Nápady, jak strávit Velikonoce. Inspirujte se tipy na akce po celém Česku

24. březen 2016

Velikonoce lákají k návštěvám hradů a zámků – začíná hlavní turistická sezona. Na mnoha místech jsou připravené speciální akce. Na Švihově vás čekají Medové velikonoce, v Hluboké nad Vltavou si projdete stezku kolem obřích kraslic a na hradě Buchlov najdete výstavu kraslic a květinových aranžmá. Hezké sváteční dny!

Královské Velikonoce na Křivoklátě
Hrad Křivoklát přichystal od pátku do neděle akci Královské Velikonoce. Na nádvoří najdete jarmark a dorazí i muzikanti, kejklíři, komedianti, šermíři. Připravené budou dětské velikonoční dílny a o víkendu dvakrát přijede Václav IV. s královnou a doprovodem a poskytne slyšení purkrabím hradu Křivoklátu, Karlštejna a Točníku. V sobotu a v neděli pojede historický vlak tažený parní lokomotivou Smíchov-Křivoklát a zpět.

Velikonoce v Kladně
V Kladně bude od pátku 25. do neděle 27. března připraven program na náměstí Starosty Pavla. Kromě stánků s řemeslnými výrobky, kraslicemi a různými pochoutkami si především děti užijí divadelní představení. V pátek město chystá také dětskou velikonoční diskotéku a v sobotu pohádkovou show, pletení pomlázek, malování kraslic a soutěže.

Čtěte také

Projděte se po hrázi Opatovické přehrady
Od Velkého pátku až do Velikonočního pondělí máte jedinečnou možnost vstoupit na hráz Opatovické přehrady na Vyškovsku. Vodohospodáři ji mimořádně zpřístupní při příležitosti Světového dne vody a také jako připomínku 50. výročí vzniku podniku Povodí Moravy. Korunu hráze naposledy takto výjimečně viděli návštěvníci před šesti lety. Hráz je pro veřejnost uzavřená zejména z důvodu ochrany vodního zdroje. Lidé se mohou podívat na údolí Malé Hané a projít se v přírodě. Hráz Opatovické přehrady bude přístupná vždy od devíti do šestnácti hodin.

Rocková opera Evangelium o Marii
Nový úhel pohledu na známý příběh o životě a smrti Ježíše Krista nabízí v Brně rocková opera Evangelium o Marii. Pochází od maďarských autorů Lászla Tolcsvaye, Pétera Müllera a Pétera Müllera mladšího. V roce 1992 ji s úspěchem uvedli na Slovensku. Inscenace s 250 reprízami stála na počátku slavné muzikálové éry v Československu. V současné době Evangelium o Marii uvádí Městské divadlo Brno. Evangelium od Marii bude na programu do neděle 27. března.

Hody, hody doprovody, dejte ponorky malovaný!
Tak se jmenuje akce, kterou najdete od pátku do Velikonočního pondělí v Muzeu Karla Zemana v Praze. Návštěvníci se mohou těšit na velkou velikonoční soutěž o hodnotné ceny a bohatý program ve znamení kreativních a animačních dílen, které vedou zkušení lektoři. Nebude chybět ani malování obřího dinosauřího vejce.

velikonoce

Velikonoce ve Znojmě
Ve Znojmě naplánovali slavnosti od 23. do 27. března. Během velikonočních svátků ožije nejen Horní náměstí, kde se budou konat velikonoční trhy a hlavní kulturní program, ale i Masarykovo náměstí, sály Znojemské besedy, podzemí nebo nově v rámci doprovodného programu i prostory na jižní přístupové cestě ke znojemskému hradu.

Turistická sezona v Olomouckém kraji začíná
Neměli byste si nechat ujít ani zahájení turistické sezóny v Olomouckém kraji. Nabídne jedinečný zážitek. Projížďku velkým cestovním kočárem po pamětihodnostech regionu. Vyjíždí krátce po osmé hodině ranní a až do večera objede po trase dlouhé 60 kilometrů 17 měst a obcí. Poveze divadelníky i skupinu muzikantů.

Čtěte také

V Příkazích a Lázních Slatinice bude mít delší pauzu na krmení koní a promazávání kol. Poveze divadelníky i hudební skupinu, o zábavu tak bude postaráno. V podvečer přejede i přes bájnou hanáckou horu Kosíř, to už se zapálenými lucernami a loučemi. Kočár zvaný Landauer vznikl v 16. Století, oblíbený byl v panských rodinách jako nejdokonalejší a nejpropracovanější kočár všech dob.

Zdobení kraslic a další zvyky v Šumperku
Vlastivědné muzeum v Šumperku na Zelený čtvrtek připravilo tradiční velikonoční akci se zdobením kraslic, pletením pomlázek i tvořením méně tradičních velikonočních dekorací.

Pohádkové pásmo v Poděbradech
V Poděbradech můžete v sobotu zamířit na Jiřího náměstí na pohádkové pásmo a povídání o velikonočních zvycích. V Kolíně se bude ve čtvrtek a v pátek soutěžit v Červinkovském domě o nejkrásnější velikonoční vajíčko.

Velikonoční veselice v Mníšku pod Brdy
Zámek v Mníšku pod Brdy u Prahy pořádá v neděli velikonoční veselici s kuřetem. Bohatý program čeká návštěvníky v zámku i v zahradě, výtěžek akce půjde na sbírku Pomozte dětem.

Medové Velikonoce na Švihově
Švihovský hrad láká na Medové Velikonoce. Sezonu zahájí na Velký pátek a až do pondělí se tady bude vše točit okolo včel a včelích produktů. Kromě toho správa hradu připravuje i speciální prohlídky pro rodiče s malými dětmi, výstavu včelařských potřeb a další doprovodný program. V hradním výběhu návštěvníci uvidí i třináct letošních jehňátek.

Logo

Velikonoce v hornickém domku
Hornické muzeum Příbram zve až do neděle na tradiční akci Velikonoce v hornickém domku. Návštěvníci areálu na Březových Horách se budou moci seznámit s podobou velikonočních svátků v hornické domácnosti na počátku 20. století. Na programu bude pletení pomlázek, zdobení perníčků a vajíček, pečení jidášů či řezbářské umění.

Závody na stezce obřích kraslic
Stezku kolem obřích kraslic v Hluboké nad Vltavou otevřou v sobotu dva závody. Terénní běh, který startuje už v 10.30, bude pro sportovní běžce na tratích dlouhých pět a deset kilometrů. Odpolední rodinný běh začne před kostelem v 13.30 a rodiče s dětmi na něj dostanou mapu. Stezka kolem obřích kraslic zavede turisty například k Vondrovu, do centra Hluboké, do zámeckého parku ale také k přístavišti a do Zámostí.

Prohlídka vodárenské věže v Českých Budějovicích
Vodárenská věž v Českých Budějovicích bude o velikonocích přístupná veřejnosti. Prohlídky budou od čtvrtka do pondělí a začnou vždy ve 13.00 hodin. K vidění budou například dvě nové videoprojekce o historii vodárenské věže. A na vrcholu pak čeká návštěvníky překvapení.

Akce spojené s Karlem IV. na Liberecku
Akce spojené s oslavami 700. výročí narození Karla IV., netradiční prohlídky i nové trasy nabídnou v nové sezoně státní hrady a zámky v Libereckém kraji. Celoročně přístupný je Sychrov, ostatní památky se otevřou právě o tomto prodlouženém velikonočním víkendu. Na zámku Zákupy na Českolipsku budou o prodlouženém víkendu lákat na mimořádné prohlídky sklepení pod východním křídlem zámku a zázemí císařova osobního výtahu. Speciální prohlídky nabídne na velikonoční víkend i zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí.

Čtěte také

Památky na Vysočině se otevírají
Většina památek na Vysočině ve správě Národního památkového ústavu se pro návštěvníky otevře už 25. března. Lidé se mohou v průběhu celé sezony těšit na řadu osvědčených kulturních akcí i novinek. Na Velký pátek se pro návštěvníky otevřou brány zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou a v Telči.

O den později se připojí i hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou. Všechny památky budou otevřené až do Velikonočního pondělí. Zámek v Náměšti nad Oslavou letos kromě dvou stabilních prohlídkových tras mimořádně zpřístupní depozitář takzvaného Královského apartmá, s dětskými pokoji, které obývaly děti posledních majitelů zámku z rodu Haugwitzů.

Návštěva hradu Roštejn
Ačkoliv turistická sezóna začne naplno až v dubnu, hrad Roštejn otevře své brány návštěvníkům už o Velikonocích. Historické prostory zpřístupní nejen o víkendu, ale také v pátek 25. a v pondělí 28. března. Návštěvníci budou moci navštívit všechny klasické prohlídkové trasy historickými obytnými interiéry i výstavu strašidel z bájí a mýtů. Pokud bude o Velikonocích přát počasí, mohou si lidé návštěvu památky zpestřit procházkou po naučné stezce, která začíná hned u vstupu do hradu a představuje Roštejnskou oboru a její faunu a flóru.

Barvení vajíček, obrázek 10

Velikonoční veselí ve Špindlerově Mlýně
Ve Špindlerově Mlýně chystají na 26. až 27. března akci nazvanou Velikonoční veselí, slavnosti v sobotu zahájí hrabě Harrach s družinou, kterého přivítají špindlerovští lyžníci. Městem projde také průvod masek, následovat budou i koncerty či různé soutěže. V neděli se uskuteční ve Svatém Petru dětský skikros, pro jezdce v maskách je připraveno zvýhodněné jízdné na bobové dráze.

Hledání ztracených kuřátek v broumovském klášteře
V broumovském klášteře, kde turistická sezona začne už 28. března, je na neděli 27. března připravena tradiční akce nazvaná Hledání ztracených kuřátek, při které mohou návštěvníci kláštera pomoci slepičce najít v rozsáhlém klášterním komplexu zatoulaná kuřátka. Součástí akce bude možnost vyzkoušet si zdobení kraslic či pletení pomlázek.

Velikonoce na zámku Hrádek u Nechanic
Zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku nabídne tradiční program Velikonoce na zámku od 19. do 28. března. Návštěvníky přivítá velikonočně vyzdobený zámek, průvodci lidem vysvětlí například techniku zdobení kraslic a další zajímavosti týkající se velikonočních tradic.

Prodejní výstava keramiky v Ratibořicích
Na zámku v Ratibořicích na Náchodsku se od 25. do 28. března kromě běžných prohlídek mohou lidé zajít podívat na prodejní výstavu keramiky, doplněnou netradičním květinovými dekoracemi. Výstava se bude konat v běžně nepřístupných prostorách barokních zámeckých sklepení.

Čtěte také

Velikonoce na Šrámkově statku
Velikonoční program připravuje Šrámkův statek na kraji Hradce Králové, kde se od 24. do 28. března uskuteční akce Velikonoce na statku, návštěvníci se mohou těšit na výstavu kraslic, zvykoslovných předmětů a na ukázky lidové tvorby.

Velikonoční jarmark v Telči
Na zámeckém nádvoří v Telči najdete v sobotu velikonoční jarmark. Na velikonoční pondělí bude tradiční velikonoční obchůzka s folklorním souborem Podjavořičan.

Velikonoce v Rožnově pod Radhoštěm
Od Bílé soboty do Velikonočního pondělí se budou ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm hrát a předvádět zvyky různé folklorní soubory, vařit se bude také jarní polévka, lidé se budou moci naučit uplést pomlázku i různými způsoby ozdobit kraslice.

beránek, Velikonoce

Velikonoční výstava na Buchlově
Na hradě Buchlov zpestří o velikonočním víkendu prohlídkovou trasu výstava kraslic a květinových aranžmá. A co je ještě připraveno? Pletení pomlázek, dětská dílna, malérečky přímo a výstava kraslic, výstavy a vystoupení folklorních souborů.

Velikonoční prohlídky na Bouzově
Netradiční prohlídky s velikonoční výzdobou a po neobvyklé trase chystá od pátku do pondělí hrad Bouzov. Návštěvníky provede po takzvané zimní trase přes Alžbětino křídlo. Pro děti je připravena tradiční výtvarná dílna na nádvoří.

Velikonoční atmosféra na zámku Jánský vrch
Velikonoční atmosféru chystá pro návštěvníky také zámek Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku. Návštěvníkům se otevře od 25. března do Velikonočního pondělí. Kromě klasických prohlídek s velikonoční výzdobou nabízí v sobotu prohlídky s velikonočním programem. V zámecké kuchyni budou moci návštěvníci ochutnat velikonoční pokrm, zájemci se také dozvědí o různých zvycích. Chystá se také minikoncert či zdobení kraslic.

Velikonoční jarmark na Šternberku
Hrad Šternberk připravuje v sobotu oblíbený velikonoční jarmark. Na hradě budou připraveny tvořivé dílny zaměřené na výrobu tradičních velikonočních předmětů. Připravena bude klasická a speciální velikonoční prohlídka.

Velikonoce ve Svitavách
Odpoledne 26. března se bude konat akce Velikonoce ve Svitavách. Na náměstí Míru se uskuteční různé soutěže, umělecké a řemeslné dílny včetně pletení pomlázek, pro děti bude připraven koutek se zvířaty. Chybět nebude stánkový prodej, vystoupí kuřimská kapela Motýlí (D)efekt a slovenská písničkářka Mirka Miškechová. Za nepříznivého počasí se program uskuteční v prostorách multifunkčního centra Fabrika.

Velikonoční tradice v Úhercích na Plzeňsku
V Úhercích na Plzeňsku se na zahradě kulturního domu sejdou v neděli místní obyvatelé a budou společně malovat vajíčka, učit se plést pomlázky, vytvářet velikonoční motivy a soutěžit. Připojte se k nim! A v Měcholupech na Plzeňsku pořádají v neděli soutěž o nejlepší velikonoční nádivku.

Velikonoce, pomlázka (ilustrační foto)

Velikonoce na jižní Moravě
Folklorní zvyky a také košty vína utvářejí svéráz Velikonoc na jihomoravském venkově. Velikonoční víkend je totiž mnohde termínem vinařských výstav. Například v Bukovanech a Rohatci na Hodonínsku jde o tradici delší než půl století, která pokračuje i letos. V krajském městě se lidé mohou na svátky naladit při slavnostech na náměstí Svobody, ale také v kostelech za tónů duchovní hudby.

Velikonoční veselice v Jindřichově Hradci
V Jindřichově Hradci se na Bílou sobotu uskuteční už potřetí velká Velikonoční veselice, která končí u Kraslicovníku na náměstí Míru. Ve 13 hodin vyjde slavnostní průvod zasadit ozdobený Kraslicovník. V prostorách Muzea Jindřichohradecka před tím budou připraveny workshopy pro děti i dospělé a představení velikonočních tradic.

Velikonoce v Jihlavě
V Jihlavě se oslava Velikonoc uskuteční na Bílou sobotu. Program se odehraje ve vestibulu radnice a v gotické síni. Návštěvníci uvidí ukázky zdobení velikonočních perníků, malování na sklo, pletení košíků a pomlázek nebo výroby figurek z vizovického těsta.

Japonsko-český Koncert bez hranic
Japonské hudbě, výtvarnému umění a kultuře je věnován nový festival v Holešově na Kroměřížsku. Na Velikonoční neděli 27. března si můžete vyslechnout japonsko-český koncert dvou sborů Koncert bez hranic. Vystoupí smíšený pěvecký sbor Myojo Gakuen High School – Myojo Music Club z Tokia a Holešovský dětský sbor Moravské děti.

Vystoupení MISSA Karel Kryl Revival v Dolanech
Velikonoční komponované vystoupení skupiny MISSA Karel Kryl Revival nabídne v neděli 27. března písně a básně Karla Kryla, spojené s promítáním tematických obrázků a krátkých filmů v kostele sv. Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců na Plzeňsku.

Jaro na vsi v Přerově nad Labem
Skanzen v Přerově nad Labem se rozšířil o nová stavení. V dolní části areálu vzniklo pět nových staveb lidové architektury, které si můžete prohlédnout. Ve skanzenu najdete také tradiční výstavu Jaro na vsi. Ve velkém výstavním sále v bednárně je po celou sezonu výstava lidových krojů ze středního Polabí připravená z vlastních bohatých textilních sbírek. Novou kapličku vysvětí na Velikonoční pondělí místní farář.

Vejce a slepice v Poličce
Jaké místo v jídelníčku našich předků měla vejce, jak se ukládala, případně prodávala nebo kdo se staral o slepice? To vše se dozvíte na výstavě v Centru Bohuslava Martinů v Poličce.

Výstava o vejcích v Praze
V Muzeu Karlova mostu v Praze je teď nová Výstava o vejcích. Téma velikonočních svátků spojuje s historií. Kromě vejce starého 8000 let představuje také legendu o vejcích přidávaných do malty Karlova mostu. Výstavu zahájí odborný kongres o vejcích a slavnostní pochod Spolku Natvrdlých s vejci na tento kamenný most.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu