Kam vyrazit o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety po celém Česku

10. duben 2015

Na swingový festival do pražské Lucerny, na odemykání Vltavy do Vyššího Brodu nebo na prohlídky zámku Jezeří, kde uvidíte piano spisovatele Jana Karafiáta. Víc najdete v tipech na víkend. Pěknou sobotu a neděli!

Piknik pod rozkvetlými sakurami
Sbírka orientálního umění Národní galerie v Praze pořádá v sobotu v parku v Průhonicích od 14 hodin speciální událost inspirovanou tradičním japonským svátkem obdivování sakur Hanami. O co se jedná? V podstatě jde o bezprostřední piknik pod rozkvetlými sakurami spojený s recitací japonské poezie, neformálními přednáškami, sklenkou saké či dalšími japonskými specialitami.

Odemykání Vltavy
Vodáci budou právě tuto sobotu odemykat Vltavu. Akce začíná ve Vyšším Brodu v kempu Pod Hrází v 10.30.

Odemykání řeky na Jablonecku
Tradiční rituál odemykání řeky se odehraje v sobotu od 10 hodin taky na Žluté plovárně v Malé Skále na Jablonecku. Součástí akce je i kombinovaný závod na lodi a koloběžce.

Turistická sezona v Brně
Nová turistická sezona začíná v Brně na Staré radnici v sobotu v 10 hodin. Čekají vás prohlídky historických sálů Staré radnice, akce pro děti v Labyrintu pod Zelným trhem.Také procházky s průvodci po městě.

Vodáci už po jedenadvacáté odemykali řeku Sázavu

Zamiřte na Bezděz
Teprve tento víkend se návštěvníkům otevře brána hradu Bezděz. Minulý víkend leželo na nádvoří půl metru sněhu a přístupová cesta k hradu byla zatarasená padlým stromem.

Zámek Jezeří
Na rozšířený návštěvnický okruh, piáno autora Broučků Jana Karafiáta nebo nová strašidla láká v nové sezoně zámek Jezeří na Mostecku. Památka, která stojí na úpatí velkolomu ČSA, nemá kvůli znovu otevřené diskusi o možném prolomení limitů těžby hnědého uhlí jistou budoucnost. Piáno dostal zámek darem, před lety ho Jan Karafiát koupil svému synovi.

Lovecké chodby na zámku ve Slatiňanech
Zámek ve Slatiňanech láká v této sezoně na prohlídku lovecké chodby. Vystaveny jsou v ní myslivecké trofeje a mnoho barokních grafik s loveckou tematikou, které chodbu v minulosti zdobily. Jejich autorem je německý rytec, malíř a kreslíř Johann Elias Ridinger. V chodbě jsou vystavena i jelení, daňčí a srnčí paroží, zvířata majitelé zámku Auerspergové či jejich hosté skolili v 19. století v blízké Slavické oboře. Nejcennější je šestnácterák ulovený v roce 1882 v Kochánovicích.

Prohlídka tachovského zámku
Tachov, který letos oslaví 900 let od první písemné zmínky o městě, nabízí nově návštěvníkům prohlídkovou trasu po devíti místnostech městského zámku. Ve třetím podlaží město otevřelo výstavu historických hraček, tedy panenek, kočárků a botiček.

Komunitní zahrada Smetanka
V Praze začíná v sobotu v 11 hodin sezona komunitní zahrady Smetanka. Areál na rohu ulic Na Smetance a Italská v Praze 2 je otevřen denně mezi 16. a 20. hodinou.

Prague Spring Swing Festival
Pokládané vlny, rudé rtěnky, šle a dobové vázanky – tak bude vypadat letošní Prague Spring Swing Festival. Až do neděle si fanoušci 40. let mohou přijít zatančit na některou z party do Autoklubu České republiky nebo Velkého sálu Lucerny. O správnou atmosféru se pak kromě řady DJ´s postará například i Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Součástí akce bude také škola swingu.

02952707.jpeg

Kdo se bojí Virginie Woolfové
Pojďte v sobotu do divadla – Malá scéna ve dvoře v Pardubicích má od 19 hodin na programu premiéru hry amerického dramatika Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové v režii Petra Novotného.

Podstávkové domy na severu Čech
V mlýně v Krásném Lese na Liberecku má v sobotu ve 14 hodin slavnostní vernisáž výstava Podstávkové domy na severu Čech. Akce je spojená s povídáním o nejkrásnějších dřevěných stavbách v Čechách a příhodách místního mlynáře.

Výročí osvobození Hodonína
V Hodoníně začíná v sobotu ve 14 hodin akce při příležitosti 70. výročí osvobození Hodonína.

Výstava na zámku Ctěnice
Na zámku Ctěnice v Praze 9 Vinoři začíná v sobotu ve 14 hodin nová výstava Kámen v pravěku.

Islandský den v Praze
O islandské přírodě, zvyklostech, ale především literatuře se bude mluvit v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí. Najdete tam akci Islandský den. Nabídne například trojici cestovatelských přednášek nebo promítání fotografií.

Vstupní věž zámku Ctěnice, kam se Výlety s Dvojkou vydaly 7. února 2015

Turnaj architektů v ledním hokeji
Vydejte se v sobotu na Zimní stadion Hvězda v Praze 6. V 16.45 začíná devátý ročník mezinárodního turnaje architektů v ledním hokeji. Postupně se odehrají zápasy: Brno–Praha, Bratislava–Brno (17.45) a Praha–Bratislava (18.45). Vstup pro veřejnost je zdarma.

Praha v pohybu
Pražská informační služba pořádá v neděli jednodenní festival s nabídkou sportů a aktivní turistiky v metropoli nazvaný Praha v pohybu.

Abeceda trampingu
V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě začíná v neděli ve 14 hodin výstava Abeceda trampingu.


Nikam se o víkendu nechystáte? Nenuďte se doma! Zkuste si některý z našich kvízů. Poznáte výroky slavných státníků? Co všechno víte o Romech? A znáte slavné české Václavy? Otestujte se :-)

Princové jsou na draka
V Malém divadle v Liberci můžete s dětmi v neděli od 19 hodin navštívit premiéru divadelní verze pohádky Princové jsou na draka se známými písničkami od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Na vzniku představení se podílelo Divadlo pohádek Praha.

Velikonoční festival duchovní hudby
V katedrále sv. Petra a Pavla v Brně začíná v neděli v 19 hodin závěrečný koncert 24. ročníku Velikonočního festivalu duchovní hudby. Zazní dílo Antona Brucknera v podání sólistů, Českého filharmonického sboru Brno a Filharmonie Brno.

Výstava Evidence – 80
U příležitosti 80. narozenin výtvarníka Jiřího Šalamouna začala v pražské Galerii Hollar výstava nazvaná Evidence – 80. Po podobně bilancující výstavě v Hollaru před deseti lety, kdy představoval své kresby, se nyní Jiří Šalamoun rozhodl pro litografie, které jsou jeho téměř výhradní grafickou technikou. Šalamounovy narozeniny jsou 17. dubna, výstava potrvá do 26. dubna.

Výstava Viktor Ullmann, Svědek a oběť apokalypsy
Výstava Viktor Ullmann, Svědek a oběť apokalypsy, kterou můžete navštívit v Clam-Gallasově paláci v Praze, je ukázkou propojení politiky a kultury. Námětem česko-rakouského projektu jsou osudové etapy života hudebního skladatele, účastníka bojů první světové války a vězně koncentračního tábora Terezín.

Filozofická fakulta Univerzita Karlova

Historie Univerzity Karlovy
Univerzita Karlova otevírá novou expozici o své historii. Nachází se v podzemí Karolina na Ovocném trhu. Otevřená je jen o víkendech, vstupné je dobrovolné. Nabídne historickou pečeť univerzity Karlovy, kopie zakládajících listin nebo modely univerzitních budov. Připomene i události kolem sametové revoluce v roce 1989.

Výstava v Olomouci
V Galerii města Olomouce můžete navštívit novu výstavu obrazů, grafických souborů a autorských knih Lenky Vilhelmové. Uvidíte výběr z její tvorby za posledních pět let, ve které rozvíjí téma lidského osudu.

Táhni... ale vrať se!
Název Táhni... ale vrať se! nese výstava o migraci ptáků, kterou otevřela Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově. Návštěvníkům vysvětluje otázky velkého stěhování ptactva na podzim a na jaře. Seznámí je i s tím , který z nich táhne nejdále či co je na cestách čeká. Jde o sezonní výstavu, otevřena bude do konce října.

Dobývání Uherského Hradiště
Vojenskou historii Uherského Hradiště mapuje nová expozice. Najdete ji ve Slováckém muzeu a jmenuje se Dobývání Uherského Hradiště. Expozice nabízí na 260 historických a archeologických předmětů. Významná sbírka zbraní pochází z období třicetileté války.

Fotografie Lenky Jamnické s názvem Bíizké setkaní obdržela Cenu posluchačů Meteoru

Výstava Po stopách Žerotínů
Zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku nabízí novou výstavu o historii tohoto rodu. Výstava Po stopách Žerotínů potrvá do 27. května. Výstava představuje dějiny rodu Žerotínů, její členy představí jako majitele panství a hospodáře, ale také stavitele, politiky, válečníky, diplomaty, ochránce církve a mecenáše. Putovní výstava vznikla před dvěma lety v Přerově, oproti původnímu stavu se její rozsah zdvojnásobil.

Výstavy v Egon Schiele Art Centru Český Krumlov
Projekt Mysterium Šumava v Egon Schiele Art Centru Český Krumlov nabízí pět výstav. Jsou na ní prezentováni klasikové, jako jsou malíř Josef Váchal a fotografové Josef Seidel se synem Františkem a tři umělci současní - Karin Pliemová z Rakouska, Katharina Dietlingerová z Německa a Ondřej Maleček z České republiky. Mysterium Šumava bude v galerii do 1. listopadu.

Na vlnách pod plachtami
Muzeum východních Čech v Hradci Králové otevřelo výstavu nazvanou Na vlnách pod plachtami, která dokumentuje život na moři v 16. až 18. století. Mezi exponáty je například čtyřmetrová kotva z francouzské fregaty.

Skvosty z přírodovědných sbírek Východoslovenského muzea v Košicích
Ptáky, kteří se v našich krajích vyskytují jen vzácně, 150 let staré herbáře nebo raritní minerály mohou vidět návštěvníci Ostravského muzea na výstavě Skvosty z přírodovědných sbírek Východoslovenského muzea v Košicích. Součástí je i expozice Koukejte děti, kdopak to letí... věnovaná čápovi bílému. V paleontologické sekci mohou návštěvníci vidět například zkamenělou ptačí nožku ze Slánských vrchů nebo pyritizované amonity, jejichž jediné naleziště je podle muzejníků na Slovensku.

Staré iluminované knihy v Brně
Krásu starých iluminovaných knih z pěti různých kulturních okruhů mohou obdivovat návštěvníci nové výstavy Moravského zemského muzea v Brně. Tvoří ji 43 faksimile, které dokumentují vývoj světové knižní kultury, a zejména ilustrace, v časovém rozpětí více než 3000 let. Světovou premiéru má na výstavě faksimile rukopisu Život svatého Václava z roku 1585.

Invalidní tříkolka

Historické tříkolky
Muzeum silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku zaplnily historické tříkolky. Nejstarší exponáty ze sbírek soukromého sběratele pocházejí z 19. století a jsou všechny funkční. K vidění jsou dvě desítky tříkolek v původní podobě a zhruba tři desítky modelů. Tříkolka prý vznikla kvůli nebezpečnosti jízdy na vysokém kole, které se rozšířilo na konci 19. století. Kolo bylo nestabilní a lidé z něj často padali, přesto se těšilo velké oblibě. Na vysokém kole však nemohl jezdit každý. Například ženy na nich nemohly jezdit vůbec, o dětech a starších lidech ani nemluvě. Proto byl vynalezen takzvaný tricykl - tříkolka, trojkolka – který se vyráběl v mnoha kombinacích.

Čas války, čas míru v Hrabyni
Výstava Čas války, čas míru v Národním památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku připomíná konec největšího válečného konfliktu v dějinách. Vystavena je i uniforma jednoho z posledních žijících účastníků osvobozovacích bojů a čestného občana Ostravy generála Mikuláše Končického.

Válečný mrak
Sedmdesáté výročí ukončení 2. světové války připomíná výstava v ostravském Domě umění nazvaná Válečný mrak. Na ní návštěvnicí uvidí díla inspirovaná válečnými útrapami, koncentračními tábory či vytvořená v této době. K vidění budou obrazy i sochy známých českých autorů i těch regionálních.

Zničené kostely v severních Čechách
Výstavu zachycující desítky zničených kostelů v severních Čechách otevřelo Oblastní muzeum v Litoměřicích. Církevní stavby musely ustoupit těžbě i komunistickému režimu. Výstava mapuje stavby zničené mezi roky1945 a1989, zmizelé sakrální památky sdružení mapovalo několik let. Kostelů zmizelo v bývalém Severočeském kraji 87.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu