Tipy na víkend: Týden knihoven, drakiády nebo bramborová sobota

6. říjen 2017

Zamiřte na komiksový festival KOMA do Brna, udělejte si výlet do skanzenu na Veselém Kopci, kde bude Bramborová sobota, nebo se vydejte do Krušných hor, kudy se pojede závod psích spřežení na suchu. Ať už o víkendu budete dělat cokoliv, ať se vám sobota a neděle vydaří!

O víkendu vyvrcholí 21. ročník Týdne knihoven, který pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Letošní ročník je zaměřen na práci knihoven s předškolními dětmi a jejich rodinami. V rámci projektu se až do neděle koná mnoho zajímavých akcí v knihovnách po celé republice.

Praha: Křehká síla skla, nová expozice o vzniku kontaktních čoček i charitativní běh se psy

V pražském Kině 64 U Hradeb najdete v sobotu festival, který bude přehlídkou díla a tvorby režiséra Karla Zemana. Koná se při příležitosti 5. výročí otevření Muzea Karla Zemana.

V pražské Stromovce startuje v sobotu ve 13 hodin charitativní běžecký závod Fitmin Se psem mě baví běh, který pořádá nezisková organizace Se psem mě baví svět. Zakoupením startovného závodníci podpoří projekty této neziskové organizace.


V pražské Meetfactory navštivte v sobotu od 9.30 2. ročník literárního festivalu pro teenagery Humbookfest.

Přijďte si v sobotu vyrobit svou vlastní koláž pod vedením fotografky a designérky Jitky Kopejtkové do Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Veškerý materiál k výrobě bude k dispozici na místě. A dorazí i Luboš Plný – český malíř a konceptuální umělec. Workshopy trvají asi dvě hodiny a začínají v 10.00 a 14.00.

Zamiřte v neděli do Malešického parku v Praze 10 na běžecké závody a sportovní veletrh. Program začíná v 11 hodin a těšit se můžete na soutěže pro malé i velké, spoustu zajímavých stánků a prezentací i zábavný doprovodný program, který završí hudební vystoupení Moniky Bagárové.

Čtěte také

V pražském Tančícím domě můžete vidět předaukční výstavu českého sklářského umění. Projekt Křehká síla skla představí 50 děl od světoznámých průkopníků českého ateliérového skla, přes jejich žáky a následovníky až po nastupující generaci mladých nadějí.

V kolekci 50 plastik září díla sklářských velikánů Jaroslavy Brychtové, Stanislava Libenského a René Roubíčka. Zastoupeni jsou také jejich významní souputníci Václav Cigler, Pavel Hlava nebo František Vízner.

Jeden z tuzemských průkopníků graffiti vystupující pod jménem Pasta Oner má výstavu v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary. Do galerií dnes osmatřicetiletý umělec přešel už v roce 2003 a věnuje se především tradičnímu závěsnému obrazu či objektům.

Josef Baier, Pasta Oner, Můj život, 2011, air-brush

Počátkem 90. let měl kvůli vytváření graffiti na panelácích konflikty s policií. Dnes například vitráž vytvořená podle jeho návrhu zdobí palác Lucerna. Zakoupit je možné mnoho produktů s jeho návrhy od lahví na vodu přes návleky na mobilní telefon a ponožky až po luxusní aroma lampu. Graffiti se věnuje už jen minimálně.

Historii kontaktních čoček a příběh vynálezce jejich první použitelné varianty a jednoho z nejvýznamnějších českých vědců Otto Wichterleho ukazuje nová expozice v Národním technickém muzeu, která ode dneška doplňuje stálou výstavu Chemie kolem nás.

Návštěvníci uvidí také funkční model zařízení na odlévání čoček, jehož předlohu Wichterle sestrojil a na níž v roce 1961 vyrobil první měkké kontaktní čočky. První pokusy o výrobu a použití tvrdých skleněných kontaktních čoček sice spadají do 80. let 19. století, ale až do poloviny 20. století nebyl vynalezen materiál, který by nebyl pro oko dráždivý a který by propouštěl vzduch k rohovce.

Čtěte také

Středočeský kraj: Jezdecké nebo cukrové slavnosti a Jablkobraní


Na zámku Kačina vypuknou v sobotu v 10 hodin jezdecké slavnosti.

Zámek Loučeň na víkend chystá cukrové slavnosti s podtitulem Vítejte v království Krále Mlsoně. Hravou formou za doprovodu českých pohádkových postav se zapojíte do nejrůznějších kulinářských úkolů.

V poděbradském Ekocentru Huslík najdete v neděli od 13 hodin Jablkobraní s doprovodným programem pro děti a ochutnávkami výrobků z jablek.

Jihočeský kraj: Vyhlídkový běh, zamykání řeky a Den archeologie

Nenechte si v sobotu utéct Vyhlídkový běh kolem Černé v Pošumaví, trať bude mít několik kategorií včetně speciální kategorie Nejrychlejší Čerňák. Dospělý krátký závod bude mít1080 metrů, hlavní závod18,6 kilometru. Start je od bývalé masny u fotbalového hřiště v 10 hodin.

Vodáci na řece

Vodáci budou v sobotu v Suchdole nad Lužnicích zamykat řeku. Zapojit se můžete do splutí řeky ze Suchdola a cíl je libovolný, končí se zpravidla na vodáckém tábořišti u kostela v Majdaleně asi po12 kilometrech. Zamykání začíná v 10 hodin.

V Táboře si můžete v sobotu užít Den archeologie, který pořádá Husitské muzeum. Naposledy si prohlédnete expozice Život ve středověku a Táborský poklad. Součástí akce je program pro děti, které čeká archeologické pískoviště a honba za pokladem.

Čtěte také

Plzeňský kraj: Výstava Jak se točí peníze, Pilsner Fest i Vápenická sobota

Vše o penězích, jejich historii, vývoji, vydělávání, spoření, investování i utrácení se dozvědí děti na výstavě Jak se točí peníze v plzeňském DEPO2015. Děti dostanou u vstupu platební kartu s malým virtuálním kapitálem. Se svou platební kartičkou budou moci vydělávat tím, že splní úkoly nebo odpovědí na otázky.


V areálu plzeňského pivovaru se v sobotu od 11 hodin koná oblíbený Pilsner Fest.

Návštěvníci si například v centrální bance vyrobí svou vlastní bankovku, v muzeu mohou zkusit udělat otisky historických mincí nebo si vyzkoušejí rýžování zlata. Peníze mohou utratit v obchodě nebo je věnovat na charitu.

Národní technické muzeum pořádá v sobotu v Centru stavitelského dědictví Plasy Vápenickou sobotu a návštěvníky zve na praktické ukázky tradičních vápenných technologií, přednášky, komentované prohlídky výstavy, diskuze s odborníky a tvůrčí dílnu s výrobou sgrafit vhodnou i pro děti.

Karlovarský kraj: Závod psích spřežení, drakiáda a Vinobraní na Lokti

Pojďte v sobotu fandit musherům do Krušných hor. Závody psích spřežení na suchu začínají v sobotu v 10 hodin v Abertamech a odehrávat se budou po celý víkend.

Mushing, psí spřežení

Všechny příznivce pouštění draků zvou organizátoři tradiční Drakiády do Chebu. V sobotu od 10 h se budou nad sportovně-rekreačním areálem Krajinka na levém břehu Ohře vznášet draci všech tvarů a velikostí, kupovaní i poctivě doma vyrobení. Pro účastníky akce je připraven doprovodný program ve formě malých soutěží. A těšit se můžete i na hromadný let.

A na neděli chystají pouštění draků také v Jáchymově.

Mottem letošního ročníku Vinobraní na hradě Loket je výrok Johanna Wolfganga Götha, že „víno rozradostňuje lidská srdce“. Po celý víkend budou na hradě k ochutnání i koupi vína od zavedených vinařů z úspěšných předchozích ročníků. A připraven je samozřejmě také doprovodný program.

Čtěte také

Ústecký kraj: Hraběcí štrůdlování a zakončení závodní sezóny na Autodromu Most

Na zámku Velké Březno připravili na tuto sobotu poslední díl gurmánského festivalu Hraběcí mlsání. Závěrečné mlsání má název Hraběcí štrůdlování a pro mlsné jazýčky bude připraveno devět štrůdlových specialit vykouzlených umnou rukou mistra Vladimíra Kytky podle starých kuchařských knih.


Autodrom Most zve o víkendu malé i velké fanoušky rychlých kol na slavnostní zakončení závodní sezony.

Areál autodromu Most se plně otevře veřejnosti a nabídne jedinečnou možnost prozkoumat své zázemí. O napětí se postará závod cestovních vozů FIA ETCC, ve kterém bude Petr Fulín útočit na titul vítěze. Rušno bude i ve vzduchu – program zpestří akrobatické letecké vystoupení Petra Kopfsteina a vyhlídkové lety vrtulníkem.

Připraveny jsou také taxi jízdy v závodních speciálech nebo kino. Nejmenší diváky určitě potěší dětská závodní zóna. V pátek mohou fanoušci potkat pilota F1 Tomáše Engeho, který na závodišti povede kurz sportovní jízdy. Zkrátka, je na co se těšit.

Královéhradecký kraj: 200 let Královédvorského rukopisu, Svatohubertské slavnosti a Podzim v Ratibořicích

V Muzeu Východních Čech v Hradci Králové najdete o víkendu výstavu Houby živé, jedlé i jedovaté.

Les, houby (ilustr. foto)

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem vystaví o víkendu originál Rukopisu královédvorského. Stane se tak u příležitosti letošního 200. výročí nalezení rukopisu jeho údajným tvůrcem Václavem Hankou v klenuté kobce věže dvorského kostela svatého Jana Křtitele.

Čtěte také

Vydejte se v sobotu do Holovous na Slavnosti holovouských malináčů.

Nebo si udělejte výlet do Kuksu na Svatohubertské slavnosti, které pořádá Řád svatého Huberta.

Na zámku v Ratibořicích v sobotu v 10 hodin začíná akce nazvaná Podzim v Ratibořicích, během které budou mimo jiné otevřené běžně nepřístupné prostory zámeckých sklepení.

Pardubický kraj: Festival slivovice, Bramborová sobota i výstava fotografií Enriqua Stanka Vráze

V Biskupicích na Svitavsku si o víkendu nenechte ujít festival slivovice Biskupické kaléšek, tradičně se uskuteční i závod historických velocipedistů.

Logo

Mikšíkův statek č. p. 56 v Trstěnici u Litomyšle zve o víkendu na Bramborovou sobotu. K vidění bude rekonstrukce polygonální stodoly, jídla podle starých receptů z brambor, řepy, ovoce, informace o zpracování výpěstků ze zahrady a způsoby našich předků k jejich skladování.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě zve na výstavu Zaniklý svět na fotografiích Enriqua Stanka Vráze. Český cestovatel navštívil koncem19. azačátkem 20. století mnoho zemí v Africe, jihovýchodní Asii a Jižní, Střední a Severní Americe.

Čtěte také

Vráz byl patrně prvním českým cestovatelem, který fotografoval v mimoevropských zemích. Vystaven bude výběr jeho 90 velkoformátových snímků zapůjčených z Náprstkova muzea v Praze.

Vysočina: Drakiády, výroba historického skla nebo trampský Třebíčský kotlík

Bramborová sobota bude ve skanzenu na Veselém Kopci, návštěvníci budou mít příležitost ochutnat tradiční bramborová jídla a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor.


Na drakiádu zvou v sobotu do Polné, Třešti nebo Havlíčkova Brodu.

Sklárna Huť Jakub Tasice zve na víkend sklářského umění v kulisách 200 let staré huti. Návštěvníci budou moci zhlédnout a vyzkoušet sklářské řemeslo v podání mistra Zdeňka Kunce a dalších sklářů. Akce se koná za každého počasí.

Už potřetí se vrací do velkého sálu Národního domu v Třebíči úspěšný program pořádaný Kamarády staré řeky – Třebíčský kotlík. V pásmu věnovaném trampské písni se představí známé i méně známé kapely z Třebíče a okolí.

Jihomoravský kraj: Komiksový festival, koncertní loučení Marty Kubišové a zamykání Dyje

V Brně na Malé Americe najdete o víkendu mezinárodní komiksový festival KOMA. Letos je zaměřený na spojení komiksu a hudby. Přinese výběr z komiksové tvorby českých a zahraničních autorů. Kromě „četby a poslechu" se můžete těšit na nové komiksy, výstavy, besedy, živé malování, křty knížek, promítání krátkých animovaných filmů, live battle ilustrátorů, knižní trh apod.

Z komiksu Mechanika

Zpěvačka Marta Kubišová zahájí v neděli v Brně sérii šesti posledních vystoupení s názvem Marta naposledy. Ukončení své kariéry zpěvačka plánuje na den svých 75. narozenin 1. listopadu v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Symbolické zamykání řeky Dyje začíná u centra Vodárna ve Znojmě v sobotu v 8.45. Vodáci ukončí sezonu sjetím řeky k jezu v Krhovicích.

Zlínský kraj: KávaFest, rozkvetlý zámek Lešná nebo lampionový průvod

Ve Velkých Karlovicích začíná v sobotu gastro festival, na který přijede i michelinský šéfkuchař Toni Mörwald z vídeňské restaurace Le Ciel.


Historické komnaty zámku Lešná u Valašského Meziříčí ozdobí o víkendu vazby z květů jiřin.

Kavárny ve Zlínském kraji i letos spojily své síly, aby podpořili myšlenku budování kávové kultury v regionu a společně se svými hosty oslavily říjnový svátek kávy. Zapojené podniky připravily v týdnu od 1. do 7. října doslova kávový festival – ochutnávky kávových specialit, netradičních káv, kávová menu i zvýhodněné akce.

Uherskohradišťská knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana pořádá v sobotu večer 19. Setkání broučků s lampiónky. Akce začíná v 18 hodin na Masarykově náměstí a uzavře oslavy Týdne knihoven, během nějž si mimo jiné děti mohly v knihovně vyrobit pro tuto příležitost vlastní lampion.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu