Kam vyrazit o víkendu? Koná se Festival íránských filmů i pochod večerní Prahou

9. leden 2015

Vydejte se o víkendu na hory – všude jsou dobré podmínky k lyžování a Bedřichov a okolí navíc čeká i slavný běžecký závod Jizerská 50. V Beskydech najdete na Poustevnách ledové království a na pražském Vyšehradě můžete se svými dětmi navštívit výtvarnou dílnu. Příjemný víkend!

Jizerská 50
V Česku asi není slavnější zimní závod než Jizerská 50. Vydejte se do Bedřichova tento víkend. Program otevře páteční Volkswagen Bedřichovská 30 volným stylem, v sobotu se pojede Intersport Jizerská 25 a víkend vyvrcholí v neděli hlavním závodem na 50 kilometrů klasicky. Součástí programu je i závod štafetových týmů, závody pro děti a také slavnostní zahájení s kláním historických lyžníků.

Sněhové království v Beskydech
Sněhové království najdete od tohoto víkendu v Beskydech na Pustevnách. Sochy se budou vytvářet přímo na horách, návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost přihlížet, jak z neforemných kvádrů vznikají umělecká díla. Ledové monumenty se budou vyrábět převážně o prvním víkendu akce 10. a 11. ledna. I ti, kteří dorazí o týden později, ale uvidí sochaře při práci. Sochy vytvoří umělci, kteří na Pustevny dorazí z nejrůznějších koutů světa, dokonce až z Indonésie. Poprvé budou na Pustevnách k vidění sochy z úplně čirého křišťálového průhledného ledu.

Tříkrálový večer v Čechách pod Kosířem
Tříkrálový večer se v pátek od 17 hodin uskuteční v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. Návštěvníky čeká recitál písničkáře Vlasty Redla i příchod tří králů, při kterém bude možnost přispět do sbírky. Pořadatelé si připravili také několik překvapení.

Tříkrálová sbírka

Noční prohlídky v botanické zahradě
Také letos pořádá Botanická zahrada v pražské Troji noční prohlídky. Skleník Fata Morgana nabízí v pátek od 18 hodin možnost nahlédnout do nočního života tropického pralesa, a to v rámci akce Džungle, která nespí. Zaposloucháte se do zvuků noční džungle. Provedou vás naši průvodci s baterkami. Uvidíte, a uslyšíte tropické žáby, uvidíte tropické ryby a samozřejmě některé rostliny intenzivněji voní. To znamená, že si vychutnáte ten skleník všemi smysly.

Pochod večerní Prahou
Pochod večerní Prahou si můžete užít v sobotu od 16.30. Čeká na vás trasa z Revoluční ulice 8, přes Letnou až k Břevnovskému klášteru. Za desetikilometrovou procházku večerní Prahou dostanete diplom a razítko.

Dámská jízda v Rokoku
Chcete si odpočinout od stresu? Vyrazte s kamarádkami v sobotu do pražského Divadla Rokoko na Dámskou jízdu. Od 17 hodin uvidíte tragikomedii Úsměv Dafné s Petrem Štěpánkem v hlavní roli. Následovat bude módní přehlídka plesových šatů butiku La Bohéme, které předvedou herečky Městských divadel pražských. V divadelní kavárně bude pro dámy připraven bohatý doprovodný program moderovaný herečkou Evellyn Pacolákovou. Těšit se můžete na dívčí saxofonový Kvarket, ochutnávku koktejlů a tombolu, věnovat se vám bude také kartářka, kosmetická poradkyně i profesionální vizážistka.

Vyšehrad zamrzlý
Než v lednu sedláka, to radši vlka na poli viděti. Tak zní heslo sobotní akce Vyšehrad zamrzlý. V 15 hodin se na pražském Vyšehradě otevřou výtvarné dílny pro děti. Bude se pracovat se sklem, s ledem a děti mohou vytvářet příbytky pro zvířata. Dílny najdete ve Starém purkrabství od tří do šesti.

Vyšehrad

Tříkrálová Okoř
V sobotu ráno v 7.30 se můžete postavit u staré školy ve Vokovicích-Veleslavíně v Praze 6 na start 47. ročníku turistického pochodu Tříkrálová Okoř. Cílem je Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy.

Festival íránských filmů
Pražská kina Světozor a Oko jsou až do neděle dějištěm 4. ročníku Festivalu íránských filmů. Letošním tématem jsou rebelové íránského filmu, uvidíte nejvýraznější díla této kinematografie.

Čtěte také

Purkmistrovský ples v Praze
V pražské Malostranské besedě si v sobotu od 10 hodin nenechte ujít dvacátý historický karneval Purkmistrovský ples, který při příležitosti 25. výročí své činnosti pořádá Spolek kejklířů a šermířů Gloriet ve spolupráci s Muzeem pražských pověstí a strašidel.

Memoriál Jiřího Řebíčka
Nenechte si v sobotu ujít 16. ročník Memoriálu Jiřího Řebíčka O pohár starosty města Náchoda a 44. ročník Setkání otužilců na Metuji s celostátní i zahraniční účastí. Setkání otužilců začíná ve 12 hodin v lázních Běloves, nad splavem.

Kryt v Liberci se opět otevírá
V Liberci se v sobotu v 8.30 pro turisty znovu otevře rozlehlý kryt CO v Lucemburské ulici. Komentované prohlídky jsou také v 10.00 a v 11.30.

Výlet na zámek v Děčíně
Udělejte si o víkendu výlet na zámek v Děčíně. V lednu nabízí dva standardní prohlídkové okruhy. První nese název Zlatá léta děčínského zámku a přibližuje největší slávu a rozkvět thunovského sídla v podobě salonů v přízemí západního křídla, obrazárny, hlavních obytných pokojů v jižním křídle a zámecké kaple sv. Jiří.

Pohled na děčínský zámek z Pastýřské stěny

Druhá trasa se jmenuje Návštěva u knížete Františka Thuna a představuje zámek za časů nejvýznamnějšího člena rodu, někdejšího premiéra rakouské vlády a českého místodržícího. Okruh ukazuje soukromé pokoje v přízemí jižního křídla, dětské pokoje, reprezentační salony v západním křídle i pracovna posledního majitele v severním křídle. Vedle toho vedení zámku nabízí i prohlídkové okruhy na přání.

Výstava knihovníků v Karlových Varech
V Krajské knihovně v Karlových Varech představují své výtvarné práce sami knihovníci. Netradiční výstava se v prostorách krajské knihovny koná podruhé a nabízí letos více než sto exponátů. K vidění jsou také ukázky paličkované krajky, prostorové instalace a další drobné práce. Výstava v karlovarské krajské knihovně potrvá do 25. února.

Návštěva Technického muzea v Petřvaldě
Technické muzeum v Petřvaldě na Karvinsku se po devítiměsíční rekonstrukci znovu otevřelo návštěvníkům. Muzeum nyní návštěvníkům nabízí dvě stálé expozice: Kouzelný svět tramvají a Tradice hornictví. Expozice Tradice hornictví provádí návštěvníka celým životem horníka od narození, přes školství a hornickou techniku až po činnost hornických spolků.

Předměty v nové části se týkají hlavně skoku přes kůži. To je tradice, při níž jsou adepti na toto povolání představování široké obci hornické. Odehrává se na slavnostních večerech, které se jmenují šachťáky. V sobotu je otevřeno od 9.00 do 13.00 a v neděli od 13.00 do 17.00.

Výstava Drahá Hančí v Táboře
Nábytek, školní dokumenty, dobové fotografie, korespondenci a další zajímavosti si mohou prohlédnout návštěvníci výstavy Drahá Hančí ve Staré radnici v Táboře. Husitské muzeum ji připravilo k příležitosti 40. výročí úmrtí manželky prezidenta Edvarda Beneše Hany Benešové. Některé exponáty jsou vystaveny poprvé. Výstava potrvá do 8. května.

Čtěte také

Na výstavě je k vidění nábytek, který pochází z vily manželů Benešových v Sezimově Ústí, například postel paní Hany, skříň, křeslo, různé dary, nebo třeba školní výkazy z obecné a měšťanské dívčí školy v Táboře a školní fotografie z roku 1893 a další dobové fotografie.

Výstava uměleckého kováře v Berouně
Berounská městská galerie zahajuje novou sezonu výstavou uměleckého kováře Jaroslava Kašpara. Kolekce měděných tepaných plechů návštěvníkům zprostředkuje zejména umělcovo netradiční vidění zvířecí říše. Vystavené artefakty zobrazují například divokou faunu Afriky či záhadami opředené velryby.

Výstava rakouské umělkyně v Českých Budějovicích
První výstavou letošního roku Favorite Tools představuje Galerie současného umění a architektury v Českých Budějovicích rakouskou umělkyni Anju Manfrediovou, a to reprezentativním průřezem současného autorčina díla. Charakteristickými rysy její fotografické tvorby jsou především koláže.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu