Vychází kniha o Karlu Weinlichovi. Je to výpověď o době, ve které tento režisér žil, připomíná autorka

10. květen 2016

Pokus o životopis, takový má podtitul kniha o rozhlasovém režisérovi Karlu Weinlichovi, kterou napsala Lucie Weissová. Jeho pohádky slýchávala z rozhlasového vysílání, ale poprvé se sešli před 26 lety.

„Dělali jsme spolu rozhlasovou revoluci a zapůsobil na mě,“ vybavuje si a připomíná skromnost tohoto rozhlasového režiséra: „Byl tehdy velkou osobností a shromáždil okolo sebe spoustu lidí. Na začátku to bylo skutečně odvážné, protože nikdo nevěděl, jak sametová revoluce dopadne.“

Kniha vzpomínek podle ní vznikla zcela spontánně. Jednou se s Karlem Weinlichem potkala a on napůl v žertu prohlásil, že by měl začít psát paměti. „Tak je nadiktuj mně,“ navrhla Lucie Weissová. Slovo dalo slovo a vznikla knížka Karel Weinlich – pokus o životopis.

„Nechtěli jsme vyprávět jen o životě Karla Weinlicha, ale také o době, v níž žil,“ přibližuje Lucie Weissová v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou a připomíná, že známý rozhlasový režisér si pamatuje 30. léta, druhou světovou válku, 50. léta i období normalizace. „Doufám, že to pro čtenáře mladšího věku, kteří si tu dobu nepamatují, bude poučné. Jeho rozhlasová práce bude zajímavá pro mladší kolegy i posluchače,“ tvrdí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: šše , zbu
Spustit audio