Tipy na víkend 7.-9. května

Víkend sice slibuje počasí s přeháňkami, a tak je pravděpodobné, že na výlety vyrazíme v pláštěnkách, ale i tuto sobotu a neděli se toho koná tolik, že prostě nejde zůstat doma! Víkendové tipy Radiožurnálu vám snad pomůžou rozhodnout se, jak si volno užít co nejlépe.

Rozhledně na Bílé hoře je už 10 let. V rámci oslav je v Kopřivnici nově otevřená výstava fotografií s názvem Rozhlednice. Všechny snímky jsou až do konce června k vidění ve vestibulu kopřivnické radnice. Autorem jedenadvaceti krásných fotografií je Ladislav Čevela, který o své Rozhlednici říká: „Soubor pohlednic z rozhledny neustále vzniká již od roku 2000, tedy od roku jejího otevření. Tehdy jsem stavbou příliš nadšen nebyl, neboť mi připadala jako velký zásah do krajiny. Nicméně okamžitě se pro mě stala výzvou. Bylo to nové zajímavé místo pro fotografování, a tak jsme si na sebe začali zvykat. Výsledek našeho sbližování můžete posoudit na vystavených fotografiích.“ Součástí expozice je také jediný snímek v černobílém provedení, který zachycuje vrcholek Bílé hory ještě před vznikem vyhlídkové věže a umožňuje tak jejím současným návštěvníkům zajímavou možnost srovnání. Kromě Rozhlednice jsou ve vestibulu kopřivnického úřadu vystavena také dílka dětí místních mateřských a základních škol, která vznikla v rámci Ekovýstavy konané u příležitosti Dne Země. Pestrobarevné motýlky i jiný hmyz vyrobený z rozličných odpadových materiálů mohou návštěvníci radnice obdivovat v místnosti bývalého Czech POINT do 12. května.

V sobotu 8. 5. 2010 oslaví Podkrušnohorský zoopark 35. výročí založení. Pro návštěvníky, kteří přijdou slavit, je připraven pestrý program. V areálu Dětské zoo vystoupí hudební skupina Prince Alfredo and the Warriors a známá pražská skupina Sto zvířat. Na statku domácích zvířat zazpívá lidové a country písně hudební skupina Makovec a zahraje i zatančí folklorní soubor Krušnohor. Pozvání přijal a oslavu spolu s vedením města Chomutova a ředitelkou zooparku Ivetou Rabasovou zahájí zakladatel zooparku a jeho první ředitel pan Walter Markel. Novou hračku pro děti na Dětské zoo odhalí herec Ota Jirák. V kryté jezdecké hale Podkrušnohorského zooparku se ve stejný den, tedy v sobotu, budou konat Voltižní závody. Nominačních závodů se zúčastní voltižní družstva z celé České republiky. Krásnou podívanou na akrobacii na koni můžete bezplatně navštívit od 10.00 hodin.


Zobrazit místo Tipy na víkend 7. - 9. května 2010 na větší mapě

Vzdělávací centrum U Kapličky v Újezdě u Brna na Nádražní ulici zve všechny milovníky umění na výstavu obrazů újezdského rodáka Jaroslava Červinky. Obrazy inspirované například bitvou Tří císařů a újezdskými hody budou doplněny unikátním dílem, mikrolitografií, kresbou provedenou elektronovým paprskem, kterou lze zhlédnout s pětinásobným zvětšením pod mikroskopem. Výstava bude otevřena v pátek 7. 5. od 17.30 do 19.30, v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin. Mikrolitografii lze zhlédnout v době od 15 do 17 hodin.

Botanická zahrada v pražské Tróji zve na Mezinárodní výstavu bonsají. Začíná tuto sobotu, 8. května, a je zároveň oslavou třicetin Bonsai klubu Praha. Oslavu východního umění můžete navštívit v Areálu JIH denně od 9 do 19 hodin. Letošní ročník je opravdu výjimečný. Koná se v roce třicátého výročí založení Bonsai klubu Praha, a je tedy i velkým poděkováním všem, kteří se zasloužili o popularizaci tohoto křehkého umění u nás. Vystavené exponáty, kterých je rovná stovka, pocházejí nejen z Česka, ale též ze Slovenska a Maďarska. Mezi největší rarity a klenoty výstavy bezesporu patří několik kousků, které byly poprvé vystaveny právě před 30 lety na historicky první výstavě Bonsai Klubu Praha. Nostalgická bude jistě i kolekce původních bonsajových misek, které používali první nadšenci propagující pěstování bonsají u nás. Podstatná část českých exponátů je od členů Pražské bonsajistické společnosti. Výstavu v Japonské zahradě doplní 5 velkých kamenů suiseki ze sbírky pana Igora Bártů a pana Milana Kliky. Výstavu doplní i doprovodný program, ve Výstavním sále to bude výstava méně známé kaligrafie Petra Geislera zakomponované do fotografií Petra Šálka. Po celou dobu výstavy také populární pěstitel Petr Herynek prodává bonsaje, bonsajové misky a další potřeby pro pěstitele. Denně mezi 10. až 19. hodinou můžete také ochutnat více než jen kvalitní japonské, čínské a vietnamské čaje, a to v čajovně U Cesty. Součástí výstavy bude také tento víkend polévka mirošuku, sushi, kuřecí špíz jakitori, smažené kuře marinované v zázvoru tori no kara age, nudle udon s rajčaty udon no tomato nikomi i ovocné dezerty, které pro vás připravil FRUITCARVINGTEAM. V nabídce nebude chybět ani saké! A mezi 10. až 19. hodinou se můžete v Botanické zahradě naučit i skládat origami pod vedením Zbyňka Roubala.

Děčín bude tento víkend patřit čtvrté celostátní přehlídce činoherního a hudebního amatérského divadla. Nabídne vám dvacet představení během sedmi dnů. Představí se více jak dvě stě účinkujících z celé republiky. Bude je sledovat sedm odborných porotců. Právě ti určí, kdo postoupí na Jiráskův Hronov s pořadovým číslem osmdesát. Více než o čísla jde však o osudová setkání. Přehlídka se koná ve dvou prodloužených víkendech, konkrétně 6.–9. + 13.–16. května v Městském divadle Děčín.

Jaro je zatím spíš chladné, a pokud vám chybí koupání, nezbývá, než vyrazit do některého z aquaparků. Například v Aquapalace Praha se od května otevírá venkovní zóna s divokou řekou. Kromě venkovního bazénu s vířivými lavicemi a masážní sprchou je tu i dětské brouzdaliště a dětské vodní hřiště se skluzavkou. Divoká řeka je 98 metrů dlouhá atrakce simulující opravdový vodní živel. Její převýšení je 5 metrů a za hodinu jí proteče 1,8 milionu litrů vody. Koryto vytváří divoké meandry se zpětnými proudy a peřejemi. Milovníci adrenalinových dobrodružství budou jásat! Ve venkovní zóně jsou umístěna také lehátka pro relaxaci na sluníčku a čerstvém vzduchu a občerstvit se návštěvníci mohou v plážovém baru.

Tuto sobotu se můžete na Příbramsku vypravit za obojživelníky. Exkurze z cyklu Přírodou krok za krokem je zaměřena hlavně na pozorování obojživelníků a plazů a zavede vás k Velkému Raputovskému rybníku u Březnice. Podíváte se do na mimořádně významné lokality, jejíž součástí je i malá pískovna s řadou tůní, kde žije 11 druhů obojživelníků. Sraz je v 9.30 ve Vacíkově, 10 km západně od Březnice.

V souvislosti s akcí Prague International Marathon je na Výstavišti v Praze-Holešovicích až do sobotního večera otevřený velký sportovní veletrh Marathon Sport Expo.Vstup je na něj zdarma a kromě toho, že si zde běžci vyzvedávají svá startovní čísla a tašky, je zde připravený bohatý program s řadou různých sportovních aktivit. Součástí jsou i semináře věnované přípravě na závody a výživě v rámci Festivalu zdravého jídla. Ti, kteří nepatří ke sportovním nadšencům, jistě ocení bohatý program s hudebními a tanečními vystoupeními, s předními DJ a jejich známými hosty (mezi vystupujícími nebude chybět např. brazilská taneční show, ale třeba i ukázka předvedení policejních psů v akci, přehlídka policejních hlídek na koni, policejních aut a motocyklů atd.).

V sobotu 8. května přijedou na zámek do Doudleb nad Orlicí lidoví řemeslníci z celé republiky. Výrobci na nádvoří zámku od 11 hodin do 17 hodin předvedou svůj um, nabídnou k prodeji originální výrobky a zapojí zvídavé děti do tvůrčí práce. Do Doudleb přijede 30 vybraných řemeslníků, zejména: kovář, hrnčíř, řezbář, dráteník, perníkářka, tkadlena, šperkař, košíkář, medař, ale i sokolníci a středověká krčma. Své dřevěné stánky si rozloží na nádvoří zámku. Zatímco budou děti kroužit hrníčky nebo kovat na kovadlině, dospělí mohou u medaře ochutnávat medovinu nebo v krčmě rožněné sele. Zájemci si vyzkoušejí hlavně tyto práce: drátování šperků, tkaní na stavu, předení na kolovratu, kroužení na hrnčířském kruhu a kování přímo ve výhni. Velkým zážitkem pro malé je i potěžkání orla na ruce nebo střelba z kuše na terč. Na zámku se v tento den slavnostně otevře nový prohlídkový okruh s výstavou historických kočárků. V těch se vozili naši pradědové. Občerstvení je zajištěno po celý den. Akce se koná za každého počasí a bezplatné parkoviště je přímo před zámkem. Celodenní program je ideální pro rodiny s dětmi, které chtějí poznat život v dávných dobách, hravou formou se seznámit s historií a řemesly.

Do doby první republiky se můžete vrátit tuto sobotu v Roztokách u Prahy. Veterán Car Club Praha tu totiž spolu se Středočeským muzeem pořádá už 31. ročník soutěže v eleganci historických vozidel. Výstavu můžete vidět v areálu zámku v Roztokách. Stejně jako v předcházejících ročnících se vám tu předvedou v naleštěné kráse prvorepublikové i válečné Tatry, aerovky i Pragy, některé z nich i se soškami vítězů na chromovaných chladičích. Předvedou se i automobily zahraničních značek, stejně tak jako historické motocykly.

Přijďte si odpočinout do krásné jarní přírody Perníkového hejtmanství! MAS Region Kunětická hora vás zve k návštěvě ve státní svátek 8. května od 9 do 17 hodin. Sousedské slavnosti jsou příležitostí nejenom k příjemnému setkání sousedů z širokého okolí Kunětické hory, ale také k vzájemnému poznávání historie a současnosti jednotlivých obcí a turistických zajímavostí. V areálu Perníkové chaloupky si budete moci projít novou naučnou stezku se soutěží o bájný opatovický poklad. Informační centrum Děda Vševěda ve spolupráci s občanským sdružením MAS vás pozve na výstavu fotografií s názvem Kunětická hora jako symbol a pozvánka do regionu a přesně v pravé poledne vyhlásí nový ročník fotosoutěže. V Perníkové chaloupce bude otevřeno Muzeum perníku s vesničkou Perníkov, Perníkářská dílna Ježibaby i Medový ráj s více než tisícem perníků z různých koutů Čech, Moravy a Slezska. Otevřena bude nejenom útulna a občerstvovna U všech čertů, ale také Otesánkova mlsárna s kavárnou Červená Karkulka. Stalo se již tradicí, že Sousedské slavnosti okoření jarmark lidových řemesel a krásných drobností, jež potěší na duši.

Regionální muzeum v Kolíně prostřednictvím Muzea Kouřimska v Kouřimi zajišťuje od 1. května 2010 prohlídky kostela sv. Štěpána a zvonice mimo dobu bohoslužeb. Každou sobotu od 10 do 17 hodin a neděli od 13 do 17 hodin začínají prohlídky s průvodcem vždy v 10, 11, 13, 14, 15 a 16 hodin. Kostel sv. Štěpána v Kouřimi náleží mezi nejcennější, avšak veřejnosti málo známé památky českého středověkého umění. V jeho interiéru se skrývá pozoruhodná kaple sv. Kateřiny, která je skvostem raně gotické architektury. Její stěny byly na začátku 15. století vyzdobeny nástěnnými malbami s vyobrazením ukřižování, výjevů z legendy o sv. Kateřině a kůru čtyřiadvaceti andělů, hrajících na rozmanité hudební nástroje. Jednou z největších a nejznámějších pozoruhodností kouřimské zvonice je způsob zavěšení zvonů na principu vysokého točení. Tato technická kuriozita, uplatněná původně na řadě míst ve středních a severovýchodních Čechách, se dnes kromě Kouřimi zachovala pouze v obci Rovensko pod Troskami. Zvony jsou zavěšeny v poloze srdcem vzhůru a do pohybu se uvádějí šlapáním na pedály. Dnes jsou používány pouze několikrát v roce při svátečních příležitostech.

V pořadí už 11. ročník poberounského festivalu Staročeské máje startuje tento víkend v Černošicích-Mokropsech a také v Hlásné Třebáni. Na co se můžete těšit? Nabídka je pestrá, domluvena jsou vystoupení tradičních domácích i přespolních účastníků akce, stejně jako úplných „nováčků“. Z dětských souborů se představí řevnický Klíček, Notičky či Proměny, černošický Pramínek, říčanský Mikeš, Kamýček, Třebaňáček, Modřenec, Vonička… Dospěláky budou zastupovat třeba slavný Gaudeamus, dudáci z Domažlic i z Prahy či Spolek Hanáků oděný do nádherných krojů. Úplně poprvé na poberounský festival přijedou karlovarské soubory Dyleň a Dyleňáček nebo zbraslavský Kolíček. Zahraniční folklor tentokrát bude reprezentovat temperamentní slovenský soubor Šarvanci, chorvatský soubor Jedinstvo ze Splitu a – největší magnet májů – krajanské soubory Made in Romania. Z české vesnice Gerník vzdálené od Berounky 1100 kilometrů dorazí tanečníci i muzikanti a předvedou vám, jak se už skoro dvě století po česku hraje a tancuje v rumunských horách nad Dunajem. Nezapomenutelný zážitek! Ani to ale ještě není všechno. Máte rádi dechovku? Pak vás určitě jihočeskými písničkami potěší Netolička z Netolic, 12 Plzeň vám zase předvede, jak se od podlahy hraje v západočeské metropoli. Barvy Středočechů bude hájit dechový soubor ZUŠ Dobříš. Žánrové spektrum pak doplní třeba dixielandový Brass band, country skupina Greenhorns s Janem Vyčítalem či staropražská kapela Třehusk. A k tomu všemu stylové jarmarky, průvody, ceremoniály žádání o právo, tancování besedy, kácení májek, posezení na návsi, taneční zábavy… Květen patří folkloru, poberounskému folklornímu festivalu Staročeské máje!

V Podlipanském muzeu v Českém Brodě je až do 29. srpna 2010 otevřena výstava fotografií a přírodnin z výpravy zoologů společnosti ZOOGEOS Bohemia Venezuelou křížem krážem. Návštěvníci se tu seznámí s hlavními ekosystémy této země ze severu Jižní Ameriky. Prostřednictvím fotografií navštívíte hornaté okolí hlavního města Caracasu, jeskynní atrakci s obrovskou kolonií vzácných lelkovitých ptáků nebo mokřady centrálního Llanos. Objevíte Ztracený svět na stolové hoře, karibské pobřeží i druhotné pralesy. V rámci Muzejní noci v Českém Brodě proběhne dne 15. května od 18.30 beseda s účastníkem expedice Ivo Rusem.

Na zámku Kunín si můžete tuto sobotu dopřát hudební lahůdku: zahajovací koncert řady koncertů barokní hudby z hudební sbírky významného česko-rakouského rodu hrabat z Harrachu. Budete mít jedinečnou možnost seznámit se s hudební sbírkou významného šlechtického rodu Harrachů v podání tří vynikajících interpretů staré hudby. Hlavní část této unikátní sbírky vznikla v dobách, kdy členové rodu zastávali úřady neapolského místokrále, místodržitele rakouského Nizozemí či nejvyššího českého kancléře v dobách budování barokního zámku v Kuníně... Zapomenuté skladby uložené původně v knihovně Harrachovského rodového sídla v rakouském Rohrau se během událostí 2. světové války dostaly také do jiných knihoven - New York Public Library a Bibliothéque Royal de Belgique. Pozoruhodnost celého večera bude umocněna i tím, že Marta Kratochvílová bude hrát na originální slonovinovou flétnu ze sbírek MZM v Brně, kterou zhotovil italský mistr Lorenzo Cerino. Příležitost slyšet původní nástroj z tohoto materiálu je velice vzácná.

A na kunínském zámku ještě zůstaneme. Do dávného středověku, ale i do období baroka se v sobotu 8. května přenese barokní zámek Kunín na Novojičínsku. Další pokračování rekonstrukcí dávných bitev v zámeckém parku tentokráte bude vyprávět příběh obléhání města Crema roku 1160 císařem Fridrichem Barbarossou (Rudovousem) a starodávnou legendu, jak majitelé zámku hrabata z Harrachu přišli ke svému znaku - třem pštrosím pérům vetknutým do zlatého jablka. Ty jsou k vidění dodnes na zahradním průčelí zámku. V programu, který začíná od 13 hodin, vystoupí na 150 účinkujících, šermířů, jezdců na koních, tanečníků a kejklířů. V odpoledních hodinách je od 15 hodin nachystán rytířský turnaj, od 16 hodin samotná bitva a od 19 hodin koncerty hudby. Bitvy samotné se zúčastní Svobodní sedláci, Keltik, Viator, Vargar, Argyll, Řád svatého Galahada, Argyll, Corvus Arma, Havrani z Bratislavy, Slichovci, Draco Flameus, husarská akademie 11. Szekelský husarský hraničářský jízdní pluk, Exitus in Dubio, Gryf, Šermíři zaváté střely, Morinbundus a další. Dále se mohou diváci těšit na: taneční vystoupení skupin Mimi Fortune, LES ENFANTS PERDUS a Solutus, šermířská vystoupení v podání Svobodného sedláka Siby, Lotrpánů hradu Kastalotr, Solutus a ohňovou show skupin Martany a Solutus. K poslechu budou v zámeckém parku hrát irské kapely Fiannan a Haka Muggies. Mezi 21.00 a 22.00 hodinou se znovu po roce uskuteční naprosto ojedinělá možnost noční procházky zámkem, ponořeného do pološera a stínů, a to zcela bez průvodců. Vloni tuto možnost navštívit zámek využilo za pouhou hodinu na 600 návštěvníků...

Mistrovství České republiky v dětském a juniorském country tancování a cloggingu, tj. americkém neboli kovbojském stepu, se tento víkend uskuteční v Sokolově. V rámci MČR bude ve foyer MDK i výstava panenek v dobových tanečních kostýmech.

Galerie AMU a ITF FPF Slezské univerzity v Opavě uspořádaly výstavu, kterou můžete navštívit denně od 10 do 18 hodina na Malostranském náměstí 12 v Praze 1. Výstava potrvá do 11. června a oslavuje Dvacátý rok Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě.

Zoologická zahrada v Ostravě v neděli 9. května netradičně oslaví Svátek matek. Má šimpanzí máma během těhotenství zvláštní chutě? Jak vypadá těhotný slon? Jak vychovává tygří máma svou dceru? Jak velká je žirafa po narození? Odpovědi na tyto otázky a spoustu dalších zajímavostí se dozvíte na oslavě svátku všech maminek, a to nejen těch lidských, ale zvláště těch zvířecích, která proběhne v ostravské zoologické zahradě právě v neděli 9. května. V době od 10 do 16 hodin je možné koupit šátky na nošení dětí, látkové pleny, plenkové kalhotky, ekologicky šetrné mycí prostředky a další věci. Zájemci se dokonce mohou šátek na nošení dětí naučit uvazovat. Ti, kteří už v šátku děti nosí, se budou moci připojit do průvodu maminek–nosiček po zoo od 14 hod. Pro maminky budou připraveny i další aktivity, pro jejich ratolesti pak různé soutěže a hry. V průběhu celého dne bude u vybraných zvířecích druhů probíhat speciální komentované krmení zaměřené na naše zvířecí mámy: v 11.30 to bude komentované krmení lemuřích matek, ve 12.00 bude představeno nové žirafí mládě - v pondělí 26. dubna se narodilo zasloužilé žirafí mámě samičce Cronkitě další mládě. V pořadí je to již její devátý potomek a tentokrát je to opět sameček. Malý žirafí kluk bude návštěvníkům představen uvnitř pavilonu afrických zvířat. Zároveň se rozloučíme se samečkem Lexem, který v nejbližších dnech na doporučení koordinátora odcestuje do nového pavilonu v Zoo Plzeň. Ve 12.30 se můžete zúčastnit komentovaného krmení papouščích matek, ve 13.00 se koná komentované krmení šimpanzích matek a oslava 1. narozenin šimpanzí slečny Beiry, ve skupině šimpanzů jsou totiž dvě mámy, Hope a Maja. Pokud nenastanou nějaké komplikace, brzy k nim přibude další – Majina dcera Zira očekává v nejbližších týdnech narození svého prvního potomka. V případě pěkného počasí proběhne také oslava 1. roku života malé Beiry, která se narodila na Den matek v roce 2009. Od 13.30 se můžete podívat na komentované krmení klokaních matek, v současné době vykukují z vaků dvou samiček odrostlá mláďata a pomalu už se odvažují z něj dokonce vylézt ven. Klokaní mámy nosí svá mláďata ve vaku i více než půl roku. I když jsou ke konci této doby mláďata už poměrně velká, stále pro ně mámin vak znamená místo, kam se uchýlí v případě nebezpečí. Ve 14 hodin začíná mimořádné komentované krmení tygří matky, tygřice Maja odchovala v Zoo Ostrava již 6 mláďat. Jednalo se vždy o dvojčata – poprvé to byly holky, pak kluci a poslední opět holky. Jedna samička z posledního vrhu – Duffy – stále ještě se svou mámou v Ostravě pobývá. Za hodinu, v 15.00, se připravuje komentované krmení velbloudích matek. Velbloudi jsou pověstní tím, že jsou velmi odolní vůči nepříznivým podmínkám. Nedávno u nich byl objeven jev známý u některých jiných savců, a sicetakzvané allokojení - některé samičky mohou kojit kromě svého mláděte i mládě cizí. Už čtvrt hodiny poté začne komentované krmení sloních matek. Konkrétně se bude jednat o krmení jedné stávající matky (samice Johti) a jedné budoucí matky (její dcery Vishesh). Obě tyto slonice jsou březí, a pokud všechno dobře dopadne, mohli bychom se na přelomu roku těšit hned na dvě sloní mláďata. Březost sloních samic trvá v průměru 22 měsíců a naše samice jsou zhruba v polovině své březosti.

Valdštejnská jízdárna v Praze zve na novou výstavu Klasicismus a biedermeier z knížecích lichtenštejnských sbírek. Výstava poprvé představuje české veřejnosti a návštěvníkům Prahy cenná umělecká díla období klasicismu a biedermeieru z bohatých sbírek Hanse-Adama II., vládnoucího knížete z Lichtenštejnu, doplněná o zápůjčky z moravských státních zámků. Vynikající portrétní, krajinářské a žánrové práce předních vídeňských autorů – Heinricha Fügera, Friedricha von Amerlinga, Petera Fendiho či Ferdinanda Georga Waldmüllera, dokládají roli knížecího rodu jako významného mecenáše, objednatele a sběratele umění. Vystaveno je na 300 děl, vedle malby také plastika, unikátní soubory malovaného vídeňského porcelánu, architektonické kresby a nábytek. Pražská výstava se zaměřuje i na moravská panství Lichtenštejnů a prostřednictvím vedut, akvarelů interiérů a nábytkových kusů, především z lednického a valtického mobiliáře, podává plastický obraz kultury bydlení tohoto aristokratického rodu. Výstava, která se koná u příležitosti obnovení diplomatických kontaktů mezi Lichtenštejnským knížectvím a Českou republikou, je k vidění do 17. října.

Tento víkend patří automobilové historii – od pátku do neděle můžete navštívit už 5. ročník mezinárodní motoristické akce pod názvem Trabi Český Ráj – Jinolice 2010. Akce se skládá z velmi bohatého programu jak pro účastníky, tak pro diváky, na programu jsou výlety na atraktivní památky Českého Ráje, spanilé jízdy,výstavy vozů, soutěže-jízdy zručnosti, výměna rezervního kola na čas, soutěže o nejkrásnější vozidla v kategoriích tuning, klasik, kuriozita + veterán, ostatní vozidla koncernu IFA, ocenění nejvzdálenějšího, nejmladšího a nejstaršího účastníka setkání a vyhodnocení nejhezčího modelu. Pro diváky bude k vidění spousta vozidel jak v klasickém provedení, tuningu, kuriozity (kabriolety, vojenské speciály, trabanty se čtyřtaktními motory) až po ostatní vozidla koncernu IFA (Wartburg, Barkas, Simson, MZ, DKW, Auto Union). Účast bývá okolo 150 vozidel, nejvíce samozřejmě trabantů nejen z České republiky, ale už pravidelně přijíždějí účastníci z Německa, Polska a Slovenska. Setkání je první velkou akcí vozidel v tomto roce, už tradičně je to také otevírání České Trabi sezóny 2010. Setkání se koná v krásném areálu kempu na okraji Jinolických rybníků pod Prachovskými skalami, 8 km od Jičína a 20 km od Turnova. Podrobný program na jdete na www.trabime.cz.

V sobotu a v neděli 8.-9. května 2010 se bude v Katolickém domě v Kopřivnici konat 14. ročník Beskyd Model Kit Show. Na oblíbenou výstavu plastikových tanků, aut, lodí, letadel apod. mají namířeno nadšenci ze všech koutů České republiky, ale také modeláři ze Slovenska, Polska, Maďarska, Holandska, Rakouska, Německa či Francie - jejich každoroční účast dokazuje, že Beskyd Model Kit Show je jednou z nejprestižnějších akcí svého druhu v celoevropském měřítku. Ačkoli místo konání se letos změnilo, program zůstane stejně bohatý jako v předchozích letech. Výstava bude spojena s několika modelářskými soutěžemi, předváděním modelů, venkovní ukázkou armád z druhé světové války a prodejní expozicí více než třiceti firem. Akce je velmi populární nejen mezi samotnými modeláři, ale díky bohatému doprovodnému programu bývá také častým cílem rodinných víkendových výletů. Sobotní program bude probíhat od 9.00 do 18.00 hodin, nedělní od 9.00 až do vyhlášení výsledků v odpoledních hodinách. Bližší informace naleznete na internetových stránkách www.kitshow.cz.

Hrad Kašperk láká tento víkend na jarmark plný řemesel. Po oba víkendové dny, mezi 10. a 17. hodinou, máte na hradním nádvoří možnost prohlédnout si, zakoupit, ale i vidět ukázky výroby asi 10 řemeslníků, kteří vlastní certifikát Šumavský originální produkt. K vidění budou například práce kováře, výrobců krajek, ručně vyšívané šumavské hračky, práce šumavských řezbářů, dřevěné soustružené výrobky, šumavské šperky a další. Děti se můžou zúčastnit i speciálních dětských prohlídek hradu, dozvědí se některé zajímavé věci o životě svých současníků ve středověku, budou si moci vyzkoušet gotický kostým, zatančit na středověkou hudbu nebo vyluštit středověkou tajenku. K tomu si ještě vyzkouší svou zručnost a neohroženost při útoku kopím do cvičného terče. Další podrobnosti najdete na www.kasperk.cz.

Nedělní odpoledne můžete strávit v Dolních Počernicích v prostorách zahrady a sálu hotelu Svornost, kde se od 15 do 18 hodin koná zábavné odpoledne pro děti i rodiče. Jmenuje se Setkání s ježkem aneb Vezměte rodiče do hospody.

V Jiníně u Strakonic bude sobotní večer patřit akci pro zdejší faru. Vznik barokní fary je spojován se jménem faráře Antonína Ticze. V době kolem roku 1780 vznikla v těsném sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie zajímavá patrová stavba, vystavěná zručným provinciálním stavitelem, čerpajícím z tvarosloví městské barokní architektury. Neutěšený stav způsobený dlouhodobou neúdržbou a následným opuštěním nakonec vedl Biskupství českobudějovické k prodeji objektu. Vdechnout faře nový život chce sdružení Sklenobýl. Začíná právě tuto sobotu komponovaným večerem, kdy vám zahraje bluesgrassový kytarista Slávek Hanzlík, s doprovodem jedné violy i Jaroslav Jeroným Neduha, uslyšíte tu i strašidelné šumavské příběhy a uvidíte komentovanou výstavu Fara kameny vymlácená. Baterky si vezměte s sebou, večer bude i oheň. Vstupné je dobrovolné, začíná se v 17 hodin.

V Plzni jsou tuto neděli 9. května všechny rodiny s dětmi zvány na oživené prohlídky historického centra Plzně. Trasou se čtyřmi stanovišti vás provede průvodkyně Historie Plzeňská v kostýmu v barvách městského znaku a kočí Matěj s vozem taženým koňmi, na kterém mohou jet děti. Setkáte se formou krátkých interaktivních pohádek a vystoupení s Rudolfem II. a jeho alchymistou, s Bedřichem Smetanou, císařem Františkem Josefem I., ale také například s bílou paní. První prohlídka začíná již tuto neděli 9. května v 15 hodin před vchodem do Národopisného muzea na náměstí Republiky, předpokládaný konec prohlídky je v 17.30 hodin. V ceně je zahrnuto občerstvení na 2 stanovištích a vstup do Muzea strašidel.

V galerii Pod kamennou žábou v Českých Budějovicích začala nová výstava. Opět bude věnovaná animovanému filmu. Můžete se přijít podívat na Noro Držiaka a jeho výstavu nazvanou AniGraF neboli Animace - Grafika - Film. Noro patří mezi úspěšné české animátory, asi nejznámější je večerníček Krysáci. Podívat se budete moci (mimo jiné) i na ukázky z právě připravovaného celovečerního filmu Alois Nebel, který se točí podle komiksové předlohy Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99. K vidění je do 30. května.

V brněnském středisku volného času Lužánky můžete v sobotu 8. května zavítat na výstavu smaltovaných šperků, dekorací a doplňků.

V Rokytnici v Orlických horách bylo 1. května otevřeno železniční muzeum stálou expozicí věnovanou nejen železniční trati Doudleby nad Orlicí - Vamberk – Rokytnice v Orlických horách, ale i historii železnice v podorlickém regionu. Návštěvníci tu najdou kromě hlavního a největšího exponátu parní lokomotivy 328.011 obrazový a listinný materiál z historie trati, zvláště pak o každé zastávce na této dvacet kilometrů dlouhé lokální trati, dále některá speciální zařízení používaná k zajištění vozidel na horských tratích, části zabezpečovacího zařízení a některá původní zařízení remízy, související s parním provozem. Ke cti Letohradského železničního klubu budiž řečeno, že před sešrotováním zachránili i návěstidla a další větší zařízení. Ta budou postupně umístěna ve venkovní expozici po jejich nutné renovaci. Otevřeno bude v květnu, červnu, září a říjnu o sobotách od 10 do 16 hodin, v červenci a srpnu o sobotách i nedělích také od 10 do 16 hodin. Ochránce životního prostředí potěší víc než stoletý fakt, že v době stavby této dráhy roku 1905 byla trať odkloněna od původního plánu, a tak zůstal mezi Pěčínem a Rokytnicí zachován tzv. drážní buk. Jde o státem chráněný buk lesní, stáří se odhaduje na 300 let, obvod kmene 655 cm, výška 22 m.

Výstavu oceněných výtvarnic prvního ročníku Ceny Rudolfa Schlattauera 2008, Marcely Podzemné a Viery Sobkové, můžete až do 11. července letošního roku vidět v galerii Sýpka ve Valašském Meziříčí. O víkendech je přístupná mezi 13. a 17. hodinou.

Plzeňská zoologická zahrada zve do želví expozice. Dne 30. dubna byla slavnostně pokřtěna 500. želva ostruhatá, která se vylíhla v historii plzeňské zoo. Želvoměr se zastavil dokonce na čísle 520 mláďat! Ve dnech 7.-16. května 2010 představí Moravská galerie v Brně ve spolupráci s produkční společností Radima Procházky Praha, Slovenským filmovým archivem v Bratislavě, Slovenskou televizí v Bratislavě a Českou televizí Praha retrospektivní filmovou přehlídku věnovanou Karlu Slachovi k jeho letošnímu životnímu jubileu. Nabídne pohled na osobitý autorský kameramanský rukopis se specifickým viděním a cítěním filmového obrazu, který je dodnes vyhledáván předními českými a slovenskými režiséry dokumentárního filmu.

Turisti a nadšení výletníci se můžou zúčastnit 9. ročníku pochodu Ze Zbraslavic do Zruče, a to už tuto sobotu, 8. května. Start je od 6.15 do 12.15 v Sokolovně ve Zbraslavicích, do cíle u zámku ve Zruči nad Sázavou byste měli dorazit do 18 hodin. Délky tras budou opět 15 a 25 km. Drobná změna bude nedaleko cíle, navíc na trase 25 km se letos nepůjde přes Pertoltice, zde tedy bude změna na větší části trasy. Jako obvykle se mohou účastníci těšit na otevřené kostely, prohlídku s ochutnávkou v palírně v Bohdanči, divoká prasata (tentokrát bez mladých), zcela nově opravené zámky v Hodkově, Ostrově a Zruči nad Sázavou, pěknou jarní přírodu, v cíli pak na diplom s pohlednicí s pěknými obrázky od Pavla Píchy. Pět nejstarších opět obdrží láhev pálenky a nejmenší děti drobné dárky. I letos budeme mít nové originální razítko a pro děti malé překvapení na jedné z kontrol. S sebou hlavně dobrou náladu a dobré boty, drobné občerstvení bude možné pořídit na trasách a v cíli.

Galerie Rampa, kterou najdete ve 4. patře budovy Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Turkyně v Ústí nad Labem, zve na další pokračování výstavního cyklu na téma krajina Krajina transformovaná. Součástí výstavy Krajina transformovaná je billboardová kampaň proti prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v severozápadních Čechách, která se uskutečňuje v ulicích měst Ústí nad Labem, Most a Litvínov.

Chcete vidět, jak se bydlelo ve skále? Regionální muzeum Mělník vás zve na prohlídku skalního obydlí ve Lhotce u Mělníka. Tento skalní byt je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jak nemajetní lidé řešili své bydlení. Navíc leží na turistické trase Kokořínským údolím, návštěvu obydlí tak můžete příjemně spojit s výletem do CHKO Kokořínsko – jednoho z nejkrásnějších koutů České republiky. Nově je rozšířen přístup i do objektu bývalé řezárny. Otevřeno je o sobotách a nedělích, od 10 do 17 hodin.

Loutky na zámku, tedy velká výstava historických loutkových divadel a loutek ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových, to je lákadlo zámku Lysice. V dobách konce 19. a počátku 20. století se těšilo velkému zájmu loutkové divadlo. Loutky a kompletní loutková divadla s mnoha proměnami určená pro domácí či spolková představení od poloviny19. století do roku 1950 najdete ve velké výstavní síni v předzámčí Státního zámku Lysice. Výroba loutek patřila k české tradici, v průběhu staletí se obliba loutek měnila, za nejslavnější období této obliby je považován konec devatenáctého a první polovina minulého století, kdy loutkové divadlo nesmělo chybět téměř v žádné vzdělané rodině. Výstava představuje ukázky modelovaných loutek i loutky jedinečné, originální, vytvořené umělci pro konkrétní rodinná divadla a stejně tak divadla sestavená z tištěných dekorací i divadla s originálními ručně malovanými kulisami. Značná část výstavy je věnována fenoménu školního a spolkového loutkového divadla. Až do 31. října můžete výstavu vidět v otevírací době zámku.

Bělá nad Radbuzou pořádá tento víkend pouť v Újezdě Svatého Kříže. V sobotu se koná v kostele Nalezení Svatého kříže od 15 hodin mše svatá, od 16 hodin proběhne na návsi ukázka agility ZKO Domažlice, od 17 do 19 hodin vás čekají Vodnické taškařice víly Elvíry, což je zábavná interaktivní show s upovídaným vodníkem a vílou Elvírou pro malé i velké, následovat bude balónková show s diskotékou a twingle tetování, což je barevné třpytivé zdobení těla. Od 19 hodin pak propukne pouťová zábava a ohňová show Samotářů z Horšovského Týna.

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem si vás dovoluje pozvat na novou výstavu Antonín Slavíček 1870 – 1910. Výstava je součástí oslav stého výročí založení galerie. Výstava bude pro veřejnost otevřena do 29. srpna 2010, denně od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin s výjimkou pondělí. Roudnická galerie pečuje o největší kolekci obrazů Antonína Slavíčka u nás. Její vznik je pevně svázán s osobností sběratele a mecenáše Augusta Švagrovského, který daroval v roce 1910 městu Roudnici za účelem zřízení galerie moderního umění soubor 225 obrazů, mezi nimiž vynikala svou kvalitou právě kolekce 60 obrazů zakladatele českého moderního malířství.

Galerie města Trutnova vás zve na výstavu Michal Gabriel – Sochy. Do 12. června ji můžete vidět na Slovanském náměstí 38 v Trutnově.

Do Domu kultury v Kroměříži můžete v neděli od 14.30 vzít svoje děti na pohádku O Červené Karkulce.

Město Štramberk vás zve na koncert tamburášských orchestrů z Chorvatska a Rakouska. Koná se v neděli 9. května 2010 v 9.45 hod. náměstí ve Štramberku. Vystoupí Tamburášský orchestr z Osijeku v Chorvatsku a Tamburášský orchestr z Welsu v Rakousku. Koncert se koná v rámci akce Balkánské dny kultury 2010 ve Studénce. Vstupné je dobrovolné.

Do 27. května můžete v prostorách Ministerstva kultury České republiky na Maltézském náměstí 1 v Praze na Malé Straně vidět výstavu Nový (z)boží!/Národní cena za studentský design 2009. Jde o nejlepší práce mladých designérů současnosti.
Jubilejní Electro Prague Fest představí současnou elektronickou špičku! Pražský klub Abaton uvítá 8. května 2010 oslavu už 10. pokračování zavedeného elektronického festivalu. V roli gratulantů vystoupí skutečně prvoligové formace In Strict Confidence z Německa a mexičtí Rabia Sorda, doprovázení tuzemskou alternativně elektronickou smetánkou Depressive Disorder, Akimbo a LateXjesuS.

Kulturní Osmičky pokračují v sobotu 8. května pásmem Poezie v hudbě a hudba v poezii. Jde o cyklus koncertů a divadelních představení pořádaných vždy osmého dne v měsíci v krásném barokním kostele sv. Petra a Pavla na Praze 8 ve Starých Bohnicích. Tentokrát účinkují: violoncellista Karel Huth, Jan Kvapil - dlouholetý houslista Talichova kvarteta, bývalý člen orchestru Česká filharmonie a Symfonického orchestru Českého rozhlasu, harfenistka Zbyňka Šolcová, která působí jako sólistka a členka několika komorních souborů. Hudební vystoupení doprovodí svojí poezií herečka Eva Horká, která vytvořila mnoho rolí v Národním divadle, Divadle za branou, Divadle v Řeznické a v současné době působí Městském divadle v Mladé Boleslavi. Kostel sv. Petra a Pavla je vytápěný, nachází se v Bohnické ulici v Praze 8 a koncert začíná v 19.30.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio