Advent vrcholí. Přemýšlíte, kam o víkendu vyrazit?

16. prosinec 2016

Na Karlštejn, kam o poslední adventní neděli dorazí císařovna, do muzea v České Lípě, kde si vaše děti zkrátí čekání na Ježíška, nebo do Litomyšle na novou výstavu civilních fotografií prezidenta Václava Havla – i tam vás zavedou naše víkendové tipy. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha zve na vánoční Den s techniky nebo Dyzajn market

Navštivte v sobotu v pražském Mánesu Vánoční Lemarket, na kterém se představí sto českých a slovenských tvůrců lokálních produktů. Nebo se vydejte na náměstí Václava Havla v Praze 1 na prodejní výstavu českých a zahraničních designérů Dyzajn market.

V sobotu od 10 do 15 hodin proběhne na Stanici techniků DDM hl. m. Prahy letos poslední Den s techniky, který se tentokrát ponese v duchu Vánoc. Program zahrnuje představení klubového kolejiště železničních modelářů za plného provozu i populární autodráhu, kterou si dokonce sami můžete vyzkoušet. A MHD modeláři vám ukážou model města s funkční hromadnou dopravou. Kromě toho pro vás bude připraveno i velké množství dílniček s vánoční tematikou.

V O2 Areně v Praze začíná v neděli v 19.30 koncert španělského popového zpěváka Enriqua Iglesiase v rámci jeho Sex and Love Tour.

Enrique Iglesias

Přesně týden před Štědrým dnem se uskuteční Vánoční UMTrh na obvyklém prostoru před hotelem Intercontinental v Praze. Celý areál UMTtrhu bude vyzdoben vánočními motivy, připraven je také vánoční doprovodný program.

Kromě produktů od českých designerů a umělců, které mohou být vhodným tipem na vánoční dárek, si návštěvníci mohou přímo na UMTrhu zakoupit vánoční stromeček, cukroví nebo tradiční vánočku. Samozřejmostí bude občerstvení se svařákem a vánočním punčem.

Čtěte také

Korálkový betlém nebo betlémářské medaile jsou mezi desítkami exponátů na tradiční vánoční výstavě v Senátu, k níž neodmyslitelně patří pohyblivé betlémy. Zájemci na ní naleznou jak historické betlémy, zhotovené před více než sto lety, tak současnou tvorbu amatérů i profesionálů.

Expozice je také přehlídkou různých materiálů, z nichž lze betlémy vyrobit – od dřeva a papíru přes keramiku, sklo nebo porcelán až po cín, listí ze stromů, kukuřičné šustí nebo skořápky od vlašských ořechů. Expozice, kterou pořádá Kancelář Senátu ve spolupráci se Spolkem českých betlemářů, bude otevřena ve výstavní síni Valdštejnského paláce do 8. ledna. Přístupná je denně od 10.00 do 16.00, na Štědrý den do 14.00.

Na Karlštejn přijede císařovna

Karlštejnský královský advent vyvrcholí o zlaté neděli. Na náměstí pod hradem bude v poledne otevřeno stylové tržiště, na kterém budou k dostání hračky, dřevěné zbraně, výrobky řezbářů, šperkařů, ozdoby, korále, věnce i další zboží. Nebudou chybět ani nejrůznější laskominy a karlštejnské víno i karlštejnské pivo Karlíček.

Muzeum betlémů v Karlštejně

Diváky budou bavit šermíři a šermířky ze skupin Alotrium i Reginleif, zahrají kapely Fotr a kolektiv, Čenkomor a Třehusk, živý betlém předvedou malí i velcí obyvatelé Letů. Vrcholem oslav pak bude v 16.00 slavností příjezd císařovny.

Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech připomíná i atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nově se otevřela jeho expozice připomínající především události druhé světové války.

Součástí expozice jsou autentické předměty, jako je stůl vůdce sudetských Němců Konrada Henleina nebo kopie pankrácké gilotiny. Vedle nové expozice v Panenských Břežanech jsou významné památníky událostí období druhé světové války také například v Lidicích a Terezíně.

Čtěte také

Draci a pivoňky jsou k vidění v Plzni

V kostele na Chodském náměstí v Plzni jsou v těchto dnech opět k vidění Plzeňské jesličky. Návrh originálního betléma pochází z roku 1943. O sedm let později ho dokončil akademický sochař František Bartoš. Mezi zhruba padesáti dřevěnými postavičkami se objevují i plzeňské historické osobnosti, pracovníci pivovaru nebo Škodových závodů.

Unikátní kolekci čínského textilu z pozdního období vlády dynastie Čching (1644 až 1911) vystavuje až do 12. února Západočeské muzeum v Plzni. Kolekce shromážděná na přelomu 19. a 20. století je svou šíří ojedinělá. V takovém rozsahu jako nyní na výstavě Draci a pivoňky ještě nebyla nikdy veřejnosti představena, některé exponáty budou vystaveny veřejně vůbec poprvé. Uvidíte třeba dračí roucho čínského úředníka – učence nebo tradiční dámské oděvy.

Strakonicemi projde poprvé průvod hororových čertů

Trasa sobotního průvodu hororových čertů povede ze strakonického Velkého náměstí do Lidické ulice, Ellerovy ulice a na prostranství pod Hvězdou. Vyráží se v 17 hodin.

Vydejte se v neděli na Šumavu. Skauti z Hartmanic přivezou Betlémské světlo do kostela sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem. Ve 14 hodin tam také začíná tradiční koncert Žihelského sboru.

Čtěte také

Písecká Sladovna změnila a rozšířila obsah expozice Loutková akademie. Ta nyní nabízí návštěvníkům nový tematický film nebo dřevěného kašpárka, který funguje jako ukázka pro vedení loutky. Děti si také mohou vyzkoušet stínové divadlo.

Ve skanzenu u Chomutova připravili vánoční nadílku pro zvířata

V Domě kultury v Ústí nad Labem začíná v sobotu v 19.30 vánoční koncert The Boom Beatles Revival Band and Orchestra, jehož hostem bude písničkář Ivan Hlas, violoncellista Olin Nejezchleba a kytarista Norbi Kovács.

Činoherní studio Ústí nad Labem

V Činoherním studiu v Ústí nad Labem bude v neděli odpoledne adventní bazar. Lidé ho můžou využít k prodeji nepotřebných věcí nebo naopak k nákupu vánočního dárku. Místní přinesou občerstvení a děti si budou moci vyrobit vánoční dekorace. Adventní bazar začne ve 14 hodin.

Čtěte také


Čtvrtou adventní neděli spojí chomutovský zoopark s vánoční nadílkou. Návštěvníci, kteří přinesou dárky pro zvířata v podobě ovoce, zeleniny, medu, piškotů, granulí a konzerv pro psy a kočky, budou mít pro tento den vstup do Staré Vsi zdarma.

Ve stodole krušnohorského statku si od 14.00 vyzkouší tradiční vánoční zvyky, v 15.00 zahraje Divadlo V Pytli interaktivní příběh o narození Ježíška v Betlémě. Přepravky na dárky pro zvířata budou připraveny pod vánočním stromem ve Staré Vsi od 14.00. Vstup do skanzenu se otevře v 13.45 hodin.

Pod Troskami zazní koledy i operní árie

Svátečně se můžete naladit v pátek od 17 hodin v kostele svatého Jana Křtitele v Újezdu pod Troskami na tradičním vánočním koncertu sopranistky Karolíny Žmolíkové. V nazdobeném interiéru zazní tradiční koledy ze všech koutů světa a slavná díla světových i našich autorů – Cacciniho, Bacha, Beethovena nebo Michny z Otradovic.

Čekání na Ježíška si vaše děti mohou zkrátit v sobotu v českolipském muzeu. Nachystaný je tam celodenní program s pohádkou a tvůrčími dílnami, začíná v 10 hodin.

Čtěte také

Vydejte se o víkendu na adventní prohlídky na státní hrad Grabštejn.

Prohlídky vyzdobených interiérů jsou o víkendu připravené i na zámku Zákupy, navíc s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech.

Hradecké divadlo zdramatizovalo legendární Čtyřlístek

Rodina sedláka Dlaska chystající se na půlnoční mši je nyní hlavním motivem na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Pro adventní období je v národní kulturní památce upravená expozice zejména v hlavní světnici. Lidé se v roubeném statku mohou dozvědět, jak slavný písmák trávil Vánoce. Vánočně laděná expozice bude na Dlaskově statku do konce prosince.

Dlaskův statek

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sobotu představení Čtyřlístek, které má být oslavou legendárního dětského komiksu. Historie čtyř kreslených přátel začala v roce 1969, kdy se v redakci nakladatelství Orbis objevil čtyřiadvacetiletý Jaroslav Němeček s prvním příběhem nazvaným Vynález profesora Myšpulína.

V Polici nad Metují můžete v sobotu na náměstí navštívit vánoční trh.

Dětský divadelní soubor Raraši uvede v neděli v parku na Husově náměstí v České Skalici na Náchodsku živý betlém, připravené budou také adventní trhy.

V Litomyšli si připomenou Václava Havla ve fotografiích Bohdana Holomíčka

Civilní fotografie bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla budete moci vidět v neděli večer v zámeckém pivovaru v Litomyšli. Jejich autorem je Bohdan Holomíček, který Havla fotografoval od 70. let.

Na výstavě Mikropříběhy ze života Václava Havla představí snímky formou projekce s hudbou a komentářem. Budou mezi nimi i dosud nezveřejněné záběry ze setkání sedmi prezidentů v Litomyšli v roce 1994.

Čtěte také

Výstava vznikla k pětiletému výročí Havlova úmrtí. Holomíček jej představí jako člověka, občana a disidenta. Projekce začíná v 17.00, vstup je volný.

Na Vysočině oslaví chanuku

V Zadní synagoze v Třebíči na Vysočině začíná v sobotu ve 13 hodin oslava židovského svátku chanuka. Spojené budou s prohlídkami tradiční židovské domácnosti a ochutnávkou chanukových jídel.

Zapalování chanukového svícnu

Repliku britské královské koruny si zajeďte prohlédnout do Ostravy

Operní soubor Slezského divadla v Opavě uvede v neděli premiéru muzikálu Noc na Karlštejně. Inscenace vznikla podle stejnojmenného filmu, který Zdeněk Podskalský natočil na motivy hry Jaroslava Vrchlického.

V Lašském muzeu v Kopřivnici na Novojičínsku najdete novou výstavu Zkušenost totality věnovanou skautskému pomníku Ivančena, který se nachází pod Lysou horou v Beskydech. Památník připomíná pět skautů, které popravili nacisté na sklonku války v dubnu 1945 v Těšíně. Základy pomníku byly položeny na podzim roku 1946.

Čtěte také

Repliky korun Karla IV., britské královny či vládce Incké říše vystavuje Ostravské muzeum. Výstava nazvaná Korunovační klenoty v dějinách světa představuje 83 replik korunovačních klenotů. Zájemci ji mohou navštívit do 5. března.

Mimo replik korunovačních klenotů z Evropy Ostravské muzeum představuje i skvosty, které nosili panovníci známých říší Asie, panovníci v Americe či panovníci afrických kmenů. Vystavena je například Svatoštěpánská koruna Uherského království či rakouská císařská koruna doplněná o jablko a žezlo.

Galerii města Olomouce dominuje bílá barva

Dvě desítky umělců z Česka i zahraničí se zapojily do projektu s názvem Bílá laboratoř, jejímž hlavním tématem je fenomén bílé barvy. Umělci téma pojali rozličně, využili přitom různých technik i materiálů. Na stejnojmenné výstavě tak nechybějí malby a digitální fotografie, ale ani plastiky či díla z papíru. Výstava bude k vidění do konce prosince.

Sloup Nejsvětější Trojice a olomoucká radnice jsou dnes největšími památkami Horního náměstí

Děti z brněnského českobratrského sboru předvedou vánoční hru

V pátek bude mít od 17 hodin ve foyer Paláce šlechtičen prostor Sbor Českobratrské církve evangelické v Brně – Husovicích, který uvede dětskou vánoční hru o pastýřích a hudbu Josefa Schreiera Missa pastoralis.

Čtěte také

V Beskydech už se lyžuje

Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku představuje instalaci Krištofa Kintery. Jeden z nejvýraznějších českých vizuálních umělců vystavuje Systémy bez ducha. Kintera vytváří sochy a instalace z předmětů každodenního života a dává jim nový význam. Výstava potrvá do 19. února příštího roku.

A na horách už se na mnoha místech lyžuje. Vydejte se třeba do Beskyd. Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích zahájil už minulý víkend lyžařskou sezónu. Vleky jezdí na hlavní sjezdovce Razula a také na rodinné sjezdovce Horal.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu