Co dělat o víkendu? Vyrazte na koncert Jarka Nohavici nebo na košt pálenek

23. leden 2015

Do Kralup nad Vltavou na festival Lednový underground, do Jindřichova Hradce, kde vzniká ledový chrám, nebo do Plzně na výstavu loutek z filmů Jiřího Trnky – i tam vás zavedeme v tipech na víkend. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Sochy z ledu
Ledová chaloupka, Šipky či Valkýra se staly ozdobou Rožnova pod Radhoštěm. Sochy z ledu v tamním kempu vytvořily za pomocí motorových pil a seker na dvě desítky výtvarníků z Česka i zahraničí. Sochy by zde měly být k vidění do 8. února.

Mistrovství v historickém lyžování
Udělejte si v sobotu výlet do Olešnice v Orlických horách. Odehraje se tam mistrovství v historickém lyžování. Pokud se chcete také zúčastnit, nezapomeňte si obléknout dobové šaty! Program začíná v 9.30 a prezentace je už od půl osmé.

Čtěte také

Koncert Jarka Nohavici
V pražském Divadle Bez zábradlí má v sobotu od 17 hodin koncert písničkář Jaromír Nohavica v rámci tour Praha 2015. Další vystoupení od 20.00. Hostem bude polský harmonikář Robert Kuśmierski. Série dvanácti koncertů skončí 28. ledna.

Lednový underground – hudba napříč žánry
V Kralupech nad Vltavou můžete v sobotu navštívit o 15 hodin benefiční hudební festival Lednový underground – hudba napříč žánry, jehož výtěžek je určen na podporu talentovaných studentů a rozvoj kralupského gymnázia a střední odborné školy. Vystoupí Lenka Dusilová, United Flavour, Marta Topferová a další.

Den otevřených dveří Tunelů Ejpovice
Nenechte si v sobotu od 10 hodin ujít Den otevřených dveří Tunelů Ejpovice. Vchází se cestou před východním portálem tunelů mezi Kyšicemi a Dýšinou.

Mushing, psí spřežení

Závod psích spřežení
Do Orlických hor můžete přijít o víkendu fandit musherům a jejich psům – běží se extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long.

Ledový chrám v Jindřichově Hradci
V jiskřivé království ledu a ohně se začíná měnit jindřichohradecké náměstí Míru. V pátek tam umělci začali vytvářet ledový chrám. Ten doplní unikátní hra světla a stínů. Akce Sochu! Sochej! Sochejme! má i bohatý víkendový program.

Košt pálenek a kysaného zelí
Udělejte si v sobotu výlet na košt pálenek a kysaného zelí. Najdete ho v mikulčickém kulturním domě od 14 hodin. A ochutnávat můžete i mnoho dalších dobrot – škvarky nebo tradiční krajové pečivo. Do správné nálady vás dostane i cimbálovka.

Astrovíkend
Ve Středisku volného času v Brně Lužánkách začíná v sobotu v 9 hodin 32. ročník dvoudenního Astrovíkendu.

Minizoo Malý statek
V Jílovém u Prahy můžete navštívit novou minizoo Malý statek. Minizoo doplňuje dětské hřiště. Na Malém statku mohou zatím návštěvníci vidět kamerunské ovce a holandské kozičky. Vstup na farmu je zdarma.

Minizoo v Hraběticích na Jablonecku

Koncert kapely Malina Brothers
Do pražského klubu Mlejn můžete v neděli zamířit od 19 hodin na koncert kapely Malina Brothers, ve které se sešli přední čeští muzikanti a sourozenci – banjista Luboš Malina (Druhá Tráva), kytarista Pavel Malina (Žalman a spol.) a houslista Pepa Malina (Cop), doplnění o kontrabasistu Pavla Peroutku (Spirituál Kvintet).

Nová běžecká trasa v Jizerských horách
Novou běžeckou trasu mohou využívat lyžaři v Jizerských horách. Vede ze sedla Maliníků k Hašlerově boudě. Trať je široká několik metrů a do budoucna by mohla sloužit jako speciální trasa pro běžkaře se psy. Pro ty totiž není v klasických stopách místo a zároveň jim Jizerské hory zatím nenabízejí jinou alternativu.

Perličkové kabelky v Jičíně
Krásu perličkových kabelek mohou lidé obdivovat v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně. Tvůrci letošní první výstavy v jičínském muzeu zachytili módní vývoj zdobených kabelek od 19. století až do současnosti. Někdo by na výstavě trvající do 8. března mohl načerpat i inspiraci pro právě běžící plesovou sezonu.

Čtěte také

Perličky a perle byly po staletí oblíbeným dekoračním materiálem oděvů a oděvních doplňků. S jejich užitím pro zdobení a výrobu taštiček a váčků se setkáváme od 18. století. Zpracování perliček se postupně měnilo od našívání a háčkování, přes tkaní až po samonosné konstrukce.

Anekdoty na výstavě v Přerově
Zhruba 150 anekdot tvoří výstavu karikaturisty Lubomíra Dostála, která se otevřela v Galerii města Přerova. Autor, jenž svými anekdotami zaplňoval stránky řady periodik včetně Dikobrazu, v městské galerii kromě kresleného humoru vystavuje své grafiky či akvarely. Expozice bude otevřena do druhé poloviny února.

Výstava Jiřího Trnky v Plzni
Udělejte si výlet do Plzně – najdete tam novou výstavu více než 300 originálních děl světoznámého plzeňského rodáka Jiřího Trnky. Na ploše několika set metrů čtverečních v Galerii města Plzně i s ní propojené Galerii Jiřího Trnky kompletně shrnuje výtvarníkovu osobnost.

03294739.jpeg

Uvidíte původní divadelní loutky z 20. a 30. let, grafiky a plastiky, filmové loutky, Trnkovy ilustrace, sami mohou loutky rozhýbat a nasnímat, podívají se na stylizovaný Trnkův ateliér výtvarný i řezbářský, v jedné z místností si mohou pustit jeho filmy. Vystaveny jsou obrazy Betlém, Očarovaný, Trůn, plastiky Pseudolus, Prales či Svatý Jiří, ilustrace z knih Andersenovy pohádky, Fimfárum a desítek dalších publikací.

Výstava Věda a technika odhaluje minulost aneb Příběh za lebkou
Práci archeologů, antropologů, hledačů kovů i kriminalistů si můžete nově vyzkoušet v Techmania Science Center v Plzni. Výstava nazvaná Věda a technika odhaluje minulost aneb Příběh za lebkou, která má detektivní nádech, zve do prostředí nasimulovaného terénního výzkumu. Po kovových předmětech mohou lidé pátrat pomocí detektoru. Seznámíte se i s metodou určování kostí.

Výstava No pain no game
Pojďte si prohlédnout Národní technické muzeum v Praze. Aktuálně si tam můžete prohlédnout kromě čtrnácti stálých expozic výstavy No pain no game – nejbolestivější výstava na světě, Velká obrazová digitální revoluce Canon, Přemysl Koblic – Legendární postava české amatérské fotografie, Nuselský most – Historie, stavba, architektura a Nejkrásnější kniha roku 2013.

Čtěte také

Výstava Reálný minimalismus
Fotografickou výstavu nazvanou Reálný minimalismus zahájil v Ateliéru Josefa Sudka na pražském Újezdě výtvarník Jiří Černický. Zahrnuje jeho snímky minimalistických objektů tak, jak je autor coby cestovatel zachytil v mnoha zemích během uplynulých sedmi let. Na fotografiích jsou různé předměty, objekty či stavby jednoduchých geometrických tvarů – kvádrů či krychlí většinou v monochromním provedení a v různých prostředích.

Výstava podává obraz civilizace jako globálního organismu, která prorůstá planetu od Černického domovské pražské Libně (na jednom snímku je v pozadí Hrabalem proslavený Palác Svět, vzdálený minutu od Černického ateliéru) přes Tibet i Arizonu.

Fotografie Miroslava Machotky
Černobílé fotografie Miroslava Machotky, které vznikaly analogovým procesem během posledních 40 let, představuje pražská galerie Leica. I přes značné časové rozpětí tvoří práce jeden ucelený soubor a jednotlivé snímky spojují vnitřní vazby.

Výstava Slivoň a dívka
Výstava čínského malíře Zhang Xiaoganga s názvem Slivoň a dívka je přístupná v Galerii Zdeněk Sklenář na Starém Městě v Praze. Čang Siao-kang patří k nejslavnějším čínským umělcům, jejichž díla jsou oblíbená i na Západě a prodávají se za vysoké částky. Jeho tvorbu v Česku již dříve představovala Galerie Rudolfinum. Současná výstava potrvá do 16. března.

Miroslav Machotka 1978 / Mimo zónu: fotografie z let 1970-1989

Díla Čang Siao-kanga se draží za miliony dolarů na aukcích v Evropě i USA. Jeho aukčním rekordem je loňský prodej obrazu Bloodline: Big Family No. 3, který se v hongkongské pobočce Sotheby´s prodal za více než 12 milionů amerických dolarů.

Výstava Josefa Martiniho
100. výročí narození malíře Josefa Martiniho je věnována výstava, která začala v podkrovní galerii Muzea Fojtství v Kopřivnici na Novojičínsku. Kopřivnický rodák Martini namaloval za svůj život zhruba 1500 obrazů, které jsou ve sbírkách po celé Evropě i v zámoří. Jeho největší vášní byly krajinky, ale věnoval se také zátiší a portrétu. Nejoblíbenější technikou byla olejomalba, nevyhýbal se však ani akvarelu či kresbě.

Výstava reklamních plakátů
Muzeum ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku otevřelo výstavu nazvanou Reklamní plakát. Nabízí přes pět desítek reklamních poutačů z 19. a 20. století ze Dvora Králové a okolí a drobné reklamní předměty. Výstava bude otevřena do 15. února. Vystavují plakáty královédvorských živnostníků, například drogisty či lékárníků i plakáty lákající na různé politické i společenské akce. K vidění jsou také reklamní předměty královédvorských textilek.

Výstava děl studentů VŠUP
Tvorbu studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové za minulý rok představuje výstava, která dnes začala ve Veletržním paláci. Do poloviny března se budou moci její návštěvníci seznámit s tím, jak vypadá umělecká tvorba i užité umění nejmladší generace tvůrců, která studuje na jedné z nejvýznamnějších uměleckých škol v zemi. Některé z předmětů se již přitom představily veřejnosti na designových přehlídkách. Výstava také zahajuje letošní oslavy 130. výročí založení školy.

Ladovská zima na výstavě
Ladovskou zimu vystavují nově ve stálé expozici v oblastní galerii v libereckých Lázních. Komu chybí během letošní mírné zimy kopce sněhu a další zimní radovánky, může se přijít podívat na typická česká díla, která zimní atmosférou doslova oplývají.

Výstava gotických kachlí
Zlínské Muzeum jihovýchodní Moravy vystavuje pozdně gotické kachle, které zdobily kachlová kamna na hradě Rožnově. Nalezeny byly v roce 1986 při archeologickém výzkumu. Tvoří unikátní soubor pozdně gotických kachlů z konce 15. a počátku 16. století. Lidé si je mohou prohlédnout do 12. dubna. Mezi exempláři s náboženskými nebo žánrovými náměty vynikají kachle s heraldickými motivy, erby pánů z Kravař, Cimburka, Kunštátu a Pernštejna nám dodnes připomínají bývalé držitele hradu Rožnova.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu