Své oči ještě můžete zachránit. Oční lékařka radí, jak na to

12. říjen 2015

Pracujete u počítače tak často, že denní světlo nevidíte, jak je den dlouhý, a nevybavujete si, kdy jste naposledy strávili den bez počítače? Pak si dávejte pozor. Dlouhodobé přetěžování očí může vést k mnoha velmi nepříjemným onemocněním.

„Oči si samy řeknou,“ říká primářka Lucie Valešová. „Když začne být intenzita mrkání tak silná, že to začne obtěžovat při práci, je ideální v tu chvíli s prací u počítače přestat.“

Čtěte také

Něco takového se snadno řekne, ale často mnohem hůře udělá. Jen málo zaměstnavatelů je natolik osvícených, aby své zaměstnance pustili domů předčasně „jen“ proto, že mají po náročné práci unavený zrak. Řešení i tak existuje.

„Doporučuji oči na chvíli zavřít, nebo jim dopřát umělé slzy, které povrch oka svlaží a oko osvěží,“ radí oční doktorka.

Orientální medicína. Zaručený lék?


Nejsme prvotně uzpůsobeni práci nablízko. Naše oči byly vyvinuty, abychom běhali po lese, lovili zvěř, udržovali oheň a sbírali borůvky. Proto o své oči musíme pečovat.

Pokud tyto rady nepomáhají, zkuste svou pozornost obrátit na pomyslný východ – konkrétně k orientální medicíně. Ta doporučuje konkrétní oční cviky, které by údajně měly dopomoci ke zdravým a svěžím očím.

Lucie Valešová je tomu ale skeptická. „Neznám žádného pacienta, který by ke mně přišel s tím, že cvičil oční cviky a že se mu zrak zlepšil. Klasická medicína tyto praktiky zkrátka nemá podloženy konkrétními výsledky.“

Problémem dnes nejsou pouze počítače, ale i chytré telefony, o kterých se v této souvislosti mnoho nemluví. Opravdu jde o skrytou hrozbu pro náš zrak? Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.