Kam o víkendu? Máme tipy na výlet pro dva i pro rodiny s dětmi

31. červenec 2015

Prázdniny jsou v půlce, a pokud jste si ještě neudělali pořádný výlet, máte nejvyšší čas! Vydejte se třeba na Hamousův statek ve Zbečně, kde se o víkendu bude péct výborný chleba, ve Světlé nad Sázavou si nenechte ujít Sázavafest a v jihočeských Borovanech navštivte Ovčácké slavnosti. Pěkný víkend!

Noční prohlídky na hradu Rabí
Netradiční noční atmosféru hradu zažijete, pokud se v pátek a v sobotu vypravíte na Rabí. Jsou tam připravené večerní kostýmované prohlídky za svitu loučí. Pro velký zájem je doporučeno vstupenky rezervovat. Volné termíny jsou ještě v pátek od 21.30 a v sobotu od 20.30, 21.00 a 21.30.

Dyzajn market Festival
Zamiřte o víkendu na pražský Střelecký ostrov na Dyzajn market Festival. Spojení open air prodejní výstavy autorského designu a hudebního festivalu.

Nejlepší skokani do vody zamíří k Příbrami
Lom v Hřiměždicích nedaleko Příbrami sloužil k těžbě žuly. Teď je zatopený a právě tenhle víkend vás tam čeká neuvěřitelně adrenalinová podívaná – Desperados Haighjump 2015. V pátek a v sobotu tam najdete nejlepší skokany z celého světa. Do vody budou skákat z výšky až 30 metrů. Tak jim přijďte fandit!

Čtěte také

Rýžování zlata na Otavě
Nenechte si o víkendu ujít tradiční rýžování zlata na Otavě v jihočeských Kestřanech. Připravena je soutěž o nejvíce vyrýžovaných zlatinek, které se vedle profesionálů může v soutěži pro amatéry zúčastnit každý. V sobotu je od rána nachystaný pestrý program pro děti i dospělé v podobě vystoupení hudebních, tanečních a divadelních skupin, ukázky tradičních řemesel, rýžovnické školy pro malé i velké. Vše se koná přímo na břehu řeky Otavy a je zde možnost stanovat a parkovat lodí, koněm, bicyklem i autem.

Týnecký střep
V Týnci nad Sázavou najdete v pátek a v sobotu tradiční městské slavnosti Týnecký střep. Na programu jsou mimo jiné pohádky, hudební show, možnost prohlédnou si jednostopé stroje, pocházející z týnecké fabriky, dobové tržiště.

Historická kovárna v Českém Krumlově
Na českokrumlovském zámku si teď můžete zkusit tvrdou práci v historické kovárně. Kovat hřebíky a razit pamětní mince vás tam naučí kovářský mistr Matěj.

Dětský den u Senohrab
Na zřícenině hradu Zlenice-Hláska u Senohrab na Praze-východ se v sobotu koná Dětský den. Připravená je zábavná hra Králův zvěd, při které budou děti putovat kolem hradu a řešit různé úkoly a hádanky. Zároveň se přitom od králových řemeslníků v podhradí naučí spoustu věcí. Můžou si také zahrát na malého archeologa nebo si v tvořivé dílně něco vyrobit.

Malebné předhradí

Noční prohlídky na Horšovském Týně
Na zámku Horšovský Týn vás tuto sobotu čekají oblíbené noční prohlídky s názvem Jak se co dělá. Kastelán Jan Rosendorfský se během svého vyprávění zaměří na novou expozici zámecké kuchyně. Nahlédnete i do prostor skladů porcelánu a nádobí a uslyší i různé pikantnosti, na které během klasických prohlídek nezbývá čas. Prohlídky začínají v 19, 21 a 23 hodin.

Festival Natruc v Kolíně
Kmochův ostrov v Kolíně bude od sobotního dopoledne patřit hudebnímu festivalu Natruc. Vystoupí mimo jiné Monkey Bussiness, Xindl X, Škwor, Vypsaná fixa, Visací zámek, Voxel a další.

James Bond Music a světové muzikály
V Pivovarské zahradě v Českém Krumlově si můžete v sobotu od 20.30 vyslechnout koncert James Bond Music a světové muzikály. Koná se v rámci mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

Rozhledna v Táboře
V Táboře můžete v sobotu vystoupat na nově postavenou rozhlednu Hýlačka, kterou zničil požár.

Třeboň

Lázeňská Třeboň 2015
Nenechte si v sobotu ujít tradiční slavnosti třeboňských slatinných lázní – Lázeňskou Třeboň 2015. Centrem sobotního dění bude Masarykovo náměstí. Od 9 hodin se tam budou konat řemeslné trhy, které během dne zpestří koncerty a divadelní představení. Pestrý je také doprovodný program třeboňských slavností. Od 12 do 14 hodin se můžete vypravit na komentované prohlídky lázeňských domů Aurora a Berta. Centrem sobotního dění bude Masarykovo náměstí. Od 9 hodin se tam budou konat řemeslné trhy, které během dne zpestří koncerty a divadelní představení.

Vyhlášený chleba ze Zbečna
Přijďte na Hamousův statek ve Zbečně na pečení vyhlášeného chleba ze staré pece. V sobotu mezi 9 a 12 hodinou uvidíte vše co je třeba připravit k této pochoutce. Obec Zbečno leží na středním toku řeky Berounky asi 9 km od Křivoklátu v okrese Rakovník.

František Ferdinand d'Este na Konopišti
Komnaty zámku Konopiště tento víkend znovu ožijí – své letní sídlo navštíví František Ferdinand d'Este s celou rodinou. Na jeho počest mu bude připraveno jeho zamilované jídlo. Přijďte si i vy pochutnat na jeho ovocných knedlících s tvarohem.

Devět týdnů baroka
Vrcholem prázdninového festivalu Devět týdnů baroka, který se koná v Plzeňském kraji, bude v pátek a v sobotu ve Světcích u Tachova obnovená světová premiéra barokní korunovační opery Costanza e fortezza (Stálost a síla) skladatele Johanna Josepha Fuxe a libretisty Pietra Pariatiho. Opera složená ke korunovaci Karla VI. v roce 1723 bude uvedena poprvé po 292 letech, navíc v historicky věrné replice barokního divadla.

Čtěte také

Muzeum loutek v Horažďovicích
V Horažďovicích na zámku otevírají muzeum loutek včetně jeviště pro loutková představení.

Nábřežní jazzová pouť a amatérské divadlo
V Hradci Králové si v sobotu nenechte ujít Nábřežní jazzovou pouť a v Hronově na Náchodsku zase celostátní přehlídka amatérského divadla Jiráskův Hronov.

České hrady.cz
Na Švihově můžete v pátek a v sobotu navštívit hudební festival České hrady.cz.

Kozí mejdan
Stanislav Penc pořádá v Milkovicích už popatnácté Kozí mejdan.

Indiánská vesnička u Děčína
Komentované prohlídky a show v Indiánské vesničce Rosehill u Děčína můžete navštívit v sobotu od 14.00. Uvidíte ukázky původních tanců, hudby a divadelní představení. Můžete si zatančit Hadí tanec, vyrobit si lapač snů, vyzkoušet lukostřelbu a hod oštěpem a tomahawkem, nahlédnout do dobově zařízených týpí.

Indiánská vesnička Rosehill v obci Růžová na Děčínsku přibližuje návštěvníkům život původních obyvatel Severní Ameriky, tak jak vypadal před 150 lety.

Společná píseň

Soutěž historických stříkaček
V Mělicích na Pardubicku startuje v sobotu ve 13 hodin soutěž ručních historických stříkaček z let 1890 až 1910.

Divadelní pouť na Svojanově
Na hradě Svojanov vás o víkendu čeká Divadelní pouť.

Prohlídka zámku Raduň
Vydejte se v sobotu ve 14 hodin na komentovanou prohlídku zahrady zámku Raduň. Zaměří se na období 1822 až 1829. Tehdy došlo k radikální architektonické a organizační proměně zanedbaného renesančně-barokního zámku v Raduni, obklopeného sešlým hospodářským dvorem a uzavřeném v dožívajícím opevňovacím systému na neoklasicistní elegantní sídlo s nově vybavenými interiéry vytříbené umělecko-řemeslné ambaláže, které splňovalo veškeré nároky kladené na pohodlnou aristokratickou rezidenci.

Evropský šampionát v GO
V Libereckém centru Babylon navštivte o víkendu evropský šampionát v GO, logické hře, v níž dosud nedokázaly počítače porazit člověka. Utkat by se mělo až 800 hráčů ze 39 zemí celého světa.

Prohlídky v liberecké zoo
Vydejte se na komentované prohlídky do liberecké zoo. V devět a potom ještě ve 13 hodin vás průvodce zavede i do zázemí, kam se běžně návštěvníci nedostanou.

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského
V zámeckém parku v Jaroměřici nad Rokytnou si od 20 hodin můžete vyslechnout zahajovací galakoncert Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Festival potrvá do 15. srpna.

V Zoo Liberec se narodila v pořadí třetí žirafa Rothschildova od konce října 2013

Sázavafest
Ve Světlé nad Sázavou v sobotu vrcholí hudební festival Sázavafest.

Šternberský kopec 2015
A v sobotu ve 14 hodin začíná 12. ročník hudebního festivalu Šternberský kopec 2015 na hradě Šternberk na Olomoucku. Vystoupí kapely True Colors, Ellyce, Jelen s Kateřinou Marií Tichou, Alkehol, Walda gang, Mňága a Ždorp, No Name a hlavní hvězda letošního ročníku David Koller se svým bandem.

Colores Flamencos v Olomouci
Olomouc bude do neděle patřit španělským rytmům, tanci i gastronomii. Letošní ročník festivalu Colores Flamencos nabídne čtyři koncerty, flamencovou fiestu, ochutnávku jídel i promítání španělských filmů. Vrcholem letošní mezinárodní přehlídky bude sobotní galavečer, na kterém vystoupí spolu se symfonickým orchestrem Moravské filharmonie špičkový flamencový kytarista Carlos Piňana.

Festival Ostrava v plamenech
Navštivte v sobotu Dolní oblast Vítkovice. Ve 13 hodin tam začíná festival Ostrava v plamenech. Vystoupí kapela Freedom Call z Německa, Stratovarius z Finska, Citron, Pretty Maids z Dánska, Orphaned Land z Izraele a Myrath z Tuniska.

Festival Štěrkovna Open Music
V Hlučíně na Opavsku zase o víkendu najdete hudební festival Štěrkovna Open Music. Vystoupí například Adam Mišík a kapely Gipsy.cz, Jelen a Divokej Bill.

Koncert Ivy Bittové
Nenechte si v neděli ujít v kladrubském klášteře v chrámu Nanebevzetí Panny Marie koncert charismatické osobnosti, všestranné houslistky, skladatelky a zpěvačky Ivy Bittové. Pro kladrubský koncert si přizvala dva zahraniční hosty – bubeníka Hamida Draka a tanečníka Davida Zambrana a doprovázet ji bude skupina Čikori.

Iva Bittová

Odhalení plastiky Jakuba Rajnocha v Lanškrouně
V zrekonstruovaných zámeckých zahradách v Lanškrouně bude v neděli odhalena nová plastika Jakuba Rajnocha ve tvaru převrhnutého kávového šálku v nadživotní velikosti. Vznikla během druhého ročníku výtvarné akce Hlínafest.

Ovčácké slavnosti v Borovanech
V jihočeských Borovanech můžete v neděli navštívit Ovčácké slavnosti. Součástí akce je řemeslný trh s ovčí tematikou, výstava plemen ovcí, ukázky výcviku a práce pasteveckých psů. Asi nejzajímavější bude ukázka ručního stříhání ovcí a následné spřádání nastříhané vlny a její pletení.

Výstava Památky nás baví
Národní památkový ústav představí v neděli v 17 hodin na slavnostní vernisáži na státním hradě a zámku Bečov putovní výstavu s názvem Památky nás baví. Výstava v Bečově nad Teplou prezentuje průběh a výsledky projektu Vzdělávací role Národního památkového ústavu: Edukace jako klíčový nástroj zkvalitnění péče o kulturní dědictví České republiky.

Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou
Vydejte se v neděli na Šlakhamr v katastru obce Hamry nad Sázavou. Uvidíte ukázky práce kovářů, kteří předvedou kování na velkém, vodou poháněném bucharu, i na ručních kovadlinách.

Čajový festival v Mariánských Lázních
První čajový festival najdete v neděli v Mariánských Lázních. Čajovna uprostřed parků pod širým nebem se pro tento den stane i místem hudebních zážitků, relaxačního cvičení, meditace a dalších krás. Setkání profesionálů a nadšenců čaje a všeho s tím spojeného. Dopoledně návštěvníky čeká například jóga smíchu, meditace srdce či lekce smíchologie.

Logo

Národopisné ohlédnutí – Česká chalupa dnes
Národopisné muzeum v Letohrádku Kinských v Praze zve na novou výstavu Národopisné ohlédnutí – Česká chalupa dnes. Uvidíte unikátní dobové předměty včetně šestimetrového dřevěného vyřezávaného kříže s pašijovými výjevy a symboly, který byl součástí právě Národopisné výstavy českoslovanské.

Výstava představuje také řadu předmětů, které si lidé před 120 lety prohlíželi na pražském Výstavišti. Patří mezi ně mnoho upomínkových předmětů, jako jsou vějíře, hrníčky, ubrusy a další předměty s motivy Národopisné výstavy českoslovanské. Vystaveny jsou rovněž modely architektur, jako například model bývalé dřevěné radnice v Železném Brodě.

Výstava o proměnách zámku v Benešově nad Ploučnicí
Proměny zámku v Benešově nad Ploučnicí nad Děčínsku mapuje nová výstava. Rozsáhlé šlechtické sídlo se v minulém století měnilo v muzeum, mateřskou školku, byty a nakonec i sklad brambor a uhlí. Náklady na rekonstrukci perly saské renesance přesáhly 70 milionů korun.

Prohlídky hradu Loket
Hrad Loket zpřístupnil opravené prostory severního paláce. Prostory v křídle u rotundy, kde kdysi měli Šlikové obytné místnosti, lidé viděli poprvé. Letos hrad rozšířil také expozici útrpného práva, otevřel vyhlídku na jižní baště a pokračuje také stěhování a popisování takzvaných loketských sbírek.

Muzeum šumavského pivovarnictví
V dešenické tvrzi na Klatovsku najdete nové Muzeum šumavského pivovarnictví. Uvidíte opravené historické prostory a dozvíte se také informace o historii a současnosti vaření piva v Dešenicích, na Šumavě a v její blízkosti. Ve tvrzi se vyráběla jedenáctka tmavý Dešenický kozel a pivovar byl za první republiky jedním z největších na Klatovsku. Výroba piva tam skončila v roce 1930.

Minipivovar ve Velkém Meziříčí

Ondřej Maleček vystavuje v Praze
V Galerii Novoměstské radnice v Praze si můžete prohlédnout malby inspirované neoromantismem. Své nejnovější velkoformátové obrazy tam až do 6. září vystavuje malíř Ondřej Maleček. K vidění jsou navíc i starší, dosud nepředstavené práce. Ústředním tématem autorových děl je vztah člověka a přírody.

Naučná stezka Křesťanská Šumava
Šumava má další naučnou stezku. Trasu tentokrát turistům naplánovala katolická církev. Stezka s názvem Křesťanská Šumava vede po existujících značených cestách a cyklotrasách a propojuje některé šumavské románské, gotické nebo barokní kostely.

Stezka propojující šumavské kostely začíná v Dobré Vodě u Hartmanic v kostele svatého Vintíře. Zdobí ho skleněný oltář, betlém, křížová cesta a další skleněné artefakt. Dále můžete nahlédnout do kostela v nedalekých Hartmanicích.

Další zastávkou na trase je románsko-gotický kostel na Mouřenci u Annína. V létě jsou tam komentované prohlídky, a to denně kromě pondělí a pátku. Alespoň přes mříž může turista nahlédnout do kostela v Rejštejně a poté se vydat do kopce do Kašperských Hor na komentované prohlídky hřbitovního kostela a kostela na náměstí. V několika chrámech jsou i nové stále expozice, které připomínají historii daného místa. Malé muzem ve hřbitovním kostele v Kašperských Horách se věnuje smrti a tradicím pohřbívání na Šumavě.

Výlet na hrad Karlštejn
A jak je to dlouho, co jste byli na hradě Karlštejn? Udělejte si tam o prázdninách výlet. V závěru prvního prohlídkového okruhu uvidíte kopie svatováclavské a císařské-říšské koruny a také ukázku karlštejnského pokladu. V prostoru bývalé Konírny je výstava Pohádkové srdce Evropy, s postavami z dávných českých dějin (Přemysl Oráč, kněžna Libuše, Horymír na Šemíku a desítky dalších, včetně skřítků a víl.) Otevřeno je od 9 hodin do 18.30, kdy začíná poslední prohlídka.

Výstava Miloslava Čecha na zámku Nebílovy
V neděli začíná na zámku Nebílovy bilanční výstava díla akademického malíře Miloslava Čecha, figuralisty, bytostně spjatého s Plzní. Návštěva zámecké galerie v Nebílovech slibuje nevšední zážitek ze setkání s Čechovou podivuhodnou až chagallovskou imaginací, spojenou s křehkou barevností jeho obrazů.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu