Dušičkový a halloweenský víkend je tu! Máme pro vás tipy, kam vyrazit

31. říjen 2014

Co podniknout o dušičkovém víkendu? Můžete vyrazit třeba do průvodu se strašidly, která se projdou Prahou. Nebo se v Bečově přidejte k lampionové slavnosti. V Podkrušnohorském zooparku si vydlabete dýni a v Bludově na Olomoucku vás čeká štrúdlobraní. Hezký víkend!

Zámek v Děčíně
I když s koncem října končí i oficiální turistická sezona, některé památky jsou otevřeny pro veřejnost i po tomto datu. Například zámek v Děčíně mohou lidé navštěvovat celoročně. Vedle klasických prohlídek vedení zámku připravuje pro návštěvníky i speciální akce. Už první listopadový den se návštěvníci mohou těšit na komentované prohlídky výstavy historických kočárů v zámecké konírně. O den později se v zámeckém parku na Mariánské louce uskuteční tradiční ekumenické setkání, spojené s modlitbou a meditací.

Zámek v Zákupech
Navštivte tento víkend zámek v Zákupech na Českolipsku. Naplánovali tam prohlídky pro opozdilce. Provoz už bude jen omezený, v plánu jsou každý den jen dvě prohlídky v 10.00 a ve 14.00. A protože je to tečka za hlavní sezonou, tak budou průvodci návštěvníkům v hudebním kabinetě císaře pouštět krátké ukázky z orchestrionu, který pochází z poloviny 19. století.

Lampionový průvod v Bečově
Bečovem projde v sobotu lampionový průvod. Zapojte se do něj. Lampionová slavnost definitivně uzavírá letošní sezonu zámku Bečov. Slavnost začíná v 15.30 v bečovské botanické zahradě, kde na děti čekají různé soutěže. Po setmění bude zahájen průvod světel, který tradičně končí v zámecké zahradě malým překvapením. Občerstvení je zajištěno, každé dítě získá zdarma čaj a buřt, který si bude moci ihned s pomocí rodičů opéci na ohýnku. Vstupné je dobrovolné.

Lidé s lampiony lemují břeh Labe a čekají na ohňostroj

Dušičkový víkend ve Žlebech
Na svátek Všech svatých kuchtíci na zámku Žleby opět zatopí v tamní kuchyni. Zámek tak bude mimořádně zpřístupněn i o prvním listopadovém, dušičkovém víkendu. V provoněné a plně zprovozněné zámecké kuchyni se kuchtíci s kuchtičkami v historických kostýmech postarají nejen o doprovodný program, ale i o zajímavý exkurz do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých. Tak jim pojďte nahlédnout pod pokličku a samozřejmě také ochutnat…

Prohlídka Velkého Března
Státní zámek Velké Březno vás zve v neděli na poslední prohlídku zámeckých interiérů v letošní turistické sezoně. Při této netradiční, kostýmované prohlídce nám můžete sami pomoci s uzavřením zámku a jeho přípravou na zimní spánek.

Dušičky pod Pražským hradem
O svátečním dni Všech svatých, tedy v sobotu, a Památce všech zesnulých (v neděli) se otevřou zahrady pod Pražským hradem pro návštěvníky při další akci Dušičky pod Pražským hradem. Lampami, loučemi a svíčkami osvětlené zahrady budou otevřeny od 11 do 21 hodin. Zahrady budou zpřístupněny všem těm, kteří nemohou o svátcích domů, všem, kteří by chtěli zapálit svíčku na památku svých blízkých, všem, kteří se chtějí na chvíli zastavit a zavzpomínat si v unikátní atmosféře s výhledem na pražské panorama.

Čtěte také

Dia de los Muertos v Praze
V romantických kulisách pražského parku Stromovka u takzvaného „kachního“ jezírka (v blízkosti Šlechtovy restaurace) se děti, stejně jako jejich rodiče, mohou v sobotu seznámit s tradičními zvyky, vydat se na průvod s vlastnoručně vyrobenými lampiony, užít si pravou živou mexickou hudbu, pohádkové představení, stínové divadlo, ale i instalaci z jídla/k jídlu. Dia de los Muertos jsou tradiční oslavy každoročně masově probíhající po celém Mexiku. Program začíná ve 14 a skončí v 19 hodin.

Stabat Mater v Českých Budějovicích
Jihočeské divadlo uvede v pátek ve světové premiéře opus Stabat Mater hudebního skladatele, pěvce a dirigenta Josého Cury. Zazní v hudebním večeru Hudba duše v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích před svátkem zesnulých pod taktovkou hudebního ředitele opery Jihočeského divadla Maria De Rose.

Halloween v zooparku
Přijďte si v sobotu od 16 hodin do Podkrušnohorského zooparku v Chomutově zpříjemnit sychravé listopadové odpoledne, pobavit se a vyhrát zajímavé ceny! Doma nezapomeňte dobrou náladu, potřeby na výrobu dýně (lžíci, nožík) a halloweenskou masku, dýni a vše ostatní bude možné zakoupit na Dětské zoo. Součástí akce je lampionový průvod.

V Rusku sílí volání po zákazu tradičního anglosaského svátku Halloween

Den sov a dravců v jihlavské zoo
Jihlavská zoologická zahrada v sobotu láká na den sov a dravců. Ten pořádá společně s Českým svazem ochránců přírody. Od jedné hodiny odpoledne bude v prostorách centra PodpoVRCH cyklus přednášek a promítání filmů. V okolí hlavního vstupu pak budou živé sovy a dravci ze záchranné stanice Pavlov u Ledče nad Sázavou.

Průvod strašidel v Praze
Zapojte se v sobotu do průvodu strašidel, která půjdou pražskými ulicemi. Vychází v 18 hodin od Prašné brány, přidat se můžete i v 18.20 na Uhelném trhu nebo v 19.00 na Křižovnickém náměstí. Právě na Křižovnickém náměstí bude sraz čertů a vodníků. A pokud se chcete alespoň na jeden večer stát i vy pražskými strašidly, nebojte se vzít kostým a přijít na průvod stylově vybaveni.

Svatohubertské slavnosti v Loučni
Na zámku Loučeň na Nymbursku mají o víkendu Svatohubertské slavnosti. Těšit se můžete na přehlídku loveckých psů a součástí slavností jsou i zvěřinové hody. Sobotní Svatohubertskou mši doprovodí trubači.

Zámek Loučeň - nádvoří podvečer se světelným labyrintem

Týden vědy
V sobotu 1. listopadu začíná Týden vědy. Na programu je až do 15. listopadu více než 500 akcí v celém Česku. Čekají vás i workshopy a interaktivní výstavy.

Housův mlýn u Tábora
Bojovníci, šermíři, gladiátoři, mušketýři, landsknechti, kejklíři, lučištníci, kavalíři i krásné dámy – ti všichni míří v sobotu na Housův mlýn u Tábora. Program s workshopy a divadelními představeními začíná v 10 hodin.

Pražský KomiksFEST!
Patříte mezi fanoušky komiksu? Rozhodně byste neměli vynechat pražský KomiksFEST! Ještě tento víkend nabízí setkání s tvůrci komiksů, komiksová alba, filmy, workshopy i divadelní představení. V sobotu se uskuteční i tradiční dětské dílny, křty komiksů (Dan Černý, Vhrsti), vyhlašování cen Muriel a Arnal, diskuse a autogramiády – třeba právě s Maleevem, jemuž u příležitosti KomiksFESTu vychází pokračování slavné Vrány Jamese O´Barra s podtitulem Mrtvá doba.

Čtěte také

Duše a dušičky v Karlíně
Vydejte se s dětmi v sobotu po 16. hodině do pražského Karlína na akci Duše a dušičky. Letošní dušičky v Karlínském Spektru budou hlavně tvořivého zaměření. Děti si vyzkoušejí spoustu tematických činností v dílničkách, mimo jiné si budou moci vyrobit svůj vlastní lampion, bude možné vyzkoušet si jednoduché rukodělné i sportovní aktivity.

Od 17 hodin bude diskotéka plná kontrastu tmy a světla, od 18 hodin potom lampionový průvod, který bude zakončen hromadným vypouštěním dušiček. V jednu chvíli se jich tak k nebi vznese až stovka, takže vás čeká opravdu nevšední zážitek.

Setkání osobností u T. G. M.
Položením kytice u hrobu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech na Rakovnicku začne v sobotu ve 13.00 slavnostní setkání osobností u T. G. M. ke dni vzniku samostatného Československého státu – Pátečníci 2014 v Lánech.

Logo

Štrúdlobraní na Olomoucku
V sobotu najdete v Bludově na Olomoucku Štrúdlobraní. V tamním Kulturním domě bude hrát taky kapela Bludověnka a pořadatelé chystají bohaté občerstvení, jehož součástí bude samozřejmě štrúdl. Akce začíná v 15 hodin.

Budějická Thálie
Přehlídka amatérských divadelních souborů Budějická Thálie představí od sobotu až do 9. listopadu třináct komedií a pohádek. Ochotníci z celé republiky vystoupí v českobudějovickém Divadle U Kapličky.

World Championship WADF Babylon 2014
V Liberci v Centru Babylon najdete o víkendu World Championship WADF Babylon 2014, v němž se utkají tanečníci všech tanečních disciplínách od společenských tanců přes streetové disciplíny až po belly dance a salsu.

Expozice nové hudby v Besedním domě v Brně
Hledačům nových tvůrčích cest a nezvyklých zvuků patří festival Expozice nové hudby v Besedním domě v Brně. Páteční večer pořadatelé propagují jako nejhlasitější koncert v dějinách Besedního domu, sídla Filharmonie Brno. Vystoupí Milan Knížák a Opening Performance Orchestra, kteří se řídí heslem „žádné melodie, žádné rytmy, žádné harmonie“.

Následuje Nihilist Spasm Band, kanadská legenda žánru noise, jejíž členové hrají na podomácku vyrobené či upravené nástroje. Festival v neděli zakončí dvojkoncert souborů Ensemble Marijan a Quartet Twentytwentyone.

Konec sezony v Máchově včelíně
Machův včelín v Krušlově u Volyně v neděli ukončí sezonu hudbou, divadlem i ukázkou řemesel. Na děti v neděli čekají tvořivé dílny, rodiče si zase nakoupí na řemeslném trhu. Program začne v neděli v 10 hodin a potrvá až do šesti večer.

Machův včelín v jihočeském Krušlově

Přelet nad loutkářským hnízdem v Praze
V pražském divadle Minor končí v neděli 24. ročník loutkářské přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem.

SeaFoodWine festival v Praze
Navštivte v neděli v pražské tržnici v Holešovicích SeaFoodWine festival, který nabízí přímořskou rybí kuchyni, vína z mnoha zemí a kulturní program. Pořádá Občanské komunitní fórum.

Soutěžní hra Pražské věže
V neděli se od 10 hodin můžete zapojit do soutěžní hry Pražské věže. Startuje v 10 hodin na Novoměstské radnici. A navštívíte právě Novoměstskou radnici a také Staroměstskou mosteckou věž, Malostranskou zvonici, Podskalskou celnici na Výtoni, areál Podolské vodárny. Soutěžící se pohybují po svých, MHD, na kole, jednotlivě i ve skupinách.

Památka zemřelých na Malostranském hřbitově
Vzpomínkový podvečer věnovaný památce zemřelých můžete navštívit na Malostranském hřbitově v Praze-Košířích. V neděli od 16 hodin jsou připraveny komentované vycházky s průvodci. V 17 hodin začne tajemné noční čtení věnované pověstem a legendám spojeným se Strahovským klášterem. Návštěvníci budou mít příležitost rozsvítit svíčku mimo jiné i za ty osobnosti, na které v letošním roce vzpomínáme v souvislosti s jejich významným výročím.

Naučná stezka na okraji Hradce Králové
Unikátní přírodní památkou Na Plachtě vás provede nová naučná stezka. Na okraji Hradce Králové žije přes 2350 druhů živočichů a přes 700 druhů vyšších rostlin, a to díky velmi pestrému prostředí.

Lenka Dusilová a Baromantika
Křest nového alba zpěvačky Lenky Dusilové a projektu Baromantika nazvaného V hodině smrti se odehraje v neděli ve 20 hodin v pražském Divadle Archa.

Čtěte také

Magdalena Dobromila Rettigová na výstavě
Součástí Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou je i expozice věnovaná Magdaleně Dobromile Rettigové. Tato výjimečná žena se proslavila svojí kuchařkou, i když jí původní rukopis někdo ukradl a ona ji musela psát celou znovu.

Výstava Überraum
V galerii Na shledanou na hřbitově Malsička začíná v sobotu v 15 hodin výstava Überraum, instalace Norberta Schmidta.

Výstava v Lipníku nad Bečvou
Prostory galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zabraly desítky historických židlí. Cenné kousky se vztahují k dějinám firmy TON a představují výrobu ohýbaného nábytku od druhé poloviny 19. století do současnosti. Při prohlídce si sice návštěvníci na židle nesednou, seznámí se však nejen s historií jejich výroby, ale i s mnohými unikáty.

Lipník nad Bečvou - střešní zahrada

Expozice s názvem Kdo židlí má, bydlí je poslední letošní výstavou v zámecké Konírně. Mezi nejvzácnější na výstavě patří Thonetovy první sériově vyráběné židličky z Boppardu v Porýní, odkud tento německý podnikatel, truhlář, vynálezce a návrhář nábytku pocházel.

Výstava o vztahu Čechů a Slováků
Jaký je dnešní vztah mezi Čechy a Slováky, se snaží zjistit v novém výstavním projektu skupina 16 umělců z obou zemí, jež dřív byly součástí jednoho státu. Výstava se jmenuje Proč si nejdeš hrát s bráchou? a najdete ji v galerii Trafačka v pražských Vysočanech. Ideu projektu autoři shrnují pod hraní si s hesly, jako jsou národ, stereotypy, vzájemnost, uvědomění, identita.

Hra jako prezentační forma odkazuje k názorovým stereotypům nabytým v dětství. Skrze svá díla chtějí poukázat na iluzi normálnosti či přirozenosti národní identity, které vznikají v útlém věku podléháním názorovým stereotypům v rodinném prostředí.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu