Praha-Prčice: Mapa pochodu i další zajímavé tipy na víkend

20. květen 2016

Víkend slibuje pěkné počasí, a tak se vydejte třeba na legendární pochod Praha-Prčice. Nenechte si ujít ani speciální programy v rámci Festivalu muzejních nocí nebo si udělejte výlet do Kroměříže, kde budou jezdit historické vlaky. Hezký víkend.

Navštivte o víkendu Slovanské hradiště v Mikulčicích. V sobotu dopoledne bude Pravoslavná cyrilometodějská pouť se svatou liturgií, odpoledne Bulharský kulturní den s bohatým programem a večer Muzejní noc kostelů také se zajímavým programem. Víkend vyvrcholí v neděli pořadem pro rodiče s dětmi s názvem Krásy mikulčického luhu, jehož součástí bude také přednáška pana zahradníka na téma Květena mikulčického luhu.

Projeďte se nostalgickým vlakem

Udělejte si výlet do Železničního muzea v Kroměříži. Právě tuhle sobotu tam budou vypraveny zvláštní vlaky na trati Kroměříž–Zborovice. Můžete se jimi svézt například do stanice Zdounky, odkud vás autobusy přepraví do Pohádkového lesa v Divokách.

Čtěte také

V čele nostalgických vlaků se budou střídat parní lokomotiva Kocúr, vyrobená na konci 19. století, a motorový vůz Hurvínek z roku 1955. Během dne budou vypraveny celkem čtyři páry zmíněných zvláštních vlaků. Odjezdy z Kroměříže: 8.00, 10.25, 12.00, 14.15. Odjezdy zpět ze Zborovic: 9.50, 11.07, 13.40, 15.40.

Pochod Praha-Prčice

Vydejte se v sobotu na 51. ročník Pochodu Praha - Prčice. Nejdelší sedmdesátikilometrová trasa Karla Kulleho startuje na pražských Hájích u stanice metra mezi pátou a půl sedmou ráno. Dětská trasa startuje pouze z Votic, je vedena samostatně do dětského cíle a účastníci obdrží speciální trofej.

Pochod Praha - Prčice

Kulturní tipy – swingující lázně, Tři sestry i koncert fujaristů

V Lázních Bohdaneč zahajují v sobotu novou lázeňskou sezonu, letos v elegantním stylu první republiky. Na programu jsou od 14.30 mimo jiné swingová a další hudební vystoupení, dobové gastronomické lahůdky, historické prohlídky lázní či módní přehlídka, která ukáže, co se nosilo před sto lety.

Příznivci hry na fujaru se o víkendu sejdou ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Uskuteční se tam mezinárodní tvůrčí dílny fujaristů. Přijďte si tam v neděli poslechnout závěrečný koncert, který v Dřevěném městečku začne v 15 hodin.

Čtěte také

V pražském Braníku se v sobotu chystá Tři sestry Open Air 2016. A kromě sester vystoupí třeba Ivan Mládek a Banjo Band, Visací Zámek nebo Vypsaná Fixa.

Koncert kapely Tři sestry na Pilsner Festu

V sobotu a v neděli se uskuteční v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Dny japonské kultury - nenechte si ji ujít.

V Komunitním centru v pražském Suchdole bude v sobotu v 10 hodin slavnostně otevřena Umělecká scéna v amfiteátru. Na programu bude kouzelnická show Aleše Hrdličky a žonglérská show Cink Cink Cirk, vystoupení taneční skupiny Kolečko a Ochotní Suchdolníci a další. Akce potrvá do 20 hodin.

V Korozlukách na Mostecku navštivte v neděli loutkový open air festival Živá zahrada 2016.

Pražská Galerie Mánes se o víkendu promění v moderní tržiště plné originálních českých a slovenských značek. Jarní LEMARKET startuje právě tuto sobotu. Během dvou nabitých dní budou návštěvníci moct obdivovat výrobky 90 tvůrců. Stejně jako v minulých ročnících ožije i letošní jarní LEMARKET také doprovodnými koncerty – návštěvníci se mohou těšit na vystoupení Emmy Smetany, kapely Jamestown, na taneční vystoupení a DJ´s.

V Mikulově si v sobotu nenechte ujít Mikulovské vinné trhy.

V Dobřívi a na Helfštýně bude řinčet železo

Na Hamernický den se vydejte v sobotu od devíti hodin do Dobřívi na Rokycansku. Seznámíte se s technologiemi a pracovními postupy při výrobě železných předmětů a historii železářství na Podbrdsku.

Šermířské vystoupení

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku hostí o víkendu největší šermířský festival na Moravě. Návštěvníkům představí přehlídku historie vojenství od období Velké Moravy do první světové války.

Plavební sezóna začíná

V Doksech na Českolipsku se v sobotu dopoledne slavnostně otevře nová sezona na Máchově jezeře. Ponese se v duchu oslav 650. výročí založení Máchova jezera Karlem IV. Program začne v 10.30 v podhradí hradu Bezděz, na pláži akce pokračuje od 13.45.

Oslavy 70. výročí zahájení lodní dopravy na Brněnské přehradě si nenechte ujít v sobotu v přístavišti Bystrc. A v Brně Líšni vás čekají v sobotu od 14 hodin oslavy sedmdesátiletého výročí výrobce traktorů značky Zetor Den se Zetorem.

Na Schwarzenberském kanále na Šumavě začíná v sobotu nová plavební sezóna. U horního portálu plavebního tunelu začíná akce s pohádkami a ukázkami plavení v 11.30.

Loď Máj - rozhled z horní paluby

Letadla v Karlíně a tanky v Přelouči

Zajímá vás letectví? Tak se vydejte v neděli do Aerohouse Praha Karlín na akci Flying for people – Létání v kostce, kde se představí 31 leteckých firem a organizací. Součástí budou přednášky osobností, výstavy historické a nastupující letecké techniky a výstavy modelů držících světové rychlostní rekordy.

V Přelouči bude v sobotu Tank Power Show přehlídka historické a současné vojenské techniky.

Elektrárna Třebovice v Ostravě má v sobotu Den otevřených dveří. Začíná v devět hodin.

Karlovy oslavy pokračují

Výstava nazvaná Unikáty z doby Karla IV., která začala v Regionálním muzeu v Litomyšli, představuje mimo jiné vzácné listiny ze 14. století. Souvisejí se vznikem biskupství, které panovník ve městě založil v roce 1344. Expozici doplňují archeologické nálezy ze 14. století. Muzeum také vybralo jednu lebku z vykopávek v místě bývalého hřbitova před muzejní budovou.

V Praze navštivte výstavní projekty připravené k letošnímu 700. výročí narození Karla IV. Na Pražském hradě je pořád ve Vladislavském sále výstava českých korunovačních klenotů a série pěti výstav na různých místech Hradu, jenž sám o sobě je dokladem Karlova působení. Ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně je otevřena velká česko-německá výstava věnovaná Karlovi IV. Autoři výstavy shromáždili na 250 exponátů z celého světa a chtějí jejich pomocí rekonstruovat příběh Karlova života a jeho doby a pokusit se podat jeho psychologický portrét.

Za kulturními poklady minulosti

V Ostrově na Karlovarsku navštivte rozsáhlou výstavu o toskánské větvi rodu Habsburků. V budově Staré radnice ji spolu s představiteli města slavnostně zahájí příslušník rodu Radbot von Habsburg-Lothringen. Toskánští Habsburkové vlastnili ostrovské panství od roku 1811 až do roku 1918. Výstava má návštěvníkům přiblížit osudy této rodiny, která je jedním ze tří šlechtických rodů spjatých s Ostrovem. Leopold II. Habsburský působil v Ostrově jako starosta po dvě volební období v letech 1861 až 1869.

Dvě rozdílná výtvarná zpracování nejznámější křesťanské modlitby Otčenáš představuje komorní výstava kreseb a grafik v Bílkově vile na pražských Hradčanech. Jde o díla z tvorby světoznámého malíře Alfonse Muchy a sochaře Františka Bílka.

Bílkova vila

Otčenáš Alfonse Muchy vyšel knižně v Paříži v roce 1899 a limitovaný počet výtisků byl chvíli poté publikován s českým překladem i v Praze. Výtvarný přepis modlitby od Muchy stál na počátku jeho snahy zformulovat si svůj vlastní výtvarný názor, který měl utvářet jeho tvorbu a nakonec dal vzniknout monumentální Slovanské epopeji.

Dosud nikdy nepublikované fotografie moderní architektury od fotografa Josefa Sudka představuje výstava, která začíná v muzeu kubismu v Domě U Černé Matky boží v Celetné ulici. Výstava se jmenuje Milerád budu fotografovati moderně moderní architekturu a na Sudkových snímcích ukazuje stavby Josefa Gočára, Jaroslava Fragnera, Pavla Janáka, Jana Kouly či Richarda Podzemného. V domě, jenž sám o sobě je významnou kubistickou památkou, potrvá do 18. září.

Čtěte také

V Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou začala pod názvem Krása bude křečovitá jedinečná výstava surrealistického umění meziválečného Československa. V Zámecké jízdárně jsou mezi téměř 250 exponáty zastoupeny práce osobností jako Jindřich Štyrský, Toyen, Josef Šíma a Karel Teige.

Není Bílek jako Bílek

V pražské Galerii U Prstenu navštivte výstavu obrazů aktivisty, malíře a fotografa Bohumíra Komínka, který během pouhých třinácti let vytvořil monumentální dílo asi tří stovek obrazů. Jeho osobitý a místy až magický realismus, ve figurálních kompozicích s prvky groteskna, velmi přesně zachycuje náladu i reálie období normalizace a podobu undergroundu v Hlinsku a neskrývá kritický a odvážný postoj svého autora.

Přerovské Muzeum Komenského otevřelo výstavu s devíti desítkami obrazů svérázného olomouckého umělce Františka Bílka. Díla získalo muzeum z pozůstalosti od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bílek, který zemřel v roce 2012, totiž neměl dědice a navíc své obrazy téměř neprodával. Expozice mapuje jeho široké výtvarné rozpětí od inspirace vlámskými malíři, po ovlivnění surrealismem až po naivní symbolismus. Lidé uvidí také umělcův autentický malířský stojan, paletu či jeho dominantní fotografické autoportréty.

Dům umění města Brna

Pohyb je společným jmenovatelem tvorby 17 umělců, kteří se účastní nové výstavy v Domě umění města Brna. Někteří se vyjadřují prostřednictvím performancí a videa, další se inspirují taneční choreografií, jiní zůstávají věrní klasickým technikám. Výstava je nazvaná Movere.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu