MAPA: Karel IV. slaví 700 let. Kde všude se bude slavit? Středověký hodokvas a mnoho dalších tipů na víkend

13. květen 2016

Tento víkend patří především oslavám výročí narození Karla IV. Vydat se můžete třeba do jihočeského Písku, kde mu věnovali muzejní noc. Nebo se zajděte podívat na korunovační klenoty na Pražský hrad, vystaveny budou od neděle. Zamířit můžete taky do hvězdárny v Ondřejově na dny otevřených dveří nebo do Nymburka, kde si zasportuje celá rodina. Hezký víkend!

V sobotu 14. května 2016 uplyne na den přesně 700 let od narození římského a českého krále Karla IV. Ten osobně se svou chotí Annou Falckou zavítá na hrad Velhartice, kde bude po oba víkendové dny přihlížet dobovému hodokvasu uspořádanému na jeho počest.

Přijďte s námi v sobotu 14. května oslavit Karlovy narozeniny! Český rozhlas připravil největšímu Čechovi originální narozeninovou party ve velkém stylu. Ve venkovním kulturním centru Stalin na Letné vystoupí výrazné kapely současné alternativní scény a renomovaní DJ´s.

Kromě hudebního programu jsme pro vás ve spolupráci se studiem Lunchmeat připravili vizuální show - TAGTOOL JAM, při kterém budou výtvarníci a vizuální umělci naživo vytvářet animace tematicky spojené se životem a působením Karla IV.

Oslava Karlových 700. narozenin pak po 22. hodině vyvrcholí světelnou instalací, kterou speciálně pro tuto příležitost přichystal festival světla Signal.

Také klášter Kladruby se zapojí do oslav speciálním komponovaným programem nazvaným Putování Karla IV. Návštěvníci tak mimořádně zavítají i do některých běžně nepřístupných prostor, budou moci obdivovat krásné květinové vazby, poznají osobnost Karla IV. z různých úhlů pohledu a navíc budou mezi prvními obdivovateli nových originálních parfémů.

V Mostě se na sobotu chystají oslavy výročí narození Karla IV. nazvané Od Keltů po Otce vlasti. Na programu je ukázka středověké zbroje, sklářství, hudebních nástrojů. Otevřena bude i středověká vesnička a v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie budou sokolníci.

Po stopách Otce vlasti

Atmosféra středověku, písař, rytíři, hudba i účast samotného Karla IV. – taková bude písecká muzejní noc. Už tradiční akce letos připadá přesně na kulaté 700. výročí narození panovníka, tedy na 14. květen. Karel IV. byl vlastně v době své vlády píseckou vrchností, protože Písek byl královským městem.

Návštěvníci se mohou těšit na drobnou epizodu z jeho pobytu v Písku 15. května 1353, kterou sehrají členové Prácheňské scény pod arkádami na nádvoří muzea hned po zahájení v 19 hodin. Toto divadelní vystoupení se bude opakovat ještě ve 21 hodin. Písecká muzejní noc je letos součástí programu oblíbené akce Cipískoviště, kdy náplavku řeky Otavy ozdobí sochy z písku.

K oslavám sedmistého výročí narození Karla IV. se připojují i Dobřany na jižním Plzeňsku. V kostele svatého Víta najdete výstavu Karel IV. – Život Otce vlasti, kterou zapůjčilo Národní pedagogické muzeum a knihovna Jana Amose Komenského. V sobotu se uskuteční putování po stopách Karla IV. Startuje mezi devátou a jedenáctou hodinou dopoledne od starého mostu v Dobřanech.

Korunovační klenoty jsou opět k vidění

Na Pražském hradě začíná v neděli výstava českých korunovačních klenotů. Prohlédnout si je můžete až do 29. května. A ve Valdštejnské jízdárně v Praze začíná v sobotu česko-bavorská výstava s názvem Karel IV. (1316–1378).

K 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. připravilo Národní technické muzeum v Praze výstavu Civitas Carolina aneb Stavitelství doby Karla IV. Návštěvníky zavede na středověké staveniště a na pozadí stavby opevnění Nového Města pražského jim přiblíží tehdejší stavební techniky.

Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty z katedrály sv. Víta

Už před budovou muzea jsou funkční repliky několikametrových středověkých strojů, geniálních ve své myšlence a jednoduchých v provedení. Dřevěný jeřáb sloužil ke zdvihání kamenných bloků a masivních trámů. Šlapací kolo, jehož pomocí se navíjelo lano jeřábu, poháněla lidská síla. Dalším vystaveným strojem je replika beranidla sloužícího k zatloukání kůlů do země. Tak se zpevňovaly břehy či zakládaly stavby v nestabilním terénu.

Emauzský klášter jako důležité duchovní centrum pražského Nového Města a evropské centrum slovanské hlaholské kultury 14. století představuje výstava právě v Emauzích. Klášter Na Slovanech zvaný také Emauzy založil Karel IV. na konci roku 1347 a výstava, která provede návštěvníky celým klášterem, je dalším příspěvkem Akademie věd k letošnímu 700. výročí Karlova narození. Ukazuje faksimile vzácných rukopisů i model kláštera v jeho středověké podobě.

Karlštejnský poklad

Výročí 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. připomíná na hradě Karlštejně na Berounsku výstava Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV. Unikátní expozice představuje soubor více než tří stovek předmětů z doby tohoto panovníka, které patřily k dennímu životu na jeho dvoře a dokládají tehdejší životní styl.

Průvod Karla IV., který míří na Karlštejn

Mezi exponáty jsou věci, které patřily bezprostředně Karlu IV. nebo jeho synu Václavovi. Expozice zahrnuje vedle oděvních součástí, jako jsou knoflíčky a stříbrná či zlacená spínadla, například i stolní nádoby a další předměty. Takzvaný Karlštejnský poklad byl nalezen při přestavbě hradu v 19. století.

V Černé věži v Lokti na Sokolovsku dnes začala společná výstava měst Loket a Lauf k 700. výročí narození Karla IV. Obě městečka pojí historie, s níž souvisí život Karla IV. Totožná výstava je od minulého týdne na radnici v německém Laufu. V Černé věži bude výstava přístupná až do konce září.

Bitva o pivovar

V pražské Libni v sobotu nadšenci předvedou rekonstrukci bitvy o pivovar. Připomenou tak poslední dny druhé světové války. Akce bude v ulici Nad Kolčavkou. Ukázka boje je na programu ve tři hodiny odpoledne a v devět hodin večer. Součástí je i vojenské ležení a jízda historických vojenských vozidel částí Libně. Ta začne na Kolčavce v 17 hodin.

Sovětský útok pěchoty na Slivici

U památníku Slivice na Příbramsku uvidíte v sobotu od 13 hodin rekonstrukci poslední bitvy druhé světové války v Evropě u Slivice roku 1945. Od 10 si budete moci prohlédnout výstroj a výzbroj účastníků.

Císařské slavnosti jsou na sobotu a na neděli nachystané na zámku Zákupy, který si připomíná sté výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších majitelů – císaře Františka Josefa I.

Sportuje celá rodina

Vezměte děti a pojďte si v sobotu zasportovat do Sportovního centra v Nymburku. K dispozici vám bude basketbalová hala, bazén, wellness prostory, dětský koutek a venkovní sportoviště. V závěru sportovního dne si můžete opéci buřty a setkáte se taky s některými sportovními reprezentanty.

Hudební produkce, divadelní představení, workshopy či sportovní klání. To všechno nabízí dnešní Den rodin na karlovarské Rolavě. Program se odehrává na třech scénách a těm nejmladším je k dispozici ještě dětský ostrůvek.

V Českých Budějovicích startuje v sobotu na Sokolském ostrově ve 13 hodin rodinný běh Barvám neutečeš, při kterém bude na každém kilometru na běžce házena sytá duhová barva. Akce podpoří Linku bezpečí.

Víkend všemi smysly

O víkendu navštivte veletrh Svět knihy.

Svět knihy 2016

Lázně Bělohrad v sobotu slavnostně zahajují novou lázeňskou sezonu. Akce tam začínají v 11 hodin.

Ve Valticích na Břeclavsku v sobotu v 11 hodin otevírají bylinkovou zahradu. Akce bude spojená s komentovanou prohlídkou, prodejem bylin a suvenýrů.

V Olomouci si ve Smetanových sadech nenechte o víkendu ujít druhý ročník regionálního festivalu dobrého jídla a pití Garden Food Festival.

Děčín v sobotu ovládne hudební festival Labe. Vystoupí skupiny DCRadio, The Fellas, Thom Artway, Lipo, Tereza Kerndlová, Miroslav Žbirka a Mandrage. Vstup je zdarma a začíná se ve 12 hodin.

Poznejte krásu tradičních řemesel

Tento víkend bude v Českém středohoří opět patřit starým řemeslům a zábavě. Ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku totiž bude v sobotu i v neděli připravený Zubrnický májový jarmark. Vždy od 9 do 17 hodin se můžou návštěvníci, vedle historické architektury, těšit například na řemeslný trh, vystoupení pouličních divadel nebo vystoupení folklorního souboru Dykyta z Krásné Lípy. Pro děti jsou například připravené tvořivé dílny nebo jízdy na koních.

Na Novoměstské radnici v Praze si můžete v sobotu vyzkoušet tradiční i méně známá řemesla. Najdete tam řemeslné workshopy Řemesla živě.

Hrnčíř. Ilustrační foto

Na Veselém Kopci u Hlinska vás čeká Hrnčířská sobota – ukázky výroby a prodej hrnčířského zboží i kulturní program.

Den otevřených dveří chystá na sobotu karlovarská sklárna Moser. Světoznámý výrobce skla připravil návštěvnický okruh, jehož součástí je nová kavárna, muzeum i samotné výrobní provozy. Nebude chybět ani bohatý doprovodný program.

V Náchodě o víkendu navštivte 19. ročník festivalu studentské umělecké tvořivosti Náchodská Prima sezóna.

Otevře se hvězdárna a vzlétnou vrtulníky

Hvězdárna v Ondřejově u Prahy pořádá od pátku do neděle Dny otevřených dveří. Zájemci si prohlédnou muzeum i historické kopule zdarma. K vidění bude třeba největší český dalekohled, který návštěvníci uvidí v netradiční pozici – s vyjmutým zrcadlovým objektivem, který je teď na opravě v Německu. Vystavené budou i historické přístroje a meteority. Komentované prohlídky začínají vždy každou sudou hodinu.

Na letišti v Hradci Králové si o víkendu nenechte ujít přehlídku vrtulníkové techniky Helicopter Show s ukázkami spolupráce složek Integrovaného záchranného systému při záchranných akcích. Paralelně se koná automobilová Rally Show v areálu Czech Ringu.

Muzeum technických hraček ve Velvarech na Mělnicku připravilo na neděli akci plnou her a zábavy nejen pro děti. Každý návštěvník si bude mít možnost kromě jiného sestavit vlastní rádio z elektrotechnické stavebnice.

Sousoší, které vstalo z prachu dějin

Rekonstruované sousoší Karla Nepraše Rodina připravená k odjezdu vystavuje od pátku centrum současného umění DOX. Socha byla zničena za normalizace, protože vznikla v roce 1969 jako reakce na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Ukazuje několik členů rodiny, která se chystá opustit svou vlast.

Autor je vytvořil po návratu ze své krátké emigrace v roce 1969 v rámci Sympozia prostorových forem v Ostravě. Jasný politický podtext obsažený v názvu díla způsobil, že navzdory peticím za zachování výsledků sympozia padlo sousoší za oběť normalizační hysterii a bylo zničeno. Obnovení sousoší bylo velkým přáním autora, který zemřel v roce 2002.

Karel Nepraš

Tvorbu malíře a milovníka staré Prahy Karla Chaby představuje výstava v Galerii Portheimka na pražském Smíchově. Výstava s názvem Karlův (Chabův) most potrvá až do 12. června. Malíř a grafik Karel Chaba se proslavil svými pražskými motivy pojatými osobitým naivistickým rukopisem. Rodák z obce Sedlec-Prčice na Příbramsku byl samoukem, k jeho vzorům patřili malíři Jan Zrzavý, Karel Černý a Marc Chagall.

Výstavou pražského akademického sochaře Antonína Kašpara se otevřela Horácká galerie v Novém Městě na Moravě. Dvě desítky monumentálních ocelových soch, mezi nimiž je i osm metrů vysoký Strážce větru, propojují městskou zeleň se zámeckým nádvořím.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu