Koledy, betlémy, půlnoční nebo nadílka v zoo. I vánoční víkend má co nabídnout

23. prosinec 2016

O vánočních svátcích si udělejte čas na návštěvu kláštera v Broumově, kde budou mít na Štědrý den mimořádné prohlídky. Zajděte se podívat na Boží hod k pražské Loretě na živý betlém nebo si na Štěpána udělejte výlet na hrad Buchlov, kde budou mít otevřenou bránu. Krásné sváteční dny!

Na Hradčanech ožije betlém a ve Vltavě si zaplavou otužilci

Přijďte oslavit narození Páně do jedné z nejvyšších církevních staveb, tedy do korunovačního chrámu a klášterní svatyně karmelitánů. Ukrývají ve svých útrobách jednu z nejmohutnějších oltářních architektur v Praze.

Půlnoční mše neboli vigilie je křesťanská bohoslužba, která se odehrává v předvečer významného svátku, v tomto případě v předvečer svátku Narození Páně. V kostele Panny Marie Sněžné v Praze začíná pro rodiny s dětmi na Štědrý den už v 16 hodin.

Čtěte také

Pojďte se na Boží hod vánoční podívat k Loretě na pražských Hradčanech na živý betlém. Divadelní představení se kvůli bezpečnostním kontrolám u vstupů do areálu přesunulo od katedrály svatého Víta na Pražském hradě. První představení začíná v 15 hodin a opakovat se bude znovu v 16 hodin a v pondělí na Štěpána ještě u Týnského chrámu.

V pražském kostele sv. Šimona a Judy si můžete v neděli vyslechnout od 19.30 vánoční koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK a Kühnova smíšeného sboru, na kterém zazní Rybova Česká mše vánoční.

Otužilci ve Vltavě

Pojďte na Štěpána fandit otužilcům k Vltavě. Jubilejní 70. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma, neprestižnější a nejstarší otužilecké soutěže v ČR, začíná na Slovanském ostrově v 11 hodin.

A pražská Galerie Rudolfinum zahájila poslední výstavu letošního roku, na níž v autorském výběru prezentuje svoji práci hvězda módní fotografie, německý autor Juergen Teller. Proslavil se v roce 1991 fotografiemi Kurta Cobaina a kapely Nirvana.

Chlebové betlémy vystavují v Příbrami

V Hornickém muzeu v Příbrami teď uvidíte čtyři desítky vzácných takzvaných chlebáčkových betlémů. Pochází z přelomu 19. a 20. století. Jsou vyrobené ze směsi žitné mouky, lepidla, pilin a sádry.

Čtěte také

Českokrumlovské medvědy čeká vánoční nadílka

Medvědi na českokrumlovském zámku mají o Štědrém dni také Vánoce. Štědrovečerní menu dostanou ráno. Medvědář Jan Černý jim připraví jídlo přímo na vánoční stromky. A Vánoce s nimi oslaví i stovky návštěvníků.

Letos poprvé se lidé nebudou moct podívat do medvědího příkopu. Medvědice Káťa trochu stůně, a tak musí návštěvníci zůstat nahoře za mřížemi. Medvědář a jeho přátelé pro ně ale uvařili tradiční medvědí mls a pro děti čaj s citronem. K vánočním stromečkům vypustí Káťu a Marii Terezii úderem desáté hodiny.

Medvědice Marie Terezie

Kostel na Mouřenci na Šumavě bude otevřený i na Štědrý den, a to od 11 do 12 hodin. Připravená je prohlídka kostela, zpívání koled u stromečku a ochutnávka vánočních dobrot

Především dětem bude určený i hlavní vánoční pořad Mouřenecké Vánoce 2016, který začne v pondělí 26. prosince ve 14 hodin. Vystoupí mladá sušická zpěvačka Silvie Matičková a dorazí i další hosté.

Z věže plzeňské katedrály budou znít koledy

Na plzeňském centrálním náměstí bude živo i na Štědrý den. Už v 11 hodin se pod věží katedrály sv. Bartoloměje odehraje vánoční příběh. Odpoledne se můžete těšit na oblíbené troubení vánočních koled přímo z ochozů věže. Od 16 hodin se můžete těšit na půlhodinku s orchestrem Otty Hellera.

Čtěte také

Odhalte tajemství mechanického betlému v Liberci

Jako každý rok bude i letos na Vánoce vstupné do zoologické zahrady v Liberci dobrovolné. Můžete také přinést nějaký dáreček zvířatům – ovoce, ořechy, míče, hasičské hadice, košíky a podobně Otevírací doba na Štědrý den je zkrácená, pokladny zavírají už ve 14.00, zoologická zahrada v 15.00.

Návštěvníci Severočeského muzea v Liberci si mohou na výstavě mechanických betlémů vyzkoušet, jakým způsobem lze jednotlivé figurky rozpohybovat. Vše je založeno na principu vaček, hřídelí, řemenic, převodů a ozubených kol.

detail Metelkova betlému

Lidé mohou rozpohybovat figurky na výstavě věnované Kamilu Andresovi, který má v republice jako jediný licenci ministerstva kultury na restaurování mechanických betlémů. V posledních třech letech restauroval i Metelkův mechanický betlém patřící libereckému muzeu.

Jeden z nejznámějších exponátů muzea mohou návštěvníci vidět opět plně funkční od začátku letošního adventu. Betlém s 260 dřevořezbami dostal během oprav i klimatizovanou vitrínu, která zajišťuje stabilní prostředí i snadnou údržbu. Prosklená je navíc i zezadu a návštěvníci tak mohou vidět, jak jsou figury poháněny.

V Opočně si nenechte ujít Rybovu mši v polyfonním podání

Vánoční prohlídky nachystali na Štědrý den v broumovském klášteře. První prohlídka začíná v 11 a druhá ve 13 hodin.

Čtěte také

Zajděte na Štěpána na koncert Polyfonního sdružení z Nového Města nad Metují, zazní i Rybova mše vánoční. Koncert začíná v kostele Nejsvětější Trojice v Opočně v 17 hodin.

Rudrův mlýn v Ratibořicích zve na Štěpána na program Koleda, koleda, Štěpáne, který představí lidové vánoční zvyky. Akce začíná v 15.30.

Pardubice chystají na štědrovečerní noc tradiční oslavy v centru

Stovky rodin vyrazí do slavnostně vyzdobených pardubických ulic provoněných svařeným vínem a punčem, aby si rozbalili „dárky“, které pro ně připravilo město. Těšte se na štědrovečerní zpívání na Pernštýnském náměstí. Připraveno bude i tradiční půlnoční setkání v divadle.

Přijďte si i letos prodloužit sváteční atmosféru. A nezapomeňte doma hudební nástroje, jeviště může být opět i vaše! Chybět nebudou vánoční koledy ani dárky pod stromečkem. Tradiční Štědrovečerní zpívání České mše vánoční J. J. Ryby na schodech radnice začíná ve 23.00 hodin.

Vánoční výzdoba schodiště zámku ve Slatiňanech

Na zámku ve Slatiňanech na Chrudimsku bude o vánočních svátcích otevřeno. Návštěvníci se tak mohou podívat, jak slavili Vánoce bývalí majitelé – šlechtický rod Auerspergů. Expozice je sestavena podle dobových a historických inventářů a snímků. Protože ale není možné všechny interiéry vytopit, je prohlídka zkrácená na přibližně 35 minut.

V Holicích na Pardubicku můžete navštívit od 13 hodin tamní muzeum Dr. Emila Holuba.

Čtěte také

V městském muzeu ve Svitavách začíná ve 22 hodin speciální program nazvaný Štědrý večer v muzeu.

Domácnosti v Třešti na Jihlavsku se pochlubí svými betlémy

Na 17 míst v Třešti se budete moci od 26. prosince zajít podívat na domácí betlémy. Takzvaná Betlémská cesta potrvá až do 2. února. Kromě tradičních míst v třešťských domácnostech jsou betlémy umístěny například také v rodinné firmě Podzimek, v kostele sv. Kateřiny nebo na zámku. Jedno ze zastavení Betlémské cesty po třešťských betlémech je také v Jindřišské věži v Praze.

Do olomouckého Muzea umění se slétli andělé

Boží hod vánoční můžete strávit třeba v olomouckém Muzeu umění. Prohlídka je zdarma a k vidění je tu mimo jiné i v Česku ojedinělá výstava Šumění andělských křídel věnovaná výtvarnému pojetí této nadpozemské bytosti, a to napříč staletími.

Výstava andělů (ilustrační snímek)

Hlavní vitrína Muzea Kroměřížska je teď o Vánocích vítaným cílem zvědavců. Také se musí častěji leštit. Na sklo přilepená čela malých i velkých totiž s úžasem pozorují mechanický betlém, který právě za výlohou opakuje asi šestiminutový denní a noční cyklus. Atraktivitu sedmasedmdesát let starého Bařinkova betlému umocňuje funkční vodopád a živé rybičky.

Vánoční komentované krmení zvířat připravila brněnská zoo

V Boskovicích se bude na Štědrý den od 11 hodin rozlévat polévka. Výtěžek bude věnován na charitativní a humanitární účely.

Na Štědrý den si opět budete moct užít speciální komentované krmení v zoo v Brně. Krmení tygra sumaterského začíná v 9.30, potom se bude krmit lachtan medvědí, medvěd lední, šimpanz a nakonec kosman zakrslý.

Čtěte také

Zámek v Lysicích na Blanensku má vánoční výzdobu. Akci doplňuje výstava s názvem Andělé na zámku. Ve velké výstavní síni v předzámčí jsou k vidění dvě stovky andělů v různém provedení i stáří.

Udělejte si do Lysic výlet, otevřeno budou mít na Boží hod vánoční i na Silvestra. A navštivte nejen zámek a andělskou výstavu, ale i novou interaktivní výstavu věnovanou spisovatelce Marii von Ebner-Eschenbachové.

Marie Ebnerová z Eschenbachu

Buchlov se na Štěpána otevře návštěvníkům

Hrad Buchlov patří mezi památky, které mají v zimě zavřeno. Jedinou výjimkou je druhý svátek vánoční, 26. prosinec, kdy se brána hradu od 9.30 do 15.00 hodin návštěvníkům otevře.

Ve výstavních prostorách hradu bude připravena výstava betlémů, která se každým rokem rozrůstá o nové exponáty. K vidění jsou zde betlémy z tradičních materiálů, jako je papír, keramika, dřevo, včelí vosk, cín a další.

Nádvořím budou znít středověké koledy a každou celou hodinu bude k vidění živý betlém s klaněním tří králů. Návštěvníky čeká i ochutnávka domácí zabijačky.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu