MAPA UVNITŘ: Pražský DOX vystavuje titulní stránky týdeníku Charlie Hebdo. Přečtěte si naše další tipy na víkend

30. leden 2015

Máte už plány na víkend? Vyrazte třeba do pražské galerie DOX, kde vystavují titulní stárnky francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo. A máte pro vás i další tipy. Podívejte se na naši přehlednou mapu!

Budyšínský rukopis
V Jízdárně Pražského hradu tento víkend můžete vidět velmi vzácnou památku – Budyšínský rukopis, nejstarší zachovanou verzi Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. Je součástí výstavy Hrady a zámky objevované a opěvované.

Vyšehradský kodex v Klementinu
A v pražském Klementinu bude o víkendu k vidění také velmi cenný dokument – originál Vyšehradského kodexu z 11. století. Kromě toho uvidíte i proslulý středověký výkladový slovník Mater verborum nebo rukopis Bible, kterou ve druhé polovině 13. století bohatě iluminovali italsky orientovaní umělci a která vznikla pro minoritský klášter v Praze Na Františku. Vstup do pražského Klementina je o víkendu zdarma.

Polská world music v Praze
Do Prahy přijela hvězda polské world music Magda Navarrete. Spolu s českým saxofonistou Tomášem Průšou a jeho kapelou představí v pátek ve 22 hodin ve Vinohradském pivovaru jejich společný projekt BalkaLatin Connection. Koncert je součástí gastronomické párty, a návštěvníci se tak s balkánskou kulturou budou moct seznámit i při ochutnávce zpěvaččiných oblíbených receptů. Projekt BalkaLatin Connection propojuje vášnivé flamenco a divokou balkánskou hudbu.

Vyrazte na hory
Na horách jsou teď skvělé podmínky pro lyžování. Nejvíc přírodního sněhu kolem 70 centimetrů leží ve vyšších polohách Krkonoš. V celkem 19 zimních střediscích platí Czech skipass. Kdo si ho pořídí, může lyžovat například ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře, ale také na Lipně nebo Dolní Moravě.

Lyžování u Potštátu na Přerovsku
Čerstvá sněhová nadílka z posledních dnů konečně umožnila zahájení sezony v lyžařském areálu u Potštátu na Přerovsku. Tamní sjezdovka je ideálním místem pro děti a nenáročné lyžaře. Na svahu leží 15 centimetrů sněhu.

Masopust na Veselém Kopci
V sobotu se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční první program letošního roku – masopust. Uvidíte tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku patří k pradávným obyčejům tradovaným obyvateli po generace. Masopustní obchůzku na Veselém Kopci letos předvedou obyvatelé z Vortové u Hlinska.

Masopust - skanzen Veselý kopec

V 10 hodin bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. V 15 hodin se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou masopustní testament.

Zelofest v Pohořelici
Vydejte se do Pohořelice na Zelofest. V sobotu se bude asi 150 vzorků kysaného zelí koštovat v sále Staré radnice. Akci doprovodí dobré víno a cimbálová muzika.

Návštěva Loučně
Prohlédněte si zámek Loučeň nedaleko Mladé Boleslavi v noci. Tuto sobotu si můžete od 17.30 vychutnat prohlídku krásných komnat za svitu svíček. Čeká vás i speciální program.

Nový cirkus v Plzni
Za novým cirkusem teď musíte do Plzně. Do 12. února můžete navštívit několik představení v cirkusovém šapitó, které stojí v parku u bývalého výstaviště za centrem Plaza. Uvidíte představení Matamore spojených francouzských souborů Cirque Trottola a Petit Théâtre Baraque. Představení jsou doplněná o komentáře pronášené v češtině. Sezona nového cirkusu nabídne v Plzni do listopadu sedm předních souborů z Francie, Itálie, Španělska a Švýcarska.

Týdeník Charlie Hebdo v DOXu
Téměř dvě stovky titulních stránek francouzského levicového týdeníku Charlie Hebdo, jehož pařížské redaktory počátkem ledna vyvraždili radikální islamisté, si můžete prohlédnout v pražském Centru současného umění DOX. Ačkoli se týdeník do světového povědomí dostal hlavně kvůli zveřejňování karikatur proroka Mohameda, z titulních stran je zřejmé, že nesmiřitelný byl po celá desetiletí k představitelům všech církví, politikům i policii. Zesměšnil třeba i nedotknutelnou Tour de France.

Čtěte také

Historické radiopřijímače ve Vysokém Mýtě
Radiopřijímače vyrobené za první republiky či po druhé světové válce si můžete prohlédnout v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Výstava nazvaná Fenomén rozhlas mapuje počátky rozhlasového vysílání v Československu a vznikla ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze. Mezi přístroji jsou i některé unikátní exponáty.

Je tam například krystalka se zesilovačem z roku 1925 přímo z pražského bytu Františka Křižíka, kterou daroval on sám do sbírek Národního technického muzea. Nejstarším předmětem je radiotelegrafní přístroj francouzské armády z roku 1915. Přijímací část s krystalem se příliš nehodila pro polní účely a jeho obsluha musela mít obrovskou trpělivost při ladění v bojových podmínkách.

Výstava v pražském Rudolfinu
Práce 11 současných umělců, kteří se věnují fenoménu modelu a modelování, představuje nová výstava v pražské Galerii Rudolfinum. Umělci, které vybral kurátor Ladislav Kessner, vytvářejí trojrozměrné modely nebo používají modelů k tvorbě fotografií a videofilmů. Různé umělecké přístupy a různá výtvarná média nabízejí různé cesty, jak rozumět samotnému pojmu model. Vystavujícími jsou Thomas Demand, Lorenz Estermann, Antony Gormley, Mariele Neudeckerová, Julian Opie, Tom Sachs, Thomas Schütte, Rachel Whitereadová a Edwin Zwakman, českou scénu reprezentují Jaroslav Róna a Pavla Sceranková.

Rudolfinum (ilustrační foto)

Surrealisté v Mánesu
Slavná díla českých surrealistů Jindřicha Štyrského a Toyen můžete o víkendu vidět v pražské galerii Mánes. Obrazy zapůjčené z francouzské sbírky Géraldiny Galateauové v Mánesu představí galerie Adolf Loos Apartment and Gallery. Výstavu pořádá při příležitosti otevření malé výstavní síně v Mánesu, který celý prošel rekonstrukcí, a také jako připomínku 80. výročí první výstavy Skupiny surrealistů v ČSR.

Skupina Rafani vystavuje v Praze
Po sedmi letech představuje na samostatné výstavě v Praze svůj nový projekt skupina Rafani. Pro novou galerii Nevan Contempo připravili výstavu s názvem Síla. Tvoří ji instalace, objekty a videa, které se různým způsobem i spolu dohromady vztahují ke zmíněnému fenoménu. Síla v názvu dává určující moment, hledání jednotlivých vztahů a interpretací je ponecháno na divácích.

Výstava fotografií v galerii Leica
Černobílé fotografie Miroslava Machotky, které vznikaly analogovým procesem během posledních 40 let, představuje pražská galerie Leica. I přes značné časové rozpětí tvoří práce jeden ucelený soubor a jednotlivé snímky spojují vnitřní vazby.

Ceny Czech Grand Design
Letošní výroční ceny Czech Grand Design mají své finalisty, jejich práce můžete vidět v Národním technickém muzeu v Praze na Letné. Výstava, která proti minulým ročníkům ukazuje nikoli tvorbu stovky nominovaných, ale jen vždy tří finalistů v osmi kategoriích, potrvá do 29. března. Vítězové budou vyhlášeni 14. března ve Stavovském divadle.

Čtěte také

Výstava v Klatovech
V klatovské galerii U Bílého jednorožce je v sobotu od 15 hodin vernisáž obrazů malíře Stanislava Vajce.

Výstava v Poličce
Nová výstava začíná v sobotu ve 14 hodin také v Městském muzeu a galerii Polička. Uvidíte výstavu děl Veroniky Šrek Bromové s názvem Dvě tváře. Součástí vernisáže bude performance – rituál hojnosti pro nadcházející rok dřevěné kozy provedený hudební a performanční skupinou Sirény z Titanu.

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici
Návštěvníci Technického muzea Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku mohou nově vidět unikátní tříkolku Trike Tatra 3,5 V8 Kobra. Vyrobil ji František Chmelař z Rožnova pod Radhoštěm, který pro stroj použil repasovaný motor z osobního vozu Tatra 613. Stroj vyrobený v roce 2012 je přes čtyři metry dlouhý a zhruba dva metry široký. Může dosáhnout rychlosti až 220 kilometrů v hodině. Má ručně klepanou karosérii potaženou imitací hadí kůže. V jeho výbavě nechybí velký kufr, navigace či kamera na couvání.

Architektura socialistických obchodních domů
Architekturu obchodních domů socialismu představuje nová výstava v ústeckém muzeu, která nese název Labe Máje Priory. Podrobně dokumentuje mimo jiné ústecké nákupní centrum Labe a práci architektky Růženy Žertové. Labe, které vnímají Ústečané jako všední kulisu města, si dodnes uchovalo punc 70. let. Představuje zároveň špičkovou architekturu své doby. Zajímavý je především plášť, do něhož architektka Žertová ukryla mnoho symbolů.

Obchodní dům Máj

Jiří Šalamoun a jeho tvorba v Olomouci
Muzeum umění v Olomouci teď představuje tvorbu ilustrátora Jiřího Šalamouna. Prostory muzea zaplnily nejen jeho ilustrace včetně například Maxipsa Fíka či Pana Tau, ale i jeho grafická tvorba a volné kresby. Expozice nese název No tohle!?, muzeum ji pořádá při příležitosti autorových osmdesátin. Otevřena bude do poloviny května.

Nizozemské geometricko-abstraktní umění
Ostravská Galerie výtvarného umění připravila obsáhlou výstavu nizozemského geometricko-abstraktního umění. Představí 160 uměleckých děl od 32 autorů. Výstava Reductive.NL je podle jejích autorů největší svého druhu mimo území vlasti vystavovaných umělců. Jde o mezinárodní výstavní projekt, který představuje díla čtyř generací nizozemských umělců, a to postupně ve čtyřech zemích visegrádské čtyřky.

Unikátní výstava v Plzni
Trojici plakátů Vasilije Kandinského ze začátku 20. století, na 50 milionů korun pojištěný obraz Alexeje Javlenského, desítky let nezvěstné plátno Gabriela von Maxe a víc než stovku dalších děl desítek autorů nabízí v Plzni unikátní výstava. Západočeská galerie ve spolupráci s řadou dalších institucí a sběratelů připravila výstavu Mnichov – zářící metropole umění, která se věnuje fenoménu malířské mnichovské školy v letech 1870 až 1918. Výstava je příspěvkem Západočeské galerie k projektu Evropské hlavní město kultury.

Výstava Le Corbusiera v Brně
Brněnská Galerie architektury otevřela výstavu z díla Le Corbusiera, jednoho z nejvlivnějších architektů 20. století. Klade důraz zvláště na indické město Čandígarh, které vyrostlo na zelené louce. Na projektování města se podílel právě Le Corbusier. Výstavu doplňuje sedm originálních skic z raného architektova období a dokumenty připomínající jeho návštěvu Československa.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu