Pokračují Dny evropského dědictví. Kam vyrazit o víkendu?

12. září 2014

Také tento víkend budou při Dnech evropského dědictví otevřeny tuzemské památky – na hradě Karlštejn můžete zdarma navštívit výstavu vzácných koberců, sázavský klášter nabízí prohlídky půdních prostor a v Praze se mimořádně otevírá sídlo Francouzského velvyslanectví – Buquoyský palác. A zamířit můžete třeba i do jesenického muzea na Rakovnicku na Štrúdlové slavnosti. Pěkný víkend!

Dny evropského dědictví
Ještě tento víkend můžete navštívit některou z tisícovky památek, které se otevírají při Dnech evropského dědictví. Dny evropského dědictví jsou celoevropskou akcí s více než dvacetiletou tradicí, která chce propagovat historické dědictví. Každoročně otevírá co nejvíce architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií i dalších prostor, které uchovávají kulturní dědictví.

Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku
Mimořádně nabízí den otevřených dveří v sobotu od 10.00 do 17.00 Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku. Soukromí majitelé je postupně vytvářejí v areálu původní textilní továrny Vonwiller. Návštěvníci uvidí rozsáhlou sbírku parních strojů a stabilních motorů, z nichž mnohé jsou provozuschopné.


Zobrazit tipy na víkend 12. až 14. září na větší mapě

Památky v Pardubicích
Lidé si budou moci také prohlédnout některé jindy uzavřené církevní památky. Přístupný bude například 14. září kostel Zvěstování Panny Marie v Pardubicích, který nechal postavit Arnošt z Pardubic.

Možné bude také zdarma se podívat 14. září do bývalé městské zvonice mezi Zelenou bránou a kostelem svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Pardubicích. Stejný den se v témže městě otevře takzvaný Zámeček, Larischova vila včetně sklepení, kde byli mučeni a vyslýchání čeští vlastenci včetně obyvatel nedaleké osady Ležáky.

Prohlídka sýpky na Svitavsku
Otevřena bude i dvoupatrová sýpka z 18. století v Jevíčku na Svitavsku, kdysi součást panského dvora. V roce 1813 sloužila jako polní nemocnice pro raněné a nemocné po bitvě národů u Lipska.

Památky v Liberci
Dny evropského dědictví otevřou letos poprvé návštěvníkům věž kasáren na Štefánikově náměstí, střední školu Na Bojišti nebo kavárnu Pošta na Benešově náměstí v Liberci. Navštívit je můžete tento víkend.

Vrbátky - hrad Karlštejn s kaplí na návsi

Dny evropského dědictví v Litoměřicích
V Litoměřicích má v sobotu Den otevřených dveří Severočeská galerii výtvarného umění. V rámci Dne evropského dědictví bude v sobotu zdarma přístupné Muzeum skla a bižuterie v Jablonci. Muzeum připravilo pro návštěvníky doprovodný program.

Výstava v Českých Budějovicích
U příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví bude v sobotu v galerii Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích otevřena nová výstava Hradní zříceniny jižních Čech. Na tento den je připraven bohatý doprovodný program. Veřejnosti bude výstava přístupná každý všední den od 9 do 16.30 až do 17. října 2014. Vstup na výstavu je zdarma. Výstava přibližuje 28 hradních zřícenin jižních Čech. Představuje jak známé hradní zříceniny jako například Dívčí kámen, Landštejn či Helfenburg, tak i některé méně známé či téměř zaniklé hrádky.

Víkend na středočeských zámcích
Na hradě Karlštejn můžete o víkendu zdarma navštívit výstavu kavkazských koberců a otevírat tam budou 13. komnatu.

Na zámku Konopiště je o víkendu zdarma vstup do Střelnice, Muzea sv. Jiří a na výstavu Spojeni v životě i ve smrti, která je na zámku Konopiště připravena u příležitosti 100 let od násilné smrti Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženy Žofie, rozené Chotkové. Expozice přibližuje osobní život manželů, dobu, ve které žili, i jejich společnou smrt.

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí zdarma první prohlídkovou trasu, kde historické prostory představují bydlení drobné šlechty na počátku 20. století.

Zahrady pod Pražským hradem
V zahradách pod Pražským hradem se v neděli ocitnete na návštěvě u Miseronů a Trautmannsdorfů. Nachystaný je tam vzdělávací program pro školy a pro rodiny s dětmi ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem J. A. Komenského v Praze. Zábavným způsobem představí architekturu měšťanských domů U Zlatého slunce a U Zlatého šífu a zahradní architekturu v barokních zahradách pod Pražským hradem.

Čtěte také

Přednáška na Krakovci
Navštivte v sobotu hrad Krakovec. V sobotu tam bude mít přednášku PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D.: Claude Tresmontant – Hebrejský Kristus. Francouzský filozof a biblista Claude Tresmontant je doposud nedoceněný a nedocenitelný ve svém přínosu pro obnovu vztahů mezi judaismem a křesťanstvím, mezi židy a křesťany.

Pečení chleba ve Zbečně
Na Hamousově statku ve Zbečně budou v sobotu mezi 9. a 12. hodinou péct chléb v chlebové peci. Kdo bude pomáhat, ten si může chleba i odnést.

Dny evropského dědictví na různých místech republiky
Klášterem v Sázavě se můžete tento víkend projít půdními prostorami. Kuchyní na zámku Žleby to o víkendu opět zavoní – čekají vás sváteční divadelní prohlídky s degustací dobrot a Dny zámecké kuchyně můžete v sobotu a v neděli navštívit také v Hořovicích, kde navštívíte speciální prohlídky zaměřené na stolování a uvidíte ukázku vaření v autentické zámecké kuchyni a degustace.

Na zámku Ploskovice je tento víkend vstup do umělých vodních jeskyní zdarma. Ploskovický zámek je postaven na okraji terénního zlomu, který vyrovnávají umělé vodní jeskyně, takzvané grotty. Byly napojeny na důmyslný vodní systém, základ tvořila štola Lučního potoka pod parkem a zámkem. Voda je dnes přiváděna ze studně pomocí tlakové nádoby a provoz je zcela automatizován.

Kdysi tu pobýval i Edvard Beneš s manželkou Hanou

Program pro děti v Zubrnicích
Ve skanzenu Zubrnice se tento víkend vrátíte o století zpátky. Nachystaný je tam speciální zábavný a poučný program pro děti. Vaření na kachlovém sporáku, štípání dřeva, krasopis v historické škole. A jak se bavily děti před sto lety? Roztáčení káči, kuličky, kuželky, tlučení špačka a ostatní hry pradědů a prababiček.

Kovárna na zámku Valeč
Na zámku Valeč tento víkend mimořádně zpřístupní interiér kovárny – ranně barokní hospodářské stavení, při terénních úpravách souvisejících s tvorbou barokní zahrady byla kovárna z jedné strany zasypána do úrovně patra. Kovárna stojící u zámecké budovy byla nedávno náročně staticky zajištěna, připravuje se projekt jejího budoucího využití.

Buquoyský palác se otevře veřejnosti
V rámci Dnů evropského dědictví se v neděli od 10 do 17 hodin otevře veřejnosti Buquoyský palác, sídlo Francouzského velvyslanectví v Praze. Den otevřených dveří je pro veřejnost jedinečnou příležitostí k seznámení s tímto skvostem pražské barokní architektury, který zůstal zachován ve své původní podobě a je vybaven původním historickým nábytkem a předměty pocházejícími ze sbírek Francouzského národního mobiliáře.

Jako rezidence francouzského velvyslance je Buquoyský palác obvykle pro veřejnost uzavřen. Palác i zahrada budou pro návštěvníky otevřeny zdarma od 10 do 17 hodin k samostatné prohlídce. U vchodu bude k dispozici malý průvodce. Vchod do paláce a bezpečnostní kontrola budou z Velkopřevorského náměstí 2.

Braník sobě
Vydejte se v sobotu od 11 hodin do pražského Braníka na pouliční festival Braník sobě.

03184073.jpeg

Babí léto v Bohnicích
V pražských Bohnicích můžete v sobotu od 12 hodin navštívit dvacátý pátý ročník multižánrového festivalu Babí léto v Bohnicích. Na programu budou koncerty, besedy, workshopy, komentovaná prohlídka aktuální výstavy galerie Prádelna Bohnice, divadelní představení, prezentace neziskových organizací a další. Od 15.00 se uskuteční první ročník zábavného rodinného běhu Barvám neutečeš.

Výstava Hry a hlavolamy v Praze
Navštivte o víkendu na Novoměstské radnici v Praze výstavu Hry a hlavolamy. K vidění a hlavně hraní budou nejen novinky i známé kusy mezi deskovými, společenskými a stolními hrami, ale také síň sběratelů hlavolamů se zahraniční účastí nebo hlavolamové workshopy a přednášky pro školy a skupiny, science show nebo testování IQ v podání Mensy ČR. V rámci letošní výstavy proběhne o víkendu mezinárodní mistrovství Prague Open 2014 ve skládání Rubikovy kostky.

Vinořská posvícenská kosa
Zámek Ctěnice v Praze 9 pořádá v sobotu od 14 hodin soutěž v kosení trávy Vinořská posvícenská kosa. Vyhlášení výsledků bude v 17.00.

Koloběžková Grand Prix
V sobotu se bude v Říčanech u Prahy na Masarykově náměstí jezdit na koloběžkách. Koloběžková Grand Prix startuje ve 14 hodin.

Den prevence města Benešov
Navštivte v sobotu Den prevence města Benešov a integrovaného záchranného systému. Na programu bude od 13 hodin ukázka výcviku služebních koní, slaňování při záchranných akcí, zásah proti demonstrantům, resuscitace, vyhledávání drog a pyrotechniky pomocí služebních psů, ukázka zákroku vytažení agresivních jedinců z davu a další.

Koloběžka

Štrúdlové slavnosti
Na Štrúdlové slavnosti se vydejte v sobotu do jesenického muzea na Rakovnicku. Ve 13 hodin tam začne soutěž o nejhezčí a nejchutnější vlastnoručně upečený štrúdl.

Veterány v Lidicích
Obec Lidice a Památník Lidice pořádají v sobotu od 10 hodin spanilou jízdu veteránů starších 30 let, pod názvem Lidický okruh 2014. Trasa dlouhá 7,5 kilometru vede z Lidic do Hřebče a zpět přes Makotřasy do Lidic. Ve Hřebči a Makotřasech bude krátké zastavení veteránů.

Dožínková slavnost v Přerově nad Labem
V Přerově nad Labem se na sobotu od 10 hodin chystá Dožínková slavnost v zámku a podzámčí v rámci Dnů evropského dědictví. Na programu budou koncerty, divadelní hra, předání dožínkového věnce, prezentace historického sboru dobrovolných hasičů. Akce potrvá do 18.00.

Den horníků ve Vinařicích
Den horníků navštivte tuto sobotu od 13:50 v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna.

Medové odpoledne na Berounsku
Medové odpoledne je pro vás nachystáno v sobotu od 13:15 v Zadní Třebani na Berounsku. Co vás čeká? Propagace včelařství, neoficiální kultury a méně známých aktivit. Uvidíte i živého včelstvo v zaskleném pozorovacím úlu.

med v prodejně

Drumming alley u Husince
Tvrz Drslavice u jihočeského Husince bude tuto sobotu patřit bubeníkům. V 16 hodin tam začíná bubenická show brněnského alternativního hudebníka a producenta Petra Fajta, který uvede svůj nový projekt Drumming alley.

95. výročí založení firmy ČZ ve Strakonicích
Ve Strakonicích navštivte v sobotu výstavu kol ČZ, motocyklů ČZ a historických automobilů a nachystaná je také předváděcí jízda k 95. výročí založení firmy ČZ.

Czech Truckfest 2014 v Hradci Králové
Na letišti v Hradci Králové je na sobotu připraven 14. ročník největšího setkání kamionů ve střední Evropě a celostátní výstava nákladních vozidel Czech Truckfest 2014.

Operace Romeo v Pardubicích
V sobotu budou moci návštěvníci Východočeského divadla v Pardubicích sledovat premiéru hry Opération Roméo (Operace Romeo) podle inscenace slovenského dramatika Viliama Klimáčka Komunismus, komedie normalizace. Na pardubickém jevišti s ní vystoupí orleánské divadlo Théatre de l' Imprévu, v rámci česko-slovensko-francouzského projektu ji nazkoušel režisér Éric Cénat. Odehrává se v období československé normalizace a připomene 25. výročí pádu berlínské zdi a sametové revoluce.

Záchranné složky v Duchcově
Duchcov plný záchranných složek – to bude sobotní přehlídka a ukázky techniky policistů, hasičů a záchranářů. Najdete ji od 10 hodin v zámecké zahradě.

Děti si v Muzeu Policie ČR vyzkoušely, jak se chovat v provozu

Slavnosti v Obrnicích
V Obrnicích na Mostecku v sobotu navštivte zářijové slavnosti, které letos připomenou 732. výročí první zmínky o obci. Na tamním fotbalovém hřišti budou pro návštěvníky připravená hudební vystoupení, atrakce pro děti. Lidé navíc mohou odevzdat staré elektrospotřebiče, za které dostanou limonádu, pivo nebo klobásu.

Slavnosti v Rumburku
Loretánské slavnosti 2014 – což je hudební a divadelní slavnost pro celou rodinu – můžete v sobotu navštívit v Rumburku.

Semilský pecen
Tradiční akce Semilský pecen se ponese ve znamení krajských dožínkových slavností. Navštivte v sobotu Semily, kam vlakem dorazí i 110 let stará parní stříkačka zdejších hasičů. V 11.10 budou vyhlášeni vítězové soutěže o Výrobek Libereckého kraje roku 2014.

Po stopách paraskupiny Spelter
Vydejte se na dálkový pochod Po stopách paraskupiny Spelter pořádaný k příležitosti 70. výročí seskoku skupiny na území protektorátu. Vyráží se z koupaliště v Jaroměřici nad Rokytnou a trasy mají 8, 18 a 25 kilometrů, cyklotrasa 48 kilometrů.

Mlékárenský den v Přibyslavi
V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku mají v sobotu Mlékárenský den, což je tradiční přehlídka mlékárenských výrobků. Začíná v 9 hodin.

Pálavské vinobraní
V jihomoravském Mikulově navštivte v sobotu a v neděli 67. ročník Pálavského vinobraní. Vinobraní je v pátek a v sobotu také ve Znojmě, tam bude navíc i historický program.

Čtěte také

Prostějovské hanácké slavnosti
V Prostějově začínají v sobotu dvoudenní Prostějovské hanácké slavnosti konané při příležitosti prostějovských hodů – svátku kostela Povýšení svatého Kříže.

Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti
A taky v Uherském Hradišti začínají v sobotu dvoudenní Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. V sobotu v 9 hodin vyráží slavnostní průvod tisíců krojovaných z mařatických vinných sklepů na náměstí, letos nazvaný Pro úrodu do Hradišťa.

Jičín – město pohádky
V neděli vrcholí v Jičíně festival Jičín – město pohádky. Závěrečný program na Valdštejnově náměstí začíná v 16 hodin.

Čtěte také

Jihlavský půlmaraton
V Jihlavě si v neděli zaběhněte půlmaraton. Vyráží se z Masarykova náměstí v 11 hodin.

Plavba za zdravím v Brně
Vydejte se v neděli na Plavbu za zdravím po brněnské přehradě. Zdravotní sestry a lékaři z Masarykova onkologického ústavu budou zájemce informovat o prevenci proti nádorovým onemocněním. Pořádá Liga proti rakovině Brno. Vyráží se ve 14 hodin z přístaviště parníkem Lipsko.

Čtěte také

Muzeum karosářství ve Vysokém Mýtě
Udělejte si výlet do Vysokého Mýta – mají tam nově otevřené muzeum karosářství. Odkazuje na slavnou éru karosářské firmy Josefa Sodomky, ale také na další podniky, které v minulém století v zemi působily. V expozici je devět historických vozidel, nejcennějším je Tatra 600 Tatraplán. Kabriolet se Sodomkovou karoserií, vyrobený v roce 1949, měl velký úspěch a plánovala se jeho sériová výroba. Politické vedení státu však rozhodlo, že se daruje Stalinovi.

Výstava Bezdrátově/Drathlos na jižní Moravě
Český a rakouský pohled na proměny soužití obou národů po pádu železné opony zachycuje nová fotografická výstava nazvaná Bezdrátově/Drathlos. Je rozdělená na několik částí. První dvě pořadatelé umístili do mikulovské Galerie Konvent a tamního Regionálního muzea. Další soubory snímků zpřístupňují právě tuto sobotu ve Valticích na Břeclavsku.

Technické muzeum v Liberci
Liberec má nové technické muzeum. Vzniklo úpravou nevyužívaného pavilonu G na libereckém výstavišti díky partě nadšenců, kteří na jeho přípravě odpracovali bezplatně stovky hodin. Návštěvníci v muzeu najdou několik desítek historických aut a motocyklů, ale nechybí ani pro Liberec tak typické tramvaje.

Archeologické klenoty v Moravském zemském muzeu
Tři klenoty českých archeologických sbírek spatří na jednom místě návštěvníci Moravského zemského muzea – Věstonickou venuši, hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic a železné meteority z paleolitického sídliště v Opavě-Kylešovích. Zůstanou tam do konce září.

Věstonická venuše možná návštěvníky překvapí tím, jak je drobná. Měří jen 11 centimetrů a tvoří ji dvě části. Soška stará až 30 tisíc let leží v původní etuji, zhotovené brzy po jejím vyzdvihnutí ze země v roce 1925.

Čtěte také

Výstava o Čeňku Zíbrtovi
Prácheňské muzeum v Písku přichystalo na první dva podzimní měsíce u příležitosti 150. výročí narození dobrodružnou výstavu věnovanou největšímu českému národopisci a zakladateli české kulturní historie Čeňku Zíbrtovi (1864–1932). V Malých výstavních síních bude až do 28. října představen život a dílo rodáka z Kostelce nad Vltavou a někdejšího studenta píseckého gymnázia, který se na přelomu 19. a 20. století stal jednou z nejvýznamnějších postav české vědy a kultury.

Konec starých časů v Prachaticích
Jak vypadaly poslední dny před vypuknutím první světové války, ukazuje výstava Konec starých časů, která začala v Prachatickém muzeu. Hlavním tématem je zlom v historických etapách. První světovou válkou skončila takzvaná éra starého světa.

Výstava na Arcibiskupském zámku v Kroměříži
Výstava bezmála 300 vzácných mincí a medailí ze sbírek olomouckého arcibiskupství rozšířilo nabídku stálých expozic Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Kabinet mincí a medailí, který se soustředí na ražby arcibiskupů a kurfiřtů z Mohuče, Trevíru a Kolína nad Rýnem, je první dlouhodobou prezentací kolekce čítající přes 10 tisíc položek. V zámecké knihovně je vystaveno 286 mincí a medailí arcibiskupů a kurfiřtů. Tyto osobnosti patřily před rokem 1806 k nejvýznamnějším postavám v celé římskoněmecké říši.

Čtěte také

Rozpravy s geometrií
Výstava Rozpravy s geometrií, která představuje čtyři současné české umělce pracující s geometrickou abstrakcí či abstraktním uměleckým projevem obecněji, začala v letohrádku Hvězda v Praze 6. Vystavují na ní Stanislav Kolíbal, Stanislav Diviš, Petr Písařík a Karel Štědrý.

Výstava díla Bohumila Kubišty
Výstavou grafického díla Bohumila Kubišty zahájil provoz na nové adrese v Praze Galerie Zdeněk Sklenář. Její původní sídlo na Smetanově nábřeží před rokem a půl zničil výbuch v blízkém domě. Galerista našel nové působiště v Salvátorské ulici na Starém Městě. Výstava připomíná 130. výročí narození malíře a grafika Bohumila Kubišty (1884 až 1918), jednoho z nejvýznamnějších tvůrců českého moderního umění první poloviny 20. století.

Výstava děl Markéty Luskačové
Retrospektivní výstavu fotografky Markéty Luskačové připravila pražská galerie Leica. Nabízí výběr z jejích děl mezi lety 1964 až 2014 včetně jejího úplně prvního cyklu Poutníci, jimiž se vystudovaná socioložka k fotografování dostala. Markéta Luskačová letos slaví sedmdesátiny.

Výstava snímků ze soutěže World Press Photo
Snímky z mezinárodní fotografické soutěže World Press Photo tradičně hostí výstavní prostory pražského Karolina. Lidé uvidí především snímky, které zvítězily v jednotlivých kategoriích včetně absolutního vítěze. Tím se letos stal americký fotograf John Stanmeyer snímkem afrických migrantů, kteří se snaží na pobřeží ve městě Džibuti zachytit levnější signál pro mobilní telefony ze sousedního Somálska. Češka Jana Ašenbrennerová získala zvláštní uznání poroty za snímky ze života homosexuální komunity v Demokratické republice Kongo.

Výstava Co odnesl čas...
Na Staroměstské radnici najdete novou retrospektivní výstavu fotografií Jovana Dezorta nazvaná Co odnesl čas... Koná se při příležitosti osmdesátin a zároveň šedesáti let profesionální tvorby tohoto někdejšího fotoreportéra ČTK, kde strávil 15 let. Dezort vystavuje své snímky především ze 60. a 70. let minulého století. Týkají se Prahy a jejích proměn, každodenního života, osobností, událostí, politiky a sportu, ale i venkova a záběrů ze zahraničních cest.

Výstava Království za koně
Téma koní prostřednictvím různých výtvarných technik představuje výstava nazvaná Království za koně, která začala v Galerii města Pardubic na Přihrádku. Vznikla ke 140. výročí prvního dostihu Velké pardubické steeplechase v roce 1874.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu