Sen mnoha žen? Sběratel vlastní 800 párů dobových bot i lodičky Adiny Mandlové

29. říjen 2014

Mít tak v šatníku na 800 párů bot – to je sen spousty žen. Proto vás možná překvapí, že takovou obdivuhodnou sbírku obuvi vlastní muž. Jmenuje se Lubor Obendrauf a sbírá především dobovou obuv. Vlastní i boty, které nosila dodnes slavná herečka Adina Mandlová.

Za 20 let zvládl sesbírat stovky párů bot, a to především dámských. Ty nejstarší v jeho rozsáhlé sbírce pocházejí z léta 1889 a ty nejmladší naopak z počátku 90. let 20. století. „Bratr mého dědečka byl švec, a tak jsem se k tomu náhodou dostal,“ přibližuje počátky svého sběratelství. Něco mu zbylo po předcích. Pak začal nakupovat sám a postupem času z toho všeho vznikl pořádný kolos, jak sám připouští.

Čtěte také

Do studia Radiožurnálu přinesl Lubor Obendrauf lodičky, které nosila Adina Mandlová. „Jsou z kůže krajty královské. Byly ušity v roce 1936 jedním malostranským ševcem,“ vysvětluje s tím, že tehdy stály 27 tisíc prvorepublikových korun. „Auto tehdy stálo něco málo přes 30 tisíc korun,“ uvádí pro srovnání.


Vržou vám kožené boty?
„Kožené boty stačilo naolejovat terpentýnovým nebo jiným olejem. Někdy pomohla jen mýdlová voda a vrzání se odstranilo,“ prozrazuje Lubor Obendrauf.

Prohlíželi jste si někdy dobové boty? Pak vám možná připadaly jako střevíčky z pohádky. „Ve 30. letech byla nejžádanější velikost 35 nebo 36,“ potvrzuje Lubor Obendrauf. Od té doby nám však chodidlo narostlo a od 50. let byla velmi žádaná velikost 38. Dnes nejsou výjimkou dámské boty o velikosti 42.

Kde dobové boty kupuje? Proč za první republiky letěla jemná kozí kůže? A je dnes klasické ševcovství drahé? Ptala se moderátorka Zuzana Burešová, která si během vysílání Večerního Hosta Radiožurnálu vyzkoušela lodičky z roku 1938.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio