MAPA: O posledním prázdninovém víkendu nepropásněte Hradozámeckou noc!

26. srpen 2016

Přes den u vody, v noci na hradě nebo zámku. V noci ze soboty na neděli bude po celém Česku Hradozámecká noc – nabídne speciální prohlídky a bohatý program. Víkend si můžete užít taky ve Veltrusech na benefiční akci Světlonoška nebo v Hlučíně-Darkovičkách na Opavsku, kde by neměli chybět ti, kdo obdivují industriální památky. Ať se vám poslední prázdninový víkend povede!

V noci ze soboty na neděli vás čekají noční prohlídky v netradičním osvětlení, divadelní představení a hudební vystoupení i komponované programy. Do Hradozámecké noci se v Libereckém kraji poprvé zapojí hrad Bezděz a zámek Zákupy z Českolipska. Na Bezdězu se při sobotních nočních prohlídkách možná objeví strašidlo, v Zákupech se bude na zámku tančit.

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1im7_V8Soo9ta4QzxfFrydWfknao" width="640" height="480"></iframe>

Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku bude při Hradozámecké noci návštěvníky lákat na nevšední prohlídky s příběhem nazvaným Je třeba zabít Valdštejna? Návštěvníci se prý dozvědí jedno strašlivé tajemství. Hrané noční prohlídky nabídne i zámek Hrubý Rohozec u Turnova v Českém ráji. Průvodci zámku ukážou, co vše se mohlo před takřka 100 lety přihodit při snaze ohromit Japonku letem v baloně. Průvodci v kostýmech budou i na nedalekém hradu Valdštejn, představí nejdůležitější majitele hradu.

Netradiční prohlídky budou v sobotu také na zámku a hradu Frýdlant na Liberecku. Interiéry hradu z poloviny 13. století budou nasvícené jen svíčkami, cestou prý potkají návštěvníci spoustu postav, jež by na Frýdlantu přes den jen těžko hledali. Součástí prohlídky je i ochutnávka pravých zámeckých koláčků, které se budou péct v kuchyni v původních kachlových kamnech.

Hrad Kunětická Hora na Pardubicku naplánoval od 20.00 lampionový průvod z podhradí k paláci. Po něm budou následovat večerní prohlídky zpestřené o vystoupení skupiny Jagabab, která se ve své tvorbě nechala inspirovat dobou středověku a renesance, ale podává ji v rockové verzi a s ohnivou show. Zámek v Litomyšli nabídne při Hradozámecké noci gurmánské prohlídky. Luxusní jídlo do poloviny 19. století tvořily drahé a většinou nedostupné ingredience jako cukr, koření, tropické ovoce či exotická masa.

Zámek v Telči

Na návštěvníky zámku v Náměšti nad Oslavou čekají v noci ze soboty na neděli tradiční večerní a noční hrané prohlídky. Doplní je vystoupení pod názvem Varieté Beneto s interaktivním zapojením diváků, kteří se stanou součástí jednotlivých výstupů, jakými jsou třeba prostřelení poháru, házení nožů, výuka šermu či prostřelení hlavy.

Zámek v Telči nabízí o Hradozámecké noci noční prohlídky s názvem Píseň pro Zachariáše. Při nich budou návštěvníky doprovázet historické postavy – Zachariáš z Hradce, Kateřina z Valdštejna či Perchta z Rožmberka známá jako Bílá paní. Připojí se také další významné postavy telčské historie, které se představí se svými kladnými i zápornými vlastnostmi popsanými v kronikách či pověstech.

Už poněkolikáté se o Hradozámecké noci otevře také kostel sv. Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou. Večerní program uvedou v sobotu kostýmované prohlídky, pro děti i dospělé jsou připraveny tvůrčí dílny. Po komponovaném kulturním programu čeká opět na návštěvníky stezka odvahy. Večerní program symbolicky zakončí barokní ohňostroj.

Čtyři brněnské vily, které patří ke skvostům moderní architektury, se letos znovu zapojí do Hradozámecké noci. V sobotu 27. srpna nabídnou kromě prohlídek například hudební program. Ve vile Stiassni se návštěvníci vydají po stopách jednoho z jejích nejslavnějších hostů. Ve vile, které se přezdívalo vládní, nocovala řada prominentů. V Brně se otevře také vila Löw-Beer, Jurkovičova vila a vila Tugendhat, která je na seznamu památek UNESCO.

Čtěte také

Praha si připomene tragický osud Josefa Toufara a Jana Zahradníčka

V Praze se v sobotu vydejte na gastronomický festival Náplavka Street Food. Najdete ho na Smíchovské náplavce.

Na pražském nádraží Praha Bubny můžete po několik večerů navštívit sérii představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou na motivy stejnojmenné novely Arnošta Lustiga. Letošní ročník nese podtitul Vlak Lustig – Vlak záchrany a opět připomíná události z období druhé světové války. Představení se konají každý den až do 31. srpna většinou od 21.00.

Do zámeckého areálu Ctěnice se vydejte na Dožínkovou slavnost, kterou pořádá Muzeum hl. m. Prahy. Začíná v neděli v 10 hodin.

Památník na fasádě bývalého Borůvkova sanatoria v pražské Legerově ulici, kde zemřel farář Josef Toufar

Životní příběhy faráře Josefa Toufara a básníka Jana Zahradníčka představuje výstava, která je přístupná na Novoměstské radnici v Praze. Jmenuje se Vzdorovali zlu – příběhy českého 20. století. Osudy dvou mužů, kteří vzdorovali totalitnímu režimu, přiblíží fotografie, filmové dokumenty, osobní předměty, vzpomínky přátel a příbuzných.

Knihovna Václava Havla v Praze zve na výstavu, která ukazuje nová zjištění o vojenském obsazení Československa v srpnu 1968. Jmenuje se Nejdelší noc – 21. 8. 1968 a seznámí návštěvníky s jednotlivými fázemi vojenských příprav a politického zajištění akce, která nadlouho ovlivnila československé dějiny.

Národní muzeum představuje své cirkusové sbírky na mezinárodním festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná v Praze. Výstavku s názvem Cirkus v maringotce najdete v historické dřevěné světlíkové maringotce na unikátním podvozku z leteckých kol.

Čtěte také

Středočeský kraj bude plný hudby

S prázdninami se můžete rozloučit třeba taky v zámeckém areálu ve Veltrusech. Art fest Světlonoška láká na koncerty i divadelní představení. Hrát bude například Tomáš Kočko a orchestr, Hudba Praha Band a v sobotu večer uvidíte ohnivou show. Na akci se budou dražit fotografie a výtěžek půjde na pomoc pětileté holčičce, která trpí svalovou atrofií.

Přírodní areál Konopiště zve v sobotu na Mountfield Paráda fest, na kterém vystoupí mimo jiné No Name, Ready Kirken, Těžkej Pokondr, Petra Janů, Janek Ledecký, Marek Ztracený, Crossband a další.

Zámek Konopiště a přilehlý rybník

V Kouřimi startuje v sobotu v 16 hodin rodinný festival Kouřimská skála 2016 aneb Vzpomínka na Petra Muka. Vystoupí Václav Neckář, Oceán, Petr Kolář a Peter Nagy.

V Lešanech na Benešovsku navštivte v sobotu od 10.30 tankový den. Do sbírek Vojenského historického ústavu Praha tam slavnostně zařadí švýcarský dar, československý tank LTH.

V Poděbradech navštivte Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady. Vystoupí například David Koller, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák, Dasha a další. Součástí bude i koncert skupiny Lucie se symfonickým orchestrem.

Čtěte také

V letním kině ve Slaném v sobotu vrcholí 17. ročník slánského festivalu Valník.

Areál Psychiatrické nemocnice Kosmonosy bude v neděli patřit od 12 hodin festivalu Na Kopečku.

V Příbrami se chystá v neděli od 10 hodin Megaskluzavková akce Příbram bude jezdit po zadku. Potrvá do 17.00.

Metropoli jižních Čech zaplaví umělci

Historické centrum Českých Budějovic bude v pátek a v sobotu patřit unikátní společensko-kulturní akci Město lidem, lidé městu. Asfaltový povrch ulic Krajinská, Česká a Piaristická částečně pokryje trávník, veřejné prostranství zaplní umělci a místní restauratéři pohostí návštěvníky přímo před svými provozovnami. Čeká vás koncert Jihočeské filharmonie nebo instalace uměleckých objektů.

Benešova vila

Navštivte v sobotu jihočeskou Putim. Ve 13 hodin odhalí po 101 letech přenesený a zrekonstruovaný stoh Josefa Švejka.

O víkendu budete mít jedinečnou šanci navštívit v Sezimově Ústí prezidentskou vilu Hany a Edvarda Benešových. Prohlídky se konají od 10.00 do 16.00.

Závěr letní sezóny na hradě Rožmberk patří květinové výstavě na hlavní prohlídkové trase. Letošní ročník popouští uzdu fantazii a milovníkům krásných květin nabízí podívanou s názvem Desatero kvítí. Nepřeberné množství květů v nejrůznějších vazbách a variacích zdobí interiéry první prohlídkové trasy až do neděle.

Čtěte také

Na Ústecku chystají přehlídku historických kolejových vozidel

O závěrečném prázdninovém víkendu proběhne jedna z posledních velkých akcí léta – festival Rock for Churchill. Do přírodního areálu Myslivna ve Vroutku se v pátek a v sobotu sjede téměř čtyřicítka interpretů. Hlavními hvězdami 17. ročníku jsou Dub FX, Modestep, Nneka, Dub Inc a Dubioza Kolektiv. Multižánrový festival přichystal pestrý mix různých hudebních stylů.

Chomutov chystá na víkend dny otevřených dveří v železničním depozitáři Národního technického muzea. Ale jenom v sobotu vypraví České dráhy v rámci tradiční akce nazvané Z muzea do muzea zvláštní vlak z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka do Chomutova.

Národní technické muzeum spravuje největší státní sbírku historických kolejových vozidel na území České republiky. Návštěvníci si budou moci prohlédnout téměř 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980.

Čtěte také

Louka i rybník před Rybářskou baštou ve Velemíně na Litoměřicku budou v sobotu patřit hudebně-divadelnímu festivalu MilešOFFest 2016. Začíná ve 14 hodin.

Liberecko připravilo rekonstrukci bitvy i pietní dálkový pochod

Ve sportovním areálu Vesec v Liberci si v sobotu od 10 hodin připomeňte 25. výročí ukončení bojů operace Pouštní bouře a osvobození Kuvajtu. Vojáci v Liberci předvedou rekonstrukci bitvy i zásah při narušení schengenského prostoru.

Vydejte se v sobotu na 16. ročník amatérského dálkového běhu a 15. ročník dálkového pochodu Tanvald–Spálov, který se koná na památku 14 obětí železničního neštěstí z 25. srpna 1990. Start je z vlakového nádraží v 9.45.

Parní vlak

V sobotu se vypravte Parním vlakem Českým rájem. Akce Klubu přátel železnic Českého ráje začíná v 9 hodin. Ve vlaku je i vagon s dětským loutkovým divadlem. Hrát se bude ve stanicích v Rovensku pod Troskami, Turnov a Semily.

Hudební a divadelní Sedmihorské léto se blíží do finále. Poslední akce se odehraje právě tuto v neděli od 17.30. Vydejte se na koncert oblíbené „šlágrovské“ kapely Veselá trojka. Na své si tedy přijdou především příznivci české lidové písně.

Kuks ožije barokem

V Kuksu navštivte o víkendu Festival barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks.

V Teplicích nad Metují si nenechte v sobotu ujít 33. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu.

Čtěte také

Vinařská noc čeká Pardubice

Vydejte se v pátek do Pardubic na Vinařskou noc. Začíná v osm hodin na historickém Pernštýnském náměstí. Hrát bude kapela Uši a pobaví vás i šermířské divadlo Zubři. Vinařská noc nabídne ochutnávku vín, dobré jídlo i lidová řemesla. Zelená brána bude otevřena až do půlnoci.

Na Vysočině oslaví dožínky

Hrad Orlík v Humpolci na Pelhřimovsku bude o víkendu hostit filmový festival Film a dějiny. Přehlídka s podtitulem Karel IV. a jeho doba nabídne devět dokumentárních a dva celovečerní filmy.

V Bystřici nad Pernštejnem začínají v sobotu v 9:30 dožínky s krojovaným průvodem a předáním dožínkového věnce hospodáři v Horácké vesnici. Lidé mohou sami vyzkoušet, jak se kdysi sklízelo obilí. Akce pokračuje v neděli.

Opava se promění v divoký západ

Zapomeňte na chvíli na starosti spojené s příchodem nového školního roku a užijte si víkend plný zábavy ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Chystá se tam akce Indiánské léto. V Arboretu Nový Dvůr se dozvíte například to, jak žili indiáni, v čem bydleli nebo jaké používali zbraně.

Atmosféra divokého západu bude prostupovat všemi kouty botanického parku. V sobotu se bude parkem rozléhat hudba skupiny Country Cavalerie, neděli oživí vystoupení skupiny bubeníků Boris. Po oba dny budou mít děti možnost soutěžit v různých traperských disciplínách nebo si vytvořit drobné ozdoby. Během celého víkendu je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka na téma Americké dřeviny.

Slezské zemské muzeum v Opavě

Milovníci vojenské techniky a industriálních památek jsou v sobotu od 13 do 17 hodin srdečně zváni do Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky, kde se uskuteční další ročník Fajneho léta. Kromě prohlídek pevnostního areálu Alej si můžete vyzkoušet například jízdu na koních, poslechnout si vystoupení chlapecké cimbálové muziky Kubalovci nebo zhlédnout ukázku policejní kynologie.

Jižní Morava nabízí hudbu, motocykly a řízkobraní

V Brně o víkendu navštivte Mezinárodní folklorní festival. Zahraniční soubory se představí v pátek večer na náměstí Svobody, kde také bude až do neděle řemeslný jarmark s ukázkami prací a prodejem výrobků. Folklorní soubory z Brna budou dotvářet atmosféru na náměstí po celý pátek i sobotu.

Na koupališti Riviéra v Brně začíná v neděli ve 12 hodin hudební rodinný festival Brněnský trosečník. Zpestřením je stavba trosečnických plavidel z různého materiálu a závod přes Riviéru, který začíná v 19.30.

Na hudební festival se v sobotu vydejte do Pacova. Pacovský poledník najdete v zámeckém areálu a hudební festival Mariánské léto najdete zase v Mariánském údolí v Brně.

Řízky (ilustrační foto)

V Bohuticích na Znojemsku se v sobotu koná první ročník Bohutického řízkobraní. Ochutnáte deset různých druhů řízků a pomocí hlasovacích lístků budete moci zvolit řízkového šampiona. Každý ze zúčastněných může být degustátorem a ti nejaktivnější mají možnost vyhrát věcné ceny. Tuto tradiční dobrotu naší kuchyně doprovodí bohatá nabídka několika druhů piva a samozřejmě také živá hudba.

Je pamatováno také na děti, pro něž je připravena řada atrakcí – skákací hrad, trampolína nebo výtvarná soutěž. Večer pak noční oblohu rozzáří ohňostroj, který bude vyvrcholením celé akce. Řízkobraní se koná v areálu koupaliště v Bohuticích a prostorách Pohostinství u zámku. Začátek je v 10 hodin.

Mikulovský Eurotrialog se blíží. V pátek a v sobotu uzavře symbolicky festival nepopulární hudby prázdninovou festivalovou sezónu. Na hlavním pódiu v amfiteátru a ve festivalovém stanu se objeví Lenka Dusilová, Mateřská.com, třicetiletá Laura a její tygři, Kittchen, Máma bubo, Už jsme doma a další. Pro děti je na sobotu připraven speciální program – výuka jízdy na skatu, malování henou a smývatelnými spreji, skládání origami a další aktivity.

Čtěte také

Hudebník, skladatel a člen skupiny Elán Vašo Patejdl, skupiny Mandrage, Horkýže Slíže nebo Citron se v sobotu představí na čtvrtém ročníku hudebního festivalu Vinohradní ve Viniu ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Připravený je také doprovodný program, který obsahuje například prohlídku výrobních prostor společnosti Vinium Velké Pavlovice spolu s historickým křížovým sklepem.

Ve Valticích vyráží v sobotu v 15 hodin spanilá jízda v rámci Memoriálu Jána a Alojze Vychodilových. Součástí bude prezentace historických motocyklů Jawa.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu