Nejvyšší čas načerpat vánoční atmosféru! Poradíme vám kde

11. prosinec 2015

Je tu třetí adventní víkend. Pokud jste ještě nebyli na nějaké vánoční akci, je nejvyšší čas to napravit. Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je v sobotu Slavnost světla, na zámku v Březnici uvidíte palffyovský betlém a v Ostravě bude zpívat gospelový sbor s více než stovkou amatérských zpěváků. Pěkně si sobotu a neděli užijte!

Vánoční zvyky a prodejci v rožnovském skanzenu
Udělejte si výlet do rožnovského skanzenu. V sobotu se tam na jarmarku představí stovky tradičních lidových výrobců. K vidění budou také tradiční vánoční zvyky na Valašsku. Do areálu Dřevěného městečka zamíří mikulášská družina z Valašských Klobouk, lucky ze souboru Radhošť, aby vytvořily neopakovatelnou atmosféru Vánočního jarmarku.

Z pavlače radnice se bude rozléhat vytrubování Komorních žesťů. V kuchyni fojtství budou tetičky drát peří a vařit ščedračku. V areálu Valašské dědiny uvidí návštěvníci v jednotlivých objektech, jak trávili lidé na Valašsku předvánoční a vánoční čas. K vidění bude pečení a zdobení perníků, výroba štípaných holubiček, výroba oplatků či Mikulášů či jiných tvarů z kynutého města i lití olova. Budou se také vařit štědrovečerní pokrmy.

Čtěte také

Zámek ve Stvolínkách na Českolipsku
Zcela výjimečně se v sobotu pro veřejnost otevře zámek ve Stvolínkách na Českolipsku. Ten je kvůli dlouhodobé rozsáhlé rekonstrukci přístupný jen velmi zřídka. Od 13 do 16 hodin budete mít jednu z mála příležitostí si zámek prohlédnout. Odpoledne se v jeho prostorách uskuteční adventní setkání.

Jeho součástí je několik komentovaných prohlídek s průvodcem. Od patnácté hodiny si pak mohou zájemci poslechnout českou vánoční hudbu v podání souboru Musica Viva členů divadla F. X. Šaldy v Liberci a studentů pražské konzervatoře. Jako doprovodný program je připravena kovářská dílna, nebo stánky s rukodělnými výrobky nebo perníčky.

Předvánoční obchody se mají v Krakově čile k světu

Vánoční trh v Teplicích
Vánoční trh ovládne tento víkend Zámecké náměstí v Teplicích. Kromě vánočních výrobků budou stánkaři nabízet i farmářské pochoutky. Připravené jsou i ukázky starých řemesel. Od deseti do sedmnácti hodin budou oba dny vystupovat různé pěvecké sbory a kapely. V muzeu si pak lidé můžou vytvořit dřevěnou vánoční ozdobu.

Adventní prohlídku a palffyovský betlém na Březnici
Pojďte v sobotu na středočeský zámek Březnice. Čekají vás adventní prohlídky a dozvíte se spoustu zajímavostí o tradici Vánoc a lidových zvycích, uvidíte také palffyovský betlém a zazpívat si můžete koledy. Vánoční dárky můžete pořídit na jarmárku v zámeckém sklepení a připraven je i večerní koncert.

Vánoce v Jaroměřici nad Rokytnou
Tento víkend bude na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou patřit vánočním svátkům. Program se ponese v duchu her a hraček. Po oba víkendové dny čekají na návštěvníky řemeslné trhy, divadelní představení či vánoční výstava na téma Vánoce a hračka aneb Pojďme si hrát a další kulturní program. Předvánoční atmosféru oživí řemeslné trhy a provoní tradiční punč a další pochutiny. Zámek bude otevřen po oba dny od 9 hodin.


NIkam se vám o víkendu nechce? Připravte se na Vánoce hezky doma v teple a otestujte se, jak dobře znáte světové vánoční zvyky. O některých z nich jste zaručeně ještě neslyšeli :-)

Slavnost světla ve Žďáru nad Sázavou
Ve Žďáru nad Sázavou je na sobotu od 17.30 připravena Slavnost světla. Světelný průvod v ambitech kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se uskuteční v předvečer svátku sv. Lucie. Od 16.30 bude v kostele mše svatá.

Vánoční prohlídka slatiňanského zámku
Navštivte v sobotu vánoční jarmark v prostorách nádvoří a kuchyně slatiňanského zámku. Připravena bude i prohlídka vánočně vyzdobených zámeckých pokojů.

Vánoce na Frýdlantu, v Zákupech a na Grabštejně
Adventní prohlídky zámku Frýdlant začínají v sobotu v 10 hodin. Výklad bude zaměřen na vánoční zvyky a tradice. Otevřeno bude po oba dva víkendové dny do 15.00. Na zámku Zákupy a na hradě Grabštejn jsou o víkendu taky připravené adventní prohlídky.

Gospelový koncert v Ostravě
V Ostravě o víkendu vystoupí jednorázový gospelový sbor čítající 115 amatérských zpěváků. Doprovodí jej jedenáctičlenný orchestr složený z profesionálních ostravských hudebníků. Součástí projektu Ostrava zpívá gospel budou tři koncerty v evangelickém Kristově kostele v Moravské Ostravě. Pořadatelé chystají dva večerní koncerty - v sobotu i v neděli vždy od 20:00. Pro velký zájem přidali ještě třetí v sobotu odpoledne od 15:00, který je je určen celým rodinám.

Festival Souznění v Ostravě
V Ostravě můžete ještě tento víkend navštívit multižánrový festival Souznění. V neděli vystoupí Kamil Střihavka společně se svou rozšířenou kapelou. V sobotu se můžete těšit na tradiční Vánoční jarmark v Kozlovicích s ukázkami lidových řemesel, regionálními i zahraničními pokrmy a s koštem vybraných nápojů. Bude to doprovázeno hudebním a hraným programem. Představí se Hanácký soubor písní a tanců Klas Kralice na Hané, cimbálová muzika Konopjan z Ostravy a další.

designSUPERMARKET 2014, stánek DEVOTO

DesignSUPERMARKET v Praze
Navštivte o víkendu festival designSUPERMARKET v Kafkově domě v Praze. Najdete tam výběr osmdesáti nejlepších současných designérů a autorských projektů z Čech, Izraele, Slovinska, Slovenska a Maďarska.

Knižní jarmark Knihex
V sobotu začíná v pražském sudiu Alta dvoudenní zimní knižní jarmark Knihex.

Krampus Show 2015
Kaplicí na Českokrumlovsku projde v sobotu v 18 hodin průvod masek démonických bytostí Krampus Show 2015.

Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015
V sobotu se oficiálně završí program projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Během prohlídek Loosových interiérů při příležitosti 145. výročí narození Adolfa Loose si milovníci architektury budou moci prohlédnout bývalý byt manželů Krausových v Bendově 10, salon a jídelnu v někdejším bytě doktora Vogla na Klatovské 12 a prostorné dvougenerační apartmá Brummelova domu v Husově 58.

Plzeň 2015 - Evropské hlavní město kultury, slavnostní zahájení

V Plzni se můžete v sobotu od 15 hodin zapojit do pokusu o rekord ve vytvoření nejdelšího fotoalba. Z fotografií zážitků z roku Evropského hlavního města kultury vznikne jednodenní venkovní výstava. Od 15:00 se začne rozvíjet pás s fotografiemi dlouhý více než jeden kilometr do kreativní zóny DEPO2015. Na konci akce si každý bude moci vybrat jednu fotografii a vystřihnout si jí na památku.

Snowboardová show se do Plzně vrací po sedmi letech, tentokrát do prostor DEPO2015. Pořadatelé spolu s Eiki Helgasonem, jedním z nejkreativnějších urban riderů současnosti, připravili urban contest s netradičním uspořádáním.

Tropický pavilon v jihlavské zoo
V Jihlavě se v sobotu ve 12 hodin slavnostně otevře nový tropický pavilon v jihlavské zoo. Je to poslední stavba velkého projektu modernizace zahrady za 124 milionů korun nazvaného Zoo pěti kontinentů.

Broumovský klášter
V sobotu vás čekají mimořádné prohlídky broumovského kláštera. Navštívíte jinak nepřístupné sklepní prostory či půdu. Prohlídky se konají v 10.00 a 14.00.

Broumovský klášter

Vánoce na zámku
Program Vánoce na zámku nabízí o víkendu prohlídky vánočně vyzdobeného zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku.

Běh do oblak v Dolní Moravě
V Dolní Moravě startuje v sobotu ve 12.12 běh do oblak s převýšením 430m a cílem na vrcholu Stezky v oblacích.

Čertovské masky v Sokolově
Krampus čertů – průvod strašidelných čertovských masek začíná v Sokolově v neděli v 16 hodin.

Vánoce na Veselém kopci
Předvánočním jarmarkem s prodejem výrobků lidových výrobců vyvrcholí výstava Vánoce na Veselém kopci právě tuto neděli.

Koncert připomene Franka Sinatru
V pražském Obecním domě začíná v neděli v 15 hodin galakoncert k 100. narozeninám amerického zpěváka a herce Franka Sinatry.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu