Vinobraní je tu! Máte už plány na víkend?

19. září 2014

Už víte, co o víkendu podniknete? V tipech na víkend vás zveme třeba do Ostravy na Dny NATO, za burčákem a vínem můžete zajít na Pražský hrad, v Tvarožné Lhotě se v sobotu chystá Oskerušobraní a v Brně se v sobotu odpoledne můžete zapojit do velké podzimní cyklojízdy. Ať se vám sobota i neděle vydaří!

Dny NATO
Na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě jsou v plném proudu přípravy na největší bezpečnostní show v Evropě. V Mošnově najdete o víkendu Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR.

Vinobraní na Pražském hradě
Koncert, moravský burčák, čerstvou hroznovou šťávu, ale i tradiční otevření produkčních zahrad. To vše v sobotu nabídne vinobraní na Pražském hradě. Od 10 hodin budou k vidění jindy nepřístupné zahrady, kde se pěstují tisíce rostlin pro výzdobu protokolárních akcí Pražského hradu.

Čtěte také

Večer návštěvníky čeká koncert Hradišťanu. Návštěvníci si budou moci užívat vína a burčáku z moravského Archlebova. Během celého dne budou vystupovat dětské folklorní soubory a samozřejmě součástí bude i ochutnávka vín v míčovně Pražského hradu.

Čtěte také

Fresh Film Fest
Ještě o víkendu můžete navštívit v pražském kině Světozor, v Biu Oko, v Kině 35 – Francouzském institutu a Café Neustadt, klubu La Loca a v (A)VOID Floating Gallery mezinárodní filmový festival debutů a studentských snímků Fresh Film Fest. Letošní hlavní sekce Krásné nové světy se snaží zachytit, jak moderní technologie, média a vizuální efekty mění film, kino, filmovou řeč, vyprávění i společnost.

Charitativní akce
Navštivte v sobotu v pražském Motole v Caravan Campu charitativní akce pro Dětské centrum Paprsek. Hlavní program zajistí od 13.30 umělci Divadla Broadway. Součástí odpoledního programu bude také možnost vidět práci záchranných týmů a sanitních vozů.

Šlapeme násilí na paty
Vydejte se v sobotu v 11 hodin na start prvního ročníku charitativního pochodu proti domácímu násilí Šlapeme násilí na paty. Vyráží se z pražského kempu Džbán. Výtěžek bude věnován sdružení Acorus na provoz ambulantní poradny pro osoby ohrožené domácím násilím.

Podzimní hrátky
Park Charlotty G. Masarykové u Písecké brány v Praze 6 bude v sobotu od 11 hodin patřit rodinnému festivalu Podzimní hrátky.

Připomínka legionářů ve Francii
Praha 8 si v sobotu připomene 100 let od vzniku československých legií ve Francii. V Thomayerových sadech v Libni bude připravený celodenní program.

Zažijte Malešice jinak
V parčíku u výklenkové kaple v Rektorské ulici v Praze 10 bude v sobotu od 14 hodin v rámci sousedské slavnosti Zažijte Malešice jinak otevřena Milíčova modlitebna a představen nový místní mikropivovar. Na programu bude divadlo a hudba, deskové i dětské hry a další. Akce končí v 19.00.

Magorův Smíchov
Navštivte v sobotu od 18 hodin v pražské Meetfactory vzpomínkový večer k nedožitým 70. narozeninám Ivana Magora Jirouse Magorův Smíchov. Na programu jsou koncerty, výstava, filmový dokument, prezentace audio nahrávek, happening Magorovo nádraží.

Oskerušobraní
Vydejte se o víkendu do Tvarožné Lhoty na Oskerušobraní. Po oba dva dny je tam na salaši Travičná připravený program s ochutnáváním burčáku. Stěžejní budou pochutiny z ovoce, které plodí stromy rostoucí právě na Strážnicku.

Prázdniny v Telči 2013

Sv. Václav v Telčí
Do Telče přijede v sobotu ve 14 hodin svatý Václav. Zahájí tak tradiční slavnosti uprostřed renesančního náměstí. Na Svatováclavské slavnosti navazuje i cyklojízda na Javořici, a to ve 14 hodin z Mrákotína.

Velkopavlovické vinobraní
Srdce milovníků vína, burčáku i moravského folkloru zaplesá v sobotu 20. září 2014. Zámek v Nebílovech bude od 12 hodin patřit Velkopavlovickému vinobraní. Na zámeckém nádvoří představí své produkty desítka vinařů z jižní Moravy.

Vážná hudba na zámku Manětíně
V sobotu 20. září mají milovníci vážné hudby poslední příležitost vychutnat si koncert vážné hudby na zámku Manětín. Od 20 hodin se Velký sál zámku zdobený nádhernou freskovou výmalbou promění v koncertní sál.

Gongy na Kozlu
V neděli se budou zámeckou jízdárnou na Kozlu linout zvuky obřích gongů a didgeridoo. Během dvouhodinové performance pozvou nejvýznamnější český hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal a britský hráč na obří gongy Bear Love posluchače do elementárního světa, kde dřevo a kov, v podobě nejstarších hudebních nástrojů lidské civilizace, nabízí znovuoživení našich archetypálních zkušeností.

Ondřej Smeykal

Švihov a Kladruby: vyrazte na výstavu!
Na hradě Švihov jsou teď k vidění papírové modely z vystřihovánek představující nejrůznější témata – hrady, zámky, vozidla, letadla i další techniku. A navštivte také klášter Kladruby – najdete tam výstavu Kláštery Zwiefalten a Kladruby. Hledání stop po společném křesťansko-benediktinském dědictví ve znovusjednocené Evropě v bývalé Latinské škole kláštera.

TaškaFest v Kladně
Kladenský divadelní soubor Taška připravil na sobotu v Kladně festival netradičního umění s názvem TaškaFest. Heslo festivalu zní Spojením menšin vzniká většina. Kromě divadelních a hudebních představení zahraje v 19 hodin i kapela The Tap Tap.

Indiánské loučení s létem
Pojďte se v sobotu rozloučit s létem do Říčan u Prahy. V 16 hodin tam otevírají lesopark na 50. rovnoběžce. Akce se koná v rámci 20. ročníku pochodu Indiánské loučení s létem.

Závěr sezony na Schwarzenberském plavebním kanálu
Závěr sezony na Schwarzenberském plavebním kanálu spojený s folklorním festivalem se chystá právě na tuto sobotu. Skvělou akci si nenechte ujít na turistickém hraničním přechodu Ježová.

Schwarzenberský plavební kanál na rozhraní České republiky a Rakouska

Železniční oslava v Táboře
Vydejte se v sobotu do Tábora na oslavu 111 let provozu na trati Tábor–Bechyně. Vypraven bude historický Křižíkův elektromotorový vůz EM 400 zvaný Elinka. Příjezd do Bechyně ve 12.10.

Festival piv Purkmistr
Na Černické návsi v Plzni se v sobotu od 13 hodin chystá největší přehlídka mikropivovarů v ČR. Vydejte se tam na Festival piv Purkmistr.

Seifertovy Kralupy
V Kralupech nad Vltavou navštivte v sobotu od galerii VK37 devatenáctý ročník festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy.

Den plný klaunů na Ještědu
Horský hotel Ještěd připravil na tuto sobotu Den plný klaunů. Veřejnosti se otevřou jindy nepřístupné prostory horského hotelu a vysílače, chybět nebude pouliční divadlo, kreativní dílny nebo řemeslníci.

Lípa Musica
V sobotu začíná v České Lípě mezinárodní hudební festival Lípa Musica, který se koná na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje a v příhraniční části německého Saska. Do 25. října nabídne 21 koncertů a divadelních představení.

Městské slavnosti v Jablonci nad Nisou
V Jablonci nad Nisou najdete v sobotu největší jablonecké městské slavnosti navazující na tradici výročních jarmarků, povolených roku 1808 císařem Františkem I. Chybět nebude stylový trh ani kulturní program.

Návštěva sklářské školy
Nenechte si v sobotu ujít Den otevřených dveří ve střední uměleckoprůmyslové škole sklářské Kamenický Šenov, která je nejstarší školou v Evropě.

Čtěte také

Výlet do Podspálova
Podspálov na Semilsku připravil na sobotu oslavy 100. výročí Palackého stezky a 105. výročí Riegrovy stezky.

Klobáskofest
V sobotu se koná v pivovaru Velké Popovice a přilehlém pivovarském parku druhý ročník gastronomické a zábavní akce Klobáskofest. Kulinářské setkání se koná od 10.00 do 17.00 a vstup je zdarma. Letošní Klobáskofest nabídne ochutnávku regionálních klobáskových specialit se soutěží o nejlepší klobásku, do které se mohou hlasováním zapojit všichni návštěvníci akce. Během dne se představí tradiční lidová řemesla jako kovář nebo brusič skla.

Končí Špilberské vinobraní
V Brně na Špilberku končí v sobotu 1. ročník burčákománie – Špilberského vinobraní 2014. Akce má za cíl obnovit v Brně tradici velkých slavností vína.

Čtěte také

Podzimní cyklojízda v Brně
Postavte se v sobotu v 15 hodin na start velké podzimní cyklojízdy s Nakoleonou 2014 po Brně. Happeningová akce pravidelně ukazuje na zájmy lidí, kteří po Brně jezdí na kole. Akci zahájí zpovídání kandidátů na primátora na téma cyklodoprava, hromadná vyjížďka začne v 15.30 z Moravského náměstí.

Romská pouť na Svatém Kopečku
Romové z různých koutů České republiky se v sobotu setkají na Svatém Kopečku u Olomouce během tradiční pouti, kterou organizuje Charita Olomouc. Romská pouť je pořádána od roku 1998, loni se jí zúčastnilo asi 400 lidí nejen z České republiky. Průvod vychází ze Samotišek.

Dům přírody Litovelského Pomoraví
V Horce nad Moravou na Olomoucku otevírají v sobotu v 9.30 Dům přírody Litovelského Pomoraví. Jde o neobvyklou venkovní expozici, která vznikla na louce v okolí Centra ekologických aktivit Sluňákov.

Kaplička u polní cesty na Svatý Kopeček

Dožínky v Pardubicích
Navštivte v neděli dožínky na zámku v Pardubicích. Čeká vás tam prezentace řemesel středních škol Pardubického kraje.

Tryzna Kever Avot
V Terezíně na Židovském hřbitově začíná v neděli v 11 hodin tryzna Kever Avot – vzpomínková akce k uctění židovských obětí nacistické genocidy v českých zemích.

Klub outsiderů
Divadlo Petra Bezruče v pátek uvede v české premiéře hru německé spisovatelky a dramatičky Felicie Zellerové Klub outsiderů. Režie se ujal Jiří Honzírek. Podle uměleckého šéfa divadla Štěpána Pácla se ale na tvorbě hry podílela i šestice herců, kteří ztvární šest hlavních a zároveň jediných postav.

Muzeum starých strojů a technologií
V Žamberku vzniklo v areálu někdejší textilní továrny Vonwiller díky úsilí několika sběratelů a nadšenců Muzeum starých strojů a technologií. Léty v něm nashromáždili desítky historických parních strojů, stabilních motorů, automobilových veteránů i obráběcích zařízení. V expozicích stojí parní automobil vyrobený pro arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, páru vyráběl spalováním benzinu.

Nejstarším strojem sbírek je stabilní parní motor z roku 1875, jako palivo sloužil acetylen. Další zajímavostí je třeba replika nejstaršího českého parního vozidla, který původně sestrojil v roce 1815 Josef Božek, dvě parní oračky nebo parní nákladní vůz Praga Sentinel.

Karel Kryl v Kroměříži
Kroměříž otevřela novou expozici věnovanou svému rodákovi Karlu Krylovi. Radnice ji instalovala v opraveném suterénu budovy Starého pivovaru. Nejde o klasické muzeum, ale o místo, které zdůrazňuje osobité Krylovo dílo plné radosti, vtipu a poetiky, ale zároveň také vzdoru, smutku, sarkasmu a pozdějšího rozčarování z porevolučního politického vývoje.

Čtěte také

Výstava v Liberci
Výstava věnovaná zapomenutému libereckému malíři a grafikovi německého původu Erwinu Müllerovi začala v Oblastní galerii Liberec. V první polovině 20. století patřil sice v tuzemsku k nadprůměrným, kvůli svému německému původu byl ale zapomenut. Výstava může být zajímavá nejen pro příznivce umění, ale i milovníky libereckých reálií, jež jsou na obrazech zachyceny.

Výstava Co odnesl čas...
Do 14. října potrvá na Staroměstské radnici v Praze retrospektivní výstava fotografií Jovana Dezorta nazvaná Co odnesl čas... Koná se při příležitosti nadcházejících osmdesátin a zároveň 60 let profesionální tvorby tohoto někdejšího fotoreportéra ČTK, kde strávil 15 let. Vystavuje snímky především ze 60. a 70. let minulého století. Týkají se Prahy a jejích proměn, každodenního života, osobností, událostí, politiky, sportu, ale i venkova a záběrů ze zahraničních cest.

Království za koně
Téma koní prostřednictvím různých výtvarných technik představuje výstava nazvaná Království za koně, která začala v Galerii města Pardubic na Přihrádku. Vznikla ke 140. výročí prvního dostihu Velké pardubické steeplechase v roce 1874.

kůň

Výstava děl Josefa Václava Myslbeka
Městská galerie ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku otevřela veřejnosti nové prostory výstavou děl Josefa Václava Myslbeka. Uvidíte 15 bronzových soch zapůjčených z Národní galerie. Sochy představují průřez Myslbekovou tvorbou, od rané Oddanosti po návrhy pomníku Karla Hynka Máchy nebo pomníku Bedřicha Smetany. Výstavě vévodí jezdecká socha svatého Václava se světci.

Nové expozice v Jihlavě
Muzeum Vysočiny v Jihlavě zpřístupnilo pro návštěvníky nové expozice. Největší změnou prošla část muzea věnovaná živé přírodě, zcela nové jsou expozice nejstarších a nejnovějších dějin regionu. Místnosti jsou vybaveny audiovizuální technikou, s jejíž pomocí se návštěvníci mohou podrobněji seznámit s tématy, která je zajímají.

Výstava o 1. světová válce
První světovou válku z pohledu dvou významných Plzeňanů ukazuje nová výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Návštěvníky seznámí s dopisy, deníky, fotkami i kresbami, které na frontě vytvořili Ladislav Lábek, obchodník a zakladatel Národopisného muzea, a také jeho kamarád, výtvarník Bohumil Krs. Zatímco Lábek narukoval v létě 1914 a vrátil se na podzim 1918, Krs odešel bojovat v roce 1915, následně přišel o nohu a z války se vrátil zpět ještě tentýž rok.

Čtěte také

Výstava v budově nádraží Ostrava střed
Železniční muzeum moravskoslezské, které se nachází v budově nádraží Ostrava střed, výrazně rozšířilo svou expozici. Kromě jednotlivých výstav v něm návštěvníci uvidí také největší celoročně otevřenou modelovou železnicí v Moravskoslezském kraji.

Muzeum zabralo i chodbu, kterou ještě před měsícem procházeli cestující. V této části jsou velkoobjemové a těžké předměty, konkrétně zařízení, které běžně lidé neviděli. Jsou to elektromechanické řídicí přístroje výpravčího ze stanic Frýdlant nad Ostravicí a Bystřice nad Olší.

Lákadlem hlavně pro děti je modelová železnice dělaná na míru do prostor po restauraci. Má tři samostatné okruhy, kdy na každém okruhu se prohání jedna souprava. Další vlaky stojí na kolejích pro dokreslení atmosféry.

Výstava Magie hledání
Tvorbu malíře, grafika, ilustrátora a básníka Josefa Váchala na jeho vztahu k magii a okultismu představuje výstava v Domě U Kamenného zvonu. Kurátorka Marie Rakušanová ji nazvala Magie hledání, protože známý solitér nehledal primárně magii a její efekty.

Fotografie československých parašutistů
Unikátní soubor dosud neznámých portrétních fotografií československých parašutistů z Velké Británie představuje výstava nazvaná Tváře odvážných. Snímky vznikly na přelomu let 1941 a 1942 v londýnském sídle Zvláštní skupiny D. Vojenský historický ústav Praha je získal loni od rodiny Bohumila Vrbíčka, dentisty skupiny D, který snímky za války pořizoval. Negativy byly více než 70 let ukryty v papírové krabici. K mimořádným patří společné fotografie výsadku Anthropoid Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka.

Výsadek Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Josef Gabčík

Cenné kroniky v Turnově
Dvě ze svých nejcennějších kronik vytvořené v první polovině 19. století mimořádně ukáže o víkendu muzeum v Turnově. Jednou z nich jsou Paměti sedláka Josefa Dlaska z Dolánek u Turnova, autorem druhé je Jan Baptista Cejnar z Frýdštejna. Muzeum je moc často nevystavuje, naposledy originály mohli návštěvníci vidět před zhruba deseti lety.

Výstava Jana Zacha
Město Slaný ukončilo velkou rekonstrukci tamního muzea. Bývalou piaristickou kolej postavili v 17. století a radnice obnovila její raně barokní vzhled. Z nádvoří taky udělala zelenou plochu. Přibyly i bezbariérové přístupy do expozic. A v muzeu teď můžete vidět výstavu sochaře, malíře a designéra Jana Zacha.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu