Je tu Den otců! Už víte, jak ho oslavit?

Víkend nabídne vlídné počasí a spoustu zajímavých akcí, které byste si neměli nechat utéct. Navštivte třeba některou ze zámeckých zahrad nebo parků – právě tento víkend je víkendem otevřených zahrad a navštívíte zdarma i jinak nepřístupná místa. Noc ze soboty na neděli bude v Praze patřit muzeím a galeriím a v neděli mají svátek tatínkové, tak se s nimi vydejte třeba do brněnské zoo, kde je pro ně speciální program. Příjemný víkend!

Navštivte některou ze zahrad
Nenechte si tento víkend ujít návštěvu tuzemských otevřených zahrad v České republice. Víkend otevřených zahrad vám umožní navštívit běžně nepřístupné zahrady, parky a veřejná prostranství, kterými denně procházíte. Otevřeny budou například zahrady u zámku v Lednici, zámecký park v Rájci nad Svitavou nebo zahrady zámku Valeč na Karlovarsku.


Zobrazit tipy na víkend 13. -15. června na větší mapě

Procházka ve stylu první republiky
Nedělní odpoledne v zámeckém parku v Hořovicích se ponese ve stylu první republiky – promenádní koncert, občerstvení, piknikové vybavení, hry pro malé i velké, komentované prohlídky zámeckým parkem. Velký park byl založen krátce po dostavění zámku. Původní koncepce měla ráz francouzského parkového slohu. Kolem roku 1800 byla provedena úprava na park přírodně krajinářský, mohutná osová alej lip ústící Sluneční branou do volné přírody však zůstala zachována.

Zahrady pod Pražským hradem se otevírají
Zdarma otevřené budou i zahrady pod Pražským hradem. Co vás čeká? Komentované prohlídky a program pro děti. Zahrady jsou spojnicí mezi Pražským hradem a Malou Stranou. Komplex celkem pěti zahrad. Ledeburská, Velká Pálffyovská a Malá Fürstenberská jsou unikátními příklady barokních zahrad italského typu, Malá Pálffyovská a Kolowratská jsou užitkové ovocné terasové zahrady. Množství rozkvetlých růží, teras, pavilonů, oranžerií a glorietů dělá ze zahrad jedno z nejromantičtějších míst v Praze.

Čtěte také

Klášterní zahrady na Sázavsku
Sázavský klášterní areál na skalnatém ostrohu řeky Sázavy je také obklopen živou přírodou. Klášterní zahrady a parky dnes připomínají dobrodružnou divočinu. Speciální prohlídky s průvodcem nabídnou procházku všemi přilehlými zahradami, jejich historií, atmosférou dnes i představu o jejich budoucím využití.

Víkend na zámcích
Klášter Zlatá Koruna se zapojí do projektu Víkend otevřených zahrad, dačický zámek opět tento víkend výjimečně zpřístupní zámecká sklepení v rámci mimořádných kastelánských prohlídek, hrad v Nových Hradech ovládnou Buquoyské slavnosti a zámek Kratochvíle nabídne o víkendu chvilku pro duchovní rozjímání.

Dnešní podobu začaly zahrady pod Pražským hradem získávat od 17. století

Promítání v olomouckých parcích
Olomoucké parky ožijí přes letní sezonu pravidelným promítáním. Poprvé se bude promítat v sobotu ve Smetanových sadech u altánu Fontána. Diváci se mohou těšit na film protknutý letní atmosférou, vtipem a vizuálním optimismem Až vyjde měsíc Wese Andersona.

Pečení chleba ve Zbečně
Přijďte na pečení vyhlášeného chleba ze staré pece na Hamousově statku ve Zbečně. Křupavý čerstvý chléb tam teď můžete ochutnávat každou sobotu mezi 9. a 12. hodinou a uvidíte vše, co je třeba připravit k této pochoutce.

Čtěte také

Štěpán Rak zahraje na Manětíně
Milovníci vážné hudby a libých kytarových tónů si přijdou na své v sobotu na zámku Manětín. Svůj mistrovský um tam posluchačům předvede světový kytarový virtuos, skladatel a profesor pražské Akademie múzických umění Štěpán Rak. Koncert začíná ve 20 hodin.

Den otců je tady
Třetí červnová neděle už tradičně patří otcům. Ve světě se Den otců slaví přes sto let a v našem kalendáři si v poslední dekádě i díky Tátafestu nachází své stálé místo. Letošní 8. ročník Tátafestu se uskuteční v neděli od 14 do 19 hodin v pražském parku Stromovka – v prostoru u restaurace Šlechtovka.

Akce pořádaná Ligou otevřených mužů a Unií center pro rodinu a komunitu je určená především mužům-otcům a je zdarma přístupná pro širokou veřejnost. V pestrém odpoledním programu najdeme koncerty kapel Lakomé Barky a TataBojs nebo workshop bubnování, pro milovníky adrenalinových sportů bude k dispozici lezecká stěna Boulder, pro malé i velké gurmány pak workshop vaření s „tátou“ Martinem Polačkem. Pro všechny pak stánky s klasickým i netradičním občerstvením, knížkami a mnoho dalšího.

Čtěte také

Den otců v pražské zoo
Zoo Praha pořádá oslavy Dne otců dlouhodobě a i letos je pro návštěvníky připraven zajímavý program. Jak malí, tak velcí návštěvníci si určitě najdou něco zajímavého. Letošním mottem jsou oblíbené a neobvyklé soutěže hlavně pro tatínky. Můžete se tak těšit třeba na běh labyrintem s parohy na hlavě. Akce se koná v neděli 15. června.

Den otců na Loučni
Pokud se chcete alespoň o víkendu dostat z města, zámek Loučen je velmi dobrou volbou. Z Prahy se k němu dostanete během necelé hodinky. A co se bude na zámku dít? Pro táty je připraven speciální soutěžní pětiboj, kde se bude závodit v disciplínách jako běh s kočárkem nebo hod polenem. Každý táta, který se zúčastní tohoto závodu, získá jednoho superigráčka z limitované edice. Vstup pro otce je zdarma. Akce se koná také v neděli 15. června.

Den otců v Brně
„Taťko, dneska nesmíš spát, když máš svátek, pojď si hrát!“ Takto láká slogan na sobotní dobrodružství všechny táty s dětmi z Brna a okolí. Startovné je 20 Kč za dítě. Akci pořádá Centrum pro rodinu a sociální péči v sobotu 14. června.

Den otců v brněnské zoo
Zábavný program pro tatínky a jejich děti pořádá i brněnská zoo. Soutěže s Brumíkem, ukázka hasičského sboru a mnohé další aktivity čekají na návštěvníky v neděli 15. června.

Zoo Brno - vlci kanadští

Noční program v Muzeu Karla Zemana
Noc a film neodmyslitelně patří k sobě. Noc, kdy se otevírají brány pražských muzeí, zase bezpochyby patří i Muzeu Karla Zemana. V sobotu muzeum nabídne v rámci Pražské muzejní noci nejen netradiční noční prohlídku stálé expozice, ale připravilo i bohatý doprovodný program, který zahrnuje například koncert jedinečné skupiny Clarinet Factory, promítání Zemanova filmu i velkoplošnou projekci dosud nezveřejněných archivních fotografií.

Jedinečný pohled na noční Prahu a kouzelnou atmosféru zažijí návštěvníci také při nočních plavbách elektroloděmi po Čertovce, které jsou k dispozici za zvýhodněnou cenu. Pro všechny návštěvníky je vstup do muzea i doprovodný program zdarma. Muzeum Karla Zemana slaví i svátek otců, a tak každý tatínek v doprovodu platícího dítěte má 15. června vstup do expozice muzea zdarma.

Kašpárhohraní
V Letenských sadech v Praze se v neděli od 12 hodin koná šestý ročník dětského festivalu Kašpárkohraní. Vystoupí mimo jiné skupiny Mandrage, Pískomil se vrací, Ben Cristovao nebo Sto zvířat.

Respect festival
Na pražské Ladronce navštivte o víkendu 17. ročník Respect festivalu. Více informací na www.respectfestival.cz.

Pražská muzejní noc
Sobotní noc můžete v Praze strávit v některém muzeu nebo galerii – začíná Pražská muzejní noc.

Čtěte také

Pochod proti rakovině prsu
V sobotu ve 12 hodin vyráží z pražského Staroměstského náměstí čtrnáctý pochod proti rakovině prsu. Prahou projde pod heslem Před rakovinou prsu se neschováš.

Murderball fest v Praze
V pražském klubu Modrá Vopice navštivte v sobotu od 14.30 metalovou akci Murderball fest, která nese své jméno po americkém slangovém označení paralympijského sportu wheelchair ragby, který je v ČR znám pod jménem vozíčkářské ragby. Jedná se o již tradiční hudební akci, jejíž výtěžek jde právě na podporu tohoto sportu.

Slavnosti harmonie ve Znojmě
Udělejte si v pátek nebo v sobotu výlet do Znojma na 3. ročník pohodových a radostných Slavností harmonie. Tentokrát přivítají herce a improvizátora Jaroslava Duška nebo vokální skupinu Yellow Sisters. Bohatý program je připraven i pro děti.

Pohled na Znojmo

Volfův palác v Benešově nad Ploučnicí
Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí chystá další atrakci pro návštěvníky. Vedle Horního a Dolního zámku tam od soboty otevřou pro veřejnost i Volfův palác. Tato budova byla naposledy veřejnosti přístupná před 17 lety. Prozatím bude otevřené pouze první patro, kde bude nově k vidění unikátní expozice s hodinami ze 17. až 19. století. Zámecký komplex v Benešově nad Ploučnicí je přístupný denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00.

Zámecký park v Buchlovicích
Poznejte park zámku v Buchlovicích novým způsobem. Komentované prohlídky zámeckého parku v Buchlovicích budou probíhat v 11.30, ve 14 a v 16 hodin. V neděli pak mohou návštěvníci na základě předchozí telefonické rezervace prožít neopakovatelnou atmosféru prohlídky parku s „petit déjeneur“, tedy se snídaní. Začátek této prohlídky je naplánován na 7 hodin ráno.

Motoristická slavnost v Bohnicích
O víkendu najdete v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice první ročník motoristické slavnosti roku s názvem Legendy, které mají za cíl ukázat to nejlepší z českého motorismu. Připraveny budou prezentační jízdy v okolí nemocnice od klasické rychlostní zkoušky až po exhibiční jízdy offroadových strojů.

Vyžlovské léto
Navštivte festival Vyžlovské léto. Najdete ho v krásném prostředí koupaliště na Vyžlovce kousek od Prahy právě tuto sobotu. Pro děti je od 15 hodin připravený skákací hrad a nejrůznější hry, v 17 hodin vypukne dětská diskotéka. Pro velké pak od 20 hodin zahrají Los Homolos (mimo jiné Oleg a Matěj Homola – Wohnout)), Agapepe (rock) a Try Duby (happy punk rock).

Pietní akt v Lidicích
V Lidicích na Kladensku si v sobotu v Památníku můžete připomenout 72. výročí vypálení této obce. Pietní vzpomínky zahájí v 9 hodin bohoslužba za účasti kardinála Dominika Duky.

Čtěte také

Městské slavnosti v Mladé Boleslavi
Na Staroměstském náměstí a hradním nádvoří v Mladé Boleslavi začíná v sobotu v 10 hodin první ročník akce rodinné zábavné akce Městské slavnosti.

Den Kozla ve Velkých Popovicích
Den Kozla a oslavy 140 let založení pivovaru můžete v sobotu navštívit ve Velkých Popovicích u Prahy. Program začíná v 11 hodin a vystoupí Divokej Bill, Patrola Šlapeto, Sto zvířat a Děda Mládek Illegal Band.

Pivovarské slavnosti v Ústí nad Labem
A pivovarské slavnosti Zlatopramen najdete v sobotu taky v letním kině v Ústí nad Labem. Vystoupí mj. Aneta Langerová, Žlutý pes a Marek Ztracený.

Půllitr piva

Soutěž hasičských stříkaček v Klatovech
V Klatovech je v sobotu třetí celorepublikový sraz a soutěž hasičských parních stříkaček při příležitosti oslav 140 let dobrovolných hasičů v Klatovech. Z 20 funkčních parních stříkaček, které v ČR jsou, jich bude na místě devět. Od 13.00 začíná soutěž například v roztopení parní stříkačky a ve stříkání na přesnost.

Výstava o první světové válce
Ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Náchodě začíná v sobotu ve 14 hodin výstava Zabili nám Ferdinanda – Klatované v rakouských uniformách na bojištích 1. světové války.

Den Českého lesa
V sobotu od 14 hodin přijďte oslavit Den Českého lesa do Staré Knížecí Huti, který bude spojený s otevřením opravené rozhledny Havran.

Od kliky k elektřině na Veselém Kopci
V sobotu se uskuteční v nejnavštěvovanější památce Pardubického kraje – v muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska – další program letošní návštěvnické sezóny tak trochu s tajuplným názvem Od kliky k elektřině. Od 9 do 16 hodin uvidíte na Veselém Kopci v chodu historické zemědělské stroje, které používali menší zemědělci v období od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století. Zjistíte, jak vypadá mačkač ovsa, šrotovník či stabilní motor.

Dotkni se Písku
Udělejte si o víkendu výlet do jihočeského Písku. Najdete tam velkolepé městské slavnosti Dotkni se Písku. Hrát budou kapely, uvidíte spoustu divadelních a tanečních představení, zavzpomínáte na události před 100 lety. Na programu je i příchod vyslance císaře pána v doprovodu důstojníků Rakousko-Uherska nebo slavnostní salva na počest města Písek.

Písek (ilustrační foto)

Úpění 2014
Nejroztodivnější plavidla uvidíte v sobotu od 12 hodin na hladině řeky Úpy v Havlovicích při akci Úpění 2014.

Sraz škodovek
V České Skalici na Náchodsku mají v sobotu celostátní sraz sportovní vozidla Škoda.

Kámen Hořice 2014
Navštivte v sobotu v Hořicích na Jičínsku devátý ročník výstavy kamene, kamenických výrobků, strojů, nářadí a technologií Kámen Hořice 2014. Akce připomene i 130. výročí založení Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích.

Historická vozidla v Náchodě
V Náchodě si v sobotu nenechte ujít od 10 hodin pátý ročník výstavy historických vozidel a motocyklů.

Festival Zlouňáček
Pod kopcem Raná na Lounsku na parkovišti a přilehlých prostorech startuje v sobotu ve 13 hodin festival Zlouňáček. Vystoupí mimo jiné The Tap Tap, Pískomil se vrací, Lety mimo nebo Bára Zemanová.

Liberecký jarmark
Navštivte v sobotu od 9 hodin tradiční liberecký jarmark. V letošním roce se uskuteční společně s krajskými slavnostmi.

Tatra v Českém ráji
Přehlídkou účastníků začíná v sobotu v 8 hodin na náměstí v Jilemnici XXIV. ročník jízdy historických motocyklů a automobilů s názvem Tatra v Českém ráji. Posádky se v 9.30 vydají na 85 kilometrů dlouhou trať, jejíž cíl je v Hotelu Žalý na Benecku.

Jilemnická radnice procházela na jaře 2012 dílčí opravou střechy

Dřevorubecké sporty a festival minipivovarů
Kvalifikací začíná v sobotu v areálu letního kina v Jihlavě mezinárodní závod v dřevorubeckých sportech Eurojack, finále bude v neděli. Součástí akce je festival minipivovarů Jihlavské pábení.

Sekání sektů na Hodonínsku
Ve vinném sklepě u Jeňoura v Prušánkách na Hodonínsku začíná v sobotu v 15 hodin 10. ročník mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů. Ve 20.00 se koná vyhlášení výsledků soutěže sommeliérů a divácké soutěže.

Hudbou pro UNICEF
Zamiřte v sobotu do letního kina v Tišnově u Brna na charitativní hudební festival Hudbou pro UNICEF. Vystoupí Tomáš Klus, Lenny, Monika Bagárová, Petr Bende, kapely We on the Moon a Sly Rabbits. Výtěžek je určen na podporu očkovacích programů UNICEF.

Bounty Rock Café Open Air
V Korunní pevnůstce v Olomouci začíná v sobotu ve 13 hodin festival Bounty Rock Café Open Air. Vystoupí mimo jiné legendární britská skupina Jethro Tull či Dan Bárta.

Moderní křesťanská hudba
U římskokatolické farnosti v Ostravě-Kunčičkách najdete v sobotu a v neděli mezinárodní festival moderní křesťanské hudby Slezská Lilie 2014.

Dobývání hradu
V neděli ve 14 hodin bude na hradě Pecka na Jičínsku svědky dobývání tamního hradu.

Tomáš Klus. Lucerna si připomněla nedožité sedmdesátiny Karla Kryla

Poupění Strýt*tyjátr 2014
Na pražském Žofíně navštivte o víkendu festival dětských divadelních, tanečních a hudebních souborů Poupění Strýt*tyjátr 2014.

Synagoga v maurském slohu
Nenechte si v neděli ujít návštěvu Nové Cerekve na Pelhřimovsku. Ve 14 hodin tam budou slavnostně otevírat rekonstruovanou překrásnou synagogu v maurském slohu. Tenhle klenot určitě stojí za vidění!

Festival V zámku a podzámčí
Do Přerova míří folklorní soubory z celé Moravy. Divákům se v centru města v pátek a v sobotu představí už tradičně na festivalu V zámku a podzámčí. Hlavní program je soustředěn na sobotu. Dopoledne bude patřit především dětským souborům. Chystá se však také křest hudebního CD ke zpěvníku hanáckých písní Jak se dělá láska. Je určeno především pro děti z mateřských a základních škol.

Skupova Plzeň
Nejbohatší a nejpestřejší program ve své historii nabídne 30. ročník Skupovy Plzně, soutěžní bienále českého profesionálního loutkového a alternativního divadla. V Plzni začíná právě tuto neděli, potrvá pět dnů. V průběhu přehlídky se představí 26 souborů, skupin a jednotlivců, a to s 28 inscenacemi, sedm souborů bude ze zahraničí. Odborná porota vybere ta nejlepší z 13 představení.

Výstava Praha fotografická
Na Staroměstské radnici začala výstava Praha fotografická, která představuje vítězné a další vybrané snímky ze stejnojmenné soutěže. Neobvyklé snímky Prahy v provedení několika desítek autorů ukazují krásné i stinné stránky města. Připomínají pražské události uplynulého roku i proměnu metropole. Rozdílné rukopisy autorů skládají obraz města, jak ho vidí jeho obyvatelé, odlišný od turistických pohlednicových zjednodušení. Expozice potrvá do 29. června.

Čtěte také

Umění ve městě na jihu Čech
Na českobudějovických náměstích, ve slepém rameni Malše, u Černé věže, na Zlatém mostě a také v oranžerii a na golfovém hřišti v Hluboké nad Vltavou najdete v těchto dnech monumentální sochy. V obou městech začal sedmý ročník oblíbeného projektu Umění ve městě. Letos se ho zúčastní osm výtvarníků, kteří prostory obohatili o deset objektů. Udělejte si Budějovicemi i Hlubokou procházku.

Duchovní rozměr české grafiky
V Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku se otevřela výstava věnovaná předním českým grafikům. Přesunula se zde z New Yorku a Bystřice se tak stala prvním městem v České republice, kde se expozice prezentuje. Představuje díla desítky autorů. Výstava s názvem Duchovní rozměr české grafiky je součástí hudebního festivalu Bystřické zámecké slavnosti.

Čtěte také

Světelné instalace v Olomouci
Netradiční světelná umělecká díla rozsvítila několik míst Olomouce. Až do soboty tam můžete obdivovat instalace významných českých i zahraničních autorů. Ve Smetanových sadech se například rozzářil Mrak vytvořený z tisíců žárovek od kanadských autorů, další netradiční instalace jsou k vidění u Terezské brány či v prostorách Arcidiecézního muzea. Světelné instalace můžete sledovat až do soboty vždy od 21.00 do 23.00.

Výstava na Špilberku
Tvorbu Bohumíra Matala, významného představitele brněnské poválečné malby, představuje nová výstava na hradě Špilberku. Muzeum města Brna v západním křídle hradu shromáždilo jeho nejvýznamnější malířské práce. Návštěvníci si prohlédnou také dokumentaci děl vzniklých na zakázku architektů a pro veřejný prostor, stejně jako scénografické návrhy, o kterých se dosud vědělo jen málo.

Rozmarná léta na Jičínsku
Historii plováren a vodních radovánek představí návštěvníkům výstava jičínského muzea nazvaná Rozmarná léta na Jičínsku. Výstava, která přiblíží také vývoj plavek, začne v sobotu a přístupná bude do poloviny září. Uvidíte kromě jiného také unikátní plavky dovezené z USA z 30. let 20. století, dámské jednodílné plavky z 20. let 20. století a pánské plavky z roku 1911.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio