Anenská pouť, jízda parním vlakem, výstava nebo běh přes Brdy? Máme tipy na víkend pro každého

22. červenec 2016

Už víte, co o víkendu podniknout? Můžete na výlet třeba do Bezdružic na Tachovsko. V sobotu tam uvidíte rekonstrukci bojů o Transsibiřskou magistrálu. Nebo se vydejte do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, v neděli se tam chystá slavná Anenská pouť. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Proběhněte Brdy

První závod v rámci seriálu Běhej lesy v Chráněné krajinné oblasti Brdy začíná tuto sobotu. Závodníci startují v Teslínách u Příbrami. Dospělí mají na výběr dvě trasy. Kratší má jedenáct kilometrů a delší o devět kilometrů víc. Závodníci poběží kolem Padrťských rybníků. Organizátoři připravili i půl kilometrovou a kilometrovou trasu pro děti.

Do Kolína se vydejte v sobotu na TPCA Beat festival. Na Kmochově ostrově vystoupí skupina Wohnout a kolínská rodačka, herečka a zpěvačka Barbora Poláková, kapely Flat Fly, Pískomil, Brisk Fart a další.

Zhruba tři stovky psů vystavuje regionální muzeum v Mělníku. Jsou plyšoví, ale taky třeba z plastu. Součástí výstavy je taky historická kolekce exponátů zapůjčená z muzea v Čáslavi.

Čtěte také

Na jihu Čech budou kroužkovat ptáky

Nenechte si o víkendu ujít Selské slavnosti v jihočeských Holašovicicích, které jsou na seznamu UNESCO.

15. Selské slavnosti v Holašovicích

V Muzeu Jindřichohradecka v Jindřichově Hradci začíná v sobotu ve 14 hodin festival Jihočeských národopisných souborů.

Přírodovědci z Prácheňského muzea v Písku pořádají v neděli od šesti hodin ráno u rybníka Řežabinec u Ražic na Písecku už čtyřicátý ročník odchytové a kroužkovací akce zvané Acrocephalus. Řežabinec je z ornitologického hlediska jednou z nejvýznamnějších Národních přírodních rezervací v České republice.

Na Plzeňsku si připomenou hrdinství legionářů

V Bezdružicích na Tachovsku uvidíte v sobotu od 10.30 rekonstrukci událostí roku 1918, kdy se českoslovenští legionáři zmocnili důležitých uzlů Transsibiřské magistrály, aby si vybojovali návrat do vlasti. Do akce s názvem Vlastním pořádkem, kterou pořádá Československá obec legionářská, se zapojí replika Legiovlaku s parní lokomotivou. Další ukázka bude ve 12.30 a hlavní bojová ukázka ve 14.00.

Žebnice na Plzeňsku zvou v sobotu na tradiční Traktoriádu. Závody traktorů tovární i domácí výroby v jízdě do kopce začínají ve 12.30.

Velkou výstavu kostýmů, doplňků a rekvizit ze tří českých filmů věnovaných králi Karlu IV. nabízí státní hrad a zámek v Horšovském Týně na Domažlicku. Návštěvníci uvidí kostýmy ze snímku Slasti Otce vlasti z roku 1969, z hudební komedie Noc na Karlštejně z roku 1973 a z letošní novinky Hlas pro římského krále. Filmové výstavy jsou na památce už tradicí, letos se výstava stala součástí roku oslav 700. výročí narození Karla IV.

Nová výstava k 160. výročí úmrtí českého dramatika, novináře a spisovatele Josefa Kajetána Tyla je teď v mázhauzu plzeňské radnice. Tyl v Plzni 11. července 1856 podlehl těžké nemoci a o dva dny později byl pohřben za velkého zájmu veřejnosti na Mikulášském hřbitově. Cílem výstavy není představit Tylův životopis, ale spíše nepublikované nebo málo známé archiválie a dokumenty.

Liberecký kraj zve na jízdu Parním vlakem Českým rájem

Ochotnický divadelní spolek Krakonoš ve Vysokém nad Jizerou slaví 230 let a vy můžete o víkendu slavit s ním. V pátek od 20 hodin se zajděte podívat na představení Malované na skle. V sobotu se potom od 14 hodin vydejte na Stezku po stopách divadelních předků a v 17 hodin vypukne společná „pobava“.

V sobotu večer se můžete procházet taky hradem Grabštejn. Prohlídky se svatou Barborou začínají ve 20 hodin. Letos zavede návštěvníky do příběhu inspirovaného pohádkou Čert ví proč, která se mimo jiné natáčela i na Grabštejně.

Dny lidové architektury v Libereckém kraji se chystají v sobotu od 10 hodin na Vísecké rychtě v Kravařích. Součástí kulturního programu je i ocenění vítěze prvního ročníku soutěže Památka Libereckého kraje.

Na zahradě Památníku K. H. Máchy v Doksech na Českolipsku navštivte v sobotu od 11 hodin festival Lenfest věnovaný oslavě tradiční české plodiny a textilního materiálu. Přehlídku pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě a Jen Len ateliér z Nového Boru. Akce potrvá do 16.00.

Čtěte také

Vydejte se v sobotu Parním vlakem Českým rájem. Vlak vyjíždí z nádraží v Turnově v 9 hodin. Ve vlaku je i vagon s dětským loutkovým divadlem. Hrát se bude ve stanicích v Rovensku pod Troskami, v Turnově a v Semilech.

A po oba víkendové dny se chystá válka v raném středověku v Curii Vítkov na Liberecku. Spojena bude s ukázkou obléhání dvorce ve 12. století, dobovými řemesly, vojenským táborem, rytířským i lučištnickým turnajem a bitvou.

Na Královéhradecku ochutnají středověké dobroty

V Náchodě vás čekají v sobotu večerní prohlídky zámku s tajemnou Černou paní.

Hrad Kost

Vydejte se v sobotu do Dětenic na Středověký Food Festival. V zámeckém resortu vás kromě středověkých pokrmů čeká taky doprovodný program – rytířské klání, poběhlice, tanečnice, DJ Dony, chill Out House a champagne bar. Festival začíná ve 12 hodin a skončí až večer. Vstupné je zdarma.

Hrad Kost vás v neděli zve na Lucemburské slavnosti.

Do Litomyšle zajeďte na muzikál Postřižiny

Maryška koupající se v sudu, pan De Giorgi skákající z komína nebo Francin na kouřícím a prskajícím motocyklu. O divácky vděčné scény v původním muzikálu Postřižiny, který bude k vidění tuto sobotu na zámku v Litomyšli, rozhodně nouze není. Kromě nich mohou diváci na jevišti obdivovat populární herce i zpěváky, ochotníky ve svých životních rolích, zvířata a historickou techniku. Před začátkem představení zahraje staropražská kapela Třehusk. Představení začíná ve 20.30.

Čtěte také

Na Havlíčkobrodsku vystavují kočárky a historické řemeslné stroje

Výstava kočárků v Krucemburku na Havlíčkobrodsku zavede návštěvníky až do předminulého století. Lidé si také prohlédnou stroje na šití, obuvnické i na pletení punčoch. Dále starodávné petrolejky a počítací stroje. Expozice je ve vinárně na náměstí.

Olomouckem projedou historická vozidla

Na zhruba stokilometrový okruh na Bouzov a zpět se v sobotu z Olomouce vydá 130 historických aut a motocyklů. Vyráží ze Smetanových sadů v 11 hodin. Výstava vozidel bude od 10.00 v Rudolfově aleji.

V 80. letech restauroval sochař Karel Hořínek i skelet betonové kostry boha Radegasta

Prostory Galerie města Olomouce zaplnily tři desítky plastik olomouckého sochaře Karla Hořínka. Autor děl je příslušníkem třetí generace Hořínků, která pokračuje v sochařské tradici rodu. Výstava připomíná jeho letošní 80. narozeniny. Pro expozici sochař vybral především své dřevěné plastiky, z nichž některé jsou kombinovány s cínem. Doplňují je díla z žuly, sádry i mramoru. Výstava je v prostorách galerie otevřena do konce července.

Na Zlínsku chystají romský hudební festival

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku bude o víkendu hostit hudební festival Romská píseň. V komorním amfiteátru vystoupí Romathan ze Slovenska, Olomouc Band Babylon, Black Star z Přerova a maďarská kapela pod vedením Caby Jánoše. V neděli se ve skanzenu uskuteční Anenská pouť. Oslava svátku svaté Anny, patronky Valašska, je spojená s krojovaným procesím z rožnovského farního kostela Všech svatých a pouťovými atrakcemi v areálu muzea.

V areálu muzea budou po celý den připraveny pouťové atrakce, historické houpačky a kolotoče. Sdružení kejklířů Agripa předvede kejklířská a akrobatická vystoupení na paloucích v Dřevěném městečku. Chybět nebude ani flašinetář. Loutkové divadlo Milady Kubicové uvidí diváci v Janíkově stodole.

Čtěte také

Architektonické plány, modely, publikace, plakáty i různé osobní dokumenty architekta Pavla Nováka vystavuje Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Novák byl významným propagátorem zlínské architektury, od roku 2000 byl hlavním architektem města Zlína. Výstava je připravena také u příležitosti deseti let od jeho smrti.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu