujícím příběhem špióna, jehož jedno z krycích jmen bylo právě RINO.

„Je to tak kontroverzní a komplikovaná osobnost, že ho člověk nemůže nijak zhodnotit. Je to možná absurdní, že ho po 5 letech bádání člověk stejně nepozná. Myslel jsem, že ho poznám, že k němu najdu mnohem hlubší klíč, ale ta jeho dokonalá manipulace a maska, kterou dal i mediálně najevo, zůstává neodhalena,“ charakterizuje Karla Köchera Wagner.


Myslím, že mu vadí skoro všichni, co vystupují v USA. Má pocit, že na něho hází špínu. Do jisté míry to chápu, hrabeme se mu v životě, ale ten život byl do jisté míry mediální. On na to přistoupil a teď má pocit, že kdokoliv řekne nějakou negaci, tak je to špatně. Jakub Wagner o reakci Karla Köchera na dokument

Bývalý špión nechtěl mluvit o osobních věcech a také o konkrétní podobě informací, které ze CIA vynášel ať už pro československou rozvědku, nebo pro KGB. Štáb vyrazil natáčet i do USA, kde získal díky Vladimíru Ševelovi, autorovi knihy o Karlu Köcherovi Český krtek v CIA, přístup k lidem, kteří v Köcherově příběhu také hráli roli. Sám Köcher do Ameriky nejel, protože by byl pravděpodobně zatčen.

Jakub Wagner popisuje i unikátní archivní záběry, které pro dokument v Americe získali. Jako součást propagandy byl Karel Köcher v roce 1984 zatčen ve velkém stylu a za účasti médií, zatčení natáčely televize ABC a NBC. Několik fotografií z jeho zatčení je i v české složce. Poté, co byl o několik let později s Američany vyměněn, nastoupil do Prognostického ústavu, kde pracoval až do roku 1989. Dnes je v důchodu.

autoři: zbu , jpr
Spustit audio