Jaro je tu! Máte už plány na víkend? Nechte se inspirovat našimi tipy

20. březen 2015

O víkendu můžete oslavit Den vody třeba na Masarykových zdymadlech na Střekově. V Orlických horách se můžete rozloučit se zimou a ve Žďáru nad Sázavou začíná jarní turistická sezona a vy se s průvodcem můžete projít Vysočinou. V tipech na víkend toho pro vás máme mnohem víc – pěkně si sobotu a neděli užijte!

Den Vltavy na náplavce
Pojďte si v sobotu užít na pražskou náplavku Den Vltavy. Svezou vás zdarma gondoly, historický dvojstěžník, vyhlídkové lodě i přívozy.

Den vody v pražské čistírně
Akce ke Světovému dni vody se na sobotu chystá ve Staré čistírně odpadních vod v Praze 6. Co vás čeká? Plavby na raftu v podzemní nádrži, cesta původní stokou, parní strojovna v provozu, přednáška živočichové našich vod.

Den otevřených dveří ve zdymadlech
Střekov vás zve v sobotu na Den otevřených dveří v rámci Světového dne vody na Masarykových zdymadlech, která jsou technickou památkou. A Den otevřených dveří na regionální pobočce ČHMÚ v Ústí nad Labem. Otevřeny budou i observatoře na Milešovce nebo v Doksanech. Na všechna místa se můžete jít podívat od 9 hodin. Den otevřených dveří bude také na Liberecké profesionální meteorologické stanici na letišti v Liberci.

Den otevřených dveří na Brněnské přehradě
Brněnská přehrada a vodní díla Opatovice a Bystřička v sobotu návštěvníkům poodhalí své útroby. Podnik Povodí Moravy tam u příležitosti Světového dne vody pořádá den otevřených dveří. Zájemci nahlédnou i do jinak nepřístupných míst, jako třeba strojovna spodní výpusti nebo revizní štola. Průvodce jim zároveň podá odborný výklad o historii a technických parametrech přehrady.

Brněnská přehrada - loď Vídeň

Velikonoční výstava v Litoměřicích
Jaro můžete v sobotu přivítat v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích. Součástí akce je od 14 hodin velikonoční výtvarná dílna, výstava a ukázka zdobení různých druhů kraslic nebo vystoupení chlapeckého sboru Kluci.

Vítání jara v Liberci
Vítání jara je v Severočeském muzeu v Liberci nachystáno na sobotu od 14 hodin. Připravený je program a výtvarná dílna.

Konec panování vládce Orlických hor
Skiareál v Deštném v Orlických horách vás zve na slavnost, při které vládce Orlických hor předá vládu nad horami Kačence. Akce začíná ve 13 hodin.

Velikonoční jarmark na Bruntálsku
Poprvé v letošním roce se brány Linhartovského zámku v Albrechticích na Bruntálsku otevřou 21. března (od 9 do 16 hodin), a to při příležitosti již tradičního Velikonočního jarmarku. Své zboží nabídne téměř 50 prodejců výrobků lidových řemesel. Někteří z nich dokonce předvedou své umění přímo v praxi, jako například Jaroslav Sedláček. Ten ukáže pletení pomlázky a případné zájemce to i naučí. Na stáncích nebudou chybět kraslice, pomlázky, keramika, malované a foukané sklo, drátěné i smaltované šperky, zdobené perníčky a jiné.

Kraslice, síťový vzor

Plavení jara na severu Čech
Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou pořádá 22. plavení jara z Ústí nad Labem do Děčína. Sraz je v sobotu v 10.30 u Masarykových zdymadel.

Narozeniny šimpanzů
V Zoo ve Dvoře Králové nad Labem můžete v sobotu oslavit narozeniny šimpanzů.

Dyzajn market
Pojďte o víkendu na Dyzajn market. Najdete ho na piazzetě Národního divadla v Praze.

Otevírání ústřic v Praze
A na Staroměstském náměstí v Praze začíná v sobotu ve 14 hodin 14. ročník mistrovství ČR v otevírání ústřic a pokus o překonání dvou českých rekordů.

Literární večer na Strahově
Literární večer přátel poezie můžete navštívit v sobotu od 17 hodin v Památníku národního písemnictví na pražském Strahově. Koná se při příležitosti Světového dne poezie a bude představena nová iniciativa na podporu poezie Poetizer.

Strahovský klášter v Praze

Festival KřestFest
Multižánrový festival KřestFest najdete v sobotu od 18 hodin v bývalém drážním skladu v Radlické ulici v Praze 5. Iniciativa Mladí básníci pražští při příležitosti vydání prvního Sborníku propojí poezii s dalšími formami umění (balet, instrumentální hudba, opera, divadlo, graffiti).

Divadlo v pražském NoD
V sobotu se divadelní sál pražského Experimentálního prostoru NoD díky projektu Pan 2B a slečna Růžová promění v plátno, které se nedotknuté otevírá před umělcem. Výtvarně bohaté divadelní představení inspirované pohádkovým příběhem Miloslava Jágra Pan Tužka a slečna Pastelka (o psu Gumovi nemluvě) si klade za úkol přiblížit myšlenkové procesy výtvarníka a jeho tvůrčí dilema nejenom dospělým, ale také mladým divákům. Program začíná v 19 hodin.

Videomapping Můj svět zázraků
V neděli si od 20 hodin nenechte ujít videomapping Můj svět zázraků k 125. výročí Akademie věd. Videomapping uvidíte na Národní třídě v Praze.

Hrady a zámky se otevírají veřejnosti
V Česku se v těchto dnech otevírají brány hradů a zámků. Zjišťovali jsme, kde na návštěvníky čekají novinky i to, kde je musí lidé počítat se změnami vstupného. Uslyšíte to už za chvíli. Na českých a moravských hradech a zámcích začíná návštěvnická sezóna. Na některých místech se mohou lidé těšit na novinky. Jak zjistil reportér Radek Duchoň, například na Karlštejně letos vystaví vzácný poklad. Už teď se můžete podívat třeba na zámek Hrubý Rohozec v Libereckém kraji. A na hradě Bouzov letos zlevňují vstupné.

02446254.jpeg

Divadlo kouzel v Libeznici
Navštivte v sobotu a v neděli Líbeznici u Prahy. V Divadle kouzel tam najdete 12. ročník dvoudenního mezinárodního festivalu moderní magie Velká cena Divadla kouzel 2015.

Výstava Dva světy ve Svitavách
V muzeu ve Svitavách začíná v sobotu výstava Dva světy, která představí díla svitavských výtvarníků, fotografa Pavla Juříka a keramika Jana Vostřela.

Košt slivovice a pálenek
V Třebíči přichystali na sobotu osmý ročník koštu slivovice a pálenek s ochutnávkou soutěžních vzorků pro veřejnost. Košt začíná ve 14 hodin.

Jarní turistická sezona začíná
Ve Žďáru nad Sázavou začíná v sobotu v 9 hodin jarní turistická sezona v Klubu českých turistů Vysočina. A rovnou můžete na výšlap – připraveny budou trasy od pěti do 22 kilometrů.

Výlet na rozhlednu Bára

Běh Lužánkami
V sobotu v 9 hodin startuje v Brně 70. ročník Běhu Lužánkami, který je druhým nejstarším běžeckým závodem na Moravě. Běhu na 8. kilometrů se tradičně účastní profesionálové i amatéři.

Výstava ve Strahovském klášteře
Rozsáhlý soubor nejstarších ukázek užitého byzantského umění, řecké a postbyzantské malby představuje výstava, která začala ve Strahovském klášteře v Praze. Výstava nazvaná Kánon a dialog: byzantská tradice napříč staletími potrvá do 13. května. Mezi nejcennější vystavené objekty patří podle pořadatelů procesní kříže pocházející z 9. až 12. století ostatkové kříže, prvky chrámového osvětlení - svícny, lampy či historická, ale dodnes užívaná svítidla jako polykandelon, závěsné kovové svítidlo, na nějž se umísťuje množství svíček nebo olejových lampiček.

Výstava o historii Klementina
Historii přestavby pražského barokního Klementina, bývalé jezuitské koleje a dnes sídla Národní knihovny, představuje výstava, která začala v této budově. Koná se u příležitosti 90. výročí od chvíle, kdy 19. března 1925 přešlo celé Klementinum do rukou státu a knihovna se do něj začala stěhovat. Spolu s jednotlivými etapami přestavby připomíná výstava i jejího autora – architekta Ladislava Machoně. Zároveň ukazuje fotografie Jaroslava Brunera-Dvořáka, jehož ateliér rekonstrukci Klementina dokumentoval. Výstava potrvá v Galerii Klementinum do 10. května.

Výstava v Lipníku nad Bečvou
Prostory galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou se zaplnily fotografiemi, malbami, grafikou i ručně vyrobenými knihami. Autory děl je několik generací umělců žijících v Lipníku nad Bečvou.

Národní knihovna v Praze, Klementinum.

Loutkářská výstava v Chrudimi
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi otevřelo novou sezonní výstavu. Její první část k 70. výročí konce druhé světové války s názvem Bílé prapory nad Evropou ukazuje loutkářství v době fašismu, druhá část Říše loutek – 95 let bez přestávky přibližuje významnou českou loutkohereckou divadelní scénu. Mezi artefakty mohou návštěvníci zhlédnout i unikátní soubor deseti loutek Václava Podsedníka, který vznikl za jeho služby u československých jednotek ve Velké Británii.

Díla Salvadora Dalího v Olomouci
Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu více než 200 děl Salvadora Dalího. Na výstavní ploše přes 400 metrů čtverečních jsou představeny především jeho grafiky, bronzové plastiky a keramiky ze soukromých sbírek. Návštěvníci mohou v sále svaté Kláry nahlédnout do fantastického světa snů, symbolů a metafor jednoho z nejslavnějších umělců 20. století až do konce května.

Výstava v pražském DOXu
Setkání dvou velmi odlišných prostředí, domorodé kultury a západní civilizace, přináší výstava soch, fotografií a kreseb v centru DOX. Je pokračováním patnáctiletého projektu sochaře Lukáše Rittsteina a fotografky Barbory Šlapetové, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek a v posledních letech i se dvěma astronauty z NASA. Nese se navíc v duchu cest ke hvězdám.

Výstava v Náprstkově muzeu
Historické i současné doklady bhútánské kultury ze sbírek Královské textilní akademie v Thimphu obsahuje nová výstava pražského Náprstkova muzea. Toto hornaté království na ní představuje šperky, obdivuhodné výrobky tkalcovského řemesla i fotografie. Výstava má název Bhútán – země blízko nebe a prostřednictvím historických pokladů přibližuje tento malý stát v jižní Asii, který je v České republice znám hlavně díky horolezcům a cestovatelům. Rozlohou je menší než Česko, počet jeho obyvatel nedosahuje ani poloviny počtu obyvatel Prahy.

Písek, sladovna (ilustrační foto)

Herní expozice ve Sladovně
V obnovených prostorách písecké galerie Sladovna můžete s dětmi navštívit herní expozici – Pilařiště. Slovo Pilařiště vzniklo ze dvou slov: Pilař a hřiště. Galerie Sladovna je totiž od svého založení spojena s odkazem píseckého rodáka, výtvarníka Radka Pilaře, autora Večerníčka či postaviček Rumcajse, Manky a Cipíska. Expozice Pilařiště je inspirována jeho volnou tvorbou.

Výstava Svět, který se směje
Východočeská galerie zahájila v Domě U Jonáše výstavu malíře, grafika a scénografa Františka Tichého (1896–1961) nazvanou Svět, který se směje. Ve svých dílech často zobrazoval poetiku cirkusů, varieté a kabaretů, kterou avantgardní meziválečná generace bojující proti estétství a tradicionalismu považovala za autentický projev poezie a krásy ve všedním životě. Svět lidové zábavy byl jedním z jejích stěžejních témat.

Mladí čeští a slovenští autoři vystavují v Brně
Témata paměti, vzpomínek a minulosti se prolínají v díle mladých autorů, jimž dal prostor Dům umění města Brna. Necelá dvacítka výtvarníků pochází z Česka a Slovenska. Spojení obou národů je prý v tomto případě logické – nedávnou minulost mají obě země společnou. Všichni umělci se narodili ještě za existence Československa.

Výstava Aenigma v Olomouci
Výstavu Aenigma věnovanou antroposofickému umění najdete v olomouckém Muzeu moderního umění. Výstava, na níž se zápůjčkami podílejí instituce a sběratelé z mnoha evropských zemí je celosvětově prvním pokusem o shrnutí stoleté historie antroposofického umění a jeho začlenění do dějin výtvarné kultury. Náročná instalace nemá v historii muzea obdoby. Výstavní prostor je pojat jako stezka poznání. Přímo v expozici jsou instalovány obytné pokoje i meditační místnost. Návštěvníci uvidí obrazy, sochy, nábytek, knihy oděvy šperky i hračky, jejichž tvůrci se inspirovali duchovní naukou rakouského filozofa Rudolfa Steinera.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu