Mezinárodní den tuleňů i tříkrálová romantika. Máme pro vás tipy na víkend

8. leden 2016

Pokud se o víkendu nevydáte na hory lyžovat, zamiřte třeba do zoo v Ústí nad Labem, kde budou slavit Mezinárodní den velryb a tuleňů. Nebo si udělejte výlet na Šumavu – tam dorazí ke kostelu na Mouřenci tříkrálový průvod. Hezký víkend!

Barbarský štít v Praze
Vydejte se v sobotu s dětmi do Muzea hlavního města Prahy na akci Barbarský štít. Čeká vás doprovodný program k výstavě Hroby barbarů. Jedna část začíná v 10 a druhá ve 14 hodin. Ve tvořivé dílně si děti budou moci pod vedením lektora vyrobit barbarský štít a dozví se něco o epoše stěhování národů.

Kouzelnický kurz u Prahy
Pojďte v sobotu na kouzelnický kurz do Divadla kouzel v Líbeznicích u Prahy. Začíná v 10.30 hodin a ve dvě hodiny odpoledne můžete s dětmi přijít na představení S kouzly kolem světa. Poletíte na výlet letadlem a v každé zemi, kde přistanete, na vás čekají typická a originální kouzla dané země.

Pláž Járy Cimrmana
Před kostelem v Měníku na Královéhradecku se bude v sobotu otevírat Pláž Járy Cimrmana. Zahájení plážové sezony na Novobydžovsku a Chlumecku je naplánováno na 13.30.

Čtěte také

Tříkrálová Okoř
Vydejte se v sobotu na tradiční novoroční pochod Tříkrálová Okoř. Vyráží se v 7.30 od základní školy v pražských Vokovicích. Pochod končí ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy.

Zahrajte si na zvonkohru v Hukvaldech
Nebo si udělejte o víkendu výlet do obory pod hradní zříceninou v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Můžete si tam dokonce zahrát na novou zvonkohru. Masivní dřevěný nástroj stojí nedaleko od vstupu do areálu a představuje kolemjdoucím listnaté a jehličnaté dřeviny, které v oboře rostou.

Nová hra Urse Widmera v Ostravě
Ostravské divadlo Komorní scéna Aréna připravuje na sobotu premiéru hry švýcarského dramatika Urse Widmera Top Dogs v režii polského režiséra Grzegorze Kempinského. Hra dává nahlédnout do životů top manažerů, kteří však řízením osudu přišli o svá lukrativní místa a ocitli se na dlažbě.

Pieta za Jaroslava Seiferta
V Kralupech nad Vltavou můžete v neděli zavzpomínat na básníka Jaroslava Seiferta, nositele Nobelovy ceny za literaturu. Pietní akce na tamním hřbitově začíná v 15.30 a potom se můžete přesunout do kralupského Městského muzea, kde bude od 17 hodin další program.

Na tuleně upozorní záchrannou stanici obvykle lidé venčící na plážích psy

Tuleni v Ústí nad Labem
Mezinárodní den tuleňů, lachtanů a velryb oslaví v neděli zoo v Ústí nad Labem. Z těchto zvířat mají v zoo už jen tuleně – dvanáctiletou Mary a pětiletou Zolu. Jejich komentovaným krmením v 10 hodin celá akce začne. Pro návštěvníky je připraven i kvíz o životě tuleňů. Děti pak v Zooškole Heinricha Lumpeho můžou strávit čas na soutěžní tulení stezce nebo ve výtvarné dílně.

Tříkrálový novoroční koncert
V kostele svatého Bonifáce v libereckém Hanychově si můžete v neděli od 18 hodin vyslechnout Tříkrálový novoroční koncert. Lidé na něm mohou přispět do tříkrálové sbírky tamních farníků. Na koncertě vystoupí dětský pěvecký soubor Severáček pod vedením Silvie Pálkové.

Krysáci a ztracený Ludvík na Litíoměřicku
Vezměte děti v neděli na divadelní pohádku do Libochovic na Litoměřicku. Divadelní soubor D5 představí příběh Krysáci a ztracený Ludvík. Představení začne ve 14 hodin v Kulturním středisku U Tří lip.

Výlet na Hlubokou
Udělejte si výlet na jihočeský zámek Hluboká. Má otevřeno a láká na zimní prohlídkovou trasu věnovanou lovecké tematice i soukromému životu posledního majitele zámku, knížete Adolfa Schwarzenberga. Dozvíte se třeba to, že si rád po obědě dával klasické nebo zmrzlinové dorty.

Tříkrálová romantika na Šumavě
Dopřejte si na Šumavě trochu té typické zimní romantiky. V neděli můžete vyrazit na tříkrálové setkání ke kostelu svatého Mořice na Mouřenci nad Annínem. Ve 14 hodin doputují do tohoto starobylého chrámu mudrci z Východu a přinesou své dary. I návštěvníci je ovšem mohou podarovat. Mouřenec se tak připojí k celorepublikové dobročinné Tříkrálové sbírce Charity ČR. Chybět nebude duchovní slovo. Pro zahřátí chystáme svařák Mouřák nebo čaj. Pro zájemce je opět připravena komentovaná prohlídka kostela a kostnice.

Tři králové

Hra Poutník v MeetFactory v Praze
S rakouskou minulostí a nacismem se vypořádává hlavní hrdina inscenace Poutník. V pražské MeetFactory má premiéru v neděli. Autorkou hry je držitelka Nobelovy ceny za literaturu Elfride Jelinek. Režisérka Lucie Ferenzová svou inscenaci představuje jako kritiku vzrůstajícího extremismu v české společnosti.

Nová expozice v Moravské galerii v Brně
Muzea a galerie nezahálejí ani po Novém roce. Art is here – to je název nově otevřené expozice ve zrekonstruovaných prostorách Pražákova paláce Moravské galerie v Brně, kam můžete zajít i první lednovou sobotu. Své stálé místo tu našla unikátní sbírka moderního, ale i současného Nového umění. Její základ tvoří předměty z legendární kolekce Jiřího Valocha. Významným lákadlem je i nová skluzavka.

Bez hranic – Umění v Krušnohoří
Valdštejnská jízdárna v Praze až do půlky března hostí výstavu Bez hranic – Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí. Uvidíte řadu skvostů středověkého umění.

Stíny Sudet
V pražské Galerii Václava Špály navštivte výstavu Stíny Sudet, která zobrazuje severočeskou krajinu. Její autor Jaroslav Valečka se při tvorbě nechal inspirovat venkovskou krajinou v Lužických horách, především malou vesnicí Líska v česko-německém pohraničí.

Kde je voda slunci blíž
Zajímavé jihočeské úpravny vod nebo vodojemy si mohou návštěvníci prohlédnout na snímcích v prachatickém městském úřadě, kde začala výstava s názvem Kde je voda slunci blíž. Autorem snímků je fotograf ČTK Slavomír Kubeš, který tím navazuje na sérii Kam slunce nechodí. V ní se v minulosti věnoval focení vodohospodářskému podzemí a odpadní vodě.

Výtvarní umělci Olomoucka vystavují
Rozsáhlou výstavou v Galerii města Olomouce si připomíná výročí svého vzniku jeden z největších uměleckých spolků Česka, Unie výtvarných umělců Olomoucka. Galerii zaplnila více než stovka obrazů, kreseb, grafik, soch či fotografií 51 autorů. Výstava nese název UVUO 1990 až 2015 a bude otevřena do konce ledna.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu