Česká města slaví výročí osvobození. Nenechte si ujít velkolepé bitvy a další tipy na víkend

6. květen 2016

V Plzni chystají velkolepé Slavnosti svobody a v Českém Krumlově uvidíte rekonstrukci bitvy u Chvalšinské silnice. Hrad Kašperk zve na středověké slavnosti s Karlem IV., v Ratibořicích mají „Květiny pro princezny“ a v Boskovicích připravují sraz velorexů. Nedělní Prahu pak ovládne další ročník Wolkswagen maratonu. Ať se vám sváteční víkend vydaří!

Oslavy výročí osvobození

Plzeň připravuje na nadcházející víkend oslavy osvobození města americkou armádou a konce druhé světové války. Kluby vojenské historie přichystaly přehlídku techniky, výstroje i výzbroje. Uvidíte dobové vojenské kempy, ukázky tábora současné americké armády a další. V sobotu odpoledne v 15:30 vyjíždí z plzeňského náměstí Republiky Ride of Freedom – jízda vojenských historických vozidel s veterány. Kulturní program je v centru Plzně připraven až do 22 hodin.

Logo

V DEPO2015 vás čeká taky American Street Food Market – festival pouličního jídla a swingová hudba. V neděli odpoledne si v Plzni nenechte ujít přehlídku dobové módy z let 1930 až 1950 a vojenských uniforem z května roku 1945. A minout byste neměli ani seskok parašutistů.

V Českém Krumlově si v sobotu od 11 hodin můžete připomenout 71. výročí konce 2. světové války a osvobození města. Ve 14 hodin začne v areálu za bazénem u Chvalšinské silnice bitva o Český Krumlov, ve které se střetnou americké a německé jednotky. Do akce se zapojí příslušníci 4th Armored Division U. S. Army z Pelhřimova a další kluby vojenské historie.

Čtěte také

Světla nad bunkry – tak se jmenuje nová akce, jejíž nultý ročník připravuje parta nadšenců z facebookové skupiny Zapomenutá Ostrava. V sobotu, v předvečer oslav osvobození, chtějí nasvítit celý pevnostní systém v republice. Podaří se kompletně nasvítit 20 pevností a nejméně 40 menších vojenských objektů od Bohumína přes Hlučín až za Opavu?

Praze budou vládnout kostýmy i Karel IV.

I letos se kostýmoví fanoušci vypraví na průvod hlavním městem, tentokrát ze Staroměstského náměstí v Praze. Všichni, kdo mají kostýmy, jsou vřele vítáni. Průvod vyrazí v sobotu v 8:30 od Pomníku Jana Husa.

Tak jako v loňském roce bude pro veřejnost v Holešovicích v Cross Clubu připraven bohatý program. Hlavně rodiny s dětmi se mohou těšit na různé workshopy, soutěže a přednášky na téma Star Wars. Program zahájí krátkým vystoupením v 10:00 Cantina Band Pražského filmového orchestru.

V sobotu se zajděte podívat i na pražské Karlovo náměstí na celodenní slavnost Všechno nejlepší, Karle IV. Open Air na Karláku připomene 700. výročí narození Karla IV. Program zahrnuje koncerty, divadelní vystoupení, šermířské souboje, soutěže pro děti, dílny, projekty zdravotnické osvěty a středověké tržiště.

Karel IV.

Ve Valdštejnské zahradě v Praze najdete v sobotu od 10 hodin druhý ročník Krojovaných slavností ve Valdštejnské zahradě. Vystoupí 12 folklorních souborů z celé ČR. Součástí akce je ukázka výroby skla. Slavnosti končí v 18:00.

Čtěte také

V Kafkově domě u Staroměstského náměstí najdete ještě o víkendu Prague Design Week. Představuje aktuální tvorbu a proces vzniku děl více než 90 tuzemských i zahraničních designérů, návrhářů, řemeslníků nebo studentů designu.

A v Senátu je na neděli nachystaný den otevřených dveří. Veřejnost se bude moci podívat do zahrad i do Valdštejnského a Kolovratského paláce. Akce začíná v 11 a končí v 16 hodin.

Do krytu v Brně i v Liberci

Protiatomový kryt pod brněnským hradem Špilberk je teď přístupný každý den kromě pondělí. Návštěvníci dostanou u vstupu mapky a pohybovat po objektu se budou sami. Kryt vznikl během 2. světové války na ochranu obyvatel města před bombardováním. Po válce sloužil krátce jako velkoobchod vínem. Po únoru 1948 v něm komunisté vybudovali 1500 metrů rozsáhlý velitelský kryt pro klíčové představitele města a kraje, který byl až do pádu režimu tajný.

Protiletecký kryt 10-z pod brněnským Špilberkem

V Liberci můžete v sobotu od 8:30 navštívit komentovanou prohlídku největšího protileteckého krytu, který vznikl za druhé světové války pod Sokolovským náměstím. Vstup je z Lucemburské ulice.

Karel IV. oslaví své jubileum na hradu Kašperk

Věděli jste, že letos slavíme 700. výročí narození největšího z českých panovníků Karla IV.? Přijďte oslavit narozeniny římského císaře na šumavský hrad Kašperk, který společně s Karlem letos také slaví výročí 660 let od svého založení. O nadcházejícím víkendu budeme slavit tato dvě velká výročí ve velkém středověkém stylu.

Oba dva víkendové dny se bude mezi 10. a 17. hodinou na hradě konat středověká slavnost, která připomene dobu panování Karla IV. K vidění budou krásné tanečnice, středověká hudba, žonglérská a akrobatická vystoupení, rýžování zlata nebo například hradní vojenská posádka v plné zbroji či výcvik bojových koní.

Kromě toho se na hradním nádvoří budete moci setkat s heroldem a dalšími pobočníky a přáteli největšího českého krále. A pokud nebude Karel IV. příliš zavalen svými majestátními povinnostmi, možná se na svůj hrad přijde podívat i osobně. Výjevy ze středověkého života na nádvoří, budou samozřejmě doprovázet i prohlídky hradu, a to jak prostřednictvím obou návštěvnických okruhů, tak i interaktivních prohlídek pro děti.

Gastroturisté by měli zamířit na Mělnicko a na Moravu

V sobotu se vydejte na Slavnosti českého chřestu do středočeského areálu Hostín u Vojkovic. Uvidíte, kde se chřest pěstuje, a odborníci vám ukážou, jak se s ním zachází. Čekají vás i speciality špičkových šéfkuchařů a soutěž Chřestožrout 2016.

Do Brna se o víkendu vydejte na kulinářský Fresh festival se soutěží o nejlepší regionální restauraci. Akci najdete na koupališti Riviéra.

Horní náměstí ve Znojmě patří v neděli od 10 hodin Festivalu vína.

Pilníkářská řemeslná dílna na Vysočině

Soubor lidových staveb Vysočina veřejnosti v sobotu otevře další řemeslnou dílnu v památkové rezervaci Betlém Hlinsko. V domku č. p. 318 se budou moci návštěvníci seznámit s tradiční ruční výrobou pilníků. Řemeslem, které má na Hlinecku a Svratecku dlouhou a bohatou historii.

Základem expozice se stala Otavova dílna z Českých Křižánek, z níž do svých sbírek část vybavení získal Soubor lidových staveb Vysočina už v 80. letech 20. století. Pilníkářská dílna na Betlémě je datována do první třetiny 20. století, kdy sice ještě převládalo ruční sekání pilníků, ale zároveň už nastupovala modernější a rychlejší strojová výroba.

Dekorativní techniky se naučíte v pražské duhové dílně

Duhový workshop v Lemniskátě v Balbínově ulici na pražských Vinohradech. 7. května proběhne v naší dílně další z již tradičních workshopů, tentokrát zaměřený na přivítání jara. Můžete se těšit na výrobu sešitů a tématickou „duhovou dílnu“ vedenou Ivankou Mukovou. Z dekorativních technik si tentokrát vyzkoušíte „ťupání“ – zdobení sešitu akrylovými barvami přes šablonu.

Začínáme jako vždy v 9 hodin, končíme mezi 12. a 13. hodinou, můžete přijít kdykoli během celého dopoledne. V prostorách dílny je možné uvařit si kávu nebo čaj, připravit si svačinu, posedět a popovídat.

Lemniskáta – život bez bariér, o. p. s. je nestátní neziskovou organizací na Praze 2, která provozuje chráněné pracoviště pro lidi s mentálním, fyzickým či psychickým postižením. Výrobním programem jsou papírenské výrobky.

Draci, princezny, zbraně i květiny na českých zámcích

Zámek ve Světlé nad Sázavou se pro veřejnost otevře právě tento víkend. Na návštěvníky čekají expozice evropského historického skla a historických hodin a obrazů. Rozšířená trasa pro děti se starožitnými panenkami, kočárky a pokojíčky se po dokončení rekonstrukčních prací otevře koncem měsíce v přízemí jednoho zámeckého křídla.

Zámek Světlá nad Sázavou

Zámek v Ratibořicích láká v sobotu na akci nazvanou Květiny pro princezny (nejen) z pohádek, připravené jsou prohlídky komnat ozdobených květinovými vazbami a dekoracemi.

V sobotu se vydejte na Dračí slavnosti do Trutnova. Akce vyvrcholí večerním procesím s drakem za svitu loučí.

Zámek v Chropyni zve na novou výstavu zbraní a výstroje armády a policie od třicetileté války v 17. století až po začátek 21. století. Důraz je kladený na nedalekou Kroměříž, která byla dlouho posádkovým městem armády.

Bude hezky, vyrazte do přírody

Bude hezky, pojďte si v sobotu odpoledne udělat výšlap na rozhlednu Máminka u Hudlic na Berounsku. V 16 hodin tam začíná Májové hudební odpoledne a večer bude rozhledna slavnostně nasvícena.

Vyhlídková plošina s plexisklovou průhlednou stříškou

Víte, jaká je hadí kůže na dotek? Proč had vyplazuje jazyk? Je potřeba se hadů bát? Škodí nám, nebo jsou užiteční? To a mnoho jiného se dozvíte na exkurzi za plazy Bílých Karpat, která se koná tuto sobotu od 10 hodin. Vychází se od vlakové zastávky ve Svatém Štěpánu (obec ve Vlárském průsmyku). Navštívíte jedno ze tří stanovišť výskytu hada hospodáříčka – užovky stromové – v ČR. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Vezměte si s sebou svačinu, pití a obuv a oblečení do terénu.

V neděli dopoledne se můžete proběhnout po lesních a lučních cestách Českého ráje. Lesní běh Kalichem se koná už po čtyřicáté. Připravené jsou různě dlouhé trasy od stometrové pro ty nejmenší až po běh na 10 kilometrů pro vytrvalce. Závodníci poběží areálem Besedických skal a musí zvládnout složitější terén skalního bludiště. Prezentace závodníků začíná v Besedicích u Koberov už v 8 hodin.

Safari ve Dvoře Králové nad Labem čekají v neděli oslavy 70. výročí založení zoologické zahrady, součástí bude například otevření nového vjezdu do Afrického safari, křtiny mláďat drilů černolících či zahájení výstavy obrazů s africkou tématickou malíře Jana Skořepy.

A v neděli se můžete zapojit do akce Vítání ptačího zpěvu v České Lípě. Od devíti ráno vás čeká ornitologická vycházka kolem řeky Ploučnice s kroužkováním ptáků.

Dvě lahůdky pro milovníky techniky

V muzeu ve Vysokém Mýtě můžete v sobotu navštívit 2. ročník Kujebáckého rotování s muzeem aneb Stabilňáky šetří práci, ženou stroje a burácí – festivalu historické techniky.

V Boskovicích na Blanensku mají v neděli Jarní sraz velorexy. Na parkovišti u Zlaté růže je můžete vidět od 10 hodin.

Nahlédnout Velorexu pod koženku se také hned tak nezadaří

Jak se žilo před sto lety?

V Uherském Hradišti je otevřeno nové Muzeum v přírodě Rochus, které nabízí expozice tradiční lidové architektury z různých období od konce 19. do poloviny 20. století. Návštěvníci v nich naleznou na tisíc sbírkových předmětů.

Nejstarší předměty z přelomu století jsou k vidění ve stavení z Veletin, 30. léta minulého století zmapuje usedlost z Boršic a vinařský objekt z Tučap ukazuje 50. léta 20. století. V objektech jsou předměty běžně užívané v domácnosti, nechybějí třeba originální lustry a kachlová kamna či různé zemědělské nástroje, užívané například k výrobě vína.

Vystavují jubilanti i Josef Lada

Výstavu k nedožitým 80. narozeninám malíře, grafika, básníka a sochaře Rudolfa Němce pořádá pražský Topičův salon. Představuje výběr z Němcovy tvorby zejména z období 60. až 90. let minulého století. Rudolf Němec, přední představitel Nové figurace, která se v druhé půli 20. století vracela od abstrakce k zobrazování lidského těla, zemřel loni. Výstava nazvaná Vše může souviset se vším potrvá do 10. června.

Více než 150 obrazů, ilustrací a kreseb malíře Josefa Lady teď uvidíte na výstavě v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Výstava díla jednoho z nejznámějších českých umělců potrvá do 10. července. Vůbec poprvé budou k vidění dva nově restaurované rozměrné obrazy z cyklu Jak se dělají noviny, které byly více než čtyři desítky let ukryty v depozitáři galerie.

Městská galerie v Litomyšli představuje výstavu děl Olbrama Zoubka. Známý výtvarník na ni sám vybral tři desítky svých soch a přes deset reliéfů. Zoubek je s Litomyšlí nedomyslitelně propojen. Poprvé ve městě působil už v roce 1962, kdy restauroval kamenné průčelí renesančního domu U Rytířů, v němž je nynější výstava umístěna.

Čtěte také

Kvůli politické perzekuci po roce 1968 přišel do Litomyšle znovu v roce 1974, aby zde spolu s Václavem Boštíkem, Stanislavem Podhrázským a Zdeňkem Palcrem strávil 17 sezon prací na restaurování pláště renesančního zámku.

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy zahajuje v sobotu novou výstavu k 700. výročí narození Karla IV. Zlato pro korunu. Potrvá do 30. října.

Tvorbu malíře a milovníka staré Prahy Karla Chaby představí výstava, která bude dnes večer zahájena v Galerii Portheimka na Smíchově. Výstava s názvem Karlův (Chabův) most potrvá až do 12. června. Malíř a grafik Karel Chaba se proslavil svými pražskými motivy pojatými osobitým naivistickým rukopisem.

V českobudějovickém Domě umění začala výstava fotografií Antonína Kratochvíla. Jeho velkoformátové snímky na výstavě s názvem Okamžiky ještě veřejnost nezná. Výstava v Českých Budějovicích představuje Kratochvíla ani ne tak jako fotografa dokumentaristu, nýbrž umělce s velice osobitým a citlivým vnímáním světa kolem sebe.

Antonín Kratochvíl, fotograf nejslavnějších světových novin, držitel ceny World Press Photo a jeden ze stovky nejlepších fotografů na světě
autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu