Kulturní léto je v plném proudu. O víkendu se vydejte na divadelní festival, netradiční výstavu nebo do klášterní zahrady

29. červenec 2016

Prázdniny jsou v půlce, před námi je poslední červencový víkend. Užít si ho můžete třeba v Novohradských horách, kde otevřeli nově opravenou Sýpku v Horní Stropnici. Za návštěvu stojí taky hrad Nouzov, tam mají novou prohlídkovou trasu - Arcivévodův okruh. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Praha pořádá Neviditelnou výstavu

Na Novoměstské radnici v Praze navštivte Neviditelnou výstavu. Každý den je otevřená až do 17 hodin. Po Neviditelné cestě provádí nevidomý průvodce. Chodí se ve skupinách po 15 minutách v úplně zatemněných a speciálně vybavených místnostech. Návštěvníci si vyzkouší, jak se pohybovat v ruchu města, jak se umýt nebo jak zaplatit za kávu. Na výstavě jsou taky zařízení a předměty, které nevidomí v běžném životě používají.

Světlušky rozsvítí v září znovu celou ČR

Čtyři desítky autorů několika generací vystavují své nejnovější práce z oblasti grafiky na výstavě v Galerii Hollar na Smetanově nábřeží v Praze. Jsou mezi nimi ti, kdo se věnují výhradně grafice i výtvarníci, kteří pracují i s jinými prostředky, jako je malba či kresba. Vedle slavných jmen jako Martin Velíšek, Patrik Hábl, Jiří Slíva, František Hodonský či Emanuel Ranný vystavují i mladší a méně známí tvůrci.

Parníkem do zoo v Zelčíně

Zoologický park v Zelčíně a historické plavební komory jsou novým letošním cílem výletní lodě v Mělníku. Velké vyhlídkové plavby trvají dvě hodiny. Malá okružní vyhlídková plavba pak zabere hodinu a vyplouvá se v pátek a v sobotu. Pravidelné linkové plavby míří na Zelčín, Lužec nad Vltavou a Nelahozeves.

Do jižních Čech za divadlem, řemeslem i historií

Do zříceniny hradního paláce, nejstarší a původní části hradu Kašperk se od tohoto víkendu vrací divadelní představení pražského spolku Kašpar. Kašpaři vezou na Kašperk, založený před 660 lety Karlem IV., výjimečně tři hry. Od pátku až do 7. srpna sehrají Shakespearova Romea a Julii s Matoušem a Terezou Rumlovými, Othella s Janem Potměšilem a Rostandova Cyrana s Martinem Hofmannem v hlavních rolích.

Nová expozice v památníku Jana Žižky v Trocnově

Upéct chléb nebo si prohlédnout živé muzeum Novohradských hor mohou návštěvníci v Sýpce v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Vidět tak mohou například kouřící milíř, interaktivní mapu zajímavých turistických míst nebo funkční technologii distribuce obilí. Obnovená sýpka dnes zahájila druhou sezonu svého provozu. O prázdninách je otevřena denně. Sýpku v Horní Stropnici si v roce 1938 postavili zemědělci, ale protože byli Němci, museli po válce odejít. Pak stavba sloužila jako sklad a postupně chátrala.

Model válečného koně – to je letošní novinka stálé expozice Památníku Jana Žižky v Trocnově na Českobudějovicku. Kůň byl neodmyslitelnou součástí válčení ještě v době husitských válek. Památník Jana Žižky z Trocnova bude otevřený až do konce září, kromě pondělků každý den.

Čtěte také

V Chebu otevřeli Rajskou zahradu

Město Cheb zpřístupnilo další část zahrad františkánského kláštera. Nová Rajská zahrada vznikla v prostranství uprostřed unikátní křížové chodby. Františkánský klášter byl založen ve 13. století na okraji tehdejšího středověkého města. Nejznámější je jeho gotická čtvercová křížová chodba, která obklopuje novou Rajskou zahradu. Klášter před několika lety město od církve koupilo a postupně jej opravuje.

Pohádkové bytosti se slétnou na Vysočinu

Udělejte si s dětmi o víkendu výlet na divadelní festival do Pohádkové říše Fábula v Kamenici nad Lipou. Pohádky si užijete vždy, za každého počasí – za horka či deště v chládku pod střechou a za pěkného počasí venku, pod širým nebem. Už jste si někdy vyzkoušeli pantomimu či práci s loutkami? Pod vedením pohádkových bytostí budete mít možnost a ještě si u toho užijete spoustu legrace. Přichystaná je taky dobrodružná cesta, hlavolamy, minizoo a spousta dalších atrakcí.

Skřítek Fábula

V želivském klášteře se mohou návštěvníci při víkendových prohlídkách nově podívat do jižní věže opatského chrámu a rozhoupat její zvon. Věž je vysoká 44 metrů a ukrývá působivé Santiniho schodiště. Věž je otevřena pouze o víkendech, ale kostel je volně přístupný denně.

V areálu kláštera, který je národní kulturní památkou, se také pravidelně konají turistické prohlídky. V křížové chodbě konventu lidé uvidí novou dřevěnou sochu císaře Karla IV. od slovenského řezbáře Alberta Šimráka. Želivští premonstráti si letošních 700 let od narození panovníka připomínají i z toho důvodu, že jim na dva roky odpustil placení povinných dávek, když byli ve finanční tísni.

V Ostravě vás seznámí se Shakespearem

Ostravské muzeum připomíná 400. výročí od úmrtí Williama Shakespeara. Až do poloviny září tam můžete zhlédnout výstavu s názvem Seznamte se s Williamem Shakespearem.

Olomouc zažije pořádnou dávku flamenca

Světoví tanečníci, koncerty, workshopy, gastronomické ochutnávky i promítání španělských filmů doprovodí letošní ročník festivalu Colores Flamencos v Olomouci. Přehlídku ozdobí taneční hvězdy španělského flamenca Olga Pericetová a Marco Flores, kteří se představí na Výstavišti Flora.

Taneční hvězdy španělského flamenca Olga Pericetová a Marco Flores zatančí na letošním ročníku festivalu Colores Flamencos v Olomouci

Osmý ročník festivalu obsadí od pátku do neděle olomoucké sály, ulice i náměstí. Hlavní část programu, festivalový Galavečer flamenca, je naplánován na sobotu v pavilonu A Výstaviště Flora. Letos bude ve znamení tanečních hvězd současného španělského flamenca.

Jeden z nejnavštěvovanějších hradů na Olomoucku, hrad Bouzov, zve na novou prohlídkovou trasu Arcivévodův okruh. Zaměřuje se na historii a přestavbu hradu. Lidé v jižním křídle hradu uvidí soukromý byt arcivévody Evžena Habsburského a jeho pobočníka.

Bouzov nyní nabízí návštěvníkům šest samostatných prohlídkových okruhů, rozděleny jsou podle témat. Trasa Arcivévodův okruh trvá podle kastelánky zhruba 70 minut a určena je především pro ty, kdo se zajímají hlouběji o historii Bouzova.

Čtěte také

Prostory galerie Konírna v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zaplnily téměř čtyři desítky soch jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů Olbrama Zoubka. Výstava se koná při příležitosti autorových devadesátin a v lipnické galerii jde o největší letošní výstavu. Venkovní prostory před Konírnou zdobí pětice bronzových soch, kterým dominuje socha Rektora. Vnitřní prostory zaplnily desítky soch z cementu i bronzu a nástěnné reliéfy.

Na jižní Moravě připravili víkend nabitý kulturou

Alternativní hudbu, divadlo a výtvarné umění propojí v polovině prázdnin znojemský Šramlfest. Dvoudenní festival se uskuteční na Mikulášském náměstí v historickém centru města od 29. do 30. července. Program nabídne rozmanitá vystoupení včetně rumunské kapely Fanfare Transilvania a nového cirkusu.

Na znojemském Šramlfestu letos vystoupí i rumunská kapela Fanfare Transilvania

Znojemské dívčí grungeové trio Kinkie celou akci v pátek odpoledne zahájí, skupina Psychocady otevře sobotní program. Na náměstí se představí loutkové divadlo Karromato s inscenací Dřevěný cirkus inspirovanou varietními výstupy z 19. století. Cirkus Mlejn připravil pro Šramlfest poloimprovizované vystoupení na visuté hrazdě.

Poslední dva spisovatelé v neděli zakončí Měsíc autorského čtení v Brně. Na jedinečném festivalu se letos představilo přesně 62 autorů. V divadle Husa na provázku večer vystoupí španělský autor Ernesto Pérez Zúñiga a ukrajinský spisovatel Jurij Izdryk, který na Moravu přijede i se svou elektropunkovou skupinou Drumtyjátr.

Jurij Izdryk pochází z města Kaluš na západní Ukrajině, je to prozaik, básník a zakladatel časopisu o literatuře Čtvrtek. Jeho nejnovější kniha nese název Kalendář lásky. Španěl Ernesto Pérez Zúñiga do Brna přiveze knihu Sedm cest pro Beatrice, ve které se inspiruje Danteho Božskou komedií.

Čtěte také

Průřez celoživotním dílem výtvarného skláře Vladimíra Kopeckého najdete na výstavě na brněnském Špilberku. Název výstavy Dálky a póly představuje jeden z tvůrčích směrů v Kopeckého díle – geometrickou abstrakci. Autor ve svých pracích často střídá právě geometrické prvky s gestickými liniemi, které jsou opakem geometrických linií a umělec se při jejich tvorbě řídí instinktem či aktuální náladou.

Zlínský kraj žije filmem

Letošní 42. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti připravuje pět distribučních premiér a předpremiér. Jsou mezi nimi fantaskní dobrodružství, slavný tuzemský muzikál i hořké evropské komedie. V pátek uvidíte třeba legendární dílo Karla Zemana, adaptaci románu Gottfrieda Augusta Burgera Baron Prášil.

Letní filmová škola Uherské hradiště

Na zámku v Bystřici pod Hostýnem začala výstava nazvaná Československý filmový plakát 1930–1992. Plakáty patří Vítězslavu Tichému, který filmy i vše kolem nich sbírá už 40 let. Na výstavě je k vidění přes sto exemplářů.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu