Kam na výstavu? Přinášíme tipy na víkend

20. listopad 2015

Pokud vás neláká Noc divadel, ale zůstávat doma se vám o víkendu nechce, vyrazte na výstavu. Po celém Česku se jich koná celá řada. Přinášíme přehled těch nejzajímavějších.

Biblické příběhy na renesančních iluminacích
V Galerii Klementinum Národní knihovny ČR v Praze najdete novou výstavu s názvem Biblické příběhy na renesančních iluminacích. Potrvá do 3. ledna příštího roku. Výstava představuje vybrané hudební rukopisy, kancionály a graduály z fondů Národní knihovny.

Orbis Sculptus/Svět v sochách
Sochy vytvořené nevidomými umělci technikou takzvaného hmatového sochařství představuje výstava s názvem Orbis Sculptus/Svět v sochách v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Uvidíte tři desítky exponátů od více než deseti autorů.

Betlémy a dřevořezby
V Jindřichově Hradci začíná v sobotu ve 14 hodin výstava Betlémy a dřevořezby Oldřicha Ryčla. Potrvá do 30. prosince.

Adventní prodejní výstava v Muzeu T. G. Masaryka
V Muzeu T. G. Masaryka v Lánech začíná v neděli v 9 hodin adventní prodejní výstava vánoční dekorace, svícnů, svíček, věnců a cukroví.

Vernisáž výstavy Zmatené peníze
V Litomyšli má v Regionálním muzeu v sobotu vernisáž výstava Zmatené peníze, která dokumentuje zmatky ve financích států zapojených do první světové války.

Malá planeta a Dobrodruzi
Rozmanitost světových kultur, jejich odlišnosti a prolínání zároveň je hlavním tématem výstav Malá planeta a Dobrodruzi – najdete je v písecké Sladovně. Jedna z nich je určena pro děti do sedmi let, druhá se spíš zaměřuje na starší návštěvníky. Výstavy mají pomáhat odbourávat případné obavy při setkání s jinými kulturami.

Děti má oslovit hlavně výstava Malá planeta. Nejmladší návštěvníci si vyzkouší, jak se vaří třeba v Japonsku, v Mexiku nebo v Rusku, zaposlouchají se do pohádek a písniček různých národů, vyzkouší si jejich šaty a také zjistí, kolik je na světě jazyků. Dále uvidí, jak píší různé děti světa a v čem jsou si podobná nejdůležitější náboženství.

Expozice s názvem Dobrodruzi připomíná jednu historickou událost. Při ní se v polovině 19. století více než osm desítek obyvatel Stodu na Plzeňsku rozhodlo opustit své domovy a zamířilo za vidinou lepší budoucnosti na Nový Zéland.

Vánoční výstava ilustrací Vlasty Švejdové
V knihách pro nejmenší i školních učebnicích našly uplatnění ilustrace brněnské výtvarnice Vlasty Švejdové. Jejímu dílu věnovalo Muzeum města Brna letošní vánoční výstavu. Západní křídlo hradu Špilberk tak zaplnily obrázky okatých dětí i roztomilých zvířat. Výstava nazvaná Hádám, hádám pohádku potrvá do 24. ledna.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu