Je tu valentýnský víkend! Máme tipy, jak oslavit svátek všech zamilovaných

12. únor 2016

Už víte, co o víkendu podniknete? Vydejte se třeba do Vlněné dílny do Eurocentra v Jablonci nad Nisou. Valentýnský víkend si můžete užít v Zoo ve Dvoře Králové nebo v Ostravě. Na hradě Lukov se můžete zapojit do Lukovského zimního víceboje a na zámku Manětín si vyzkoušíte svatbu nanečisto. Hezký víkend!

Den dětské onkologie v Praze
V sobotu se můžete připojit k mezinárodnímu Dni dětské onkologie, který chce přiblížit veřejnosti problematiku dětských onkologických onemocnění. Na piazzetě Národního divadla v Praze začíná ve 13 hodin speciální program. V 15 hodin proběhne v prostorách Nové scény odborná beseda s lékaři a bývalými pacienty Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol.

Celé odpoledne vyvrcholí velkým lampionovým průvodem, který se vypraví v 16.00 od Národního divadla po Národní třídě až na Václavské náměstí. Zde bude Den dětské onkologie zakončen velkým Koncertem pod koněm, na kterém vystoupí mimo jiné skupina Portless nebo Slza. Kromě aktivit pro širokou veřejnost bude program dne patřit především bývalým i současným pacientům a jejich rodinám.

Čtěte také

Oslavy tibetského nového roku
Nenechte si v sobotu ujít na Novoměstské radnici v Praze jednodenní multikulturní festival a oslavy tibetského nového roku Losar, který se letos koná ve znamení Opice. Začíná ve 14 hodin.

Valentýn v ostravské zoo
Hledáte pro svého miláčka nějaký netradiční valentýnský dárek? Pak ji přiveďte tuto sobotu do ostravské zoologické zahrady. Využít můžete výhodnější vstupné a těšit se můžete i na speciální program. Každý zamilovaný pár, který v sobotu zavítá do ostravské zoo, zaplatí vstup pouze za jednu osobu.

Návštěvníci se navíc mohou těšit na speciální komentovanou prohlídku zaměřenou na partnerské soužití, namlouvací praktiky a sexuální chování zvířat. Prohlídka, která je v ceně vstupného do zoo, začne v 9.30 a potrvá 1,5 až 2 hodiny. Sraz zájemců je u vstupu do zoo. Tento den bude v zoo věnován nejen zamilovaným, ale také hrochům. Mezi 11. a 14. hodinou se mohou děti i dospělí těšit na různé hroší aktivity. Probíhat budou ve výukovém centru zoo.

Valentýn v zoo ve Dvoře Králové
Pozvěte svého partnera během valentýnského víkendu do Zoo Dvůr Králové. Každý pár má po celou sobotu i neděli vstup za cenu jedné vstupenky. Romantickou procházku po zahradě můžete zakončit v Restauraci U Lemura. Od pátku do neděle se tu podává stylové Valentýnské menu.

Během pouhých osmi dnů se v ZOO Dvůr Králové narodila hned dvě mláďata drila černolícího a stávající tlupa se tak rozrostla na devět jedinců

Zimní víceboj v Lukově
Vydejte se v sobotu na hrad Lukov na Lukovský zimní víceboj. Registrace soutěžících je v 9.30 a samotné klání začíná v 10 hodin. Nachystané jsou netradiční sportovní disciplíny pro všechny ve věku od tří let. Čeká vás krátký běh na lyžích i bez nich, tažení břemene, trefování cíle nebo hod kládou. Soutěží se i o nejlepší retro oblečení z přelomu 19. a 20. století. Na hradě bude hořet táborový oheň.

Jak se vytvářejí runové nápisy?
Pojďte si do Muzea hlavního města Prahy na Florenci v sobotu vyzkoušet tvorbu runového nápisu. Už několik set let před obdobím stěhování národů začali Germáni používat k magickým a ochranným účelům tajemné písmo zvané runy. Runy používaly i kmeny, které se během pátého a šestého století prohnaly střední Evropou. Přijďte si runy nejprve prohlédnout v originále na výstavě Hroby barbarů a pak se o nich něco dozvědět ve tvořivé dílně. Lektor v rámci připraveného programu provede děti historií runového písma a umožní jim vyrobit si vlastní runový nápis.

Zase tady aneb další Druhý festival druhé kultury
V Bojanovicích u Prahy začíná v sobotu v 18 hodin akce Zase tady aneb další Druhý festival druhé kultury. Vystoupí undergroundové kapely Plastic people, DG 307 a Umělá hmota. Festival připomene zlomový koncert, který se konal 21. února 1976 jako opožděná oslava svatby Ivana Jirouse a Juliany Stritzkové. Nedlouho po něm byla řada členů undergroundu zatčena, následné soudní procesy byly jedním z rozhodujících impulsů založení Charty 77.

Svatba na zkoušku v Manětíně
„Svatbu na zkoušku“ si mohou snoubenecké páry dopřát během svatovalentýnského víkendu na zámku Manětín. Barokní perla severního Plzeňska se mimořádně otevře právě tento víkend během speciálních snoubeneckých prohlídek. Kromě slavnostně vyzdobených prostor budou k vidění i doplňky pro nevěsty, umělecké šperky, včetně snubních i zásnubních prstenů, nebo svatební květinové vazby.

Masopust v Úštěku
V Úštěku na Litoměřicku si nenechte ujít v sobotu masopust. Celodenní slavnost bude spojena s řemeslným jarmarkem.

Úštěk - historický jarmark

Den otevřených dveří v Muzeu papírové krásy v Liberci
V Muzeu papírové krásy v Liberci mají v sobotu od 14 hodin Den otevřených dveří. Muzeum představuje soukromou sbírku blahopřejných pohlednic a blahopřání z dob dávno minulých a výstavu soudobé fotografie.

Jak se pracuje s ovčí vlnou?
V Eurocentru v Jablonci nad Nisou začíná v sobotu ve 14 hodin tvořivá dílna, na níž si mohou návštěvníci vyzkoušet práci s ovčí vlnou. Vlněná dílna bude otevřena do 17 hodin. Pro návštěvníky je připraveno několik zastavení – počínaje surovou, nezpracovanou vlnou, přes česání vlny na ruční česačce, ukázky barvení, pletení, předení na kolovratu až po výrobu dekorací metodou suchého i mokrého plstění. Dílnou budou provázet zkušení lektoři

Závody Vírský cepín
Pojďte v sobotu fandit lezcům na republikových závodech Vírský cepín. Konat se budou na ledové stěně vytvořené uměle na skále u řeky Svratky ve Víru na Žďársku.

Cirkopolis v Praze
V pražském paláci Akropolis začíná v neděli festival nového cirkusu Cirkopolis.

Valentýnský běh 2016
Na Výstavišti v pražských Holešovicích je v neděli v 11 hodin start nesoutěžního běhu na pět kilometrů pro všechny kategorie Valentýnský běh 2016. Poběží se Stromovkou.

Valentýn

Valentýnská pouť
Kolem kostela sv. Valentina ve městě Příbor na Novojičínsku začíná v neděli v devět hodin dopoledne veselení a mše o pouti sv. Valentina.

Sklářské dílny ve Valmezu
Muzeum ve Valašském Meziříčí pořádá nedělní hravé odpoledne se sklářskými dílnami. Těšit se můžete na výrobu krasohledu, hraní na skleničky či tvoření dekorací z barevných skleněných korálků a chybět nebude ani sklářský jarmark, na kterém budou k dostání slušivé šperky ze skla, těžítka, vázy a další skleněné výrobky.

Na zámku Kinských můžete obdivovat krásu sklářského řemesla. Na vlastní oči uvidíte proměnu křehkého skla v tvárnou hmotu, vyzkoušíte si zdobení šperků technikou cínování a v historické světelné laboratoři zjistíte, jak a čím se kdy svítilo. Sklářské kouzlení začne ve 14 hodin, v 15 hodin bude zahájena výstava nejnovějších prací studentů sklářské školy, kterým vévodí kolekce lázeňského skla.

Valentýnská pouť v Příboru
Město Příbor zve v neděli od 9 hodin na Veselení o pouti sv. Valentina. Mše v kostele sv. Valentina začíná v 9.30. Vraťte se do dob dávných jarmarků. Okolo kostela sv. Valentina a sokolovny se můžete těšit na zajímavý program. Nebudou chybět potulní muzikanti, komedianti, řemeslníci, soutěže, losování Valentinského štěstí ani dobré jídlo a pití.

Výstava o donátorství v paláci Kinských
Ideál donátorství a štědrosti, který stál u zrodu mnoha veřejných institucí, představuje výstava v pražském paláci Kinských. Národní galerie ji připravila při příležitosti 220. výročí vzniku své předchůdkyně, Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění. Představuje ta nejvzácnější a nejvýznamnější díla, která byla galerii za celou dobu její existence darována. Návštěvníci na jednom místě najdou slavná díla Filly, Kupeckého, Braqua, Picassa, Škréty či Toyen. Fenomén velkorysosti vedle hlavní výstavy připomenou i dočasné výstavy současného umění ve všech šesti stálých expozicích.

Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu
Jedinečné předměty zapůjčené z kábulského Národního muzea Afghánistánu nabídne v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur výstava s názvem Afghánistán – zachráněné poklady buddhismu. Expozice přestavuje památky afghánského buddhismu z období 1. až 9. století doložené zejména archeologickými výzkumy na lokalitě Mes Ajnak.

Z Hirošimi do Nagasaki
Během 16 letních dní urazil loni cestovatel Pavel Janšta pěšky 450 kilometrů z Hirošimy do Nagasaki. Ve vodňanské galerii teď najdete výstavu portrétů lidí, které během svého putování potkal. Výstava má název Z Hirošimi do Nagasaki.

Výstava o historii piva a pivovarnictví v Táboře
Husitské muzeum v Táboře vystavuje artefakty mapující existenci piva a pivovarnictví ve městě. Podrobná mapa návštěvníky provede po všech táborských právovárečných domech a pivovarech. Ve druhé části expozice se dozvědí, že jako země původu piva se uvádí Mezopotámie, i to, kdo začal jako první dochucovat pivo chmelem, komu se říkalo lízníci, či jak se na pivu podepsala průmyslová revoluce.

Andy Warhol: V hloubi mé zahrady
Na Špilberku v Brně začala velká výstava Andy Warhol: V hloubi mé zahrady. Jmenuje se podle jeho rané série kreseb z roku 1956 In the Bottom of my Garden, v níž ztvárnil roztomilé andílky barokních tvarů, jak tancují s vílami a veselí se. Česká veřejnost dosud neměla příležitost je vidět. Warhola inspirovala stará píseň There are Fairies at the Bottom of our Garden od Rose Fylemana a Lizy Lehmann, kterou ve třicátých letech nazpívala Beatrice Lillie. Tyto kolorované kresby z doby, kdy Andy Warhol teprve začínal jako reklamní kreslíř, jsou cenným dokladem jeho vznikajícího osobitého projevu.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu