Tipy na prodloužený víkend: Pálení čarodějnic, keltský svátek jara, výstavy i letecká show

28. duben 2017

Vydat se můžete třeba na oslavy keltského svátku Beltain do Nižboru, do Archivu vůní do kláštera Kladruby, na Valdštejnskou slavnost do Litvínova nebo na oslavu prvního máje na pražský Petřín. Hezky si volna užijte!

Praha: Břevnov slaví 110 let povýšení, na Ladronku se slétnou čarodějnice

Na pražském Břevnově můžete v sobotu slavit. Oslavy 110 let povýšení Břevnova začínají v 10 hodin a součástí akce bude přehlídka veteránů a povozů a spanilá jízda Prahou 6.

A v pondělí zvou břevnovští na třetí ročník akce První pivní máj, na kterém představí svou produkci dvaceti pivovarů.

V pražském paláci Akropolis začíná v neděli v 18 hodin závěrečný koncert festivalu Mladí Ladí Jazz. Vystoupí mimo jiné basista Miroslav Vitouš nebo Rozhlasový big band Gustava Broma.

Přehlídkou gurmánských pochoutek Ladronka Piknik Food Festival začínají v neděli ve 12 hodin Čarodějnice na pražské Ladronce. Vstup na akci je zdarma.

Čtěte také

V parku na pražském Vyšehradě a v katakombách Gorlice začíná v pondělí v 19 hodin představení Cirkusové legendy, které připravil CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad.

Na pondělí je na Petříně od 10 hodin připraven speciální program. Těšit se můžete na hudební vystoupení kvarteta Gadrew way, které zahraje nejen klasické skladby, ale také populární hudbu.


Máj – lásky čas. Kam vyrazit 1. května? Na pražský Petřín!

Vystoupí taneční soubor historického tance Alla Danza s programem Lásky čas, v rámci kterého předvede tance z 15., 16. a 19. století s milostnou tematikou. Celou akcí bude provádět kouzelník Grino, který předvede magická vystoupení pro děti a zájemce o magii.

Bude se také možné nechat vyfotografovat s živým Karlem Hynkem Máchou a fotografii si hned odnést domů. Při focení si zájemci budou moci zapůjčit rekvizity v podobě slunečníku, vějířů, kloboučků a podobně.

Pražské výstavy: procházka 20. stoletím, Prague Photo i knižní grafika

Obrazy představující exkurzi dějinami malířství od druhé poloviny 20. století i reflexi traumatizujících chvil evropských i světových dějin přivezl do Prahy malíř Gerhard Richter.

Gerhard Richter: Abstraktní obraz, olej na plátně, 1990

Abstraktní i figurální malba, krajiny i jednobarevné plochy se vztahují k druhé světové válce, k době teroru Frakce Rudé armády i k 11. září 2001, kdy Richter letěl do New Yorku a jeho let byl kvůli teroristickému útoku odkloněn.

Jeho obrazy ale zachycují i krásu všedního dne, běžných lidských zážitků nebo jeho manželku a dcery, z nichž vyzařuje láska a klid. Pražská retrospektiva je přístupná v paláci Kinských.

Čtěte také

Novomlýnská vodárenská věž, která byla poprvé zpřístupněna veřejnosti, nabízí stálou expozici Praha hoří! ukazující historii hasičství a požárů v metropoli. Zájemci se ve zrestaurované vodárenské věži seznámí s nebezpečím požárů pro Prahu v minulých stoletích i v nedávné minulosti. Výstava ukazuje způsoby, jakými se obyvatelé Prahy bránili proti ničivému živlu i jak se vyvíjely technické možnosti hašení požárů.


Téměř 150 fotografů představuje své práce na desátém ročníku festivalu Prague Photo.

V galerii Villa Pellé v pražské Bubenči navštivte výstavu malíře a grafika Miroslava Šaška, jehož průvodce po světových metropolích znají hlavně v zahraničí. Výstava se jmenuje M. Šašek – let č. 59/74 a potrvá do 7. července.

Světoběžník a cestovatel Miroslav Šašek (1916–1980) většinu svého života prožil v zahraničí. Ve svých průvodcích, jako jsou například To je Paříž, Londýn, Řím, New York a další, zachytil s humorem a v propracovaném detailu dynamiku moderní doby 60. a počátku 70. let.

Téměř 150 fotografů představuje své práce na desátém ročníku festivalu Prague Photo, který najdete v pražském Kafkově domě. Fotografiemi Ivana Lutterera, Jiřího Poláčka a nedávno zesnulého Jana Malého si veletrh mimo jiné připomene výjimečný časosběrný cyklus Český člověk. Chybět nebude ani expozice portfolia Jaromíra Funkeho, Josefa Sudka a Emily Medkové.

V Kafkově domě na Starém Městě v Praze začíná festival Prague Photo 2015

Práci porodních bab i vznik prvních porodnic na území Prahy přibližuje nová výstava První křik, první pláč, která začala v Muzeu hlavního města Prahy na Florenci. Zaměřuje se na historii asistence při porodech od sousedské pomoci až do vzniku zdravotnických porodnických institucí.

Čtěte také

Oboustrannou inspiraci knihy a volného grafického umění ukazuje výstava, která začala v pražské Galerii Hollar na Smetanově nábřeží. Jmenuje se Kniha prostor pro grafiku – grafika inspirace pro knihu, potrvá do 21. května a ukazuje tvorbu sedmi známých umělců, jako jsou třeba František Hodonský, Petr Nikl nebo Květa Pacovská.


Interaktivní výstava Na film! se prodlužuje.

Autoři výstavy Na film! dokázali, že film v muzeu může zaujmout a hlavně bavit děti i dospělé. Netradiční, hravou i vzdělávací instalaci bude možné zažít v Paláci Chicago na Národní třídě v Praze až do konce roku. Na výstavě si zájemci mohou vyzkoušet virtuální realitu, stát se promítačem laterny magiky nebo animovat vlastní film. Interaktivní instalace jsou hravé, ale zároveň vytvořené tak, aby se příchozí o filmu i spoustu věcí dozvěděli.

Středočeský kraj: Středověká bitva se rozzuří na Kladensku

Skanzen Solvayovy lomy na Berounsku zahajuje v sobotu novou sezonu. Vydejte se tam a objevujte bývalé provozní a technologické budovy a rekonstruovanou úzkorozchodnou lomovou dráhu.

V Libušíně na Kladensku začíná v sobotu ve 12 hodin 26. ročník historického festivalu Bitva Libušín, jehož tradičním vyvrcholením je středověká bitva. Akce se každoročně účastní více než dva tisíce šermířů.


V Poděbradech se v sobotu koná 18. ročník Setkání italských automobilů.

Mirakulum v Milovicích na Nymbursku zve v sobotu od 10 hodin na Tankový den. Vojenská ukázka začíná ve 13.00.

V Nižboru na Berounsku startují oslavy keltského svátku Beltain v sobotu přesně ve 12 hodin.

Zamiřte v sobotu do Staré Huti u Dobříše. Ve 14 hodin tam začíná slavnostní otevření nové stálé expozice o životě a díle Karla Čapka. Výstava se mění po dvaceti letech. Poprvé tam budou k vidění některé osobní předměty spisovatele, vystaveny budou i unikátní snímky Čapkovy pracovny a okolí jeho letního sídla od Josefa Sudka.

Jihočeský kraj: V Římově budou odemykat Malši

Udělejte si v sobotu s dětmi výlet na zámek Dobrohoř u Starého Města pod Landštejnem. Ve 14 hodin tam začíná vernisáž výstavy ilustrací výtvarníka Milana Starého a pro děti je na odpoledne připravená čtenářská dílna.

Vinobraní

Vypravit se v sobotu můžete také na Katovické vinobraní do Katovic na Strakonicku. Co vás čeká? Ochutnávka a prodej vín, zahraje Presúzní sbor Velké Pavlovice a Cimbálová muzika Lašár.

V Římově pod jezem startuje v sobotu dopoledne akce Láďovo Malše – otevření vodácké sezony na řece Malši. Odemykání řeky začne v 10.00 pod jezem.

Rodinný zábavní park Království lesa Lipno slavnostně zahajuje letní sezónu právě tuto neděli. Čarodějnický program bude probíhat od 10 do 17 hodin. Chybět nebudou představení pro děti či čarodějnický rej.

Malé čarodějnice budou moci soutěžit v nejrůznějších čarodějnických dovednostech. Pro starší děti a jejich rodiče zahraje skupina Slza. Nedělní program vyvrcholí v 16 hodin rozloučením královny čarodějnic a zapálením vatry. Nezapomeňte si přinést špekáčky.

Čtěte také

Plzeňský kraj: Plzeň zažije Den ve vzduchu

V Plzni na letišti si nenechte o víkendu ujít Den ve vzduchu – největší západočeskou leteckou show.

Pojďte v sobotu do Archivu vůní v klášteře Kladruby. Program začíná ve 12 hodin a bude představena i nová vůně Madona. Testovat budete další vůně a můžete se nechat tetovat henou.

Karlovarský kraj: Šlechta si ve Varech zazávodí na dřevěných koních

Na dostihovém závodišti v Karlových Varech začíná v sobotu Dostihový den při příležitosti setkání evropské šlechty. V dostihovém dni je připraveno sedm dostihů a také dostih dřevěných koní, při kterém hosté z řad šlechticů závodí na dostihové dráze s maketami koní. Součástí je tradiční soutěž o nejkrásnější klobouk.

Ústecký kraj: Majáles rozveselí Litvínov


V Litvínově je na neděli připravená Valdštejnská slavnost.

Na programu litvínovské Valdštejnské slavnosti je studentský majáles, průvod městem, dobový jarmark, vystoupení sokolníků či hudebních skupin, pohádky a další.

Na první květnový den připravila ústecká zoo tradiční Ptačí den. Uiž tradičně je tato akce zahájena v brzkých ranních hodinách, pro časná „ranní ptáčata“ první prohlídka pod vedením zkušeného ornitologa začíná v 5.00, druhá je od 6.30.

Je připraveno ranní pozorování ptactva obohacené o odbornou přednášku včetně ukázky odchytu a kroužkování. Program doplní během dne další program, řada soutěží a tematicky zaměřených her, pro dobrou náladu bude hrát skupina Hašlerka.

Šrámkův statek

Královéhradecký kraj: V Kuksu připravili Zahradnické trhy

Na Šrámkově statku v Hradci Králové začíná v sobotu v 15 hodin Stavění máje všem pannám hradeckým, na které se například představí pořádající hradecký folklorní soubor Dupák a jeho hosté.

Vydejte se v sobotu na Zahradnické trhy, které pořádá České farmaceutické muzeum ve spolupráci s hospitalem a obcí Kuks.

Čtěte také

Pardubický kraj: V Nasavrkách oslaví keltský svátek jara

Beltine, oslava keltského svátku jara, se chystá v archeoskanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku. V sobotu jsou připravené prohlídky keltského dvorce, ochutnávky pokrmů, ukázky tesařského řemesla, ražba vlastních mincí a ohňový obřad.


Polička nabízí v městském muzeu dvě výstavy Od doby kamenné do doby slovanských hradišť a Od zrníčka k bochníku.

Železniční muzeum v Rosicích nad Labem zve v sobotu na zahájení 17. sezony. Připravena je výstava zajímavostí, jízdy historických motorových vlaků například Pardubice–Slatiňany a zpět, jízdy historického trolejbusu v Pardubicích, zahradní železnice, parková železnice s možností svezení, výstava historických železničních vozů.

Vysočina: Na Jihlavsku ožije válečná historie

Připomeňte si v sobotu 75. výročí seskoku parašutistické skupiny Out Distance. Její členové se spolupodíleli na přípravách atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. V Ořechově na Jihlavsku jsou připravené ukázky armádního výcviku a přednáška historika Michala Stehlíka.

Z Muzea techniky v Telči vyrazí v neděli v 10.30 jarní vyjížďka strojů minulého tisíciletí. Předcházet jí bude burza náhradních dílů, která začne v 8 hodin.

Jiří Kolář, Na kladině - Olympiáda Mnichov, koláž – roláž, 1972

Výtvarná díla, knihy i drobné objekty z tvorby výtvarníků Ladislava Nováka a Jiřího Koláře převážně z 60. let minulého století nabízí návštěvníkům třebíčské Galerie Ladislava Nováka výstava s názvem Přátelé. Uvidíte patnáct Novákových obrazů, básně pojaté jako koláže, takzvané veronáže, a další kombinované techniky.

Čtěte také

Zřejmě první výstavu v České republice, kde hlavní roli hrají fotografie turistických značek, si budou moci zájemci prohlédnout na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Pod názvem Krajina značek se výstava otevře právě toto pondělí.

Autorem fotografií je Francouz Stéphane Corbet. Na nápad fotit turistické značky v krajině přišel Corbet po dlouhých hodinách procházek po značených trasách. Návštěvníci uvidí výsledky jeho snahy na desítkách velkoformátových fotografií.

Jihomoravský kraj: Ve Strážnici otevírají muzeum a postaví máj

V jihomoravské Strážnici se v neděli ve 14 hodin slavnostně otevírá nový objekt Muzea vesnice jihovýchodní Moravy. Následuje stavění máje za účasti členů folklorních souborů ze Strážnice a blízkého okolí.


Znojmo ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v sobotu poprvé otevře lidem novou pivovarnickou expozici v areálu pivovaru.

V secesní Jurkovičově vile v Brně vystavuje své malby, grafiky, objekty i videa výtvarník Tomáš Džadoň. Do zahrady památkově chráněné vily umístil karavan. Výstava si pohrává s myšlenkou autora jako nového obyvatele domu spravovaného Moravskou galerií.

Zlínský kraj: Veteráni se sjedou do Zlína

Premiérový ročník výstavy automobilů a motocyklů Czech Drive (Česká jízda) se uskuteční v sobotu na náměstí Míru a v parku Svobody ve Zlíně. Vystaveny budou historické a veteránské exponáty i současné vozy. Uvidíte vozidla rallye, okruhové vozy a závodní dakarské speciály.

Součástí výstavy budou ukázky práce záchranných složek, sanitních vozů, výuka první pomoci pro veřejnost, ukázky hasičského vybavení a prezentace státní i městské policie.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu