Co podniknout o víkendu? Oslavte Den Země nebo Mezinárodní den památek

17. duben 2015

V tipech na víkend vás zavedeme třeba do Kutné Hory, kde zahájí hlavní turistickou sezonu, na jihočeský zámek Červená Lhota, kde jsou především pro děti připravené výtvarné dílny a divadlo o Zlatovlásce, nebo do muzea ve Vysokém Mýtě na novou výstavu Trampská abeceda, kde zavzpomínáte na usárny, ryvolovku nebo cancák. Hezký víkend!

Mezinárodní den památek v jižních Čechách
Oslavy Mezinárodního dne památek se chystají právě na tento víkend na většině jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu. Návštěvníkům se otevřou běžně nepřístupné prostory, čekají je speciální komentované prohlídky i prohlídky bez průvodce, výstava květin nebo koncert. Zájemci budou moci opět využít reciproční vstupenky.

Co můžete vidět zdarma? Český Krumlov – v sobotu letohrádek Bellarie a v neděli zámecké barokní divadlo. Na Hluboké věž (v případě příznivého počasí). V Jindřichově Hradci Černou věž a sklepy pod Gotickým palácem. V Nových Hradech se podíváte to hospodářských sklepů. Na Rožmberku je v neděli nachystaný koncert. V Třeboni si zdarma prohlédnete konírnu, psí kuchyni a kasematy. Ve Zlaté Koruně nahlédnete do opatské kaple a na Zvíkově budou zdarma prohlídky pro děti, studenty a seniory.

Zlatovláska na Červené Lhotě
Na zámek Červená Lhota se v sobotu vrátí Zlatovláska. Žáci Střední pedagogické školy z Prahy připravili pro děti v rámci své ročníkové práce výtvarné dílny a divadlo. Návštěvníci si tak připomenou pohádku Zlatovláska, která se na zámku v 70. letech natáčela. Děti budou během soboty vyrábět kulisy, které pak použijí v divadelní hře o Zlatovlásce. Některé situace ze známé pohádky studenti zdramatizovali a do hry zapojí i návštěvníky. Stejně jako Jiří, budou i děti plnit nesplnitelné úkoly, aby si Zlatovlásku zasloužily. Program začíná na zámku v9 ave 14 hodin.

Vodní zámek  Červená Lhota

Prohlídky na Švihově
Vodní hrad Švihov oslaví Mezinárodní den památek speciálními prohlídkami nazvanými Tajemství depozitáře švihovského hradu. Díky nim nahlédnou zájemci za dveře, kudy zatím noha návštěvníka neprošla, a podívají se na první krůčky vzniku nové instalace v prostoru, který byl určen pro uložení historických předmětů.

Červené Poříčí se otvírá veřejnosti
Červené Poříčí, zámek skrytých pokladů, zažije o nadcházejícím víkendu svou letošní premiéru – poprvé se totiž otevře veřejnosti. U příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel bude návštěvníkům nabízet prohlídky zámku. Zájemci si budou moci prohlédnout renesanční prostory a galerii soch českých panovníků z roku 1760, které jsou vystaveny v přízemí zámku.

Návštěva Českých Budějovic
V sobotu budou některé objekty v Českých Budějovicích zdarma zpřístupněny. Budou komentované prohlídky, zájemci uvidí i krovy kostela dominikánského kláštera.

Dřevořezba na Bezdězu
V hradní kapli hradu Bezděz bude právě tento víkend naposledy vystavena loni nalezená a restaurovaná dřevořezba Kladení Krista do hrobu. Mimořádně bude otevřen ochoz bezdězské hradní kaple.

Výhled z hradu Bezděz je jednoduše překrásný

Návštěva Lemberku
V sobotu se chystá mimořádné zpřístupnění středověké věže zámku Lemberk.

Prohlídka Grabštejna
Na hradě Grabštejn letos slaví 25 let od počátku poslední rekonstrukce. Formou moderované besedy v sobotu ve Velkém sále východního křídla seznámí hlavní aktéři hradní obnovy s mnohdy nelehkým děním během posledních více než dvou dekád. Pak bude v návštěvnickém centru v půdním prostoru nad východním křídlem slavnostně zahájena výstava Grabštejn v době nedávné aneb Od ruiny k národní kulturní památce.

Prohlídky na Sychrově
Na Sychrově vás o víkendu čekají prohlídky zámku na motivy české pohádky. Putování za renesancí je o víkendu připraveno na zámku Hrubý Rohozec. Tam vás čekají speciální prohlídky běžně nepřístupných míst zaměřené na architekturu objektu.

Pouť na Kačině
Na zámku Kačina na Kutnohorsku můžete v neděli od 10 hodin navštívit zámeckou pouť, která otevře turistickou sezonu.

Den Země na Českolipsku
Den Země si můžete v sobotu od 12 hodin připomenout ve Velkém Valtinově na Českolipsku. Připravené jsou tvořivé dílny pro děti a spanilé jízdy historické zemědělské techniky. Jde o akci, která je spojená s vyjádřením nesouhlasu s těžbou čediče na kopci Tlustec. I letos se proto účastníci vydají od nádraží na pochod k takzvané Vavrouškově mohyle. Návštěvníci mohou na její stavbu přispět vlastními donesenými kameny z jiných vrchů a kopců.

Den Země v Litoměřicích

Den Země na Praze 12
Oslavy Dne Země, které pořádá radnice Prahy 12, jsou přichystané na sobotu od 14 hodin ve Free Style Parku Modřany. Návštěvníci uvidí zpracování medu, výrobu másla, pečení chleba nebo jak se získává ovčí vlna.

Výlet do Kutné Hory
Udělejte si v sobotu výlet do Kutné Hory. V 16 hodin začíná ve Vlašském dvoře akce Probouzení Kutné Hory 2015 s podtitulem Přemyslovská Kutná Hora aneb vznik českého eura. Zahájí hlavní turistickou sezonu.

Kampaň Podporuji léčbu hemofilie v Dejvicích
Sportovní odpoledne pro rodiny s dětmi v rámci druhého ročníku charitativní kampaně Podporuji léčbu hemofilie je připravené na sobotu na stadionu Juliska v pražských Dejvicích. Akce začíná ve 13 hodin a uvidíte od 17:00 benefiční utkání K Dukla Praha - FK Baumit Jablonec a autogramiády sportovců Věry Čáslavské a Ladislava Prášila. Výtěžek z kampaně bude věnován pacientským organizacím Hemojunior a Českému svazu hemofiliků.

Zajděte do muzea
Největší soukromé muzeum přírodovědy najdete v areálu zámku v Doudlebech nad Orlicí. Uvidíte tam tisíce zástupců mnoha druhů od hmyzu až po velké savce z celého světa.

Region na cestách - Palackého náměstí v Kutné Hoře

Výstava Pec nám spadla
Určitě znáte dětskou písničku Pec nám spadla. Stejný název má i výstava ve Vamberku na Rychnovsku. Uvidíte na ní, kromě jiného, jeden významný nález. Jedná se o hrnčířskou pec z konce 14. století. K tomu samozřejmě stejně staré hrnce.

Novostrašecký běh
V Novém Strašecí na Rakovnicku startuje v sobotu v 11 hodin na fotbalovém hřišti Novostrašecký běh za účasti mistryně světa v aerobiku a sportovkyně roku 2014 Středočeského kraje a Kladenska Kateřiny Šmejkalové.

Setkání italských automobilů
Kolonáda v Poděbradech bude v sobotu patřit Setkání italských automobilů.

Navštivte muzeum automobilů
Ve Stranadicích na Benešovsku se v sobotu v 10 hodin otevře muzeum automobilů, které se zaměřuje na poválečná auta především ze zemí někdejšího východního bloku. Návštěvníci budou mít možnost vidět téměř stovku vozů vyrobených mezi lety 1948–1989.

Židovské hřbitovy a přednáška
Vydejte se v neděli na procházku k židovským hřbitovům s přednáškou o brtnických Židech. Sraz účastníků je ve 14 hodin v Brtnici před radnicí.

Zámek Brtnice na Vysočině

Výstava 750. výročí založení města Poličky
V Městském muzeu v Poličce začíná v sobotu výstava 750. výročí založení města Poličky, která představí například 1200 kusů galvanoplastických kopií mincí z pokladu nalezeného ve městě v roce 1968, další cenné předměty z muzejních sbírek nebo kopii koruny Přemysla Otakara II.

Výstava Trampská abeceda
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě zahájilo výstavu Trampská abeceda. Návštěvníky seznámí s trampingem jako ryze českým fenoménem 20. století. Výstava nepřináší celkový průřez trampskou historií, protože trampské hnutí není jednotné. Místo toho byla vybrána některá typická hesla. Návštěvníci se tak například dozvědí, co znamená ryvolovka, co byla usárna zvaná i uska, uzda či ueska, z čeho vznikl termín ešus nebo co označují pojmy cancák, potlach nebo žracák.

Výstava ve zlínském zámku
Galerie ve zlínském zámku představuje díla slovenského malíře a skláře Paľa Macha. Výstavu nazvanou Ve službách světla najdete v Galerii Václava Chada. Nejoriginálnější současný slovenský sklářský výtvarník přivezl do Zlína ukázku svých rozměrných skleněných děl i menších kreseb na skle.

Výstava o boskovickém pokladu
Nenechte si ujít výstavu o objevu, částečném nelegálním rozprodání a zajištění boskovického pokladu. Najdete ji v Regionální muzeu Boskovicka. Na výstavě jsou k vidění stovky historických stříbrných mincí, které byly ukryty ve džbánu na vrchu Zlatník za městem.

Jan Kaplický

Výstava děl Jana Kaplického
Kresby a koláže Jana Kaplického vystavuje Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci. Výstava chce návštěvníky seznámit s méně známou součástí jeho tvorby u příležitosti architektových nedožitých 78. narozenin. Výstava se do Prahy přesunula z londýnské Architectural Association Gallery.

Výstava v galerii Leica
Společnou tvorbu a rozdílné poválečné osudy fotografek Staši Fleischmannové a Olgy Houskové, které patřily k avantgardě první poloviny 20. století, ukazuje nová výstava v pražské galerii Leica. Jmenuje se Foto OKO podle předválečného ateliéru, který dvojčata společně v Praze založila. Loni obě ženy oslavily 95 let a Staše Fleischmannové vyšly memoáry pod titulem Vrstvami.

Výstava Život v protektorátu
Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem otevřelo výstavu nazvanou Život v protektorátu. Expozice je věnována válečným událostem ve Dvoře Králové a okolí. Na výstavě jsou k vidění například fotografie, dokumenty či vojenská výstroj a výzbroj. Výstava přibližuje také podobu protektorátní domácnosti a pohled na kulturní a sportovní život za války. Samostatná část výstavy je věnována působení lidí z Královédvorska v zahraničním odboji a osudu židovských rodin.

Výstava o filmu Tři bratři
Pojďte se podívat na výstavu o vzniku filmu Tři bratři na pražský Barrandov. Interaktivní expozice, kterou studio připravilo ve spolupráci s Janem Svěrákem, představuje části filmových dekorací, originální kostýmy a rekvizity, třeba i obřího vlka z Červené Karkulky.

Zdeněk Piškula si zahrál v hudební pohádce Tři bratři

Výstava v pražském centru DOX
Inspirován dvěma oblíbenými modely škodovek, které se vyráběly v tehdejším Československu, navrhl designér a milovník aut Petr Novague nový automobil. Prototyp spolu s příběhem jeho vzniku vystavuje pražské centrum DOX. Instalaci nazvanou R200 non-fiction doplňují černobílé fotografie Antonína Kratochvíla z průběhu výroby. Kupé Škoda 110 R patří dodnes k nejobdivovanějším modelům celé historie mladoboleslavské automobilky a jeho závodní verze 130 RS posbírala i mnohé ceny a patří k ikonám tuzemského designu. Protože jako mnoha jeho příznivcům podobný model chyběl i Petru Novaquovi, rozhodl se nové auto navrhnout.

Výstava výtvarnice Venduly Chalánkové
Průřez dosavadní tvorbou i nové práce mladé výtvarnice Venduly Chalánkové představuje výstava v Galerii Dvorak Sec Contemporary v Dlouhé ulici. Jmenuje se Láska versus Mamon a nechybí na ní autorčiny vyšívané textové zprávy, komiksy odrážející každodenní situace nebo tři série maleb domácích spotřebičů.

Fotografie Karla Čapka
Fotografickému dílu spisovatele Karla Čapka se věnuje výstava v Národním technickém muzeu v Praze. Nejznámějším Čapkovým fotografickým dílem je knížka o psovi Dášeňce – návštěvníci ji uvidí v 25 různých vydáních včetně originálních fotografií, které byly pro knížku použity. Výstava se koná u příležitosti 125. výročí Čapkova narození a potrvá do 26. července.

Čapek se věnoval převážně fotografování věcí, které ho obklopovaly, ať již se jednalo o rostliny, psací stůl nebo o různé kuchyňské náčiní. Fotografie pořizoval také při svých cestách. Negativy třídil do tematických celků s názvy Portréty, T. G. M., Osobní, Zátiší, Zvířata, Květiny, Zahrada, Slovensko, Cesty, Typy, Architektura, Krajiny. Nejznámějším Čapkovým fotografickým dílem se stala Dášeňka čili Život štěněte, která poprvé vyšla na sklonku roku 1932.

Karel Čapek

Výstava děl Jiřího Šindlera
Průřez z díla 92letého výtvarníka Jiřího Šindlera vystavuje Muzeum města Brna na hradě Špilberku. Šindler se zabýval především ilustrací, grafikou a kaligrafií. Celoživotní zájem o knihu a písmo je patrný i ve volné tvorbě, kde se objevují například fragmenty písmen a znaků.

Výstava rituálních masek
Rituální masky nejrůznějších tvarů a velikostí a dřevěné sochy ze subsaharské Afriky uvidí návštěvníci na výstavě v Žatci u Loun. Galerii Sladovna propůjčil předměty domorodých kmenů cestovatelský a sběratelský pár, manželé Zemanovi. Je to už čtvrtá výstava z jejich rozsáhlé sbírky, tři předchozí se věnovaly modernímu umění. Tentokrát přišlo na řadu kouzlo afrických kmenů, kterému jistě podlehnou i děti.

Výstava v Českých Budějovicích přibližuje rozhlasovou stanici České Budějovice
Sedm desítek let mohou posluchači ladit rozhlasovou stanici České Budějovice. Jubileum připomíná výstava, která začala v Jihočeském muzeu. Vystavené exponáty připomínají počáteční obtíže, rozvoj budějovického rozhlasového studia a také řadu osobností spojených s českobudějovickou rozhlasovou stanicí. Na výstavě si zájemci mohou také poslechnout autentické nahrávky z českobudějovické fonotéky, třeba folklorní a folkové písně nebo řadu rozhlasových her. Výstava připomíná také hlasy oblíbených hlasatelů. Výstava 70 let na jihočeské vlně potrvá v Jihočeském muzeu na Senovážném náměstí do 7. června.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu