MAPA: Kam vyrazit na čarodějnice 2016? A nabízíme i další tipy na víkend

29. duben 2016

Před námi je Filipojakubská neboli Valpuržina noc. Čarodějnice se budou pálit skoro všude, třeba na pražské Ladronce. Na Zlatém Kopci u Božího Daru si můžete projít středověkou štolu Johannes. V Uherském Hradišti se otevírá muzeum v přírodě Rochus a na Pláních pod Ještědem si můžete v neděli užít recesistický 1. máj.

Kam na čarodejnice
Tradiční oslavy příchodu jara provázené vatrami i stavěním májek se tentokrát budou slavit o víkendu. Pojďte za nimi třeba na pražskou Ladronku. Program tam začíná v sobotu už ve 12 hodin. Čekají vás koncerty, divadelní vystoupení, výtvarné a sportovní dílny, spousty masek, opékání špekáčků nebo řada soutěží.

V Praze se můžete vydat také do Žlutých lázní, na Kampě jsou spojeny s lampionovým průvodem. V Nižboru na Berounsku se chystají na sobotu už od 12 hodin na nádvoří zámku oslavy keltského svátku Beltain a Pálení čarodějnic. V Brně vrcholí v sobotu open air festival Čarodějáles, kde zahraje německá skupina Guano Apes. V Rovensku pod Troskami najdete v sobotu čarodějnickou zabijačku. Uvidíte ukázku staročeské výroby tradičních zabijačkových pochoutek s ochutnávkou.

Svatováclavská koruna i Šternbernská madona
Z Karlštejna doputuje v pátek na hrad Veveří kopie Svatováclavské koruny. Na hradě bude vystavena při příležitosti Lucemburského roku 2016 a vy si ji tam tento víkend můžete prohlédnout. Návštěvníci hradu Karlštejn se nemusí obávat, budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si Šternberskou madonu, jejíž kopii zapůjčila správa hradu Šternberk.

Dobu panování Lucemburků a hlavně nejvýznamnějšího lucemburského panovníka na českém trůně Karla IV. přiblížuje i výstava, kterou najdete v jihlavském Muzeu Vysočiny. Návštěvníci se dozvědí o mládí a panování Karla IV. jako českého krále i římského císaře, uvidí originály listin a také archeologické nálezy z Jihlavy z doby vrcholného středověku.

Karel IV.

Projděte se také pražskou Kampou. Je tam venkovní výstava o císaři Karlu IV. Na dvacítce panelů kolemjdoucí uvidí výběr jeho portrétů v nadživotní velikosti, úryvky z jeho vlastních textů i pohled současníků na slavného panovníka a mecenáše. Expozice potrvá do 25. května.

Za nosem do Archivu vůní
Jedinečný Archiv vůní v klášteře Kladruby na Plzeňsku přivítá letošní první návštěvníky tuto v sobotu v novém kabátě. Přibyly vůně, parfém i výstavní prostory. Stálá expozice vonných látek, vůní a parfémů vznikla loni u příležitosti 900. výročí založení kláštera. V základní části Archivu vůní, která je přístupná zdarma, je vystaveno 18 ingrediencí v několika variantách a formách - pryskyřice, byliny, vonné oleje ad. Celkem tak mohou návštěvníci přivonět k přibližně 80 vůním.

DAFFF festival designu a dalšího umění
Brněnské středisko volného času v sobotu v nádherných prostorách historické budovy představí zajímavé umělce z oblasti designu, gastronomie, módy a floristického umění. Letošní druhý ročník je obohacen o swingovou tančírnu, barber služby a večerní koncert vynikající jazzové kapely Vilém Spilka Quartet.

Hrady a zámky
Na zámku Lemberk bude o víkendu přístupná středověká věž s vyhlídkou po okolí zámku. O čarodějnicích nepřijdou zkrátka ani děti, na zámku v Mníšku pod Brdy připraveny speciální prohlídky pro děti.

Průhled ochozem městského opevnění

V Kořenově na Jablonecku začíná v sobotu sezona na zubačce. Historický vlak bude na unikátní ozubnicové trati jezdit mezi Tanvaldem a Harrachovem. Doprovodný program bude probíhat na nádraží v Kořenově, odkud bude navíc jezdit historický autobus na Jizerku a do Příchovic.

Po dvouleté pauze je otevřena replika původního slovanského hradiště Archeopark v Chotěbuzi na Karvinsku. Původní slovanské hradiště stálo v Chotěbuzi v 8. až 11. století. V areálu se tak návštěvníci mohou vrátit o více než tisíc let zpátky do historie. Díky replikám dobových budov i expozicím zaměřeným na historii, archeologii a přírodu chotěbuzské lokality, se tak mohou seznámit s životem starých Slovanů.

Vyvoleny k utrpení
Tak se jmenuje stálá výstava ve vestibulu kostela sv. Kateřiny v šumavských Hartmanicích. Expozice připomene oběti pochodu smrti Helmbrechts - Volary. V dubnu 1945 vyhnali nacisté z koncentračního tábora 1200 žen a dívek židovského vyznání na 310 km dlouhou cestu z Bavorska do jižních Čech. Poslední část cesty vedla přes Hartmanice. Pěší pochod přežilo jen několik desítek žen. Vernisáž výstavy, která připomene jejich utrpení, začíná v neděli ve 14 hodin v hartmanickém kostele. Součástí vernisáže bude i recitované pásmo s žalmy, hymny a židovskými písněmi v podání místních farníků.

300 let na statku
Na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova je nová expozice. Vznikla na základě zápisků sedláka a písmáka Josefa Dlaska. Je to poprvé, co expozice odpovídá skutečným událostem spojeným s třísetletou historií statku. Roubený statek s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí patří k nejvýznačnějším a nejzachovalejším památkám lidové architektury na severu Čech.

Pražský fantastický realismus
V Coloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici najdete výstavu, která představuje málo známý český malířský směr 60. let 20. století. Pod názvem Pražský fantastický realismus 1960-1967 představuje Galerie hlavního města Prahy tvorbu trojice umělců Jana Jedličky, Mikuláše Rachlíka a Vladivoje Kotyzy. Fantastický realismus byl alternativou k tehdy stále populárnější strukturální abstrakci a konstruktivní geometrii.

Hory doly
Na Zlatém Kopci u Božího Daru se po zimní přestávce znovu otevře středověká štola Johannes. Pravidelné prohlídky štoly začnou právě tuto sobotu. Navštívíte část jednoho z nejpozoruhodnějších rudních revírů v České republice, skarnového revíru Zlatý Kopec - Kaff. V dole se od 16. století těžil cín a měď. Na zdech jsou zachovány i stopy těžko představitelného ručního dobývání. Asi hlavní atrakcí dolu je velký sál o rozměrech 60 krát 20 metrů s mnoha odbočkami nebo replika žentouru, který je jedním ze dvou v Česku. Od města Boží Dar je důl vzdálen asi osm kilometrů.

Nová turistická sezona o víkendu slavnostně začíná také v měděném dole Bohumír v Jívce na Trutnovsku. Novinkou je tam nová expozice fotografií, dokumentů a historických důlních předmětů.

Podívejte se, kde se točil Cirkus Humberto
Skanzen Veselý Kopec na Chrudimsku otevřel výstavu Jsme tu pro vás, která přibližuje zákulisí práce památkářů. K vidění jsou například zajímavé nebo neobvyklé předměty, k nimž již dnes lidé nedokážou přiřadit jejich využití. Vystaveny jsou hlavně písemné materiály a fotografie, například z počátku budování Veselého Kopce v 70. letech minulého století. Lidé si připomenou i filmy, které na Veselém Kopci vznikly. Jedním z nejznámějších je filmová pohádka Lotrando a Zubejda, v 80. letech filmaři využili prostředí skanzenu pro televizní seriál Cirkus Humberto.

1. máj, lásky čas
V Praze začíná v neděli na Kampě v 10 hodin studentský Majáles 2016. Uvidíte tam alegorický průvod. Vydejte se v neděli na procházku pražským Petřínem nebo se připojte k akci recesistický 1.máj na Pláních pod Ještědem u Liberce.

U Břevnovského kláštera v Praze najdete v neděli od 12 hodin akci První Pivní Máj, ktera představí produkci od dvaceti českých a moravských minipivovarů. Návštěvníci mohou soutěžit v pití piva na čas nebo ve vytrvalostním držení plného tupláku. V rámci festivalu budou zpřístupněny prostory Břevnovského kláštera. Akce potrvá do 22:00.

Šťastná země ve Radvánovicích na Semilsku zahajuje v neděli letní turistickou sezonu. Akce bude spojená s májovou veselicí či dobýváním hradu Trosky.

V Hradci Králové začíná v neděli na Masarykově náměstí 15. ročník hudební přehlídky nazvané Středoevropský jazzový most.

Procházky, výlety i toulky
Patříte k těm, kteří mají „toulavé boty" a s příchodem jara nevydrží sedět doma? Právě pro vás tu máme pozvánku na báječný výlet. Kam to bude? Do malebného severočeského městečka Úštěk, kde v těchto dnech začíná svou další sezónu již proslulé a známé Muzeum čertů, jehož zakladatelem je výtvarník a sochař Jaroslav Stejný.

Nebo si udělejte výlet do jižních Čech. Zemědělské a řemeslné nástroje nebo vybavení domácností obyvatel odsunutých z pohraničí mohou návštěvníci vidět v Muzeu vysídlených obcí Novohradska v Kamenné u Trhových Svinů na Českobudějovicku. Stálá expozice nabízí také pohled do starší historie oblasti na rozhraní České republiky a Rakouska. Muzeum vzniklo v prostorách kanceláří bývalého jednotného zemědělského družstva. Expozice se nachází na ploše téměř 500 metrů čtverečních a je rozdělena do pěti sekcích. Jedna se věnuje historii osidlování Novohradska, další se zaměřuje na fakta o odsunu obyvatel, třetí sekce patří příběhům spojených s odsunem, čtvrtá část mapuje nově osídlené obce a páté oddělení dává nahlédnout do historie zaniklých obcí.

Muzeum mlynářství, pekařství a zemědělství v Božeticích na Písecku. Na snímku původní turbína z roku 1928

V Uherském Hradišti se v neděli slavnostně otevírá nové Muzeum v přírodě Rochus a nabízí expozice lidové architektury z různých období od konce 19. do poloviny minulého století. Nejstarší předměty z přelomu 19. a 20. století jsou k vidění ve stavení z Veletin, 30. léta minulého století zmapuje usedlost z Boršic a vinařský objekt z Tučap ukáže 50. léta 20. století. Návštěvníci uvidí celkem asi 600 předmětů užívaných v domácnostech i v zemědělství včetně strojů, nástrojů, vinného lisu či třeba demižónů.

Ve Vrchlabí u rybníka u letiště si nenechte v sobotu ujít akci "Vítání ptačího zpěvu". Součástí bude poslech ptačích hlasů, odchyt a kroužkování či hry pro děti.

Výročí výsadkářů, Nacistů, Anderleho i Mozarta
Pietním aktem u pomníku Adolfa Opálky v Ořechově na Jihlavsku začíná v sobotu ve 13 hodin vzpomínkové setkání k 74. výročí seskoku paravýsadku Out Distance. Následuje program se seskoky parašutistů, ukázkami slaňování, bojových umění a historické i současné armádní výzbroje a výstroje.

V Národním technickém muzeu se otevřela výstava, která připomíná 70. výročí zahájení procesu s nacistickými lékaři v Norimberku v roce 1946. Výstava se věnuje prvnímu vyšetřování, dokumentaci a reflexi nacistických lékařských válečných zločinů. Výstava se jmenuje 70 let poté a potrvá do 31. července. kromě dokumentů a archivních materiálů ji doprovázejí dobové publikace a několik uměleckých děl amerických autorů, která se inspirovala nacistickými lékařskými zločiny.
Proces s hlavními válečnými zločinci byl veden od listopadu 1945 do října 1946 před mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku; souzeni byli nejdůležitější představitelé nacistického Německa. Následné norimberské procesy byly vedeny před americkými vojenskými tribunály.

U příležitosti letošních 80. narozenin malíře a grafika Jiřího Anderleho otevře dnes výstavu jeho prací Galerie Hollar. Ukáže sbírku Anderleho prací. Výstava prezentuje výhradně původní grafické listy, nikoliv pozdější dotisky. Některá díla jsou až z poloviny 60. let, často v původním nákladu pouhých 15 kusů.

V Moravském zemském muzeu byla zahájena výstava k 260. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. Výstavní prostor v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu je uzpůsobený do podoby divadelní scény. Na výstavě lidé uvidí řadu artefaktů a hudebních nástrojů a především rukopisné opisy Mozartových skladeb. Výstava představuje unikátní rané opisy a tisky Mozartových skladeb, některé vůbec poprvé, dále faksimili Mozartova autografu.

Čapek o Peroutkovi
Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku přichystal nové expozice věnované spisovatelově manželce Olze Scheinpflugové a příteli Ferdinandu Peroutkovi. Návštěvníci uvidí například zrestaurovaný hedvábný kostým z 20. let patřící herečce a tehdejší módní ikoně Scheinpflugové nebo originální konferenční stolek spisovatele a publicisty Peroutky, jehož hlas uslyší i z autentické nahrávky. Památník se otevírá právě tuto sobotu.


Kam na výstavu
Duše Pra/lesa je název nové výstavy v českokrumlovském Schiele art centru. Na ploše 3000 metrů čtverečních jsou tři samostatné expozice umělců z České republiky a Peru a umělecké předměty i věci denní potřeby obyvatel peruánské Amazonie. Návštěvníci uvidí například tvorbu českého výtvarníka Otty Plachta. Žil přes 20 let v amazonském pralese, stal se členem indiánského kmene a založil zde rodinu.

Východočeská galerie v pardubickém zámku zahájila výstavu prací Kurta Gebauera s názvem Matice Země. Výtvarník patří mezi nejvýznamnější české sochaře, věnuje se ale například i kresbě a fotografii. Vystaveny jsou větší i menší sochy z 60. let, ale také z poslední doby.

V písecké Sladovně končí o víkendu interaktivní výstava Dobrodruzi a autorské divadelní představení Jola za ní v sobotu od 14 hodin napíše definitivní tečku.

Letecké muzeum v pražských Kbelích zahajuje v sobotu 48. sezonu. Veřejnosti se poprvé otevřou výstavní prostory v historických hangárech č. V a VI v areálu Stará Aerovka, jež byly v rámci programu Kulturní dědictví a současné umění zrekonstruovány.

V Praze na Výstavišti navštivte v sobotu první ročník festivalu asijské gastronomie a kultury AsianFest Praha 2016.

Výstavu americké umělkyně Taryn Simonové, která je podle pořadatelů jednou z nejvýraznějších postav současné scény, zahájila pražská Galerie Rudolfinum. Přehlídka zahrnuje šest cyklů fotografií a videí.

V pražském Muzeu Bedřicha Smetany můžete zajít na výstavu Putování za rodokmenem Bedřicha Smetany. Doplňuje ji několik kuriózních předmětů, jako je například jezdecký bič a šavle majora Miloše Heyduška, vnuka Bedřicha Smetany, či tenisová raketa Radima Schwarze, Smetanova pravnuka.

Dívce žijící na začátku 20. století patří nová výstava ve Vlastivědném muzeu v České Lípě. Na osmi desítkách fotografií je zachycena Hilda Ulbrichtová, která jako šestnáctiletá v roce 1920 zemřela na španělskou chřipku. Na snímcích je od nejútlejšího věku až téměř k dospělosti. Snímky vytvořil její otec, litograf Antonín Ulbricht. Svoji dceru fotografoval při každé příležitosti, což bylo na začátku 20. století ojedinělým jevem.

Jednu z nejcennějších částí sbírek, rozsáhlou a odborníky vysoce ceněnou kolekci české meziválečné moderny, vystavuje v Masných krámech Západočeská galerie v Plzni. Návštěvníkům nabízí vůbec poprvé možnost prohlédnout si v takovém rozsahu poklady galerie - obrazy Otto Gutfreunda, Josefa Šímy, Václava Špály, Jindřicha Štyrského, Toyen, Emila Filly, Jana Zrzavého, Josefa Čapka, Rudolfa Kremličky a dalších.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu