Nevíte, kam o víkendu vyrazit? Připravte se na Velikonoce nebo odemkněte řeku

Kam o víkendu? Zkuste zamířit do Českých Budějovic, kde se v sobotu otevřou jinak nepřístupné dvorky. Třeba v domě U Beránka zahraje folková skupina Lakomá Barka. Galerie GASK v Kutné Hoře vás zve na oslavu Velikonoc do svých zahrad a v Kroměříži můžete zavzpomínat na Karla Kryla.

Dny evropského filmu v pražském kině Světozor
V pražském kině Světozor můžete až do 17. dubna navštívit Dny evropského filmu. Nabídnou více než 50 snímků z celé Evropy. Letošním speciálem je sekce EuroCrime, která chce reagovat na současný proud evropských thrillerů a kriminálních filmů, jimž momentálně kraluje skandinávská produkce. Tato kolekce však ukáže, že thrillery vznikají i ve zbytku Evropy.

Charitativní odpoledne pro Matyáška v Boskovicích u Brna
Do westernového městečka v Boskovicích u Brna přijďte v pátek odpoledne podpořit šestiletého Matyáška Kříže, který už rok trpí závažnou nemocí – metachromatickou leukodystrofií. Charitativní odpoledne začíná v 16 hodin. Vyzkoušet si můžete orientační běh, daktyloskopii a zasadit si můžete i strom života. Všechny vybrané peníze půjdou na speciální zdravotní pomůcky pro Matyáše.

Velikonoce ve skanzenu u Hlinska
Udělejte si výlet do skanzenu u Hlinska. Najdete tam tradiční výstavu Velikonoce na Betlémě. Až do 21. dubna najdete v roubených domcích památkové rezervace expozice připomínající tradiční jarní obyčeje na Hlinecku. K vidění budou nejen kraslice zdobené tradičními způsoby, ale také jarní obřadní pečivo různých tvarů a další předměty provázející velikonoční svátky v minulosti. Můžete se také dozvědět, jak vypadalo velikonoční ráhno, létéčko nebo družbance.


Zobrazit tipy na víkend 11.–13. dubna na větší mapě

Kraslice, pomlázky a pečivo v Zubrnicích
Připomenout si velikonoční zvyky, zdobit kraslice, plést pomlázky a ochutnat tradiční velikonoční pečivo můžete o víkendu ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku.

Velikonoce ve skanzenu na jihu Čech
V hoslovickém mlýnu začínají právě tuto sobotu v 10 hodin. Co tam uvidíte? Řemesla i folklórní vystoupení. A děti čeká netradiční zábava.

Veselice s pletením pomlázek v Trmicích
Trmice slaví Velikonoce – tak se jmenuje sobotní akce, kterou najdete od 13 hodin na faře v Trmicích na Ústecku. Děti čeká veselice s pletením pomlázek a zábavnými hrami.

Velikonoční jarmark na Plzeňsku
Velikonoční jarmark v Blovicích na jižním Plzeňsku nabídne letos několik novinek. Kromě zdobení vajíček a perníčků se děti můžou těšit na výtvarné dílny. Jedenáctého ročníku se zúčastní několik desítek prodejců z celého regionu. Nabízet budou keramiku, proutí, květiny a především zboží s velikonoční tématikou. Připravené je i bohaté občerstvení. Akce se koná v sobotu od 9 do 16 hodin.

Čtěte také

Vynášení Morany v Galerii Středočeského kraje
Galerie Středočeského kraje pro vás na tuto sobotu připravila oslavu Velikonoc ve svých zahradách. Už od 10 hodin tam budou řemeslníci nabízet kraslice, keramiku, vyřezávané zboží, řehtačky, pomlázky nebo ošatky. Děti a aktivnější dospělí si můžou vyzkoušet, jak se zdobí pravé velikonoční perníčky, pletou pomlázky nebo malují kraslice ve speciálních dílničkách ve štábním domku. Pro všechny je připraven bohatý kulturní program, dvě vystoupení dětského folklórního souboru Lučinka z Prahy, dětské pásmo s jarními lidovými zvyky a písničkami. Celý den k dobré pohodě zahraje kutnohorská muzika Tomášovka. Zlatým hřebem dne bude vynášení Morany, symbolu zimy, se kterým se definitivně rozloučíme.

Mezinárodní den památek na jihu Čech
Přidejte se k oslavám Mezinárodního dne památek a historických sídel a navštivte nějaký hrad nebo zámek. Na Hluboké se tento víkend zdarma podíváte do věže. V Jindřichově Hradci bude také volně přístupná Černá věž a sklepy pod palácem. Nové Hrady lákají v neděli na prohlídku bývalého hradního pivovaru. Ve Zlatá Koruně nahlédnete do kaple a na hrad Zvíkov budou mít vstupné zdarma děti, studenti a senioři.

14 dvorů a dvorečků se otevře v Českých Budějovicích
V sobotu se otevřou zvídavým návštěvníkům Českých Budějovic vrata do celkem 14 dvorů, dvorků a dvorečků, které po celý rok zůstávají jejich zrakům skryté. Třeba v domě U Beránka zahraje folková skupina Lakomá Barka a loutkové divadlo, v Komorní galerii u Schelů a na dvorečku Rabenštejnské věže zazní staropražské písně. Lidé mohou s průvodcem zavítat třeba na českobudějovickou radnici nebo na prohlídku rajského dvora a přilehlého ambitu dominikánského kláštera. V sídle Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí je přivítá původní majitel špeditérství a zasilatelství. Vedle ukázek lidových řemesel tam můžou zhlédnout výstavu věnovanou kněžně Eleonoře ze Schwarzenbergu a vyslechnout si přednášku o zednickém mistru Jakubovi Bursovi, autorovi jihočeského selského baroka. Podrobné informace o programu najdete na www.kultur-kontakt.cz.

Erbovní bestie na hradě Bouzov
Erbovní bestie budou po celou nadcházející turistickou sezónu doprovázet návštěvníky na hradě Bouzov na Olomoucku. Místo zabrali ve sklepení a vystřídají tak dosavadní expozici s názvem Draci a drakobijci. Nadpřirozené bytosti v životní i nadživotní velikosti mají návštěvníkům poodkrýt tajemství erbů. Výstava je přístupná od této soboty a doplňuje zdejší prohlídkové okruhy.

Jak fungovala Československá armáda v roce 1938?
Máme pro vás tip na výlet do Orlických hor. Nenechte si ujít prohlídku vojenské tvrze Dobrošov u Náchoda. Přístupné tam jsou kasárenské sály, muniční sklad i ošetřovna. Kromě toho tam najdete unikátní sbírku tisíců vojáčků, která spolu s modely techniky, koní a polní kuchyně ukazuje, jak fungovala Československá armáda v roce 1938.

Přehlídka vín a běh Velká Morava v Mikulčicích
Mikulčice vás v sobotu zvou na svou nejprestižnější přehlídku vín. Porovnejte vína od profesionálních vinařů s produkcí malých vinařů. Sportovci se mohou těšit i na tradiční běh Velká Morava.

Čtěte také

Odemykání Vltavy v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodě
Vodáci budou v sobotu v 11 hodin v českokrumlovském kempu U Trojice symbolicky odemykat Vltavu a křtít vodácké nováčky. Symbolické odemčení Vltavy se chystá v sobotu od 10.30 hodin také ve Vyšším Brodě. Řece a vodákům požehná převor místního kláštera Justin Berka. Při slavnostním aktu bude v kempu Pod Hrází odhalen putovní pomník Járy Cimrmana a zveřejněn jeho odkaz vodákům.

V Malé Skále odemknou Jizeru
Nenechte si ujít v Malé Skále na Jablonecku v sobotu od 11 hodin tradiční slavnost Odemykání Jizery na Žluté plovárně.

Dětské dopravní hřiště v Liberci
V Liberci se v sobotu v 10 hodin otevírá dětské dopravní hřiště. Otevřené bude denně včetně víkendů až do konce června.

Brněnská Stará radnice se otevírá
Turisté si mohou prohlédnout Starou radnici v Brně, jejíž oprava si loni vyžádala 20 miliónů korun. Vznikla ve 13. století a patří k nejstarším světským objektům na Moravě. Jsou v ní zpřístupněny sály, kam dosud návštěvníci nesměli. Zájemci si mohou nově prohlédnout Freskový sál nebo Křišťálový sál, který byl kdysi hlavním tanečním sálem Brna.

Běh parkem v Průhonicích
Vydejte se v sobotu do Průhonic u Prahy. Na Podalpinské louce, která je asi 10 minut od zámku, startuje v 9 hodin Jarní běh. V 11.30 se můžete těšit na vyhlášení výsledků.

Odkrývání mystiky Golema v Praze
Interaktivní divadelní projekt Golem, který se hrál loni v září na pražské Štvanici, se na pár dní vrací zpět do opuštěné vily č. p. 858. Důvodem návratu je i natáčení filmového záznamu pro projekt Golem Cube, který bude uveden na Pražském quadriennale 2015. Dům, kde diváci budou moci odkrývat mystiku Meyrinkova Golema, je otevřen od 11. do 20. dubna. Indicie si sami složí během prohlídky, stanou se nenápadnou složkou děje a utvoří si vlastní verzi příběhu.

V Kroměříži startuje Rok Karla Kryla
Karel Kryl by právě tuto sobotu oslavil 70. narozeniny. Letos si zároveň připomínáme 20 let od úmrtí tohoto písničkáře a básníka. V Kroměříži, jeho rodném městě, začne v sobotu Rok Karla Kryla. Na básníkově rodném domě v Březinově ulici bude v 16 hodin odhalena pamětní deska. V 18 hodin můžete zajít na koncert V týhle zemi blbě se mi dejchá, na kterém vystoupí například Vladimír Merta, Dagmar Voňková, Vlasta Třešňák a další.

Čtěte také

Zámek Kačina se otevírá turistům
Navštivte v neděli od 10 hodin Zámeckou pouť, která otevře turistickou sezónu na zámku Kačina u Kutné Hory.

Jarmark v Litoměřicích
V Litoměřicích najdete v neděli na nádvoří tamního hradu velikonoční jarmark.

Moravské pašije v Modletíně
V kostele svaté Anny v Modletíně na Havlíčkobrodsku můžete v neděli od 16 hodin vidět Moravské pašije v podání Teátru Víti Marčíka.

Duchovní hudba v Brně
V Brně v minoritském kostele svatých Janů začíná v neděli Velikonoční festival duchovní hudby, který potrvá až do 27. dubna. Na programu bude také Stabat Mater Antonína Dvořáka.

Výstava fotografií z Berlína, Tokia a Prahy
Fotografie, které vznikaly v 80. a 90. letech v Berlíně, Tokiu a Praze, vystavuje v pražském Ateliéru Josefa Sudka jejich autorka Libuše Jarcovjáková. Dokumentární fotografie čerpají z jejích cest, ty pražské pak dokládají autorčin zájem o menšiny, život na okraji, syrovost ulice.

Výstavy v Muzeu fotografie v Jindřichově Hradci
Sobotní vernisáže fotografií Petr Velkoborský a Císařské manévry zahájí výstavní sezónu v Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Obě výstavy potrvají až do konce prosince.

Fotografie veteránů v Olomouci
V galerii Arcidiecézního muzea v Olomouci vystavuje své fotografie zachycující prostředí automobilových veteránů držitel ceny Czech Press Photo Matěj Třešňák.

Drátenictví kdysi a dnes v Jičíně
Regionální muzeum a galerie v Jičíně otevřelo výstavu o historii drátenictví nazvanou Drátenictví kdysi a dnes. Expozice nabízí i ukázky prací současných dráteníků. Historické drátenictví bylo zaměřené na užitkové řemeslo, zpevňování nádob nebo vyrábění domácích pomůcek. Současné drátenictví je umělečtější – drátují se různé tvary nebo i postavy.

V Hrabyni připomínají osud generála Heliodora Píky
Osud generála Heliodora Píky připomíná výstava v Památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Organizátoři ji připravili k připomenutí 65. výročí jeho justiční vraždy a potrvá do 30. listopadu. Návštěvníci uvidí i torzo generálovy osobní zbraně. Pistole byla po desetiletí zakopaná u Píkova rodného domu.

Fotky Zuzany Mináčové v Kamenici u Prahy
Výtvarné fotografie vycházející z osobních prožitků a životních pocitů i reportážní snímky z karlovarského filmového festivalu shrnuje retrospektivní výstava Zuzany Mináčové v Kamenici u Prahy.

Čtěte také

Výstava o těžbě uhlí v Mostě
Novou expozici věnovanou hlubinné těžbě hnědého uhlí otevřelo Podkrušnohorské technické muzeum v Mostě. Na původní expozici zaměřenou na starý způsob dobývání, takzvané komorování, navazuje ukázka stěnování, novějšího způsobu. Obě expozice jsou k vidění v simulované štole, kterou muzeum nechalo prodloužit o 20 metrů. Součástí štoly jsou reálné stroje a vybavení, které se k těžbě používají nebo používaly – mimo jiné 13 tun vážící dobývací kombajn nebo hornické vozíky.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio