Den architektury a otevřené pivovary. Přinášíme tipy na víkend

2. říjen 2015

První říjnový víkend slibuje hezké počasí, a tak se vydejte ven. Třeba na Kuks, kde najdete Svatohubertskou slavnost. Pražský Toulcův dvůr chystá pestrý program a připojuje se k oslavám Dne zvířat. A Karviná vás v neděli láká do věží a rozhleden. Hezkou sobotu a neděli!

Den architektury
Nenechte si v sobotu ujít celorepublikový festival Den architektury, který pořádá občanské sdružení Kruh při příležitosti Světového dne architektury. Uskuteční se v 47 českých městech a na Slovensku se připojí Piešťany.

Bramborová sobota na Veselém kopci
Udělejte si v sobotu výlet do skanzenu na Veselém kopci u Hlinska. Budou tam mít Bramborovou sobotu – program je připomínkou tradice pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Dozvíte se mnoho zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor.

Od 10 do 15 hodin mohou návštěvníci ochutnávat bramborová jídla připravená podle tradičních lidových receptů – krupičník, placky, šišky, lepenici, patro a další. Nebude chybět ani ohníček z bramborové nati a v něm pečené brambory. K dobré náladě přispějí svými písničkami Zpívající heligonky z Pardubic.

Festival Delikatesy
Na Novoměstské radnici v Praze najdete v sobotu festival evropských chutí Delikatesy. Návštěvníci budou moci ochutnat či zakoupit sladké i slané lahůdky z několika zemí EU. Nabídku jídla doplní domácí i zahraniční vína a pivní speciály.

Dívka s kloboukem

Korejské dny v Praze
V pražském Náprstkově muzeu najdete o víkendu akci Korejské dny, který pořádá Česko-korejská společnost a Národní muzeum. Návštěvníkům nabídne řadu přednášek o tradičních součástech korejské kultury, jako jsou písmo, jeho filozofie a malba, ukázky korejského bojového umění s meči, Zen meditace a čajový obřad, vrcholem bude představení tradiční korejské hudby a tance.

Den zvířat v Toulcově dvoře
Pražský Toulcův dvůr se v sobotu připojuje k oslavě Dne zvířat. K vidění budou zvířata z Noemovy archy, ukázky stříhání ovcí, psi při sportu agilita, vernisáž výtvarné soutěže dětí Pomáháme zvířatům a adoptivní výstava koček.

Sportovní a volnočasové aktivity se psy na Pankráci
V pražském parku Na Pankráci najdete v sobotu od 12 hodin veřejnou benefiční akci, kterou pořádá Nadace na ochranu zvířat při příležitosti Světového dne zvířat. Návštěvníci uvidí ukázky volnočasových a sportovních aktivit se psy, odchyt zvířat a dovednosti záchranářských a asistenčních psů. Akce končí v 18.00.

Street Happening of Karlín
Pojďte v sobotu do pražského Karlína. Na Lyčkově náměstí najdete od 15 hodin multižánrový festival Street Happening of Karlín, jehož součástí bude pokus o rekord v hromadné hře na kytaru.

Asistenční pes Sony

Festival Belles Lettres
Dvoudenní festival pro milovníky literatury, začínající i pokročilé autory i ty, kdo se zajímají o propagaci knih, se pod názvem Belles Lettres uskuteční právě tento víkend v Praze. Nabídne směs přednášek, rozhovorů, workshopů i dobročinný trh knížek, jehož výtěžek přispěje Nadaci Olgy Havlové do fondu vzdělávání. Druhý ročník festivalu Belles Lettres začne v pátek v kavárně Era Svět a druhý den se přesune do budovy Mosaic House.

Hudba na dotek v Obecním domě
Obecní dům v Praze zve v sobotu od 11 hodin na program nazvaný Hudba na dotek, ve kterém vystoupí Koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, Balet Praha junior, hudební klub Fík, sólisty budou studenti Gymnázia a hudební školy hl. m. Prahy.

Pilsner Fest
Pojďte v sobotu do Plzně. Najdete tam tradiční festival Pilsner Fest, kde letos oslaví 173. výročí uvaření první várky plzeňského piva.

Noc otevřených pivovarů
Pivovar Radegast zve na Noc otevřených pivovarů, která proběhne v sobotu 3. října. Speciální večerní prohlídky budou probíhat od 18, 19, 20 a 21 hodin. Na cestu pivovarem si lidé přisvítí originálními čelovkami. Vstup do pivovaru je zdarma a pořadatelé doporučují si místa rezervovat předem na tel. 558 602 566 nebo www.radegast.cz/nas-pivovar.

Čtěte také

Před prohlídkou si budou moci zájemci prohlédnout výstavu Radegastovy hořké začátky k 45. výročí uvaření první várky. Následně si vychutnají neopakovatelnou atmosféru nočního pivovaru. Vrcholem každé prohlídky bude výjezd do degustační síně nad pivovarem a ochutnávka hořkého piva.

Kdo se chce dozvědět více o výrobě piva a navíc zažít netradiční večerní pivovarskou atmosféru, neměl by minout víkendovou Noc otevřených pivovarů ve Velkých Popovicích. Uskuteční se v sobotu a nabídne neobvyklý večerní program – čtyři hodinové komentované prohlídky, které představí pivovar v úplně jiném světle, než je při normálních prohlídkách běžné.

Návštěvníci budou moci na trase získávat speciální mince, které pak bude možné vyměnit za originální pivní dárky nebo pivo zdarma v místní pivovarské restauraci Velkopopovická Kozlovna. Počet lidí na jednu prohlídku je omezen na 40 a vstup je zdarma. Prohlídky začínají v 18, 19, 20 a 21 hodin.

Brněnský biojarmark
Pátek a sobota budou patřit tradičnímu Brněnskému biojarmarku, který se vrací na zrekonstruovaný Zelný trh. Brněnský biojarmark je každoroční setkání ekologických zemědělců, kteří nabídnou zeleninu, ovoce, masné výrobky, sýry, pečivo, koření, marmelády či víno. Letošní 24. ročník nabídne vedle programu pro děti i dospělé také ekologickou poradnu nebo košt moštů.

Logo

Slavnosti holovouských malináčů
V Holovousech na Jičínsku začíná v sobotu ve 13 hodin sousedské setkání Slavnosti holovouských malináčů, které pořádá obec Holovousy a Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy.

Klicperův Chlumec
V Chlumci nad Cidlinou začne v sobotu v 19 hodin 68. ročník amatérské divadelní přehlídky Klicperův Chlumec.

Svatohubertská slavnost
V hospitalu na Kuksu najdete v sobotu Svatohubertskou slavnost. Začíná v 10 hodin.

Od parforsních honů k Velké pardubické
Hrad Kunětická Hora v Rábech na Pardubicku láká v sobotu na vystoupení trubačů, výklad o honech a dostizích Od parforsních honů k Velké pardubické.

Drakiáda na Semilsku
Vyrobte si draka a pojďte v sobotu na vrch Kozákov na Semilsku na drakiádu. Oblíbenou akci pořádá už podvanácté Klub českých turistů.

Den otevřených dveří ve sklářských firmách
V Novém Boru na Českolipsku začíná v sobotu v 10 hodin Den otevřených dveří ve sklářských firmách, dílnách a atelierech zapojených do XII. Mezinárodního sklářského sympozia IGS 2015. Pro zájemce bude připravena kyvadlová doprava speciálními autobusy.

Pouštění draků

Slavnost jablka na Sychrově
Na zámku Sychrov najdete v sobotu od 10 hodin druhý ročník multikulturní a multižánrové slavnosti Slavnost jablka. Akce je zaměřena na zdravý životní styl a zábavu ve spojitosti s jablečnými produkty. Více na www.slavnostjablka.cz.

Dnů otevřených ateliérů na Vysočině
Pátý ročník Dnů otevřených ateliérů v Kraji Vysočina začíná právě tuto sobotu. Své zázemí otevře o víkendu veřejnosti přes 150 umělců a škol.

Výstava Vysočiny
V Kulturním domě v Bohdalově na Žďársku začíná v sobotu dvoudenní Výstava Vysočiny, která představí 3400 kusů zvířat – králíků, drůbeže, holubů, ovcí i koz. V programu je i ukázka výcviku akrobatických holubů a králičí hop.

Odpoledne se Spektrem
Den otevřených dveří pod názvem Odpoledne se Spektrem při příležitosti 20 let trvání Spektra je připravený v sobotu od 14 hodin ve Žďáru nad Sázavou. Veřejnost si bude moci prohlédnout prostory všech tří zařízení Spektra: Centrum primární prevence, Kontaktní a poradenské centrum v oblasti drogové problematiky a Adiktologickou ambulanci. Je nachystán i zábavný program pro děti a jejich rodiče.

Čtěte také

Den za Moravu
Moravské náměstí v Brně bude v sobotu dějištěm slavnosti Den za Moravu. Akce je oslavou kultury, tradic a současného i budoucího života Moravy. Koná se při příležitosti 1193 let od první písemné zmínky o Moravanech a 605 let od zvolení moravského markraběte Jošta římským králem.

Festival Moravský podzim
Koncertem České filharmonie s houslistou Josefem Špačkem začíná v sobotu v 18 hodin v Janáčkově divadle v Brně hudební festival Moravský podzim.

Prohlídky na Landštejně
Po oba víkendové dny nabízí hrad Landštejn komentované prohlídky se zaměřením na architektonické prvky. Prohlídky povede Jiří Dluhoš, který vytvořil kresby ideální podoby hradu ve 13. století. Návštěvníci se mimo jiné dozvědí, jaký je význam pojmů parkán, klenák, pilíř, arkýř či krakorec a další. Navíc budou společně s průvodcem hledat podobnosti se známými stavbami jako je například hrad Kašperk či Mostecká věž v Praze. Prohlídky začínají vždy ve 14 hodin.

Dny architektury na Vimperku
Do letošního Dne architektury se také zapojí v sobotu 3. října 2015 zámek Vimperk. Pod slupkou současného zámku se totiž skrývá dodnes středověký hrad. Společně s kastelánem Vojtěchem Brožem projdou návštěvníci hradem a jeho okolím. Prohlídka začíná v 9.30 hodin na I. nádvoří zámku.

Náměstí ve Vimperku

Festival ptactva
První říjnový víkend patří Festivalu ptactva. Ornitologové po celé Evropě zvou na pozorování přímo do přírody. Na Přerovsku v sobotu zamíří hned k několika rybníkům. Když se tam vydáte, čeká vás zajímavé povídání, ukázky odchytu a kroužkování a pozorování ptáků špičkovými dalekohledy. Pro děti budou nachystané hry a kvízy s ptačí a ekologickou tématikou.

Trail Running po hřebenech Krkonoš
Pojďte si užít poslední dny babího léta. Tuto neděli startuje letos naposledy Trail Running po hřebenech Krkonoš a užijete si trail runningový výlet. Kdo se zúčastní první říjnovou neděli organizovaného běhu terénem, nebude litovat. Dozví se něco více o technice běhu a zažije neopakovatelnou atmosféru běžecké party. Sraz účastníků je v 10 hodin u obchodu Intersport v Peci pod Sněžkou.

Zamykání Odry v Bohumíně
Vodáci zamknou v sobotu Odru v Bohumíně. Čeká je úsek dlouhý sedm kilometrů. Od Starého Bohumína, přes chráněné meandry až do Polska.

ADRA běh na Letné
V neděli v 11 hodin se na pražské Letné koná ADRA běh se spoustou dětských soutěží a her. Když si půjdete zaběhat, pomůžete dětem z bangladéšského slumu Čalantika.

Koncert Hudební obrazy
V kostele sv. Bartoloměje v Rakovníku si v neděli můžete od 19 hodin vyslechnout koncert nazvaný Hudební obrazy. Vrcholí tak 12. ročník mezinárodního hudebního festivalu Heroldův Rakovník.

Čtěte také

Výstava fotografa Steva McCurryho
V Rytířském sále na hradě ve Strakonicích začíná v neděli výstava amerického fotografa Steva McCurryho.

Den zvířat v chomutovském zooparku
Podkrušnohorský zoopark Chomutov zve v neděli na oslavy Dne zvířat. Na programu jsou křtiny losa evropského, divadelní vystoupení, worshop pro děti a další.

Festival Spectaculo Interesse
V Ostravě v neděli začíná 11. ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse, který pořádá Divadlo loutek Ostrava. Do 9. října představí umělce ze tří kontinentů.

Den věží a rozhleden v Karviné
Neobvyklý turistický zážitek nabídne v neděli Karviná. Zve lidi na Den věží a rozhleden. Zájemci se mohou na okolní krajinu podívat z výšky hned na čtyřech místech. Je mezi nimi věž kostelní i těžní. Do celorepublikové akce se letos Karviná zapojila poprvé. Lidé, kteří mají strach z výšek, mohou vystoupat na cvičnou věž hasičské stanice nebo vyhlídkovou věž v golfovém areálu. Zřejmě největší dobrodružství bude nabízet 40 metrů vysoká těžební věž v bývalém důlním areálu Barbora.

Logo

Centru stavitelského dědictví v Plasích
Jak se staví římsy nebo vytvářejí sgrafita, jak vypadá gotický dveřní zámkem, krov z patnáctého století nebo jak se vytápěl dům před třemi sty lety a jak před padesáti? Nejen to se dozvíte v novém Centru stavitelského dědictví. Národní technické muzeum ho za 350 milionů korun vybudovalo v areálu kláštera v Plasích.

Výstava Křehká síla skla
V muzeu ZIBA sídlícím v prostorách bývalé Živnobanky v Praze v ulici Na Příkopě najdete předaukční výstavu českého sklářského umění. Výstava Křehká síla skla obsahuje přes pět desítek děl od světově proslulých českých i zahraničních umělců a designérů od konce 50. let minulého století po současnost. Všechna díla bude 15. října dražit v prostorách slavnostní dvorany bývalé Živnobanky společnost Dorotheum. Na výstavě se podílejí sklářské firmy Lasvit a Moser, které přispěly díly ze svých kolekcí a limitovaných edicí, některá díla vznikla přímo pro tuto příležitost.

Léda s labutí
Stovky let ztracený obraz Léda s labutí od rudolfinského mistra Josepha Heintze staršího představuje Národní galerie v Praze. V paláci Kinských je vystaven až do začátku ledna. Spolu s ním návštěvníci uvidí i jednu ze tří přípravných kreseb, které byly do znovuobjevení malby po staletí jedinými důkazy existence Heintzova díla.

Tenkrát na Severozápadě
Do konce druhé světové války je zasazena výstava ústeckého městského muzea Tenkrát na Severozápadě. Díky ní se návštěvníci ocitnou uprostřed trosek v rozbombardovaném městě, které opouštěli Němci a naopak do něj přicházeli noví obyvatelé. Jedna celá síň je věnovaná nedávno odhalenému sudetskému pokladu. Návštěvníci postupují s proudem času od prvních poválečných měsíců, kdy končí nacistická vláda ve městě, přes příjezd Rudé armády po převzetí moci československým revolučním národním výborem.

Současné umělkyně v Rudolfinu
Pět významných současných světových umělkyň, námětem jejichž práce je především lidské tělo, vystavuje v pražské Galerii Rudolfinum. Díla Marlene Dumasové, Tracey Eminové, Berlinde De Bruyckereové, Kiki Smithové a Louise Bourgeoisové propojuje série existenciálních otázek vycházejících z osobních příběhů. Výstava nazvaná Flaesh vychází především z kresby, zobrazované ženské tělo ale má někdy podobu akvarelu či výšivek a doplňují ji tapisérie a instalace.

25 let Ceny Jindřicha Chalupeckého
Výstavou bilancující 25 let trvání Ceny Jindřicha Chalupeckého, prestižního tuzemského ocenění pro mladé výtvarné umělce, začíná podzimní výstavní sezona v Národní galerii v Praze. Výstava s názvem Silver Lining představuje práce všech dosavadních laureátů ceny. Výstava Silver Lining představuje díla od prvního držitele Chalupeckého ceny z roku 1990 Vladimíra Kokolii přes její další nositele Františka Skálu, Petra Nikla, Davida Černého, Michala Pěchoučka, Jána Mančušku, Kateřinu Šedou až po zatím posledního laureáta Romana Štětinu. Letošní bude známý v listopadu, kdy ho v Brně vybere mezinárodní porota.

Výstava Pavla Máry s názvem Tváře
Velkoformátové fotografie Pavla Máry jsou vystaveny v synagoze na Palmovce. Výstavu nazvanou Tváře doprovází vydání monografie fotografa, tuzemského průkopníka barevné umělecké fotografie. Výstava potrvá do 17. října. Autor na ní představuje své nejnovější práce ze stejnojmenného cyklu velkoformátových portrétů – snímky tištěné na textilním podkladu jsou volně zavěšeny v prostoru synagogy.

Geniální grafik italského baroka
Grafiky italského umělce Giovanniho Battisty Piranesiho představuje výstava Geniální grafik italského baroka, která začala v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Návštěvníci uvidí Piranesiho proslulé římské veduty i architektonické fantazie z alba Žaláře. Piranesi patří podle Zápalkové mezi největší osobnosti italského umění 18. století.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu