Nepropásněte Noc divadel. Přinášíme přehled toho nejlepšího, co nabídne

20. listopad 2015

Sobotní noc si můžete užít v některém z divadel. Česko se připojuje k Noci divadel a vy se můžete podívat do míst, kam se jinak běžně nedostanete. A přináším i další tipy na víkend.

Nenechte si v sobotu ujít Noc divadel. Koná se v necelé desítce evropských zemí a Česká republika se zapojuje potřetí. Letos připravilo netradiční programy pro svoje diváky 130 divadel ve 36 městech v ČR.

Zajímavý divadelní projekt v Bezdružicích
Velmi úspěšný autorský projekt divadla Vosto5 Dechovka se představí v pátek, sobotu a v neděli v sále kulturního domu v Bezdružicích, v oblasti bývalých Sudet. Bude uveden s německými titulky, pozváni jsou také členové spolku německých rodáků z Bezdružicka.

Festival alpinismu v Praze
Od pátku do neděle bude v Praze v Národním domě na Smíchově Mezinárodní festival alpinismu, letos bude ke zhlédnutí několik unikátních výstav o česko-slovinské vzájemnosti v oblasti alpinismu, jednou z nich je rozsáhlá výstava o historii chaty Češka koča, kterou ve slovinských Alpách postavili Češi; na festivalu budou vrcholová lezci z řady zemí, včetně Radka Jaroše.

Dobývání Kunětické Hory Švédy
Udělejte si v sobotu výlet na hrad Kunětická Hora na Pardubicku. Ve 13 hodin tam začíná ukázka bitvy, která připomene 370 let od dobývání hradu Švédy.

Čtěte také

Napoleon v Brně
Na Moravském náměstí v Brně začíná v sobotu v 17 hodin akce Napoleon v Brně, která připomene příjezd císaře Napoleona do města v roce 1805.

Noční prohlídky na Sychrově
Na zámku Sychrov na Liberecku si v sobotu nenechte ujít noční prohlídky s kostýmovanými průvodci na motivy příběhu Dědictví chamtivého lorda. Začíná se v 19 hodin.

Předadventní světélkování v Třešti
Město Třešť pořádá v sobotu Předadventní světélkování. Pod tímto názvem se skrývá prodejní trh a doprovodný kulturní program, který má navodit tu správnou vánoční atmosféru. Trhy se budou konat uvnitř a před kulturním domem v Třešti v době od desíti do šestnácti hodin. Návštěvníkům udělají radost třeba vánoční aranžmá a přáníčka. V odpoledním bloku jsou připraveny pro nejmenší pohádky. Ve 14 hodin odehrají pohádku Kašpárek v pekle, v 15.30 hodin pak je na programu pohádka, která bude pro děti překvapením. Pro děti budou navíc připraveny po celý den tvořivé dílničky.

Plzeň Pivovarské muzeum

Barevné podzimní potěšení
Barevné podzimní potěšení – to je název tvořivé dílny, kterou na sobotu připravilo Pivovarské muzeum v Plzni. Návštěvníci si vyrobí dekoraci z přírodních materiálů. Tvořivé dílny v Pivovarském muzeu v Plzni jsou přístupné veřejnosti od 10 do 16 hodin.

Hororoví čerti v Hluboké nad Vltavou
V Hluboké nad Vltavou má v sobotu setkání zhruba stovka hororových čertů, takzvaných alpských krampusů, kteří na Hlubokou dorazí i z Rakouska.

Palestinský Food festival v Praze
V Městské knihovně v Praze začíná v neděli v 18.30 koncert folklorního souboru z Palestiny a palestinský Food festival, které se konají při příležitosti oslav Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem.

Podzimní veletrh starožitností Antique
Na Novoměstské radnici v Praze můžete ještě o víkendu navštívit podzimní veletrh starožitností Antique. Galeristé nabídnou i předměty reprezentující směr art deco, v jehož duchu se nesla meziválečná výstava v roce 1925, na níž Češi a Slováci dostali řadu medailí. Veletrh nabídne i ukázky předmětů bruselského stylu, který získává v poslední době stále větší oblibu u sběratelů a který upomíná na Expo 1958 v Bruselu, odkud si Československo přivezlo cenu za nejlepší pavilon.

Radek Tomášek s kapelou Simply the Four v divadle Semafor
V neděli večer se divadelní sál pražského Semaforu změní na koncertní sál. Jen jednou za rok v čase předvánočním vystupuje Radek Tomášek s kapelou Simply the Four. Složení kapely nabízí jedinečnou příležitost slyšet písně v jiném podání než bývá u zpěváka obvyklé. Během roku totiž vystupuje pouze s kytarovým doprovodem svého syna Radka, který je mimochodem bubeníkem skupiny Support Lesbiens nebo se skvělým kytaristou Fandou Zikmundem.

03094142.jpeg

Slánské jazzové dny
Máte rádi jazz? Potom o víkendu navštivte Slánské jazzové dny. V pátek v 19 hodin zahájí hlavní program v městském centru Zuzana Lapčíková Kvintet. Potom je vystřídá Afropean Project, který nabízí kombinaci afrických a indických rytmů a melodií s vlivy jazzu, funku a etna. Ani letos nepřijdete o velký big band. Tentokrát zahraje pražský big band Milana Svobody, který funguje už čtyřicet let.

Večer vyvrcholí vystoupením harmonikáře Charlieho Slavíka, který hraje se zahraničními kapelami nejen v Evropě ale i ve Spojených státech. Najdete ho od půlnoci v Restauraci Na Střelnici. Vystoupení Old Stars Dixiland Liberec začíná v sobotu v 19 hodin. V neděli si jazz můžete užít už odpoledne, a to v městské kapli, kde zahraje jazzový kvartet Marta Kloučková Jazz Project.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu