Večerní host1. dubna  2014 v 23:05  

Výroba sýrů není věda, ale řemeslo, říká výrobce kozích sýrů, které oceňují i ve Francii

Kozy - Foto: Zuzana Wirglová

KozyFoto: Zuzana Wirglová

Kozí mléko jako podřadná a zapáchající potrava pro prasata? I s takovými předsudky prý k Davidu Kolmanovi z farmy Krasolesí, která získala bronz v prestižní soutěži Farma roku 2013, často lidé přicházejí. „Bývají to většinou zástupci starší generace. Když jim dám ochutnat sýr nebo jogurt, bývají překvapeni, jak dobře to chutná,“ popisuje v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Výroba sýrů není věda, ale řemeslo – a je potřeba se ho naučit, shrnuje David Kolman. „Když jsme postavili sýrárnu, měli jsme štěstí. Chtěli jsme dělat plísňové sýry francouzského typu, které tu tenkrát nikdo nedělal, a já měl čas se to učit. Plísňové sýry jsou sice jednoduché, ale je potřeba pochopit jejich podstatu a vyladit podmínky jejich zrání. Trvalo to dva a půl roku,“ vzpomíná. 

Několikrát už na vlastní kůži zažil – a na vlastní jazyk ochutnal – jak vynikající jsou pravé francouzské plísňové sýry. „Navštívil jsem ve Francii řadu míst, kde je prodávají – a samozřejmě jsem se prodávajícím díval pod ruce,“ usmívá se. „U nás taková tradice prodeje sýrů není, proto se snažím přiblížit francouzskému vzoru.“ 

Předem rozkrájené, navážené a zavakuované balíčky sýrů? Něco takového ve Francii nezažijete. „Tento přístup se mi u nás nikdy nelíbil, chtěl jsem proto francouzskou kulturu prodeje, kdy sýry nejsou zabalené a prodejce každému odkrojí, kolik chce, přenést k nám do Česka. A zatím se mi to daří, byť je podobný způsob prodeje náročnější na hygienu,“ vysvětluje David Kolman. 

Jak se vlastně vyrábí sýr? I na to se Zuzana Burešová svého hosta zeptala. A zajímalo ji třeba i to, co obnáší chov náročných anglonubijských koz. 

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.  

Autor:  Alžběta Švarcová  (als)
Pořad: Večerní Host Radiožurnálu  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí–pátek 21:05, sobota 23:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace