Nenechte se zastrašit sychravým počasím. Poradíme, kam o víkendu vyrazit, abyste se nemuseli bát ani nudy ani rýmy

7. říjen 2016

Kde si užít víkend? Třeba v Jizerských horách. S dětmi tam můžete vyrazit za vílou Izerínou. V pražské Troji se chystá Dřevorubecký den a v Ostrově v neděli začne Filmový a televizní festival Oty Hofmana. Hezky si víkend užijte!

Prahou projdou rytíři jedi i vojáci Impéria

V pražském paláci Lucerna začíná v sobotu dopoledne prodejní prezentace českých návrhů a šperkařů Grace'n'Glamour. V 17 hodin uvidíte módní přehlídku.

V Botanické zahradě v pražské Troji najdete v sobotu od 11 hodin Dřevorubecký den.

Z pražského Václavského náměstí vyrazí v sobotu v poledne průvod fanoušků filmové série Star Wars. Program Star Wars – čtení pro děti bude potom od 13 hodin připraven v Městské knihovně.

Čtěte také

V sobotu se na pražské Klamovce koná hudební festival Klamfest. Od 18.30 se návštěvníci stanou svědky improvizačního zápasu Veteránů proti Odpadlíkům. Improvizační zápasy se těší v poslední době velké oblibě, a proto je potřeba si na ně vždy zarezervovat vstupenky předem.

Sami diváci budou vybírat témata, která zdatní improvizátoři na místě předvedou. Improvizace skončí ve 20 hodin a poté bude následovat vystoupení folkového zpěváka Honzy Dvořáčka.

Autorská čtení, ilustrační obrázek

Nenechte si ujít Festival spisovatelů Praha ve Valdštejnském paláci. V neděli ve 14 hodin začínají autorská čtení. Vyslechnout si můžete třeba amerického spisovatele Chucka Palahniuka.

Na Karlínském náměstí v Praze navštivte v neděli od 14 hodin multižánrový hudební festival Street Happening of Karlin 2016, který pořádá Karlínské spektrum DDM.

V Praze v neděli startuje mezinárodní hudební festival Kytara napříč žánry. Navštívit ho můžete až do 26. listopadu.

Střední Čechy přichystaly programy pro děti

Divadlo kouzel v Líbeznicích u Prahy zve v sobotu od 14 hodin děti na představení S kouzly kolem světa. Vydáte se na výlet letadlem a v každé zemi, ve které přistanete, na vás čekají typická a originální kouzla dané země.

Vydejte se v sobotu do Dobrovic na tradiční Cukrové slavnosti. Sladkosti podle historických receptů nabídne pan kastelán z Grabštejna, budou dobrovické řepánky, soutěž pro děti, paličkování, korálkové tvoření, koření všech chutí, ochutnávky, taneční vystoupení skupiny Next ze základní školy, zábava v podání divadla HEČ i další aktivity.

Mníšek pod Brdy

Zajděte v sobotu do Muzea v Roztokách u Prahy na zajímavou tvůrčí akci, která doprovází výstavu Oko bere, vole padni. Od 10 hodin si můžete v rámci dílny výroby hracích karet vytisknout vlastní hrací karty podle historické předlohy ze 16. století. Součástí dílny je komentovaná prohlídka výstavy.

V měsíci říjnu zve stále zámek Mníšek pod Brdy malé i velké návštěvníky na prohlídky. Pro děti jsou tuto sobotu připraveny prohlídky Pohádkové s princeznou Aničkou a v neděli prohlídky O zámeckých strašidýlkách.

V Prachaticích je k vidění oceněná židle

Designová židle z roku 2011 Izraelce Arika Levyho ověnčená prvenstvím v soutěži Red Dot Design Award je k vidění v Galerii Neumannka v Prachaticích. Navíc jsou zde další židle od firmy TON z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku, která je českou jedničkou ve výrobě ohýbaného nábytku.

Při výrobě jsou dodržovány původní technologické postupy z 19. století. Nejstarším exponátem je židle, která svým vzhledem kopíruje kus vyráběný podle Nepustila v roce 1876.

Čtěte také

Na Plzeňsku začíná dětský filmový festival

Dobřany na jižním Plzeňsku zvou v neděli na tradiční pouť na Kamínku. Zábavné odpoledne na vás čeká v lesoparku Martinská stěna. Akce začíná hodinu po poledni. Herní a soutěžní stanoviště budou fungovat dvě hodiny. Potom je na programu koncert duchovní hudby.

Děti (ilustrační snímek)

V Ostrově na Karlovarsku začíná v neděli 48. dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana, který potrvá do 13. října.

Na děti myslí také na Liberecku

Dětský den s vílou Izerínou si v sobotu užijte na Jizerce. Z kořenovského nádraží bude na Jizerku jezdit přes Horní Polubný kyvadlová doprava. Hrát se budou divadla, čekají vás koncerty, ve sklárně bude lezecká stěna a vydat se můžete na putování Po tajemství Jizerských hor. Akce začíná v 10 a skončí v 16 hodin.

Fotografie z unikátního vlastivědného souboru, který za první republiky sloužil k výuce ve školách a podpoře české menšiny, jsou vystavené v muzeu v České Lípě. Zachycené jsou na nich turistické, přírodní a ekonomické dominanty od Liberce až po Děčín.

Ratibořice zvou na prohlídku, Pardubice na multimédia

Nenechte si o víkendu ujít Podzimní prohlídky zámku v Ratibořicích. Interiéry budou s podzimní výzdobou a navštívit budete moci i běžně nepřístupné zámecké sklepy.

Velká jídelna, Zámek Ratibořice

Komorní filharmonie Pardubice uvede v sobotu od 18 hodin v Tipsport aréně v Pardubicích multimediální projekt Roberta Jíši Hlasy světla, při kterém bude využita 3D projekce a 4D efekty.

V Ostravě si připomenou tragédii řetězového mostu

Výstava v Ostravském muzeu nazvaná Osudový okamžik připomíná 130 let starou tragickou událost – zřícení řetězového mostu přes řeku Ostravici. V roce 1886 při nehodě zemřeli čtyři lidé a řada dalších utrpěla zranění. Událost připomenou fotografie i zprávy z dobového tisku a k vidění bude také model mostu.

Pád řetězového mostu se stal ve své době velkou událostí v celém tehdejším Rakousko-Uhersku. Dnes se už však o tragédii moc neví. Změnit to má i výstava, kterou najdete v Ostravském muzeu.

Čtěte také

V Olomouci vystavují obrazy, v Brně romské šperky

Olomoucká Galerie Caesar zve na výstavu obrazů Jiřího Vincence Slavíčka. Jednašedesátiletý malíř v roce 1978 emigroval a střídavě pobývá ve Frankfurtu nad Mohanem, Praze a ve Žďáru nad Sázavou. Za sebou má řadu zahraničních prezentací. Olomoucká výstava ponese název Myslím na tebe s podtitulem Před obrazem myslím na krajinu a v krajině opět na obraz.

Muzeum romské kultury v Brně připravilo novou výstavu Poklad Romů. Tvoří ji téměř 400 exponátů. Odhaluje historické unikáty ze zlata a stříbra, představí také šperky současných romských designérů z celé Evropy. Výstava představuje jak šperky samotné, tak jejich symboliku.

Romská oslava

Šperk má totiž v romské kultuře nejen funkci dekorativní, ale také velký duchovní význam. Mezi nejcennější exponáty patří křestní medailon s podobiznou Marie Terezie z 18. století, ten také patří k nejstarším. Významný je i zlatý prsten, podle nějž se poznávali koňští handlíři.

Ve Valašském Meziříčí potkáte Kostru i Medvěda

Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku představuje prostorovou instalaci Chyba kontrolního aparátu Evy Koťátkové, která patří mezi mezinárodně nejúspěšnější dnešní české umělce. V galerii je zbudována improvizovaná kancelář, kterou obývají čtyři loutky pohybující se na lidských nohou.

Zatímco Strážník podává hlášení, přijímá telefony a oznamuje nové vyhlášky a nařízení, Krokodýl vydané dokumenty ničí, skartuje je svými vlastními zuby. Kostra dokumentuje a archivuje, Medvěd se soustředí na styk s veřejností, dává školení a předkládá návštěvníkům dotazníky k vyplnění.

Čtěte také

Výstava v zámku Kinských a zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí připomíná malíře, grafika a zakladatele rožnovského skanzenu Bohumíra Jaroňka. Koná se u příležitosti 150 let od jeho narození.

Jméno Bohumíra Jaroňka je spojeno se založením největšího skanzenu v českých zemích, který v Rožnově pod Radhoštěm uchovává a propaguje valašskou lidovou kulturu. Bohumír Jaroněk byl však i skvělým výtvarníkem, který ve svých krajinách dokázal zachytit světlo a barevnou atmosféru okamžiku.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu