Den otevřených dveří v Českém rozhlase nebo muzejní noc. Přinášíme tipy na víkend

22. květen 2015

Noc z pátku na sobotu můžete strávit třeba v Muzeu v Přerově nebo ve zlínském Baťově institutu. V sobotu se vydejte třeba do pražského divadla Minor, kde budou slavit Loutky v nemocnici, a v neděli si udělejte cestu například do kolínské automobilky – mají tam den otevřených dveří. Ať už zamíříte kamkoliv, hezky si víkend užijte!

Den otevřených dveří v Českém rozhlasu
Posloucháte nás každý den a možná si marně lámete hlavu, jací lidé se za těmi všemi hlasy skrývají. Tajemství rozhlasového vysílání se vám poodhalí už v sobotu 23. května. Stačí si udělat čas mezi 9. a 17. hodinou a přijít na pražské Vinohrady, ulice Římská 13.

Čtěte také

Pražská budova Českého rozhlasu v sobotu otevírá posluchačům. Jenže rozhlas, to není jen budova, ale hlavně lidé. A také technika nebo studia. Proto vám ukážeme, odkud pro vás denně vysíláme. Navíc budete mít unikátní možnost se projít po diskuzním studiu, ze kterého jsme vysílali i poslední volební speciály.

Loutky v přerovském muzeu
Letošní muzejní noc v přerovském Muzeu Komenského bude zasvěcena loutkám. Důvodem je rozsáhlý výstavní projekt ke stoleté existenci loutkového divadla Přerovský Kašpárek. Expozici si budou moci zájemci projít tento pátek v nočních hodinách. Naučí se vodit loutky, ale také je vyrábět. Muzeum bude otevřeno do 22.00.

Rozhledna Čáp

Muzejní noc má v Přerově název Kašpárkovo noční dobrodružství. Do prostor muzea v netradičním čase se budou moci zájemci vydat ve skupinách od 17.00. Během každého animačního programu si návštěvníci vyzkoušejí mnoho aktivit, včetně vodění loutek, a užijí si i vystoupení varietních loutek v podání loutkoherců Přerovského Kašpárka. Po skončení prohlídky si vyzkoušejí i výrobu loutek v kreativních dílnách.

Na nejvyšším vrchu Teplických skal vyrostla nová rozhledna Čáp
Dřevěná stavba je vysoká jen 13 metrů, ale právě tolik stačí na krásně otevřený výhled z Čapího vrchu na Krkonoše se Sněžkou, na Jestřebí hory, Teplické skály, Křížový vrch, Javoří hory, na Broumovské skály s Hejšovinou i do Polska.

Čtěte také

Galerijní a muzejní noc na jihovýchodní Moravě
Zlínský Baťův institut, sídlo krajské galerie a knihovny či Muzea jihovýchodní Moravy, připravil na pátek společnou oslavu mezinárodního dne muzeí a Galerijní a muzejní noci. Doprovodný program je ve Zlíně připraven i na dalších 20 místech – v galeriích, kavárnách a dílnách.

Na všechny expozice Baťova institutu bude v pátek vstup zdarma. Muzejní program je tematicky věnován výstavě Příběh chleba. Během večera si lidé ve výstavě mohou dekorovat chlebové pytlíky. Na platformě mezi budovami 14 a 15 budou připraveny pekařské stánky. Od 19.00 se otevře půjčovna městských kol a koloběžek.

Hranická propast

Přírodní unikát v hlubinách Hranické propasti
Na titul nejhlubší zatopené jeskyně světa aspiruje Hranická propast. Přírodní rezervace Hůrka nedaleko Hranic na Přerovsku ukrývá přírodní unikát, který doposud nevydal svá tajemství. Suchá část propasti je sice jen 70 metrů hluboká, jezírko na jejím dně bylo však už ve středověku považováno za bezedné.

Čtěte také

Královéhradecká muzejní noc
Do Královéhradecké muzejní noci, která se uskuteční v pátek 22. května, se zapojí 11 institucí, které kromě prohlídek expozic nabídnou i speciální akce. Například u Muzea východních Čech vyroste vojenský tábor, který během noci přepadnou piráti. Vstup do všech muzeí a galerií bude zdarma.

Muzeum východních Čech nabídne také komentované prohlídky výstav na Vlnách pod plachtami a Ochechule, ďasové a další bájní tvorové moří, kreativní dílnu či kurz plavčíka pro děti. Zdarma přístupné bude během muzejní noci i Informační centrum obnovitelné zdroje a malá vodní elektrárna Hučák na Labi, Galerie Vladimíra Preclíka či Labyrint Divadla Drak.

Divadlo Minor v Praze

Loutky v nemocnici v divadle Minor
Vydejte se v sobotu odpoledne do pražského divadla Minor, kde budou slavit Loutky v nemocnici a bude se křtít Dobrá medicína. Program začíná ve 14 hodin a přichystaná jsou pohádková představení, příběhy a písničky, které najdete v nejrůznějších prostorách divadla. O červené Karkulce, O Budulínkovi, O zlaté rybce, O třech prasátkách, O princezně Zubejdě, Tam, kde žijí divočiny!

Chystají se i výtvarné dílny, pohybové dílny se žonglováním a hudební dílny, ve kterých rozehrajete loutkový orchestr. Po 17 hodině zahrají Zuby nehty a Tornádo Lou. Vstupné je dobrovolné a jeho výtěžek poputuje na sbírkové konto Loutek v nemocnici!

Úchvatný skalní útvar a unikátní „šumná brána“ u Jítravy
Při jízdě po silnici z Liberce do Nového Boru si povšimněte Bílých nebo také Sloních kamenů. Když necháte auto v přilehlé obci Jítrava, dojdete po asi kilometr dlouhé trase po zelené značce k úchvatnému skalnímu útvaru. Můžete si tam vyzkoušet takzvanou „šumnou bránu“, tedy průduch ve skále, do kterého když promluvíte, protějšek vás na druhé straně uslyší, jako byste mluvili ze ztlumeného reproduktoru.

Sloní kameny u Jítravy

Čtěte také

Tři sestry 30 Let Open Air
V sobotu je od 11 hodin v pražských Ledárnách Braník závěrečný den festivalu Tři sestry 30 Let Open Air, na kterém zahájí skupina Tři sestry oslavy letošního 30. výročí svého vzniku.

Prague Cheesecake Festival
V sobotu začíná v 11 hodin ve studiu Alta v Praze 7 druhý ročník Prague Cheesecake Festivalu. S nabídkou oblíbeného dortu se představí více než 15 výrobců.

LeMarket v Praze
Navštivte v Praze v Mánesu o víkendu moderní tržiště LeMarket, které představí originální české a slovenské značky.

Chodíme s Asistencí v Praze
Obecně prospěšná společnost Asistence a Nadace Jedličkova ústavu pořádá v sobotu charitativní pochod Chodíme s Asistencí. Začíná ve 13.30 před vchodem na Výstaviště v pražských Holešovicích. Pořadatelé připravili desítku vozíčků, které si budou moci zájemci půjčit a trasu na něm absolvovat.

Výročí založení hřebčína na Domažlicku
Ve Svržně na Domažlicku si v sobotu můžete připomenout 100. výročí založení vojenského hřebčína. Současně tam budou slavit i 70 let od záchrany vzácných lipicánů americkou armádou na konci druhé světové války. Celá akce začne v 11 hodin.

Lipicáni se chovají víc než 400 let

Sraz vozů Rolls-Royce a Bentley
Vydejte se v sobotu do Panské zahrady v Praze Dubči na sraz vozů Rolls-Royce a Bentley, který bude spojen se srazem klasických vozů a veteránů všech značek či historických motocyklů a bude doplněn o bohatý doprovodný program.

Den otevřených dveří a letecká show na letišti
Letecká show a den otevřených dveří je připravený na sobotu na letišti Čáslav. Air show začíná v 8.30.

Hrabalovo Kersko
V Lesním ateliéru Kuba v Kersku na Nymbursku začíná v sobotu ve 13 hodin setkání příznivců díla spisovatele Bohumila Hrabala Hrabalovo Kersko. Zúčastní se režisér Jiří Menzel, spisovatelé Radko Pytlík a Zuzana Maléřová, herci Jiří Lábus a další.

Opera v Kutné Hoře
Na nádvoří Jezuitské koleje v Kutné Hoře si můžete v sobotu od 20 hodin vyslechnout operu Giuseppe Verdiho Nabucco v podání sólistů a hostů Národního divadla v Praze Richarda Haana, Jolany Fogašové, Jany Sýkorové a Martina Šrejmy pod taktovkou dirigenta Martina Doubravského. Režie: Martin Otava.

Navštivte muzeum v Lešanech
Vojenské technické muzeum v Lešanech na Benešovsku zahajuje v sobotu dopoledne novou sezonu. Vstup je zdarma.

Logo

Festival historických řemesel
V Bělči na Táborsku na hradě Šelmberku začíná v sobotu v 10 hodin dvoudenní desátý ročník Festivalu historických řemesel. Večerní hudební program od 21.00.

Bitva o strakonický hrad
Ve Strakonicích vypukne v sobotu ve 14 hodin Bitva o strakonický hrad. Při akci uvidí lidé husitské ležení, ukázky taktiky boje a oblékání z počátku 15. století či střelnici. Součástí bitvy je i vystoupení hudební historické skupiny Holba, vstup do muzea a na hradní věž Rumpál nebo aktivity pro děti.

Lázeňská sezona v Třeboni
V Třeboni začíná v sobotu lázeňská sezona. Na programu je mimo jiné kostýmovaný průvod městem, tradiční křtění slatiny, ohňostroj, koncerty, prohlídky lázní s průvodcem.

Bioslavnosti na ekofarmě Kozodoj
Užijte si v sobotu Karlovarské bioslavnosti na ekofarmě Kozodoj – osmý ročník zábavně vzdělávací akce, především pro rodiny s dětmi, začíná v 10 hodin.

Kyselské slavnosti
Kyselské slavnosti v Kyselce na Karlovarsku začnou v sobotu ve 13 hodin. Na programu budou hudební, taneční a další vystoupení. V kině se budou promítat historické filmy o Kyselce a její rekonstrukci a záchranu jednotlivých částí Kyselky a plány do budoucna přiblíží přednášky.

Logo

Otevření Bílé věže v Hradci Králové
V Hradci Králové si nenechte ujít v sobotu ve 12 hodin otevření historické Bílé věže po opravě. Věž je symbolem města, oprava trvala přes rok a půl.

Noční výšlap na Bezděz
Noční výstup na Bezděz spojený s šermířským a hudebním vystoupením a nočním kejklením s ohněm začíná v sobotu v 19 hodin. Hradní kaple bude nasvícená jen svíčkami, pro návštěvníky budou atraktivní také večerní a noční rozhledy z Velké věže.

Festival Karolíny Světlé
V rámci prvního ročníku Festivalu Karolíny Světlé (ve Světlé pod Ještědem) bude v sobotu slavnostně otevřena venkovní knihovnička při naučné stezce Po stopách Karoliny Světlé. Najdete ji pod lípou u kostela sv. Mikuláše.

Den singltreku v Novém Městě na Moravě
Ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě je na sobotu připravený Den singltreku se soutěžemi a závody na horských kolech pro děti a s bike trial show. Začíná v 9 hodin.

Vrabčák 2015 v Moravském Krumlově
V zámecké zahradě v Moravském Krumlově startuje v sobotu ve 13 hodin hudební festival Vrabčák 2015. Vystoupí Divokej Bill, UDG, Alkehol, ZakázanÝovoce, Prague Conspiracy, X-CORE, Donaha a Rockefellas.

Návštěva Kroměříže
V sobotu si město Kroměříž připomene 130. výročí schůzky rakouského císaře Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III. Dějištěm tehdejšího setkání byl Arcibiskupský zámek v Kroměříži, který se do oslav zapojí volným průchodem reprezentačními sály od 12 do 15 hodin. Interiéry budou doplněny o předměty připomínající tuto schůzku. K vidění bude taky carský pokoj v tehdejší úpravě. Dalšími aktivitami budou komentované prohlídky Podzámecké zahrady. Nejmenším návštěvníkům je určena zahradní herna plná stavebnic a her u saly terreny, a to od 13 do 16 hodin.

Slavnosti města v Mikulově
V Mikulově pokračují v sobotu slavnosti města. Na programu je mimo jiné Muzejní noc, vystoupení zpěvačky Lenny, písničkáře Xindla X i místních souborů, zábavné soutěže v chůzi s cihlou či natahování koštýřem, otevírá se jarmark a vinné trhy.

Čtěte také

Empírový den v Olomouci
Obdivovatelé knih nejznámější anglické autorky Jane Austenové si v sobotu v Olomouci budou moci prožít takzvaný Empírový den. Akce bude zahájena tanečními lekcemi v Korunní pevnůstce, chybět nebude také piknik v parku či ples. Najdete ji v Korunní pevnosti.

Den otevřených dveří v automobilce TPCA
Den otevřených dveří pro širokou veřejnost letos po 10 letech připravila středočeská automobilka TPCA. Návštěvníci v neděli uvidí výrobní haly, kanceláře nebo rehabilitační centrum automobilky. Na první den otevřených dveří se v roce 2005 přišlo do TPCA podívat 8000 lidí.

Tryzna za vakovlka ve Volyni
Ve hřbitovní Galerii Na shledanou na hřbitově Malsička ve Volyni bude v sobotu tryzna za vakovlka. Jejím cílem je vytvořit dočasný výtvarný a hudební pomník druhům zvířat a rostlin, které člověk vyhubil, zejména v posledním století. Návštěvníci vernisáže se mohou zapojit do kolektivní malby zvířat a rostlin zvnějšku galerijní budovy a kolektivní hudební performance v jejím interiéru a blízkém okolí. Součástí akce bude i křest třetího čísla novin Galerie Na shledanou. Tryzna za vakovlka začíná na hřbitově Malsička v sobotu ve 13.00.

Kostel ve Volyni

Opravená kaple ve Stekníku u Žatce
Státní zámek Stekník u Žatce na Lounsku otevřel opravenou kapli. Při rekonstrukci památky, která se nachází uprostřed chmelnic, odborníci opravili varhany, restaurovali malbu a štuky. Návštěvníci si na Stekníku mohou prohlédnout vedle interiéru, kaple a zahrady také výstavu historických kočárků a hraček.

Vodní mlýn v Bartošovicích
Po 17 letech oprav se návštěvníkům otevřel vodní mlýn v Bartošovicích na Novojičínsku. Tak trochu utajená technická památka na břehu Odry na okraji obce pochází ze 17. století a svou nynější podobu získala ve 30. letech minulého století. Pravidelné otvírací hodiny ve mlýně nebudou, ale zájemci si ho budou moci prohlédnout po domluvě s majitelem. Kontakt jim poskytne bartošovické informační centrum nebo ho mohou najít na facebookových stánkách Bartošovický mlýn.

Janáčkův máj v Ostravě
V Ostravě začíná v neděli hudební festival Janáčkův máj. Do 8. června nabídne přibližně dvě desítky koncertů v Ostravě a v dalších městech Moravskoslezského kraje.

Běh s batohem v Praze
Druhý ročník charitativní akce Běh s batohem se odehraje v neděli od 14 hodin v Letenských sadech v Praze. Výtěžek použije nezisková organizace Spolu dětem na tréninky dospělosti pro mladé lidi, kteří odcházejí z dětských domovů do samostatného života. Součástí bude soutěžní přehlídka kuriózních batohů.

Průchod Moravskou bránou střežil i hrad Helfštýn

Vojenská historie na Helfštýně
Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku o víkendu hostí největší přehlídku vojenské historie. Festival už po šesté představí vývoj vojenství od pravěku až po období první republiky.

Tvorba Olbrama Zoubka v Lomnici
Tvorbě jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů současnosti Olbramu Zoubkovi je věnována letošní hlavní výstava muzea v Lomnici nad Popelkou. Pro muzeum je to mimořádná výstava. Sochař před měsícem oslavil 89. narozeniny a stále tvoří.

Expozice o sladovnictví v Písku
V písecké Galerii Sladovna mají novou stálou expozici o sladovnictví. Přibližuje výrobu sladu pro pivovary, která v této budově byla od druhé poloviny 19. století. V rekonstruované části někdejší sladovny návštěvníci uvidí zachované vybavení, včetně dvou kotlů na vytápění. Expozice zabírá pět pater, jimiž prochází komíny. Ve spodní části se ječmen namáčel, komíny byly potřebné pří sušení zrní po jeho naklíčení. Vyráběly se tu dva druhy sladu, světlý pro světlé pivo, tmavý pro tmavé pivo.

Výstava Mistr Jan Hus a kostnický koncil
Netradiční formou připomíná události kolem kostnického koncilu výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Středověkou dobu a historické souvislosti jsou vytvořeny ze stavebnic a figurek. Výstava Mistr Jan Hus a kostnický koncil je určena především pro děti, kterým má 600 let staré události přiblížit. Osoby představují figurky, které se podobají igráčkům.

Čtěte také

Tvorba Ladislava Sutnara v Plzni
Užitou tvorbu designéra a plzeňského rodáka Ladislava Sutnara přibližuje výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Expozice je jednou ze tří výstav projektu Návrat Ladislava Sutnara, který letos v Plzni sleduje a z různých úhlů mapuje život a tvorbu celosvětově uznávaného návrháře užitkových předmětů a průkopníka vizuálního designu Sutnara, který se jako jeden z mála českých tvůrců úspěšně uplatnil i v USA. Výstava přibližuje zejména Sutnarovu designérskou činnost a jeho přínos k rozvoji funkcionalistické bytové kultury a prosazování moderního životního stylu ze 30. let minulého století.

Výstava Prosíme nesedat! v Kuníně
Návštěvníci zámku v Kuníně na Novojičínsku si mohou prohlédnout novou výstavu fotografií příslušníků známých šlechtických rodin nazvanou Prosíme nesedat! Snímky vznikaly na zámku v průběhu několika let a jejich autorem je mladý fotograf Jiří Fiala.

Výstava díla Zdeňka Rossmanna
Osobnost Zdeňka Rossmanna, významného modernistického architekta, scénografa a designéra, představuje v nové výstavě Moravská galerie v Brně. Expozici tvoří Rossmannovy práce z meziválečného období a výběr z jeho pozdního díla. Zájemci ji najdou v Uměleckoprůmyslovém muzeum do 13. září.

Výstavy v Liberci
Oblastní galerie v Liberci připravila na letní sezonu dvě nové výstavy. Jedna představuje tvorbu sochaře a horolezce Valeriana Karouška, který tragicky zahynul v peruánských Andách v roce 1970. Druhá výstava nazvaná podle skladby George Gershwina Rapsodie v modrém, představuje modré období malíře Václava Špály.

Cenu Klubu Za starou Prahu dostal Depozitář Oblastní galerie v Liberci

Tvorba Jindřišky Radové
Výběrovou ukázkou z celoživotní tvorby keramičky Jindřišky Radové je výstava v přízemí Novoměstské radnice v Praze. Představuje její starší práce z majoliky a kameniny a dále plastiky a reliéfy z porcelánu z pozdějších let i ze současnosti. Usměvavá výtvarnice, která v dubnu oslavila devadesátiny, stále pracuje. Poslední léta se věnuje především tvorbě porcelánových reliéfů převážně s krajinnými motivy.

Výstava Magičtí Lucemburkové
Nenechte si ujít výstavu Magičtí Lucemburkové, která mapuje působení tohoto rodu v českých zemích. Najdete ji v ostravských Dolních Vítkovicích. Expozice ukazuje například i středověký jeřáb či kopii erbovní síně německého hradu Lauf. Autor výstavy nechal vyrobit i modely českých památek. Například hradu Karlštejn či svatovítské katedrály. K vidění budou také kopie koruny Svaté říše římské a svatováclavské koruny.

Výstava Klauni v Prachaticích
Na výstavě v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích mohou návštěvníci nahlédnout do světa cirkusových manéží, začala tam výstava Klauni. Představuje historii klaunských vystoupení od počátků inspirovaných komedií dell´arte až po tradiční klaunská čísla v cirkusových manéžích.

Logo

Zlínský salon mladých
Díla 30 českých a slovenských umělců do 30 let představuje Zlínský salon mladých. Lidé si mohou v krajské galerii výtvarného umění, která salon pořádá, a ve zlínském zámku prohlédnout práce 20 českých a deseti slovenských výtvarníků.

Výstava Barokní knihkupectví světa v Olomouci
Vzácné nizozemské tisky budou ozdobou nové expozice, kterou otevřelo Arcidiecézní muzeum v Olomouci. Výstava nese název Barokní knihkupectví světa a odkazuje tím na klíčovou roli Nizozemí v 16. až 18. století v oblasti mezinárodního knižního obchodu. Zhruba 140 vystavených exponátů je reprezentativním výběrem ze zhruba 4000 nizozemských tisků ve sbírkách Vědecké knihovny v Olomouci.

Výstava k dalšímu ročníku Pražského jara v Rudolfinu
Výstavu sedmi desítek historických snímků připravili k letošnímu 70. ročníku Pražského jara jeho pořadatelé. Přístupná je do 1. června ve foyeru Rudolfina. Výstava představuje legendární dirigenty, sólisty i pěvce, jímž uplynulá desetiletí aplaudovalo festivalové publikum. Fotografie pocházejí převážně od Jovana Dezorta a Zdeňka Chrapka.

Výstava Štaník našich babiček
Kostýmy, šperky, brýle, obleky nebo módní doplňky. To vše uvidíte na výstavě Štaník našich babiček v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Módě první republiky velela elegance a společenské postavení.

Výstava Na vlnách pod plachtami
Na vlnách pod plachtami – tak se jmenuje výstava v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Přibližuje zlatou éru námořních plachetnic od 16. do 18. století. Vstoupit lze i na dělovou palubu plachetnice.

Výstava v muzeu Merkur
Dvojnásobnou výstavní plochou se může pochlubit muzeum Merkur v Polici nad Metují na Náchodsku. Nová expozice je zaměřená na učební pomůcky pro podporu technického vzdělávání, ale také na mechanické hračky. V expozici je také exponát sestavený ze stavebnice, který zabírá celý sál.

Výstava obrázků z první světové války
Muzeum Jindřichohradecka ukazuje první světovou válku, tak jak ji nakreslili nebo namalovali v zákopech sami vojáci. Uvidíte tvorbu členů pětasedmdesátého pěšího pluku, kteří v letech 1914 až 1917 bojovali na ruské frontě.

Výstava Virtuální prostor
Sochař Vladimír Škoda a Virtuální prostor. To je název unikátní výstavy, kterou otevřela Galerie umění Karlovy Vary. Významný český umělec působící ve Francii, se v lázeňské metropoli představuje s originální instalací. Tvoří ji dokonalé koule a kruhy z ušlechtilých kovových materiálů.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu