Kam vyrazit? Na bollywoodské filmy nebo za těmi nejlepšími guláši. Přinášíme tipy na víkend

9. říjen 2015

Přemýšlíte, co o víkendu podniknout? Vydejte se třeba do Chotěboře, tam budou vařit špičkové guláše. V Praze v zahradě nemocnice pod Petřínem bude drakiáda a na zámku Kačina se chystají zámecké jezdecké slavnosti. Hezký víkend!

Pražský svátek všech milovníků kávy
V Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné by o víkendu neměli chybět ti, kdo mají rádi kávu. Najdete tam oslavu kávové kultury Prague Coffee Festival.

Břevnovské posvícení
Vydejte se o víkendu na pražský Břevnov, před klášterem se koná Břevnovské posvícení. Součástí bude staročeská řemeslná vesnička se stánky chráněných dílen. Během posvícení bude zpřístupněna břevnovská bazilika. V neděli vystoupí mimo jiné Ivan Hlas a kytarista Norbi Kovács. Program ukončí v neděli v 19.05 ohňostroj.

Čtěte také

Jablečné slavnosti na náměstí Jiřího z Poděbrad
Na náměstí Jiřího z Poděbrad začínají v pátek Jablečné slavnosti. Uvidíte staré i nové odrůdy jablek, které vystavuje patnáct českých ovocnářů. Návštěvníci navíc mohou ochutnat i desítky moštů a ciderů. O hudební program se postarají Petra Habková a Band a ZVA 12-28 Band. Program pokračuje i v sobotu.

Jarmark v botanické zahradě
Podzimní jarmark pořádá o víkendu pražská botanická zahrada v Troji. Pro dospělé i děti jsou připraveny různé kurzy, tvůrčí dílny i ochutnávky polévek a marmelád. Současně je zde i výstava různých druhů dýní. Jarmark pokračuje i v neděli.

Muzeum Karla Zemana má narozeniny
Plavba lodí po Čertovce, procházka po filmových lokalitách Malé Strany a další aktivity projektu Praha filmová – to všechno je součástí oslav třetích narozenin Muzea Karla Zemana. Až do soboty budou v prostorech muzea připraveny i výtvarné dílny pro děti nebo workshopy animace a filmové tvorby. Muzeum představuje celoživotní dílo uznávaného filmového tvůrce a jeho filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii 20. století. Oslavy vyvrcholí v sobotu koncertem smyčcového kvarteta, které je součástí Pražského filmového orchestru.

Čtěte také

Drakiáda pod Petřínem
Tradiční drakiáda pod Petřínem začíná v zahradě Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze v sobotu ve 14 hodin. Na programu bude soutěž draků, loutková pohádka Pověsti české, klaun a sokolník s dravci.

Benefiční koncert v Praze s rozhovory na téma vězeňství
Navštivte v pátek Salesiánské divadlo v pražských Kobylisích. V 16 hodin začíná benefiční koncert Pět tváří zdi s rozhovory na téma vězeňství. Na koncertu vystoupí i odsouzené ženy z Věznice Světlá nad Sázavou se svými osobními příběhy. Účinkuje Roman Dragoun a FourCette. Výtěžek koncertu je věnován na projekt Andělský strom, zasílání vánočních dárků dětem, které mají rodiče ve vězení.

Bollywoodský film v Praze
V pražském kině Světozor můžete ještě o víkendu navštívit festival bollywoodského filmu. Filmová studia v Bombaji (odtud název Bollywood) jsou však pouze jedna z mnoha podobných „továren na filmy“ v Indii. Existují i ta regionální a spíše méně komerční. Nicméně v poslední době se také Bollywood zaměřuje i na jiné žánry, čímž indická kinematografie získává obdivuhodnou rozmanitost. Výjimkou na festivalu není ani zařazení pásma dokumentárních filmů.

03454495.jpeg

Jezdecké slavnosti na Kačině
Zámek Kačina na Kutnohorsku zve v sobotu na Zámecké jezdecké slavnosti. Ve 13.20 bude zahájení Hubertovy jízdy, ve 14.30 vyhlášení vítězů.

Jablkobraní na Roštejně
Na hradě Roštejn na Jihlavsku je tento víkend Jablkobraní. Na programu bude moštování, ochutnávka domácích štrúdlů a dalších jablečných výrobků. Jako vstupenka na památku slouží domácí jablečný výrobek.

Den sv. Vintíře na Klatovsku
V Dobré Vodě na Klatovsku si v sobotu a v neděli od 12.30 užijte Den sv. Vintíře, který se koná při příležitosti 20 let od znovuvysvěcení kostela, 280 let založení dobrovodské farnosti a k 970 rokům od smrti sv. Vintíře. V sobotu budou v 17 hodin vyhlášeni vítězové soutěže o nejlepší šumavský štrúdl.

Nejlepší guláše ochutnáte v Chotěboři
Ty nejlepší guláše můžete v sobotu ochutnávat v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. V 10 hodin v tamním pivovaru začíná soutěž profesionálních kuchařů o nejlepší guláš k pivu, servírován bude z kotlů na dvoře pivovaru. V porotě bude i předseda Československého svazu kuchařů Jaroslav Sapík. Akce je součástí dne otevřených dveří pivovaru.

Čtěte také

Speciální prohlídky na zámku v Mníšku pod Brdy
Zámek v Mníšku pod Brdy má stále otevřeno. O tomto víkendu zve dospělé návštěvníky i rodiny s dětmi. Dospělým jsou určeny prohlídky dvou okruhů s klasickým výkladem, pro děti jsou připraveny speciální prohlídky a kostýmovaní průvodci. V sobotu 10. října mohou přijít hledat zatoulané pohádky na Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou, v neděli 11. října uslyší prohlídku O zvířátkách zámeckých pánů v Mníšku.

Knižní veletrh v Brodě
V Havlíčkově Brodě navštivte Podzimní knižní veletrh.

Sokolníci na Sychrově
Na zámku Sychrov mají o víkendu mezinárodní setkání sokolníci.

Podzim v Ratibořicích
Nenechte si o víkendu ujít akci nazvanou Podzim v Ratibořicích, která nabídne například podzimně vyzdobené interiéry zámku.

Staré bělidlo

Běh s pejsky v Plzni
Vezměte svého psího kamaráda a pojďte v sobotu do Plzně na oblíbený Běh po šesti Kilometrovkou. Registrace začíná ve 13 hodin, start účastníků je ve 14 hodin. Přichystaný je i bohatý program.

Mistrovství České republiky v orbě
Zajímavá podívaná vás čeká v sobotu na pozemcích Zemědělského družstva Dolní Újezd na Svitavsku. V 10 hodin tam začíná 42. ročník Mistrovství České republiky v orbě.

Den otevřených dveří v hospici sv. Štěpána
V Litoměřicích je v sobotu Den otevřených dveří v hospici sv. Štěpána. Herečka Miriam Kantorkovou představí nový benefiční kalendář na rok 2016.

Art Safari 30 Plzeň
V DEPO2015 v Plzni začíná v sobotu v 11 hodin dvoudenní výstava uměleckých artefaktů a tvořivý rodinný víkend Art Safari 30 Plzeň.


Nikam se o víkendu nechystáte? Pokud plánujete volné dny strávit u počítače, přečtěte si ty nejčtenější články z našeho webu. Byla by škoda, kdyby vám utekly :-)

Adrenalin lanové centrum v jeskyni
V Holštejně na Blanensku bude v sobotu v 10.10 slavnostně otevřena nová jeskynní trasa Adrenalin lanové centrum v jeskyni.

Filmový a televizní festival Oty Hofmana
V Ostrově na Karlovarsku začíná v neděli dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana. Potrvá do 15. října.

Hradecký půlmaraton
Zapojte se v neděli v Hradci Králové do Hradeckého půlmaratonu, který s více než 2200 běžci z 15 zemí patří mezi nejvýznamnější masové běhy v České republice.

Soutěž jedlíků v Bystřici pod Pernštejnem
V Bystřici nad Pernštejnem začíná v neděli ve 12.30 soutěž jedlíků v pojídání hrachové kaše, probíhat bude pod dohledem pelhřimovské agentury Dobrý den. Soutěž je součástí bystřických hodů. Hodový průvod začne ve 14.15, následuje tradiční ortel se souzením berana.

Kytara napříč žánry
V Atriu na pražském Žižkově začíná v neděli 18. ročník mezinárodního festivalu akustické kytary Kytara napříč žánry. Končí 24. listopadu.

Čtěte také

Křest knihy Recykliteratura
V pražském studiu Alta začíná v neděli ve 20 hodin křest knihy Recykliteratura. Na programu bude živé provedení těch nejlepších obrázků v podání těch nejlepších herců a jedno speciální překvapení.

Zajímavá umělecká díla na Českolipsku
Díla renomovaných výtvarníků z celého světa najdete v muzeu v Novém Boru na Českolipsku. Vznikla na Mezinárodním sklářském sympoziu IGS 2015, což je největší akcí svého druhu na světě. Na sympoziu tvořili i umělci, kteří nejsou svázání se sklářským oborem.

Soutěž ochotnických divadel na Semilsku
Ochotnická divadla budou od pátku soutěžit ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku. Po šestačtyřicáté se tam koná Krakonošův divadelní podzim, akce je určená pro vítěze regionálních přehlídek venkovských divadelních souborů. Letos se představí osm souborů, hlavním hostem bude herec Petr Kostka.

Přehlídka současného umění Intersalon
Obrazárna Špejchar v Želči na Táborsku hostí mezinárodní přehlídku současného umění Intersalon. Představuje především obrazy, grafiku a fotografie, ale i plastiky od 80 autorů.

Podzimní les

Výstava v jičínském muzeu
Jičínské muzeum připravilo společnou výstavu prací výtvarníka Michaila Ščigola a fotografa Petra Volfa, kterou uspořádalo k jejich 70. a 75. narozeninám. Expozice děl regionálních autorů bude v prostorách zámecké galerie otevřená do 15. listopadu. V jičínském muzeu a galerii je možné si prohlédnout i stálé expozice. Například Obrazárna barokních mistrů vystavuje díla umělců českého baroka se vztahem k Jičínu.

Galerie malířů Beskyd
V areálu Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné na Frýdecko-Místecku vznikla nová Galerie malířů Beskyd. Vystavuje díla umělců spojených s regionem, jako byli Valentin Držkovic, Ferdiš Duša nebo Bohumír Jaroněk. Galerie je otevřena od úterý do neděle od 12.00 do 17.00.

Fotografie Miloty Havránkové
Retrospektivní výstava fotografií Miloty Havránkové je přístupná v Domě U Kamenného zvonu. Galerie hlavního města Prahy ji uspořádala k letošním sedmdesátinám této představitelky slovenské a české výtvarné scény, fotografky a multimediální výtvarnice.

Výstava Bořka Šípka
Retrospektivní výstava českého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka s názvem Out Of Limits začala v galerii Art Salon S v Tančícím domě. V instalaci, kterou připravil sám autor, je téměř 200 děl od skleněných uměleckých objektů až po designové kusy nábytku, jež Šípek vytvořil za posledních 20 let. Součástí výstavy jsou i díla z období začátků jeho tvorby či váza Neuchopitelný šípek, kterou pro Šípka navrhl bývalý český prezident Václav Havel.

Zámek znovu vzkříšený v Holešově
Deset let oprav a archeologických průzkumů na zámku v Holešově představuje výstava Zámek znovu vzkříšený. Mapuje výsledky práce historiků, které zveřejňuje poprvé. Ojedinělý je například i cyklus devíti akvarelů neznámého autora z roku 1810 nebo dvě mapy zámku a zámecké zahrady z roku 1750 a 1796. Expozice také přibližuje jedinečnost malířské a štukové výzdoby holešovského zámku a zveřejňuje předměty, které byly nalezeny za posledních deset let, a také archeologický průzkum nádvoří z roku 2013. Archeologové zde tehdy odkryli kuchyňskou keramiku z různých období a především suterény jižního křídla renesančního zámku.

Slavnostní odhalení medaile v den třetího výročí úmrtí Václava Havla, Bořek Šípek

Vzácné grafiky v Muzeu města Brna
Stálou expozici Muzea města Brna obohatila stovka vzácných grafik z 18. a 19. století. Jejich společným znakem je vztah k Brnu a jeho dějinám – ať už v námětu, nebo v osobnosti autora. Jde například o veduty, zdobená oznámení veřejných obhajob univerzitních prací a cestopisné výjevy. Originály nelze kvůli působení světla vystavovat dlouhodobě. Proto si je návštěvníci mohou prohlédnout jen do konce letošního roku.

Výstava o paláci Rokoko v Praze
Výstava připomínající 100. výročí postavení paláce Rokoko na Václavském náměstí v Praze se koná přímo v jeho pasáži. Je volně přístupná všem kolemjdoucím a na fotografiích ukazuje i historii dalších dvou přilehlých objektů, kterým se říká Šupichovy domy. Výstava potrvá do 15. listopadu.

Výstava o technické zdatnosti Tchaj-wanu
V Národním technickém muzeu v Praze na Letné zahájilo výstavu dokládající historii a technické zdatnosti Tchaj-wanu. Mezi exponáty je například velkorozměrový dřevěný model buddhistického kláštera Ta-sien. Expozice představuje i unikátní historii starých čínských visacích zámků se specifickou mechanikou a tradičním zdobením a historii lodí.

Obrazy Jindřicha Pruchy
Východočeská galerie v Pardubicích vystavuje obrazy Jindřicha Pruchy. Malíř ztvárňoval Železné hory, tamní kraj miloval. Vycházel z krajinářského odkazu Antonína Slavíčka. Loni uplynulo 100 let od jeho úmrtí.

Výstava Na Sibiř!
Na jednu z neprobádaných oblastí českých dějin umění je zaměřena nová výstava Na Sibiř! v Oblastní galerii v Liberci. Mapuje osudy německy hovořících výtvarníků za první světové války na srbské a východní frontě a v sibiřském zajetí.

03422021.jpeg

Odkaz sira Nicholase Wintona
Dolní část Václavského náměstí v Praze do konce října oživí 24 výstavních panelů, na kterých jsou fotografie a dokumenty připomínající odkaz sira Nicholase Wintona. Ten před druhou světovou válkou zachránil od smrti v koncentračních táborech stovky židovských dětí. Odvezl je vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie.

Výstava představuje architekta Hanuše Zápala
Nejvýznamnějšího architekta první poloviny 20. století v jihozápadních Čechách Hanuše Zápala (1884 až 1964) představuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni. Zápal, který po celý svůj tvůrčí život zůstal věrný hlavně Plzni a Plzeňsku, dal dosud značně konzervativní Plzni novou architektonickou tvář. Jako zaměstnanec města projektoval od roku 1910 do roku 1931 velké množství plzeňských veřejných staveb, škol, sociálních ústavů i budov technického zaměření.

Výstava fotografa Steva McCurryho
Výstavu amerického fotografa Steva McCurryho si můžete prohlédnout v prostorách strakonického hradu. Přesunula se tam z Prahy. Také ve Strakonicích uvidíte snímek s názvem Afghánská dívka, který se stal patrně nejznámějším počinem amerického fotografa.

Slavný portrét dívky Šarbat Gula, která je dnes asi třiačtyřicetiletá, uveřejnil v roce 1985 National Geographic pod názvem Afghánská dívka, protože její jméno tehdy nebylo známé. Obraz její tváře s červeným šátkem a pronikavýma modrozelenýma očima hledícími přímo do objektivu se stal symbolem afghánské okupace sovětskou armádou a situace uprchlíků po celém světě v 80. letech.

Výstava o Kájovi Maříkovi
Idylické příběhy chlapce Káji Maříka a jeho kamarádky Zdeni si oblíbily celé generace hlavně malých čtenářů. Kulisou pro jeho dobrodružství se v knihách Marie Wagnerové Černé staly brdské lesy a fiktivní město Lážov. V Mníšku pod Brdy, který se stal předobrazem Lážova, teď můžou zájemci navštívit maříkovskou výstavu.

Výstava Život plný námahy
Muzeum regionu Valašsko vystavuje v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku řezbářské práce, které zachycují svět na beskydském venkově v dřívějších dobách. Výstava nazvaná Život plný námahy nabízí 130 děl.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu