Je tu další podzimní víkend! Máme pro vás tipy, jak si ho užít

10. říjen 2014

Parním vlakem z Prahy do Lužné u Rakovníka, na setkání sokolníků do Opočna, na Sychrov za lukostřelci nebo do Slavkova na dýňobraní – i tam můžete zamířit o víkendu. A tipů na víkend pro vás máme ještě mnohem víc. Vyberete si?

Poslední parní víkend v Lužné u Rakovníka
Vezměte děti a jeďte na výlet. Kam? Do Lužné u Rakovníka. Tento víkend je poslední parní v letošním roce. Historický stroj odjíždí v sobotu a v neděli v 8.10 hodin z pražského Masarykova nádraží a odveze vás do Lužné. V cílové stanici si můžete prohlédnout expozici o historii železnice nebo se můžete svézt úzkorozchodnou parní lokomotivou.

Designérská přehlídka na pražském Václavském náměstí
Hlavní část designérské přehlídky Designblok 2014 se koná ve významném secesním hotelu Evropa na pražském Václavském náměstí. Najdete tam české a zahraniční výrobce s jejich novinkami.


Zobrazit tipy na víkend 10.-12. října na větší mapě

21. ročník Břevnovského posvícení i s ohňostrojem
Spolek Břevnovských živnostníků pořádá o víkendu 21. ročník Břevnovského posvícení. Ve stáncích si budete moci zakoupit pečené husy s knedlíkem a zelím nebo pečeného býka. Břevnovský pivovar bude předvádět středověké vaření piva. Program na pódiu začíná v sobotu i v neděli po 12. hodině a každý návštěvník si najde to své. Letos jsou opět připravena vystoupení revivalových skupin různých žánrů a národností. Pro děti vystoupí kouzelník a soubory škol z Prahy 6. Na oba dny je od 19.05 hodin připraven ohňostroj.

Čtěte také

Africkou kuchyni ochutnáte v Náprstkově muzeu
O víkendu můžete v pražském Náprstkově muzeu navštívit festival africké kuchyně s ochutnávkami afrických specialit a možností zakoupení surovin a koření.

Oslava druhých narozenin Muzea Karla Zemana
Muzeum Karla Zemana zve k oslavám druhých narozenin. K příležitosti výročí připravilo muzeum bohatý program v duchu filmu Ukradená vzducholoď. Až do neděle nabízí rozmanitý program pro děti plný her a výtvarných dílniček. Čekají vás také projekce nebo debaty s herci. Oslava odstartuje večerním koncertem skupiny Clarinet Factory, který doprovodí lightshow a projekce promítané na skutečnou obří vzducholoď.

Logo

Legiovlak zastaví na nádraží na pražském Žižkově
Rekonstrukci slavnostní přísahy České družiny, která před 100 lety přísahala na Sofijském náměstí v Kyjevě, můžete právě tuto sobotu vidět v Národním památníku v Praze na Vítkově. Od 13 do 19 hodin bude zpřístupněn na nádraží na Žižkově Legiovlak tvořený věrnými replikami vozů a vybavení, které používaly československé legie během své nejslavnější éry, kdy ovládaly celou Transsibiřskou magistrálu. Více na www.csol.cz.

Čtěte také

Lucie Výborná odstartuje Štafetovou asistenci pro Lindu a Kubu
U stanice metra Chodov začíná v sobotu ve 13 hodin akce Štafetová asistence pro Lindu a Kubu, dva lidi s těžkým tělesným postižením. Na 16kilometrové trase z Chodova na Lužiny jim budou asistovat představitelé firem. Celou akci odstartuje moderátorka Lucie Výborná. Cílem je upozornit na důležitost terénní sociální služby osobní asistence pro lidi s těžkým zdravotním postižením, kteří díky ní mohou žít běžným způsobem života v přirozeném prostředí a nemusí odcházet do ústavních zařízení.

Konference Forum 2000 začíná v Praze
V pražském Paláci Žofín začíná v neděli ve 13 hodin 18. ročník konference Forum 2000 pod názvem Nespokojená demokracie: čtvrt století od železné opony a Tchien-an-menu. Zúčastní se jí mimo jiné někdejší ruský oligarcha a později nejznámější vězeň Michail Chodorkovskij, estonský prezident Toomas Hendrik Ilves nebo běloruský spisovatel Ales Bjaljatski.

Lucie Výborná

Historické slavnosti s princeznou Růženkou na Chvalském zámku
Horní Počernice hostí v sobotu po celý den na Chvalském zámku Historické slavnosti, na kterých nebude chybět ani opravdová princezna Růženka, která bude od 10 hodin provázet zámkem. Přichystané jsou soutěže pro děti a připravené jsou ukázky historického tance a vojenského ležení.

Oslavy Muzea alchymistů a mágů v Praze
Celou sobotu se konají oslavy Muzea alchymistů a mágů v Praze. Muzeum je pro veřejnost otevřené po celý den a k tomu nabízí od 16 hodin program spojený s historií pražských mágů. Nebude chybět ani představení a vyprávění o alchymistech.

Čtěte také

Ve Stromovce se koná Street Food Festival
Pražská Stromovka láká v neděli na Street Food Festival.

Jarmark se středověkou atmosférou na Slezskoostravském hradě
Jídlo, víno, jarmark a středověká atmosféra – to všechno na vás o víkendu čeká na Slezskoostravském hradě v Ostravě.

Ve Zlíně se pustí do skládání největšího puzzle na světě
Ve Zlíně o víkendu možná padne rekord. Můžete se tam zapojit do skládání největšího puzzle na světě. Na Puzzle festivalu vás čekají 4D modely, magnetické a svítící skládačky nebo puzzle výstava.

tuňák

Jezdecké slavnosti na zámku Kačina
Na Zámecké jezdecké slavnosti se vydejte v sobotu na zámek Kačina na Kutnohorsku. Začínají v 10 hodin.

V Táboře si připomínají Jana Žižku z Trocnova
Návrat velkého vojevůdce – slavnostní zahájení výstavy Žižka 1360? – 1424 k 590. výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova je připraven na tuto sobotu v Táboře. V 16 hodin vyjde od Staré radnice pochod ozbrojeného průvodu s ostatky Jana Žižky.

Na zámku v Opočně se setkají sokolníci
Nádvoří zámku v Opočně na Rychnovsku a další lokality v téhle oblasti budou v sobotu a v neděli patřit 47. Mezinárodní setkání sokolníků. Zajeďte se tam taky podívat.

Čtěte také

Na Sychrově na vás čeká lukostřelba
Na Sychrově můžete v sobotu navštívit první ročník akce zaměřené na lukostřelbu. Jednou z hlavních atrakcí akce bude možnost vyzkoušet si střelbu z luku na terče v podobě zvířat v životní velikosti.

Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou
V Divadle Krakonoš ve Vysokém nad Jizerou začíná v sobotu v 19 hodin národní přehlídka venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim.

Putování za zámeckými skřítky v Mníšku pod Brdy
Vaše děti se v sobotu mohou na zámku v Mníšku pod Brdy vydat na Cestu za pohádkou. Na prohlídce se z dětí na chvíli stanou detektivové a v zámeckých komnatách budou hledat známé pohádky. V neděli s dětmi na zámku podniknete dobrodružné Putování za zámeckými skřítky. Prohlídky začínají ve 14 a v 15.15 hodin.

Krakonoš přivezl do Smržovky nejen krásné počasí, ale i půvabnou vílu Izerínu. Mezi nimi neméně půvabná redaktorka ČRo Sever Jaroslava Mannováolínání

Zámecké dýňobraní ve Slavkově
Příjemné podzimní nedělní odpoledne můžete strávit na zámeckém nádvoří ve Slavkově. Ve 14 hodin tam pro všechny šikovné děti a jejich rodiče začíná Zámecké dýňobraní. Všichni budou mít možnost si vyzkoušet vyřezávání, zdobení nebo malování dýní. Ani ti nejmenší nepřijdou zkrátka a v dětské dílně si dýni mohou vymalovat nebo vyrobit z papíru. Pokud máte možnost, přineste dýně s sebou. Pokud ne, lze je na místě zakoupit. Od 16 hodin bude pak možné nazdobené dýně umístit do nasvíceného zámeckého podzemí a pochlubit se tak výrobky kamarádům. Po celou dobu konání akce je připraveno občerstvení a ochutnávka dýňových specialit nebo malování na obličej.

Čtěte také

Liščí stopou v Brně
Oblíbenou operu Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky přiblíží v neděli dětem v Brně zábavný program nazvaný Liščí stopou. Sdružení Opera na cestách jej uspořádá v parku Lužánky a Janáčkově památníku. Na jednotlivých zastaveních cesty v liščích stopách čekají děti úkoly, nejšikovnější získají ceny. V Lužánkách bude i živá liška. Některé zastávky na cestě věnují pořadatelé skutečným zvířecím obyvatelům moravských lesů. Na závěr odpoledního programu dostane liška Bystrouška narozeninový dort a zájemci zhlédnou animovanou verzi opery z produkce BBC. Vstup na akci je zdarma.

Dylan Fowler zahájí hudební přehlídku Kytara napříč žánry
Britský muzikant, skladatel a aranžér Dylan Fowler zahájí v neděli v Pelléově vile v Praze 17. ročník hudební přehlídky Kytara napříč žánry. Program festivalu mimo jiné nabídne vystoupení vítězky kytarové soutěže Hedviky Švendové, uznávanou kytaristku Susan Weinertovou s kontrabasistou Martinem Weinertem nebo v Česku žijícího amerického kytaristu Tonyho Ackermana. Vystoupí s ním Anna a Jan Hronovi.

Tip na výlet: vyhlídka Karla IV. se otevřela turistům
Vyhlídka Karla IV. nad Karlovými Vary je po rekonstrukci opět přístupná turistům. Přes 14 metrů vysoká cihlová stavba v neogotickém stylu stojí uprostřed lázeňských lesů. Z prostorného základu budovy můžete po úzkých točitých schodech dojít do prvního patra a pak až na věž. Vedle Mayerova glorietu je vyhlídka Karla IV. nejstarší stavbou svého druhu v Karlových Varech. Postavena byla v roce 1866 a stála tehdy 4 392 zlatých.

Návštěvník na rozhledně Diana

Vystupte na zámeckou věž v Náchodě
Udělejte si výlet na zámek v Náchodě. Po téměř třech letech náročných oprav je znovu přístupná zámecká věž.

Muzeum ve Vřesovicích připomíná československého vojáka Oldřicha Pechala
Na historii a současnost Podchřibí se zaměřuje nově založené muzeum ve Vřesovicích na Hodonínsku. Muzeum je zároveň památníkem Oldřicha Pechala, československého vojáka a velitele paradesantní skupiny Zinc, popraveného nacisty v roce 1942. Narodil se v Osvětimanech, vyrůstal ve Vřesovicích, do jejichž blízkosti směřoval výsadek skupiny Zinc. Omylem je ale vysadili na Slovensku, odkud museli do Chřibů přejít. Gestapo jej nakonec dopadlo. Nacisté popravili nejen jeho, ale také jeho rodiče a příbuzné. O život přišlo dalších téměř 20 lidí na Kyjovsku.

Čtěte také

Střevíček je klíček ke štěstí, připomíná výstava ve Zlíně
Obchodní aktivity firmy Baťa, styk se zákazníky i filozofii prodeje přibližuje výstava K štěstí klíček je střevíček Baťa, kterou připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Výstava je jednou z aktivit, kterými muzeum připomíná letošní 120. výročí firmy Baťa. Výstava je postavena na kontrastu malé ševcovské dílny, ve které mohli pravděpodobně začínat i sourozenci Baťovi v roce 1894, a luxusního výkladu ve Zlíně z roku 1927.

Kupka, Mánes a další v Západočeské galerii v Plzni
Na karikaturu, kreslenou satiru, zábavní kresbu i další podoby vizuálního humoru v českých zemích v 19. století se zaměřila nová výstava Západočeské galerie v Plzni. Ukazuje tvorbu dnes už téměř neznámých autorů, ale také vynikající kresby slavných malířů, jakými byli Josef Mánes, Mikoláš Aleš, Luděk Marold, František Kupka a další. Výstava nazvaná Karikatura a její příbuzní je k vidění ve výstavní síni v Pražské ulici až do 18. ledna.

Flexarety na výstavě ústeckého muzea
Návštěvníci ústeckého muzea si mohou prohlédnout výstavu mapující více než 80letou historii výroby optických zařízení firmy Meopta Přerov. Výstava, která je rozšířenou verzí loňské expozice v přerovském zámku u příležitosti 80. výročí založení společnosti, potrvá do 19. prosince. Návštěvníkům přibližuje výrobu optických zařízení v Československu a později v Česku od roku 1933, kdy byla přerovská firma pod názvem Optikotechna založena, až po současnost. Nejen pro pamětníky je určena prakticky kompletní výrobní řada legendárních fotoaparátů značky Flexaret, které se Přerově vyráběly od roku 1939 do roku 1970. Nechybí mezi nimi slavný Flexaret III s natahovací kličkou nebo poslední model Flexaret VII automat.

Uvidíte nejen běžné boty, ale také třeba obuv vyrobenou z lidských vlasů

Výstava Mladí a úspěšní v Praze
Designéři, kteří kdysi zvítězili v celostátní oborové soutěži pro studenty, představují svou tvorbu na výstavě Mladí a úspěšní. Koná se v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí v Praze.

Pošta jednou stopou v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích
Jízdní kola a motocykly, které používala pošta od 80. let 19. století až do současnosti, si mohou prohlédnout návštěvníci Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Začala tam výstava Pošta jednou stopou. Dobovou atmosféru navozují vývěsní cedule, poštovní schránky a historické fotografie. Druhá část výstavy má podtitul Na stopě Kamila Lhotáka a je věnována dílu známého výtvarníka na poštovních známkách.

Čtěte také

Replika orloje se ukáže na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani
Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani má novou dominantu. Je jí přes pět metrů vysoká replika orloje, která je poctou tvůrci stroje na pražském Staroměstském náměstí Mikulášovi z Kadaně.

Členové Sdružení Q se představí na brněnské Nové radnici
Svou novou tvorbu v Křížové chodbě brněnské Nové radnice představuje téměř 40 výtvarníků, členů Sdružení Q. Jsou mezi nimi malíři, grafici, fotografové, architekti, sochaři i skláři, většinou Brňané. Sdružení existuje od roku 1969, aktuální Salon potrvá do 8. listopadu.

Fotograf Antonín Kratochvíl se představuje v Bratislavě
Průřez tvorbou na téma domovina známého českého fotografa Antonína Kratochvíla přináší výstava v Bratislavě, která potrvá do začátku listopadu. Výstava je zaměřena na snímky z různých míst ze zahraničí, například z Kuby nebo z války v Iráku, ale i z Česka. Zachycuje osudy lidí, kteří kvůli válce, ekologickým katastrofám nebo jiným událostem ztratili a znovu nacházeli svůj domov.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu