Zhypnotizuju každého, říká zkušený klinický psycholog Jiří Zíka

16. duben 2014

Máte dlouhodobé zdravotní potíže? Koktáte? Máte strach z pavouků? Nebo se „pouze“ chcete zbavit chuti na čokoládu? Pomoci vám prý může hypnóza. Alespoň to v rozhovoru se Zuzanou Burešovou tvrdí klinický psycholog Jiří Zíka, který se hypnoterapii věnuje už 35 let.

„Kontraindikace hypnózy neexistuje a já jako zkušený hypnotizér si můžu dovolit dělat ji i s těmi, s nimiž by nikdo nezkušený pracovat nemohl,“ popisuje Jiří Zíka, podle nějž je do určité míry možné zhypnotizovat každého. „Pracuji tak i s dětmi nebo například s lidmi, kteří jsou v těžkých depresích nebo remisi psychózy.“

V případech zdravotních obtíží, kdy je problém způsobem organicky – tedy poškozením mozku – podle něj hypnóza nepůsobí jako základní terapie, ale jako doplněk. „Každý problém však má psychickou nadstavbu. I lidem se zlomenou nohou je možné pomoci, aby svůj úraz prožívali jinak, lépe.“

Představujete si hypnózu jako stav, kdy naprosto ztrácíte svou vůli a jste vydáni zcela napospas hypnotizérovi? Tento pohled, zpopularizovaný především nejrůznějšími televizními show, je podle Jiřího Zíky mylný. „Hypnóza, která má pomáhat lidem, je mnohem civilnější. Hypnotizér nemusí vypadat jako myslivec, který uhranul Viktorku,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

On sám se během hypnózy především snaží navázat kontakt s klientovým podvědomím. „Podle reakcí podvědomí se pak jde dál. Tento postup se kombinuje s přímočarými sugescemi, které jsou zaměřeny na konkrétní problém. Slova ‚musíš‘, ‚nesmíš‘, ‚nedělej‘ však nepoužívám, snažím se člověka motivovat pozitivně,“ popisuje.

V jakých případech se při terapii hypnóza používá? Je možné zhypnotizovat každého člověka? A může se této metody i zneužít? Na to všechno Jiří Zíka odpovídal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.