Syrová strava může být vhodná pro onkologické pacienty, tvrdí klinická naturopatka. Má to ale háček...

22. duben 2016

Na povzbuzení doporučuje ženšenový čaj a také vodu. Když jsme dostatečně hydratovaní, neměli bychom být unavení. To alespoň tvrdí klinická naturopatka a nutriční terapeutka Kateřina Boesenberg.

Klinická naturopatie zahrnuje celostní medicínu, aplikaci léčebných bylin a klinickou nutriční medicínu, tedy znalost různých stravovacích stylů i doplňků stravy. Kateřina Boesenberg klinickou naturopatii studovala v Austrálii.

„Studovala jsem angličtinu a pak jsem zjistila, že můžu studovat na vysokoškolské úrovni,“ vysvětluje a přibližuje život v Sydney, který je slunečnější než v Česku. „Lidé se usmívají a jsou příjemní. Také australská mentalita je hodně rozdílná. Asi je to životním stylem. Australané jsou pozitivně naladění,“ dodává.

Lidé stále podle jejích slov nejsou zvyklí na klinickou naturopatii. „Často musím vysvětlovat, jakou odbornost nabízím,“ potvrzuje Kateřina Boesenberg s tím, že někdy má pacient okolo sebe okruh lékařů, s nimiž spolupracuje. „Vzájemně se snažíme vymyslet to nejlepší pro pacienta,“ vysvětluje.

Čtěte také


Nejčastěji vyvracím mýty o zázračných účincích bylin. Kdyby nám jedna bylinka dokázala vyléčit rakovinu, jsme všichni zdraví.KATEŘINA BOESENBERG

V rozhovoru s moderátorkou Michaelou van Erne navíc připomíná sílu funkčních potravin. „To je potravina, která nabízí něco navíc, třeba více vitaminu C nebo zinku, antioxidantů a podobně,“ osvětluje s tím, že se třeba vůbec nevzdává ani raw food, tedy syrové stravy. „Když si vezmeme onkologického pacienta, syrová strava pro něj může být vhodná. Ale jen na určitou dobu, ne dlouhodobě,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio