MAPA: Kam vyrazit o víkendu? Nezmeškejte Dny evropského dědictví

11. září 2015

Do staré čistírny odpadních vod v Praze-Bubenči, do depozitářů kláštera Plasy, do městské šatlavy v Chrudimi nebo jinak nepřístupné bývalé vojenské nemocnice v Jaroměři-Josefově. Také tam můžete o víkendu zamířit v rámci Dnů evropského dědictví. V Třebíči vás čeká Bramborobraní. V Praze Ladronkafest a v Kralicích Den tiskařů. Přejeme příjemný víkend!

Dny evropského dědictví
Jsou Dny evropského dědictví a nabízejí možnost podívat se i do jindy nepřístupných objektů a památek.

Kde všude se Dny evropského dědictví konají? Podívejte se na přehlednou mapu a přímo na ní si přečtěte, na jaké akce se můžete těšit.

Mimochodem, nezapomeňte – součástí národních Dnů evropského dědictví 2015 je také Den památek techniky a průmyslového dědictví. V sobotu se při něm návštěvníkům otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren, dolů a další doklady technické práce. Neděle bude potom ve znamení Dne lázeňské architektury.

Vinobraní v botanické zahradě
V Botanické zahradě v pražské Troji začíná v sobotu v 11 hodin dvoudenní vinobraní sv. Kláry, které nabídne nejen cimbálovou muziku, ale i pro vinobraní netradiční jazz či divadlo. Zájemci se mohou seznámit s expozicí výroby vína a degustovat ve vinném sklípku. Chybět nebudou cenami ověnčená vína z Vinice sv. Kláry, vína osmi předních českých i moravských vinařů a burčák.

Ladronkafest
Zábavné sportovní odpoledne Ladronkafest, kterým vyvrcholí projekt Letní výzva pro srdcaře, si můžete užít právě tuto sobotu v pražském Břevnově. Cílem projektu je během léta naběhat co nejvíce kilometrů ve prospěch ohrožených a handicapovaných dětí.

Degustace byla hlavním lákadlem Vinobraní na Kačině

Festival Babí léto
Multižánrový festival Babí léto v Bohnicích startuje v sobotu ve 12 hodin. Součástí budou divadelní a hudební vystoupení, workshopy a komentované prohlídky terapeutických pracovišť.

Jahodový jam 2015
Multižánrový festival Jahodový jam 2015 najdete v sobotu od 15 hodin taky ve Studiu Prám v Praze 9.

Podzimní práce na Valašsku
Způsob sklizně brambor a jablek, zpracování zelí či přípravu povidel předvede o víkendu rožnovské Valašské muzeum v přírodě, které připravuje program zaměřený na typické podzimní práce na Valašsku. Lidé v sobotu ve skanzenu ochutnají také regionální jídla z brambor, například podlesníky, typické valašské bramborové placky pečené v zelných listech nebo placky z vařených brambor pečené na plotně.

Dožínky Olomouckého kraje
Výstavu hospodářských zvířat a zemědělských strojů, koncert několika hudebních skupin, ochutnávku regionálních potravin i ukázku výcviku psů a koní nabídne návštěvníkům první ročník Dožínek Olomouckého kraje, kterými o víkendu ožije olomoucké Výstaviště Flora. Organizátoři na sobotu a neděli připravili doprovodný program pro celou rodinu, jehož součástí je Ňufíkova cesta mezi kombajny, focení se sovami, ukázka jízdy na koni i jízda zručnosti pro děti.

Cool v plotě v Písku
Písek chystá šestý ročník multižánrového mezinárodního festivalu jednoho umělce Cool v plotě. Na pěti scénách v historickém centru města se v pátek a v sobotu představí třicítka umělců. Potvrzená je účast kontrabasisty Adama Ezry a perkusisty Lirona Meyuhase z Izraele, americký folklór v osobitém podání předvede Dead Western, slovenský skladatel a hudebník Marián Varga zahraje na varhany Hammond na nádvoří Prácheňského muzea a prostory kávového klubu a pražírny Vykulené Sovy mimo jiné zazní i autorská čtení Phila Shoenfelta a Evy Turnové.

Písecký most - zespodu

Městské slavnosti v Kašperských Horách
Udělejte si výlet do Kašperských Hor. V pátek a v sobotu tam mají městské slavnosti. Kdysi slavné a významné středověké město zároveň připravilo výstavu, na které představí kopie českých korunovačních klenotů zapůjčených ze sbírek Pražského hradu a také unikátní vzácné dokumenty s královskými privilegii udělovanými městu od 14. do 18. století.

Nejcennějším exponátem bude podle něj pergamenový originál prvního městského privilegia, které Kašperské Hory obdržely od Jana Lucemburského 29. září 1345 a také listiny, které ve 14. století vydalo město. Za Jana Lucemburského v něm bylo údajně až 350 stoup a mlýnů na drcení zlatonosné rudy. Městské slavnosti nabídnou historické průvody, turnaje a souboje či dobová hudební, taneční a divadelní vystoupení.

Strakonice nejen sobě 2015
Vydejte se o víkendu na multižánrový festival Strakonice nejen sobě 2015. Účinkující vystoupí na celkem 15 scénách ve městě. V neděli festival uzavře folklorní scéna na hradním nádvoří. Vystoupí Prácheňský soubor písní a tanců, dudák Karel Klíma a jeho hosté a zadarmo i nizozemský Hailander. Všechny akce jsou pro návštěvníky zdarma.

Táborská setkání
Historické průvody, koncerty středověké i současné hudby, divadla a výstavy a další společenské aktivity nabízí víkendový program festivalu Táborská setkání. Připomene i 600. výročí od upálení mistra Jana Husa v Kostnici. Do hlavní části programu patří třeba pochodňový průvod vedený Janem Žižkou a videomapping, kostýmovaný průvod husitů vedený Mikolášem z Husi, ohňostroj nad Jordánem a závěrečný ceremoniál, jenž připomene Husovo upálení.

Čtěte také

V neděli se město připojí ke Dnům evropského dědictví. K festivalu tradičně patří středověké tržiště. Kromě historického programu je připravena řada koncertů různých žánrů. V pátek zazpívá Spirituál kvintet, v sobotu Vojtěch Dyk a Marta Kubišová.

Pivovarské slavnosti v Benešově
Pivovar Ferdinand v Benešově vás v sobotu zve na pivovarské slavnosti. V pravé poledne budete moci vstoupit do areálu pivovaru, kde pro vás i pro vaše děti bude mimo ochutnávek pivních speciálů připraven doprovodný program. Hudební program bude probíhat na dvou scénách, představí se např. Big band Horáček SwingOrchestra, hrající swingovou, filmovou a taneční hudbu, legendární Rotor Poříčí, Český šraml pod taktovkou Jana Slabého, místní kapela Čejka band nebo Štěpán Kojan, frontman kapely KEKS. Celý hudební večer uzavře hodinové vystoupení KISS revival.

Železniční slavnost
Nenechte si v sobotu ujít oslavy 170 let železnice Praha – Český Brod a 15 let integrace autobusových linek Černokostelecka. Mezi Prahou a Českým Brodem budou jezdit historické vlaky a historické autobusy rozvezou cestující do okolí Českého Brodu.

Štrúdlové slavnosti
Jesenice na Rakovnicku připravila na sobotu ve Vlastivědném muzeu od 13 hodin Štrúdlové slavnosti.

Klasický jablečný štrúdl

Lidický okruh 2015
Spanilá jízda veteránů Lidický okruh 2015 se chystá právě tuto sobotu. Vyráží ve 12 hodin od Lidické galerie.

Slavnosti pravého a levého břehu v Klecanech
Roztoky a Klecany u Prahy zvou v sobotu na multižánrový festival Slavnosti pravého a levého břehu.

Den Budvaru
V Českých Budějovicích se v sobotu chystá tradiční Den Budvaru; hlavní oslavy 120. výročí založení Budějovického Budvaru.

Dny vědy a techniky v Plzni
Programem v ulicích v centru Plzně vrcholí v sobotu Dny vědy a techniky pořádané Západočeskou univerzitou.

Festival Play Fair
Vydejte se v sobotu na letiště v Hradci Králové. Najdete tam první ročník jednodenního hudebního multižánrového a charitativního festivalu Play Fair ve prospěch Nadace Taťány Kuchařové. Vystoupí skupiny Chinaski, Mandrage, Wohnout, Ondřej Brzobohatý, Matěj Ruppert, Ondřej Ruml, Lake Malawi, David Kraus, Ready Kirken či nový hudební projekt kapela Všichni Svatí.

Den otevřených dveří v Povodí Ohře
V sobotu je Den otevřených dveří státního podniku Povodí Ohře. Zpřístupněna budou vodní díla Skalka, Březová, Jirkov a Chřibská.

Ve dnech 29. až 31. března 2011 proběhla odstávka akvaduktu přes Bezručovo údolí u Povodí Ohře.

Loretánské slavnosti v Rumburku
V Rumburku mají v sobotu Loretánské slavnosti 2015 – hudební a divadelní slavnost pro celou rodinu. Slavností se připomíná 308. výročí posvěcení loretánské kaple Panny Marie z roku 1707.

Selské slavnosti na Českolipsku
Užijte si v sobotu selské slavnosti na Statku Vodňanský v Blíževedlech na Českolipsku. Připraven je od 10 hodin program pro rodiny s dětmi i odborný seminář k problematice ubývání půdního fondu.

Babí léto v Českém ráji
Babí léto ve Šťastné zemi v Českém ráji – to je sobotní akce v Radvánovicích na Semilsku. Co vás čeká? Rozloučení s létem, koncerty a divadla pro malé i velké, soutěže o volné vstupenky na sezonu 2016 a kulinářské speciality z podzimních plodin a přírodních produktů.

Den tiskařů v Kralicích nad Oslavou
Výrobu ručního papíru, ukázku knihtisku na ručním lisu, ale i modernější metody grafického zpracování knih na počítači uvidí v sobotu návštěvníci Dne tiskařů v Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku. Součástí celodenního programu věnovanému kralické tiskárně, Janu Amosi Komenskému a také Karlu staršímu ze Žerotína, ochránci vzdělanosti i samotných Kralic, bude také ekumenická bohoslužba a koncert vážné hudby.

Festival vědy v Brně
Brno žije o víkendu Festivalem vědy. Cílem je přesvědčit veřejnost o významu vědy a výzkumu. Součástí programu jsou zábavné experimenty či prezentace objevů.

Dýně, zelenina (ilustrační foto)

Muzejní dýňobraní ve Valticích
Do Valtic se v sobotu a v neděli vydejte na Muzejní dýňobraní.

Slovácké slavnosti vína
V Uherském Hradišti začíná v sobotu 13. ročník dvoudenních Slováckých slavností vína a otevřených památek.

Výstava Má vlast
Obsáhlá výstava nazvaná Má vlast – pocta české krajinomalbě začala v Jízdárně Pražského hradu. Víc než 200 let se rozvíjející žánr expozice představuje chronologicky v několika samostatných a oddělených částech. Vedle Slavíčka stojí na jménech rodiny Mánesů, Adolfa Kosárka, Mikoláše Alše, Antonína Chittussiho, Julia Mařáka, Jindřicha Pruchy, Františka Kavána, Otakara Nejedlého, Václava Špály, Jana Zrzavého, Josefa Lady či Josefa Šímy.

Technické muzeum v Liberci
Navštivte Technické muzeum v Liberci. K největším exponátům muzea patří posunový lokotraktor LKM N4, vyráběný ve východním Německu v 50. letech minulého století. Váží 17 tun. V muzeu je také třeba desetimetrový trup letadla Aero C3B. V tomto typu je to jediný dochovaný kus na světě. Jedno Aero C3B se v roce 1948 zřítilo na ještědském hřebenu. V muzeu je i sbírka asi 1000 modelových autíček nebo výstava fotografií Liberce ze 70. let 20. století.

Třebíčské vodárenství
V Třebíči je otevřena expozice mapující vývoj tamního vodárenství od středověku do současnosti. Zasazena je do již nepoužívaného vodojemu Kostelíček na Strážné hoře. Pro veřejnost byla současně zpřístupněna vyhlídková plošina této 25 metrů vysoké věže.

Výstava Toyen v Praze
Jako poctu své zakladatelce Medě Mládkové uspořádalo pražské Muzeum Kampa výstavu malířky a významné představitelky surrealismu Toyen. Známá mecenáška oslavila 8. září své 96. narozeniny. Výstava tvorby Toyen, vlastním jménem Marie Čermínové, se jmenuje Vidím, neboť je noc. Muzeum Kampa na ní představuje obrazy zapůjčené z mnoha státních i soukromých českých i pařížských sbírek. Meda Mládková je dnes jednou z mála žijících osobností, která se s česko-francouzskou malířkou v Paříži setkala.

Meda Mládková hostem Radiožurnálu

Výstava fotografa Steva McCurryho
Práci jednoho z nejvýznamnějších fotografů současnosti, amerického autora Steva McCurryho, představuje výstava na Staroměstské radnici v Praze. Vedle slavného snímku afghánské dívky s pronikavým, smutným pohledem, kterou pořídil v roce 1984 během sovětské okupace Afghánistánu, ukazuje výběr z tvorby McCurryho, mimo jiné fotografie zachycující události 11. září 2001 nebo život mnichů v buddhistických klášterech. Výstava potrvá do 30. září.

Jarmila Novotná: Operní diva
V pražském obecním domě najdete novou výstavu originálních operních kostýmů pěvecké hvězdy 20. století Jarmily Novotné. Výstava Jarmila Novotná: Operní diva potrvá do 4. ledna 2016. Expozice nabízí šestici nejslavnějších kostýmů, které si sama Jarmila Novotná nechala šít u krejčích v Česku i v zahraničí a zářila v nich v Metropolitní opeře a na dalších světových operních scénách.

Čtěte také

Výstava děl Aloise Meteláka
Sklo, kresby a další díla architekta Aloise Meteláka najdete v Městské galerii Vlastimila Rady v Železném Brodě na Jablonecku. Metelák se významně zasloužil o rozvoj tamní střední sklářské školy, která si letos připomíná 95. výročí od svého vzniku.

Výstava na hradě ve Zlíně-Malenovicích
Voskové figuríny z kolekce Zvláštní lidé budou k vidění na hradě ve Zlíně-Malenovicích. Figuríny věrně zachycují podobu lidí s tělesnými zvláštnostmi, siamská dvojčata nebo lidi s takzvaným vlčím syndromem. Výstava potrvá do 21. září. Figuríny zachycující podobu 25 skutečných lidí vznikly podle dobových dokumentů v petrohradském antropologickém muzeu. Výsledek působí dokonale živým dojmem, neboť umělci při výrobě použili lékařské oční a zubní implantáty a do vosku vpichovali pravé lidské vlasy.

Výstava otce a syna Horálkových v Příbrami
Malíř a kreslíř Jaroslav Horálek a jeho syn Vojtěch představují své výtvarné práce v Galerii Františka Drtikola v Příbrami. Návštěvníci tam do 11. října mohou zhlédnout v rámci cyklu Dvojice dvě samostatné expozice Krajiny vzdálených světů a Chrám přátel zeleně a zahrad.

Dvacet pět autorů dvaceti pěti let Chagallu
Ostravské Výtvarné centrum Chagall dnes slaví 25 let existence. Expozice nazvaná Dvacet pět autorů dvaceti pěti let Chagallu bude k vidění do 4. listopadu. Představuje téměř 70 artefaktů výtvarných umělců, kteří se v minulosti prezentovali svou tvorbu v některé z galerií tohoto centra. Na výstavě je představena například tvorba Marca Chagalla, Milana Knížáka, Bořka Šípka, Eduarda Ovčáčka, Jana Saudka a řady dalších.

Výstava karikaturisty Františka Bidla
V Památníku národního písemnictví na Strahově začala výstava věnovaná tvorbě kreslíře a karikaturisty Františka Bidla – je nazvaná Homo politicus. František Bidlo vystoupil ve 20. letech jako jeden z nejvýraznějších autorů politických kreseb a během 30. let byl kritiky nazýván prvním a nejvýznamnějším politickým karikaturistou své doby.

Výběr maďarského nezávislého umění
V Česku lze po dlouhé době zhlédnout reprezentativní výběr maďarského nezávislého umění. Výstavu Siliconvalse. Hungarian Reality připravil Dům umění města Brna. Tvoří ji konceptuální práce, objekty, fotografie i malby autorů činných v posledních čtyřech dekádách. Mnozí stáli v opozici vůči komunistickému režimu. Někteří se společensky angažují také v současnosti, kdy kritizují nacionalistické tendence vlády Viktora Orbána.

Autogramy slavných osobností
Návštěvníci Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě si budou moct od neděle prohlédnout téměř tisíc autogramů českých i zahraničních osobností. Větší část exponátů pochází ze soukromých sbírek dvou sběratelů, další jsou z depozitářů muzea. Podpisy pokrývají období zhruba dvou století.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu