Mráz nejlépe zaženete sportem nebo dobrým vínem. Obojí na vás o víkendu čeká, tak neseďte doma

20. leden 2017

Mrazivý víkend si můžete s dětmi užít třeba ve Švestkovém dvoře v jihočeských Malovicích při nové divadelní pohádce. Zahřát se můžete při koštu kysaného zelí a ovocných pálenek v Mikulčicích nebo při závodu na saních rohatých v Orlickém Záhoří. Ať se vám víkend vydaří!

Mráz v Praze přečkejte v kině nebo v textilní dílně

V pražských kinech Světozor a Pilotů navštivte Festival krátkého filmu Praha. Potrvá do neděle a nabídne například snímky natočené na motivy povídek jednoho z nejpopulárnějších současných autorů fantasy Neila Gaimana, filmy oceněné britskou akademií, to nejlepší z Balkánu, experimentální díla, program pro děti, noční moderovanou show nebo mezinárodní soutěž.

Zámek Ctěnice v Praze 9 vás v sobotu zve na textilní dílnu, která doplňuje výstavu Oděvní hry – 60 let umění a řemesla SPŠO. Dílna začíná ve věži Ctěnického zámku ve 13 hodin. Podle předlohy si vyrobíte látkové zvířátko nebo jehelníček. Nejmenší návštěvníky obveselí malování na obličej.

Svět v kapce vody odhalíte v Hulicích

Vodní dům v Hulicích zve v sobotu na vernisáž výstavy mikrofotografií Podivuhodný svět planktonu. Vernisáže se zúčastní i autor fotografií, hydrobiolog Petr Znachor, který používá mikroskop a fotoaparát k odhalování tajemství mikrosvěta ukrytého v kapce vody.

Čtěte také

Jižní Čechy osloví hlavně dětské návštěvníky

Udělejte si o víkendu výlet do zoo v Hluboké nad Vltavou. Tygří výběh tam teď vypadá jako divoká italská domácnost. Spolu tam nově bydlí pár tygrů usurijských Oliver a Altajka. Občas se pohlavkují a také na sebe řvou. Na společné soužití si teprve zvykají.

Divadlo Continuo připravilo novou pohádku pro děti. Rodinné představení Murgila a Zorila vzniklo na motivy rumunských pohádek. Premiéra se koná tuto sobotu od 16 hodin na Švestkovém Dvoře v jihočeských Malovicích. Inspirací se stal kouzelný a fantastický svět rumunských pohádkových bytostí a hrdinů.

Tygří pár Oliver a Altaica v Zoo Hluboká si zvyká na soužití ve společném výběhu

V Plzni se těší na zabijačku

Nádvoří Kalikovského mlýna, jedné z dominant Plzně, se o víkendu promění ve staročeský dvorek, který provoní jitrnice, jelita, teplý ovar nebo zabijačková polévka. Pro zájemce bude připravena i ochutnávka domácí škvarkové pomazánky a dojde také na degustaci nových piv z pivovaru Kalikovského mlýna.

Ke všem výše jmenovaným zabijačkovým specialitám bude podáván chléb pečený na dubovém uhlí. Hodovat můžete v sobotu od 10 do 18 h a v neděli od 10 do 16 h.

V Jáchymově připravili přednášku o Krušnohoří

Pojďte v sobotu na zajímavou přednášku Proměny krajinného dědictví a identity českého Krušnohoří ve 20. století. Začíná v 17 hodin v Královské mincovně v Jáchymově. Tým pracovníků a studentů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nás v této přednášce seznámí s výsledky svých výzkumů.

Čtěte také

Přijďte fandit na Sněžku horským nosičům

A v sobotu se chystá taky závod horských nosičů Sněžka Sherpa Cup. Start je v 11 hodin od budovy nové stanice lanové dráhy v Peci pod Sněžkou. Vrchol Sněžky se pokusí dobýt opět třicítka statečných s pořádným nákladem na zádech. Na vrchol naší nejvyšší hory ponesou zásoby pro Českou Poštovnu na Sněžce.

Zimní Sněžka

Zimní varianta závodu je zdánlivě lehčí – muži nesou 30 a ženy 15 kg, což je o 10 a 5 kg méně než v letní variantě závodu. Ve skutečnosti je to společně s krosnou, náhradním oblečením a tekutinami o několik kilogramů více.

Závod je dlouhý 5,6 km, závodníci překonají převýšení 824 m. Ti nejlepší v loňském roce zvládli trasu doslova uběhnout za 1 hodinu a 8 minut. Pojďte jim fandit.

Královéhradecko láká také na závod na saních nebo výstavu karikatur

Vydejte se v sobotu odpoledne na Rytířské hradiště v městských lesích Hradce Králové. Ve 14 hodin tam začíná zimní šermířská bitva.

Hasiči v Hostinném na Královéhradecku vybudovali přímo ve městě nový okruh pro běžkaře. Tratě jsou přístupné zdarma a jsou upraveny pro klasiku i volný styl.

Čtěte také

Muzeum v Nové Pace na Jičínsku zve na novou výstavu nazvanou Zikmund a Hanzelka – Dvakrát kolem světa. A v malé výstavní místnosti je otevřená výstava karikatur Svět kreslí Havla. Česká unie karikaturistů oslovila autory z různých zemí, aby nakreslili jeho portrét, celkem je tam na sedm desítek kreseb.

Ve Skiareálu Černá Voda v Orlickém Záhoří startuje v sobotu ve 14 hodin mezinárodní závod v jízdě na saních rohatých. Nenechte si tu podívanou ujít!

Počátek poutní aleje

V Králíkách na Orlikoústecku si nenechte v sobotu ujít večerní prohlídky poutního areálu na Hoře matky Boží. Začínají v 19.30.

Odvážlivci stráví 24 hodin na Lysé hoře

Beskydy opět po roce ožijí jedním z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu v 11 hodin odstartuje z Ostravice extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Má statut otevřeného zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců.

Vypsán byl také jako extrémní horská štafeta dvojic. Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Okruh je dlouhý 12 kilometrů s převýšením 800 výškových metrů. Závod je určen nejen pro špičkové sportovce a milovníky extrémních výkonů, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost.

Jižní Morava vsadila na pálenky, víno a zelí

Aktuální výstava Muzea města Brna Tajemné příběhy Pavla Čecha láká v lednu na pestrý doprovodný program. Jestli máte šikovné ruce a představivost, můžete si troufnout na nedělní animační dílnu. Budete vymýšlet příběh a animovat jej klasickou ploškovou metodou z vystřihovaných Čechových obrázků. Animační dílna v neděli začíná na Špilberku v 9 hodin a skončí v pět odpoledne.

V Mikulčicích na Hodonínsku se v sobotu chystá košt ovocných pálenek a kysaného zelí. V kulturním domě začíná ve 14 hodin. A ve Vsetíně zase v sobotu mají soutěž o Najlepší hňápané zelé, kterou každoročně pořádá Spolek pro zachování valašských tradic. V restauraci Moštárna na Jasence začíná klání ve 14 hodin.

03540479.jpeg

Máte rádi dobré víno? Zamiřte v sobotu do Modrých sklepů Nového Šaldorfa. Vinné sklepy se otevírají k ochutnávce vín v 10 hodin. Opět po roce se můžete zúčastnit také recesistické soutěže tříčlenných družstev v kopání písku v podzemních chodbách. Jemný písek, vykopaný při hloubení vinných sklepů v Novém Šaldorfu u Znojma, se kdysi vozil do Vídně, kde jej zedníci používali na štuky a fasády.

Valtický zámek každou sobotu až do konce března otevírá prostory úchvatné barokní kaple a kompletně renovovaného zámeckého divadla. Zimní prohlídky začínají vždy v 15:30.

Čtěte také

Milovníci modelů, vyrazte do Valašského Meziříčí

Muzeum ve Valašském Meziříčí připravilo jedinečnou výstavu rádiem řízených modelů. V zámku Kinských ve Valašském Meziříčí uvidíte modely letadel, lodí, ponorek či aut. Představí se modely známé skupiny Great War Flying Circus. Prostřednictvím unikátních replik letadel a pozemní techniky se seznámíte s vojenskou historií z období 1. světové války.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu