Šperk je ženská zbroj, snažím se do nich vložit duši, říká návrhářka

23. únor 2016

Jednoroční pobyt ve venezuelském Caracasu jí přinesl obrovskou pracovní zkušenost – právě tam spatřila pravé a přírodní kameny. „Viděla jsem umělce, kteří dělají šperky, a ženy, které je nosí s ladností a hrdostí. Říkala jsem si, že to musím přivézt k nám,“ vysvětluje návrhářka šperků Jitka Mlynarčík Kudláčková.

Po návratu do Česka založila vlastní firmu, velká konkurence ji nezastrašila. „Mám nějaký podnět, za kterým si jdu. Můžete zhmotnit myšlenku,“ vysvětluje s tím, že svou práci bere jako dar.

Zajímá se především o přírodní motivy, fascinují ji motýli, těm ale předcházela kolekce Voda. K ní došla, když jí kamarádka vyprávěla o vodě – že má vědomí a my o ní nic nevíme. „Pozorujete louži, a na základě toho nakreslíte šperk, který se jmenuje Louže, a pak ho vyrobíte,“ nastiňuje.

Každá její kolekce má koncepci, příběh, perfektní řemeslné zpracování, snaží se ale také vložit duši – aby to nebylo jen zlato a drahý kámen, ale také něco navíc. Obnosem z kolekce Motýli přispěla na koryta pro koně – jak se sekají louky, tak motýlů ubývá. „ V motýlu vidíte pánaboha,“ říká.

Čtěte také

K jejímu oblíbenému materiálu patří tahitské perly, obdivuje také smaragdy, modré safíry. Šperky ale nedělá sama, má tým zkušených lidí a designérů, často vyrábí na zakázku – lidé k ní přicházejí s určitou představou, nebo si povídají, a pak teprve šperk vzniká.


Z 90 % chodí pro šperky muži.

Šperk je podle ní ženská zbroj, při důležitém jednání připoutá pozornost. „Je v tom mnoho zajímavých věcí,“ usmívá se. Sama přiznává, že je spíše konzervativní a ráda by zůstala u ruční práce, její manžel je ale velký inovátor, takže používají laser, licí technologie, voskovačku, 3D tiskárny…

„Pro naše zákazníky děláme exkurze, kdo má zájem, jak šperk vzniká, tak se může přijít podívat,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , prh
Spustit audio