Tipy na víkend 10.–12. ledna: Na loutkové představení, do přírody nebo na íránské filmy

Nenechte si ujít oslavy 23 let fungování pražského klubu Rock Café, zamiřte do kina na íránské filmy, udělejte si výlet do zámeckého parku ve Velkém Březně a v trutnovské galerii Uffo si nenechte ujít novou výstavu Josefa Bolfa. Pěkný víkend!

Pražský klub Rock Café v sobotu oslaví 23 let od zahájení provozu
V programu vystoupí skupiny Sixin a Prago Union společně s projektem Champion Sound Live Band. Součástí programu bude také divadelní improvizační show založená na řadě nápaditých a originálních her a scének s názvem Komediomat.


Zobrazit tipy na víkend 10.– 12. ledna na větší mapě

Den tuleňů a lachtanů v ústecké zoo
Pojďte do zoologické zahrady v Ústí nad Labem v sobotu oslavit Den tuleňů a lachtanů. Co vás čeká? Promítání fotografií, výtvarná dílna, povídání s chovateli, cvičení lachtana Moritze a krmení tuleňů Juniora, Mary a Zoly.

Carmina Burana v Ostravě
V ostravské aule Gong si můžete v sobotu od 19 hodin vyslechnout koncertní verzi opery Carla Orffa Carmina Burana.

Festival íránských filmů v Praze
Více než dvě desítky snímků sbírajících ocenění napříč mezinárodními festivaly po celém světě, nové festivalové sekce a významní hosté budou charakterizovat Festival íránských filmů. Jeho třetí ročník se zaměří na výběr ze současné tvorby, kterou ještě tento víkend můžete navštívit v pražských kinech Světozor a Oko.

Čtěte také

Opera Tannhäuser ve Státní opeře
Pražská Státní opera uvede v sobotu premiéru nové inscenace opery Tannhäuser od Richarda Wagnera. Do pražského operního repertoáru se jedna z nejoblíbenějších a nejuváděnějších Wagnerových oper vrací po více než 15 letech v hudebním nastudování britsko-německého dirigenta a dlouholetého uměleckého spolupracovníka Státní opery Hilaryho Griffithse.

Premiéra inscenace v divadle Minor
V pražském divadle Minor má v neděli od 18 hodin premiéru inscenace Jak kohouti obarvili svět aneb Magoři dětem.

Loutková pohádka v Černošicích
Vydejte se s dětmi do černošického kina Club. V neděli tam pro ně mají od 16 hodin výpravnou loutkovou pohádku v podání divadla Já to jsem. Divadelní scéna vytvořená ze staré školní lavice, starých strojů, pomocí kterých lze vytvářet zvuky meluzíny a deště. Ručně řezané loutky, každá z jiného druhu dřeva–to vše proto, že jedním z cílů této pohádky je učit děti a možná i nás dospělé vnímat, poslouchat, dívat se, cítit, sáhnout si. Loutková pohádka o skřítcích, vílách, přírodě, lásce, ale i o drakovi pro malé i velké diváky.

Navštivte zámecký park ve Velkém Březně na Ústecku
Právě tam kvetou nově vysazené jabloně. Zámek je přes zimu zavřený, park si ale lidé mohou prohlédnout celoročně. V zimě je otevřený do 16 hodin. Zámecký park ve Velkém Březně byl založen v polovině 19. století, kdy si zde hrabě Karel Chotek, purkrabí Českého království, nechal postavit rodinné sídlo. Je plný vzácných stromů a keřů, jsou v něm sto let staré rododendrony, různé druhy magnolií a spousta běžných druhů dřevin, jako jsou duby nebo buky.

Čtěte také

Procházka slatiňanskými lesy
Vydejte se do lesa. V lesích na Chlumu u Slatiňan je teď otevřena bývalá protipožární hláska. Kromě obnovy stavby bylo upraveno i její okolí a vykácena část stromů, které bránily v rozhledu. Vzniklo i ohniště s kmeny na sezení. Památka je volně přístupná veřejnosti.

Hláska, návštěvníky většinou považovaná za torzo rozhledny, je propojena s turistickými okruhy navazujícími na slatiňanský zámek a dalšími cíli v okolí, jako je Kočičí hrádek nebo naučná stezka kolem Kochánovických rybníků. V sousedství se navíc nachází komplex rekreačních lesů Podhůra, muzeum starokladrubských koní v objektu nazývaném Švýcárna nebo rozhledna Bára s lanovým centrem.

Výlet do Adršpašských skal nebo Broumovského kláštera
Krátký výlet si o víkendu můžete udělat také na Broumovsku. Turisté tam nejčastěji míří do Adršpašských skal, Broumovského kláštera, anebo třeba na Ostaš. Vy ale určitě nevynechejte naučnou stezku Lom Rožmitál u Broumova.

Čtěte také

Retrospektiva Jana Kotíka v pražském Veletržním paláci
Ve Veletržním paláci v Praze najdete retrospektivní výstavu významného českého malíře Jana Kotíka nazvanou Jan Kotík 1916–2002. Kotík byl malíř celoživotně zaujatý tématem podstaty uměleckého díla a jeho role ve společnosti, schopný výrazné intelektuální reflexe. Vedle obrazů vytvářel i grafiky, kresby, koláže, invenčně zasáhl i do sféry užitého umění a průmyslového designu.

Výstava Svět za zrcadlem v galerii na pražském Smíchově
V Galerii Portheimka v Praze na Smíchově najdete novou výstavu Svět za zrcadlem. Jde o společný projekt malíře Miroslava Jiránka a jeho ženy-výtvarnice, kreslířky a grafičky Viktorie Ban Jiránkové.

Výtvarná díla lidí bez domova v pražské Galerii Art Space
V Galerii Art Space v Řetězové ulici ještě tento víkend najdete výstavu výtvarných prací, které vytvořili lidé bez domova. S každým uměleckým dílem představí také osud a příběh jeho autora. Cílem projektu Homeless Art je přiblížit život bezdomovců široké veřejnosti a pokusit se změnit úhel pohledu na tuto komunitu.

„Někteří lidé nejsou na ulici kvůli neschopnosti vést běžný život, ale berou tuto životní volbu jako formu svobody či je sem dostaly různé životní osudy,“ uvádějí pořadatelé výstavy.Výstava bude otevřena ještě v sobotu a v neděli vždy do 21 hodin.

Čtěte také

Retrospektiva sochaře Kurta Gebauera v Praze
V pražské Galerii NoD začala výstava děl sochaře Kurta Gebauera nazvaná Letmý průnik. Kurátor Jiří Machalický ji pojal jako autorovu částečnou retrospektivu a soustředil se hlavně na Gebauerovo oblíbené téma plavkyň a vznášení. Výstavu doplňuje série kreseb v Café NoD a instalace Vznášení nad křižovatkou Dlouhé a Rybné, která se ve volném prostoru objevila už před časem.

Sochař a profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Kurt Gebauer patří k nejvýznamnějším osobnostem českého výtvarného umění. 72letý umělec začínal jako kamenosochař a veřejnosti je znám hlavně svou oblibou v netradičních materiálech nebo právě instalacemi v parcích a jiných veřejných prostranstvích.

Česká grafika v pražském Hollaru
Více než tři desítky letošních jubilantů Hollaru představují své práce v galerii tohoto sdružení českých umělců grafiků na Smetanově nábřeží v Praze. Jsou mezi nimi například nadcházející pětapadesátníci Tomáš Hřivnáč a Jiří Mikeska, pětašedesátníci Michael Rittstein a Olga Vychodilová, letos sedmdesátiletý Josef Mžyk nebo dříve narození Jiří Bouda a Zdeněk Mézl, kteří oslaví osmdesátiny.

Výstava Pavla Matysky na Brněnsku
V galerii Jamborův dům v Tišnově na Brněnsku začíná v sobou v 18 hodin výstava Pavla Matysky nazvaná Z a do b. Potrvá do 23. února.

Čtěte také

Malby a kresby Josefa Bolfa v Trutnově
Galerie Uffo v Trutnově zahájila letošní sezónu výstavou děl malíře Josefa Bolfa. Výstava nazvaná Odložené případy bude přístupná do 11. února. Galerie na letošní rok připravila devět výstav. Bolf na výstavě představuje svá díla vytvořená technikou malby a kresby.

Výstava Kam nechodí slunce aneb Vodohospodářské podsvětí v Českém Krumlově
Českokrumlovský kolektor, kamennou štolu pod českobudějovickými sady, historický vodojem v Písku i nový kanalizační sběrač v Táboře si mohou prohlédnout návštěvníci českokrumlovského divadla. Začala tam výstava Kam nechodí slunce aneb Vodohospodářské podsvětí. Představuje fotografie Slavomíra Kubeše, které vznikly ve spolupráci s provozovatelem vodovodní a kanalizační sítě, společností ČEVAK. Výstava bude přístupná každý den od 11 do 22 hodin do 3. března.

Bronzové objekty Davida Černého v mladoboleslavském muzeu
Výtvarník David Černý má ve Škoda Auto Muzeu v Mladé Boleslavi výstavu svých bronzových objektů. Návštěvníci si mohou prohlédnout jednotlivé historické události z českých dějin a české kultury na „ostrovech“ odlitých z bronzu. Prvních šest objektů výstavy nazvané Český betlém bude v Mladé Boleslavi k vidění do konce dubna, v budoucnu by měla následovat výstava dalších šesti modelů.

Celkem Černý vytvořil 14 objektů, dva z nich ale někdo před několika lety ukradl. Návštěvníci výstavy se mohou na výstavě v Mladé Boleslavi například přenést do období vlády Karla IV., být svědky premiéry Dona Giovanniho ve Stavovském divadle nebo vidět natáčení Amadea Milošem Formanem.

Čtěte také

Expozice k výročí založení závodu Tylex v Kamenici nad Lipou
V Kamenici nad Lipou začala výstava připomínající 65. výročí založení tamního textilního závodu Tylex. Strojová výroba výšivek dávala práci až 240 lidem, vypomáhaly v ní i dělnice z Polska a Vietnamu. Textilka byla uzavřena před osmi lety, pak závod vyhořel. V městském muzeu jeho produkci připomíná desítka zdobených společenských šatů. Vystaveny jsou i vzorníky, kroniky a fotografie. Výstava potrvá do 21. února.

Stálá expozice v Muzeu Hlučínska
Muzeum Hlučínska má poprvé stálou expozici věnující se historii oblasti a vy ji od této soboty můžete poprvé navštívit. Je specifická svým historickým vývojem. Jejím obyvatelům se během několika století změnila hned několikrát státní příslušnost. Součástí nové výstavy je například i hraniční kámen z roku 1742.

Expozice je rozdělena do tří částí. Na nádvoří je z režných cihel, což byl v minulosti na Hlučínsku nejčastěji používaný stavební materiál, postavena zeď. Na ní jsou umístěné tabulky s časovou osou a nejdůležitějšími historickými událostmi. Přízemí hospodářské budovy je věnováno například tvorbě hranic Hlučínska, válkám a armádám, rodině, ekonomice nebo státní správě. Podkroví je pak vyhrazeno pro konkrétní osudy lidí.

Velká výstava obrazů Julia Mařáka v Ostravě
V ostravské Galerii Chagall bude od tohoto pátku velká výstava obrazů Julia Mařáka a jeho slavných žáků, které byly zapůjčeny ze tří soukromých sbírek. Zájemci tak budou mít možnost poprvé vidět i díla, která se obvykle neprezentují. Výstava Mařák a Mařákovci ze soukromých sbírek představí 96 uměleckých děl. Převážně půjde o olejomalby, které budou doplněny třemi rozměrnými kresbami.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio