Objevujte život pravěkých lidí, zacvičte si v muzeu nebo nahlédněte pod povrch středověkých obrazů. Poslední únorové víkendové tipy jsou tu

24. únor 2017

Masopustní veselí o víkendu vrcholí. Pojďte se v sobotu pobavit třeba na Berounsko do Zadní Třebaně, kde najdete i staročeský jarmark. S dětmi se vydejte za dobrodružstvím do pražského Divadla ABC nebo si udělejte cestu do opavského muzea, kde si zacvičíte jako Sokolové. Hezký víkend!

Praha zve děti i dospělé do muzeí a galerií

V sobotu od 15 hodin pořádají Městská divadla pražská Divadelní ABCedu pro děti. Dílnička na téma Divadelní pevnost Boyard je určena dětem od 8 do 12 let. Čeká je napínavé dobrodružství, při kterém budou dobývat divadelní pevnost a utkají se s ostatními týmy na cestě za zlatým pokladem. Workshop povede herečka Henrieta Hornáčková.

V neděli přiveďte své děti do pražského Ateliéru Pellé. Setkají se tam s multimediálním umělcem a sochařem, bubeníkem a zakladatelem skupiny Tata Bojs Milanem Caisem. Výtvarnou dílnu povede od 15 hodin. Výstava Milana Caise pojmenovaná Dveře dovnitř je v Galerii Villa Pellé k vidění do 26. března.

Čtěte také

V pražské galerii GOAP začala výstava nazvaná Warhol/Warhola. Název připomíná, že si ikona 60. let a jedna z největších osobností americké kultury pozměnila jméno. Výstava má podtitul Příběh o tom, jak se Andrew Warhola stal Andy Warholem a ukazuje na unikátních dokumentech počátky, rodinné zázemí a původ hvězdné slávy potomka československých emigrantů.

Jak vznikaly vzácné středověké obrazy, ukazuje výstava, kterou najdete v Anežském klášteře v Praze. Jmenuje se Očím skryté a díky nejmodernějším technologiím nahlíží pod povrch více než padesátky deskových obrazů z galerijních sbírek.

Logo

Představena jsou touto formou stěžejní díla Sbírky starého umění Národní galerie od nejstarších památek deskového malířství z dílen Mistra vyšebrodského oltáře, Mistra Theodorika, Mistra třeboňského oltáře a Mistra rajhradského oltáře.

Tvorbu Svatopluka Krále, průkopníka českého průmyslového designu, připomíná expozice v Národním technickém muzeu v Praze. Výstava v Malé galerii expozice Architektury, stavitelství a designu Krále ukazuje jako mezinárodně uznávaného výtvarníka i tvůrce kinetických hraček pro zdravé i handicapované děti.

Velkolepý rej maškar vypukne na Berounsku

Program Poberounského masopustu začne v sobotu na návsi v Zadní Třebani stylovým staročeským jarmarkem. Své umění budou předvádět skláři z Jizerských hor, děti se budou moci svézt na koních, dospělé určitě potěší tradiční zabijačkové pochoutky.

Masopustní oslavy uzavře v neděli od 14.00 ve Společenském domě v Zadní Třebani dětský karneval. Pro děti budou připraveny hry, soutěže, volba nejhezčí masky i kolo štěstí.

Čtěte také

Do světa Miroslava Šaška zvou v Písku

Postavit si vlastní město z kartonu mohou návštěvníci výstavy Svět podle Šaška, kterou otevřela písecká galerie Sladovna. Představuje ilustrátora a autora kreslených turistických průvodců pro děti Miroslava Šaška (1916–1980). Galerie také otevřela stálý ateliér Laboratoř, kde mohou děti s lektorem tvořit, hrát si a experimentovat.


Malá retrospektivní výstava fotografa Štěpána Grygara začala v českobudějovickém Domě umění.

První téma jsou barvy. Návštěvníci si užijí zábavné malování s bublinkovou fólií na nohou, budou se houpat nad prázdným papírem a tvořit, vyzkoušejí si práci s průsvitem či projekcí. Děti se dále dozvědí, jak barvy působí na psychiku nebo jak malovat pomocí obřích barevných bublin.

Malá retrospektivní výstava fotografa Štěpána Grygara začala v českobudějovickém Domě umění. Na 150 metrech čtverečních Galerie současného umění a architektury představuje autor výběr prací, který zahrnuje jeho tvorbu od počátku 80. let až do současnosti a který sahá od konceptuální fotografie k dokumentární.

Šlovicemi projde tradiční masopustní průvod

Čas masopustů a maškarních bálů se nevyhýbá ani Dobřanům na jižním Plzeňsku. Maškary vyjdou ve dvanáct hodin z Centra Šlovice směrem na náves. Kromě maškar, muziky a tancovačky v ulicích nebude v průvodu chybět ani dobré jídlo a pití, včetně tradičních masopustních koblížků.

V Turnově vrcholí divadelní festival Modrý kocour

Přízemí Domu porcelánu s modrou krví v Dubí zaplnily filmové kostýmy Ivy Janžurové. Některé šaty jsou vystaveny poprvé od natáčení, řadě z nich už bylo víc než půl století. K vidění budou kostýmy v budově bývalého kina do 14. března.

Čtěte také

Ještě o víkendu můžete v Turnově navštívit 22. ročník multižánrového divadelního festivalu Modrý kocour. Uvidíte amatérská i profesionální divadla, experimenty, komedie, dramata, ale i představení pro děti.

Prozkoumejte broumovský klášter od sklepa po půdu

Klášter Broumov připravil na tuto sobotu mimořádné prohlídky běžně nepřístupných prostor nazvané Klášterem od sklepa po půdu. Návštěvníci uvidí také opravené opatské sály s výstavou Poklady z depozitářů, nahlédnou rovněž do revitalizovaného třetího patra.

Klášter Benedektinů - Broumov

Galerie ve Společenském centru Uffo v Trutnově zve na výstavu obrazů malířky Jany Vojnárové. Expozice nazvaná Nadýchaný rukáv bude otevřená do 28. března. Na trutnovské výstavě jsou obrazy, které vznikly v různých obdobích autorčina života. Vojnárová se ve svých dílech zaměřuje na motiv a téma lidské figury.

Slezské zemské muzeum se promění v tělocvičnu

V historické budově Slezského zemského muzea v Opavě vznikne o víkendu improvizovaná tělocvična. Můžete si tam vyzkoušet náročné i méně náročné cviky nejen sokolů, ale i turnerů, což byla německá obdoba sokolského hnutí.

Oba tyto spolky v minulosti v Opavě fungovaly nezávisle na sobě. Jejich historie je součástí výstavy Spolkový život, která vrcholí akcí Víkend se slezskými spolky.

Čtěte také

V Brně se vydejte poznávat pravěk

Výjevy zachycující život pravěkých lidí i prehistorickou přírodu si mohou prohlédnout návštěvníci Paláce šlechtičen v Kobližné ulici v Brně. Novou expozici Moravského zemského muzea tvoří ilustrace brněnského výtvarníka Pavla Dvorského. Součástí výstavy jsou předměty z hrobu šamana nalezeného ve Francouzské ulici v Brně nebo originál řezby mamuta z Předmostí u Přerova.


Výstava v Moravském zemském muzeu přibližuje osobnost Karla Absolona a jeho děda Jindřicha Wankla.

Archeologické nálezy ze zemí západní Evropy ze soukromé sbírky Karla Absolona nebo milostný osobní deník jeho děda Jindřicha Wankla patří k unikátům, které poprvé vystavuje Moravské zemské muzeum. Muzejníci vybrali kuriozity, které Absolona i Wankla přibližují z lidského hlediska.

Muzeum vystavuje také akvarely Jindřicha Wankla zachycující krajinu a osídlení Moravského krasu v polovině 19. století. K vidění je i jeho milostný deník, který si psal jako mladý medik.

Na Zlínsku se nechte oslovit výtvarným uměním

Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti otevřela výstavu Memento Tiziani, kterou tvoří díla současných umělců inspirovaná Tizianovým obrazem Apollo a Marsyas, skvostem obrazárny kroměřížského zámku. Projektu se zúčastnilo přes sto výtvarníků.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vystavuje kresby a rukopisy Karla Hlaváčka, významného představitele českého symbolismu a dekadence. Spolu s básníkem Arnoštem Procházkou či Jiřím Karáskem ze Lvovic patřil k okruhu autorů Moderní revue.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu