Konec prázdnin klepe na dveře! Kam vyrazit o víkendu?

29. srpen 2014

S letošními letními prázdninami se můžete o víkendu rozloučit třeba na některé tuzemské památce na akci Hradozámecká noc. Nebo můžete vyrazit na neckiádu do jihočeského Písku, se strašidly se setkáte v Praze u Vltavy a v Karviné si nenechte ujít Hornické slavnosti. Ať se vám poslední prázdninový víkend vydaří!

Konec prázdnin na hradech a zámcích
Poslední srpnová sobotní noc znamená už tradičně vrchol prázdninové sezony, který Národní památkový ústav slaví nočním otevřením řady hradů, zámků a dalších památek s komponovanými programy, divadlem, hudbou, světelnými efekty a dalšími akcemi plnými romantiky.

Do akce se zapojují nejen státní, ale i soukromé památkové objekty, kterých je letos celkem 81. Na jihu Čech to jsou zámky Červená Lhota, Dačice, Kratochvíle a Třeboň, klášter Zlatá Koruna a hrady Landštejn, Nové Hrady a Rožmberk. Vlajkovou lodí je tentokrát zámek Kunštát, který je sídlem letošního projektu Rok pánů z Kunštátu.


Zobrazit tipy na víkend 30. až 31. srpna na větší mapě

Červená Lhota
Hradozámecká noc na zámku Červená Lhota začíná v 18 hodin lampiónovou dílnou nejen pro děti. Neopakovatelný večer zažijí diváci na zámku Dačice. V 19.30 vystoupí klaun a herec Jiří Bilbo Reidinger se svou Bilbo Compagnie. Předvede představení Smrt komedie na způsob italské commedie de´ll arte.

Kratochvíle
Speciální noční program nabídne zámek Kratochvíle. Od 20 hodin se budou moci návštěvníci pokochat baletním vystoupením žáků tanečního oboru ZUŚ Vodňany. Zámečtí průvodci je pak zavedou do setmělých interiérů a představí jim tento renesanční klenot připomínající severoitalské vily.

Čtěte také

Landštejn
Do doby pánů z Landštejna a Krajířů z Krajku se přenesou návštěvníci hradu Landštejn. Tříhodinový program bude věnován hradním legendám. Lidé se také dozvědí, jestli se Friedrich Schiller skutečně nechal Landštejnem inspirovat k napsání hry Loupežníci.

Rožmberk
Hradozámecká noc na hradě Rožmberk začíná už odpoledne. Od 14 do 17 hodin ožije hradní nádvoří šermířskými souboji v podání SHŠ Vítkovci. Svůj um či pohádku O kouzelné kuličce předvede kejklíř Vojta Vrtek. Po celé odpoledne bude před hradem nachystaná žonglérská dílna.

Nové Hrady
Sobotní noc na hradě Nové Hrady stráví návštěvníci prohlídkou interiérů v doprovodu kostýmovaných průvodců. Prohlídky začínají v 19 hodin a vycházet budou každou půlhodinu až do 23 hodin. V závěru každé prohlídky budou moci lidé ochutnat vinné mošty, včetně takzvaného sturmu, což je částečně zkvašený vinný mošt, nebo čokoládové pralinky z místní cukrárny Kousek.

Náměšť nad Oslavou
Romantickou atmosféru prohlídek v netradičních večerních hodinách zažijí během Hradozámecké noci v sobotu 30. srpna na Vysočině návštěvníci zámku v Náměšti nad Oslavou a hradů Orlík u Humpolce na Pelhřimovsku a Roštejn na Jihlavsku. Lidé se při kostýmovaných nočních prohlídkách seznámí s historickými osobnostmi, uslyší hudbu a zhlédnou divadelní představení.

Červený Hrádek
Festival Hradozámecká noc startuje na zámku v Červeném Hrádku u Jirkova na Chomutovsku v sobotu v 17 hodin. Připravena bude výstava fotografií, koncert Wabiho Daňka nebo netradiční kostýmové prohlídky zámku.

Zámek Červený Hrádek

Frýdlant na Liberecku
Hradozámecká noc na zámku Frýdlant na Liberecku se ponese v duchu historických postav frýdlantského hradu. Na hradě Grabštejn dostanete v sobotu od 20 hodin možnost spolu s Jiřím Mehlem ze Střelic prožít renesanční dobu a atmosféru největší stavební změny, jíž hrad v novověku prošel.

Casanova v říši zázraků
Událost sezóny na zámku Duchcov se uskuteční pod názvem Casanova v říši přízraků u příležitosti Hradozámecké noci v sobotu. Svůdník a dobrodruh Giacomo Casanova popustí uzdu své obrazotvornosti a uvede návštěvníky duchcovského zámku do říše svých přízraků. Valdštejnský sál navíc roztančí duchové a nadpřirozené bytosti z oživlé minulosti.

Od 20 do 22 hodin budou mimořádně a vůbec poprvé zpřístupněna zámecká sklepení pod biliárovým křídlem zámku, ve kterých budete moci ochutnat výtečná vína a zažít mnoho nečekaných dobrodružství. Hudebně-taneční program v hlavním sále začíná už v 19 hodin.

Skotské hry na Sychrově
Nenechte si v sobotu ujít na zámku Sychrov Skotské hry. Zahrají kapely zaměřené na skotskou a keltskou hudbu, návštěvníky čekají ukázky skotských tanců a soutěže v tradičních skotských disciplínách, jako je hod kládou nebo kamenem.

Zámky a hrady ve středních Čechách
Hradozámecká noc se chystá i na památkách ve Středočeském kraji. Na Karlštejně uvidíte od 19 hodin Karlštejnské zločiny v průběhu staletí. U mistra Pregéře si může každý zájemce vlastnoručně vyrazit kopii dukátu Karla IV. A až do půlnoci se bude promítat film Noc na Karlštejně.

Čtěte také

Hudba na nádvoří, gurmánské zážitky, divadlo, večerní divadelní prohlídky, zpřístupnění utajených prostor, děsivé sklepení a zábavná střelnice – to všechno vás v sobotu od 19 hodin až do půlnoci čeká na Konopišti.

Alchymistická laboratoř a badatelna magistra Kellyho s dobovým strojem na výrobu zlata je letošní novinkou v expozici Křivoklátského hradu. Proto je celá letošní Hradozámecká noc od 20 hodin věnována magii, alchymii a magistru Kellymu. Jeho práci i spojení s hradem přiblíží noční kostýmované představení v historických interiérech prohlídkových tras. Ve 23,00 začne velká iluzionistická show na dolním nádvoří hradu.

Květinová aranžmá na Rožmberku
Hrad Rožmberk láká až do neděle lákat návštěvníky na květinová aranžmá od vyhlášených floristů. Je to poslední z květinových výstav v objektech hradů a zámků na jihu Čech v letošním roce. Dvanáct stovek květů rozličných barev a vůní krášlí hradní interiéry. Letošním ústředním tématem je voda. Zkušení floristé ztvárňují na hradě pod vedením Bohuslava Rabušice její různé podoby, funkce i skupenství. Prohlídky začínají v 9.00 a na poslední se vychází v 17.00.

Procházka pod Pražským hradem
V Praze se můžete v sobotu v noci projít zahradami pod Pražským hradem. Uvidíte romantické nasvícení zahrad, čekají vás večerní a noční komentované prohlídky, večerní promítání dokumentů, dobové barokní kostýmy a další program i pro děti a mládež. Zahrady budou mimořádně otevřeny od 19 hodin do půlnoci.

Čtěte také

Netradiční plavba po Vltavě
Poslední srpnový víkend a tím i prázdniny můžete završit netradiční plavbou po Vltavě, která bude ještě tajuplnější než kdy jindy. Na její břehy totiž vystoupí pražská strašidla připravená trošku postrašit, ale hlavně potěšit malé i velké návštěvníky svými poetickými i humornými pověstmi.

Zájemci nastoupí v Praze v přístavišti u Mánesova mostu na lodičku typu vodouch, kde už je bude čekat vodník či vodnice, kteří po celou plavbu budou vyprávět pověsti o Čertovce, Vltavě, Karlově mostě a Praze vůbec. Na akci můžete přijít v sobotu mezi 19.30 a 21.30.

Moto sraz v Praze
Obří mejdan v jedné stopě můžete o víkendu navštívit na pražském holešovickém Výstavišti. Kromě mezinárodního moto srazu HOG a nabitého doprovodného programu s thajským boxem, koncerty rockových kapel, family zónou nebo ženskou krásou nabídne českou premiéru novinkového revolučního stroje: Harley-Davidson Street 750.

Festival Hrady.cz na Bouzově
Na hradě Bouzov navštivte v sobotu závěrečný koncert letošního 10. ročníku hudebního festivalu Hrady.cz.

Tohle asi nebude Fénix

Kováři na Helfštýně
Na hrad Helfštýn na Přerovsku se sjíždějí kováři z celého světa. O víkendu tam najdete setkání uměleckých kovářů.

Festival Barevná devítka
Multikulturní festival Barevná devítka můžete v sobotu navštívit v pražském parku Podviní. Program začíná ve 14 hodin a zahrnuje hudební a taneční vystoupení a světové kulinářské speciality.

Valdštejnský palác v Praze
Vydejte se v sobotu večer do Senátu. V 19 hodin začíná Noc otevřených dveří Valdštejnského paláce v Praze.

Noční čtení na malostranském hřbitově
Na malostranském hřbitově v Praze začíná v sobotu ve 21 hodin Noční čtení, které je věnováno vzpomínce na rytíře Václava Michala Pešinu. Vstup je zdarma.

VyšeHrátky
V areálu Královské a knížecí akropole v Praze na Vyšehradě začíná v neděli festival VyšeHrátky. Potrvá do 7. září.

Cykloturistická akce Bílý kámen
Zapojte se v sobotu do letní etapy ojedinělé cykloturistické akce Bílý kámen, která zájemcům otevírá běžně nepřístupná místa vojenského prostoru Libavá.

Šestikilometrová šála na Pradědu
Vrchol nejvyšší moravskoslezské hory Praděd v Jeseníkách bude v sobotu obmotán více jak šestikilometrovou šálou, kterou upletli lidé z celé republiky. Pokořen by tím měl být nový český rekord. Akce v Malé Morávce začíná v sobotu v 11.30.

Jakub Kohák čte dětem, Vyšehrátky 2010

Hornické slavnosti v Karviné
V Karviné si v sobotu nenechte ujít Hornické slavnosti. Vystoupí na nich Anna K nebo třeba Pavel Dobeš. Program začne v 11.00 na Univerzitním náměstí pietním aktem na památku těch, kteří zemřeli při práci pod zemí.

Rocktherapy na Karvinsku
V Orlové na Karvinsku začíná v sobotu v 15 hodin rockový charitativní festival Rocktherapy s podtitulem Na pomoc lidem s diabetes mellitus. Návštěvníci festivalu si budou moci za symbolický cukr nechat změřit hladinu cukru v krvi. Vystoupí kapely Black Widon, Kreyson, Tanja a Ahard, Salamandra, Five o'clock tea, Miloš Dodo Doležal a další.

Tankový den v Lešanech
Tankový den v Lešanech na Benešovsku pořádá Vojenský historický ústav Praha. Letos připomene spojenecké vylodění v Normandii a boje u Dukly. Program začíná v sobotu v 9.30.

Den otevřených dveří na libereckém letišti
V Liberci-Ostašově na letišti na základně Letecké záchranné služby mají v sobotu od 10 hodin Den otevřených dveří. Děti si budou moci vyzkoušet na trenažéru, jaké to je být záchranářem v podvěsu vrtulníku. V 11.00 a 14.00 je na programu ukázka zásahu vrtulníku.

Koncert Pocta Jarmile Novotné
Na zámku Liteň na Berounsku si můžete v sobotu od 20 hodin vyslechnout v rámci Festivalu Jarmily Novotné koncert Pocta Jarmile Novotné. Pod vedením Jiřího Bělohlávka a za doprovodu orchestru PKF – Prague Philharmonia se na jednom pódiu sejdou sólisté prestižních světových operních domů Martina Janková, Dagmar Pecková, Adam Plachetka a Štefan Margita.

Čtěte také

Hasiči v Mníšku pod Brdy
Den integrovaného záchranného systému při příležitosti 135. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Mníšku pod Brdy navštivte v neděli od 11 hodin před zámkem.

Automobilové a motocyklové veterány na Rotštějně
V Třešti na Jihlavsku začíná v neděli v 9 hodin setkání automobilových a motocyklových veteránů se společnou jízdou na hrad Roštejn.

Street Food Festival v Brně
V Brně v centru Industra a okolním areálu navštivte v neděli od 10 hodin gastronomickou přehlídku Street Food Festival.

Benefiční motosraz v Březové
Kdo by se chtěl pobavit a zároveň podpořit dobrou věc, může přijet o víkendu do Březové nad Svitavou. Tento víkend pořádá motobanda Srdcaři benefiční motosraz. V areálu Pohoda se můžete těšit na různé soutěže a doprovodný program, kde také vystoupí kapely například Iron Maiden Revival, Vision Days, Scream, On the Way, Panthenol, Arzenál. Akce končí v neděli a veškerý výtěžek z této akce půjde na zlepšení životních podmínek čtyřletého Šimonka, který se motosrazu také zúčastní.

Velká Löw-Beerova vila ve Svitávce
Zájemci si budou moci tuto sobotu ve Svitávce na Blanensku poprvé prohlédnout, a to od půdy až po sklep, takzvanou Velkou Löw-Beerovu vilu. Tento secesní objekt patří mezi významné památky. Byl sídlem zámožné židovské rodiny Löw-Beerů. Při akci bude představen nový dokumentární film a kniha o jejich osudu.

Löw-Beerové vlastnili ve Svitávce továrnu na zpracování vlny. Sídlo si tam nechali postavit počátkem 20. století. Tvoří jej Velká a Malá vila. V první je úřad městyse a knihovna, druhá vila má soukromého majitele. Ve vile bude v sobotu vystaven kufr Alfréda Löw-Beera. Prchal s ním v roce 1939 před nacisty. Zahynul za neznámých okolností na Šumavě, kde se kufr našel.

Veletrh pravěké a středověké kultury Krumbenowe
V centru Českého Krumlova vznikne o víkendu tržiště a dílny, kde obchodníci a řemeslníci předvedou dovednosti předků z období paleolitu, mezolitu, mladší doby kamenné, doby bronzové a železné i raného středověku. Regionální muzeum tam na poslední srpnový víkend chystá veletrh pravěké a středověké kultury Krumbenowe. Návštěvníci se mohou těšit na experimentální rekonstrukci kupecké osady, pravěké a středověké obchodníky i tradiční řemesla, která si mohou na vlastní kůži vyzkoušet. Součástí programu je také sobotní večerní vystoupení s ukázkami pravěké hudby a tance.

Neckiáda v Písku
Na sobotu připravilo písecké Divadlo Pod čarou tradiční plavbu kuriózních plavidel po řece Otavě. Neckiáda 2014 startuje jako obvykle pod pěší lávkou na nábřeží 1. máje a cíl je u restaurace U Sulana, kde bude připraven kulturní program.

město Písek

Akce začíná de facto už v pátek, kdy se na start u lávky mohou navážet nebo stavět plavidla. V pátek od 18 hodin zahraje na místě písecká folkrocková kapela Třetí sloka. Prostor bude po celou noc hlídán.

Prezentace plavidel začne v sobotu od 13 hodin a ve 14 hodin vyrazí dobrodružnou plavbu po Otavě. U Sulana se účastníci neckiády a návštěvníci akce mohou od 15.30 hodin těšit na soutěže, hry, tanec, šerm a jiné atrakce. Po 19 hodině bude k dobré náladě hrát revivalová skupina Beeleee Beat z Deelee. Akci pak ukončí ohňostroj nad řekou Otavou.

Horolezecký festival
Do Teplic nad Metují můžete v sobotu zamířit na Mezinárodní horolezecký festival.

Ornitologická stanice v Přerově
Nenechte si ujít v neděli večer návštěvu zahrady ornitologické stanice v Přerově. Evropská noc pro netopýry tam od 19.30 poskytne zájemcům informace o životě těchto živočichů.

Na kole po Vranovsku
Léto nekončí, ještě pořád můžete vyrazit třeba na kola. Přesvědčte se, že kolo a Vranovsko k sobě patří. A pokud máte raději volnější tempo a dáte přednost vlastním nohám, zkuste třeba Claryho stezku nad Vranovem nebo vyhlídku Bílý kříž u Vratěnína. Speciálně pro zamilované tu máme v serpentinách kousíček nad Vranovem Vyhlídku zamilovaných s nádherným výhledem na zámek ve Vranově nad Dyjí.

Mistři tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje
Vlastivědné muzeum v Kyjově na Hodonínsku zahájilo výstavu s názvem Mistři tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje. Představuje lidi, kteří získali stejnojmenný titul, a jejich dílo. Jde o ukázku zručnosti v řemeslech, která postupně zanikají a přežívají jen díky několika jedincům.

Skleněné plastiky v Železném Brodě
Tavené skleněné plastiky od 40 českých výtvarníků vystavují na dvou místech v Železném Brodě, které je spojené se vznikem této specifické umělecké techniky. Výstava je věnována jubileu akademické sochařky Jaroslavy Brychtové, která nedávno oslavila devadesátiny. Brychtová je s touto technologií spjata.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu