Nasněžilo! Kdo lyžuje, určitě o víkendu vyrazí na hory. Ostatní si mohou užít tříkrálové oslavy nebo návštěvu galerie

6. leden 2017

Už víte, co o víkendu podniknete a kam se vypravíte? Na horách jsou skvělé podmínky k lyžování, ale jestli se tam nechystáte, zamiřte třeba na hrad Helfštýn nebo na Karlštejn. Výlet si můžete udělat i do Tábora, kde se chystají speciální prohlídky Staré radnice, nebo si udělejte výlet k Dalešické přehradě a svezte se s Třemi králi lodí. Hezký víkend!

Prahu si projděte spolu s velbloudem

Už v pátek odpoledne se můžete v Praze přidat ke tříkrálovému průvodu, který půjde i s velbloudem z Josefské ulice přes Karlův most, Karlovu ulici, Malé náměstí na Staroměstské náměstí. Průvod vyráží v 15.30 a zapojí se do něj i bubeníci a trubači, aby zvukem nástrojů upozornili kolemjdoucí na tuto ojedinělou pouť.

Tři krále na velbloudech budou následovat další biblické postavy, chudý lid a také koledníci Tříkrálové sbírky. Na Staroměstské náměstí dorazí po 16. hodině a od 16.30 si tam můžete vyslechnout Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Čtěte také

Farnost sv. Matěje srdečně zve na tříkrálový koncert – Putování za hvězdou v neděli od 15 h v kostele sv. Matěje v Praze 6. Zazní písně a pastorely v podání profesionálního souboru. V kostele budou k vidění i čerstvé perníkové jesličky.

V kostele sv. Rodiny v pražských Řepích navštivte v neděli Novoroční koncert v podání komorního smíšeného sboru Byzantion pod vedením Evy Komárkové. Na programu bude řecko-byzantská a slovanská hudba východní Evropy a přední Asie. Koncert začíná v 17 hodin.

Koncertní uspořádání Smetanovy síně s pohledem na jeviště a varhany

V pražském Obecním domě si můžete v neděli od 19.30 vyslechnout koncert Českého národního symfonického orchestru s dirigentem Liborem Peškem. Na trubku zahraje Jan Hasenöhrl.

Pražské Rudolfinum zve v sobotu od 15 hodin na koncert harfenistky Jany Bouškové s Českou filharmonií.

V Galerii Hollar na Smetanově nábřeží navštivte tradiční výstavu členů tohoto sdružení grafiků, kteří letos oslaví kulaté či půlkulaté narozeniny. Nejstarším vystavujícím je Václav Bláha, kterému bude letos 95 let. Věnuje se především knižní grafice a studoval u Karla Svolinského.

Čtěte také

Pochodovat můžete i na Tříkrálovou Okoř

Na novoroční pochod Tříkrálová Okoř se vyráží v sobotu v 7.30 od základní školy v Nových Vokovicích v Praze 6. Pochod končí ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, kde dostanete teplý čaj a občerstvení. Tras je několik – od 13 až do 44 kilometrů.

Tenhle víkend máte poslední šanci navštívit Karlštějn. Až z hradu v neděli odpoledne odejdou poslední návštěvníci, začne tam velký zimní úklid. A zabere skoro měsíc. Tak s návštěvou Karlštejna neotálejte.

Hrad Český Šternberk láká v neděli na mimořádnou zimní prohlídku. Uvidíte, jak trávila zimní dny na hradě šlechtická rodina s devíti dětmi.

Logo

Tři králové doputují i na Šumavu

Táborské Husitské muzeum zve v sobotu na kostýmované prohlídky. Navštívíte unikátní prostory táborské Staré radnice, například její impozantní gotický sál, druhý největší svého druhu v České republice. Následně se vydáte na dobrodružnou cestu středověkým podzemím jen za svitu lucerniček.

V neděli dorazí do kostela sv. Mořice na šumavském Mouřenci mudrci z východu – Kašpar, Melichar a Baltazar a přinesou malému Jezulátku i vám vzácné dary. Tříkrálový Mouřenec začíná ve 14 hodin.

Čtěte také

Karlovy Vary zvou do galerie

V Galerii umění Karlovy Vary se v neděli uskuteční derniéra výstavy obrazů a kreseb Václava Balšána. Její součástí bude v 15 hodin komentovaná prohlídka s autorem. Tento karlovarský výtvarník začínal jako grafik, ale v galerii představil svoje práce z posledních zhruba deseti let. Vyznačují se jednoduchými tvary a výraznou barevností.

V Liberci si prohlédněte kryt

Největší liberecký kryt civilní ochrany v Luxemburské ulici se v sobotu otevře veřejnosti. Komentované prohlídky začínají v 8.30, 10.00 a poslední v 11.30.

Východočeši budou zpívat

V České Skalici na Náchodsku se v sobotu chystá Tříkrálové zpívání. Ve Sboru Církve bratrské začíná v 17 hodin.

Čtěte také

Venkovní galerie u podchodu vedle náměstí Míru ve Svitavách nabízí novou výstavu. Udělejte si procházku městem a podívejte se tam na literární práce dětí, které doplňují obrazy výtvarníka Miroslava Moučky.

Vysočinou na vodě

Pojďte v sobotu odpoledne fandit otužilcům k Dolnímu rybníku v Hrotovicích na Vysočině. Tradiční ukázkové plavání začíná podle jedné z pořadatelek Dany Růžičkové ve 14 hodin.
Součástí ukázkové akce bude i Tříkrálová sbírka.

Otužilci (ilustrační snímek)

Na Dalešickou přehradu vyplují v neděli tři králové. Budou se plavit na palubě lodě Horácko, která odráží od břehu v přístavišti Kramolín ve 13 hodin. Cestující si s Kašparem, Melicharem a Baltazarem zazpívají koledy a přispějí na Tříkrálovou sbírku. Plavba bude za každého počasí a její trasa povede pod Wilsonovu skálu a zpět.

Čtěte také

Nevynechte zimní výstup na Helfštýn

Ostravská Komorní scéna Aréna připravila premiéru hry Obraz současné francouzské dramatičky Yasminy Rezaové. Poprvé můžete inscenaci zhlédnout právě tuto sobotu.

Nenechte si v sobotu ujít tradiční novoroční výstup na hrad Helfštýn. Hrad se otevře už v osm hodin ráno a zpřístupněný bude do třetí odpoledne. Pro razítko a upomínkový předmět si můžou účastníci zimního výstupu přijít do H-studia na hradním nádvoří.

V brněnské vile Löw-Beer zažijete svatbu nanečisto

Pojďte si v sobotu užít Svatební den do brněnské vily Löw-Beer. Od 10 do 18 h se budoucí nevěsty a jejich blízcí mohou seznámit s aktuálními svatebními trendy a načerpat inspiraci pro svůj velký den. Svatební profesionálové ve vile představí širokou nabídku služeb.

Brněnská vila Löw-Beer po rekonstrukci (prosinec 2014)

Bude na vás čekat výstava svatebních a společenských šatů, ochutnávka vína, ukázka svatebních oznámení a mnoho dalšího. Můžete si vyzkoušet i líčení nebo svatební účes.

Zpestřením celého Svatebního dne budou dvě módní přehlídky připravené ve spolupráci se Salonem první republiky. Konají se v 11 a 15 h a přiblíží historii odívání v první polovině 20. století. Salon první republiky připravil jedinečnou dobovou módní přehlídku s názvem Jen pro ten dnešní den... aneb Svatební šaty v proměnách času.

Čtěte také

Nenechte si ujít ani pohled z vrcholu Bílých Karpat

Vyšlápnout si v sobotu můžete také na Velkou Javořinu v Bílých Karpatech, která leží na moravsko-slovenském pomezí nedaleko obce Strání. Prezence na Holubyho chatě je od 10.30 do 12.30.

Na Velkou Javořinu je nejkratší cesta z pohraniční vesničky Květná po zelené značce, přes chráněnou přírodní rezervaci Javořina.

Ve Velké nad Věličkou začíná také Javořinská naučná stezka. Její celková trasa měří 23 km, cestou potkáte 14 panelů naučné stezky informující o zdejším kraji a jeho obyvatelích.

Češi a Slováci se tradičně potkávají na Velké Javořině v Bílých Karpatech

Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo unikátní výstavu spojující hmyz a nerosty. Podařilo se poskládat sto dvojic s podobným vzorem a zabarvením. Výstava nazvaná Létající drahokamy bude v Baťově institutu k vidění až do konce ledna.

Přes šedesát fotografií Karla Thomayera uvidíte na výstavě na radnici v Rožnově pod Radhoštěm. Rodák ze Slovácka prožil několik roků v Indii a zachytil tamní život v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu