Prázdniny ještě nekončí. K víkendové návštěvě zvou festivaly, hrady, zámky i muzea

19. srpen 2016

Předposlední prázdninový víkend si můžete užít třeba ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde hlavně na děti čeká v sobotu speciální program o starých hračkách a hrách. Nebo zajeďte do Červené Řečice, kde bude Slámování a v Praze na Petříně si můžete připomenout 125 let od otevření rozhledny. Hezký víkend!

Pražané oslaví 125 let Petřínské rozhledny

Na smíchovské Náplavce v Praze začíná v sobotu v 10 hodin první ročník festivalu Prague Food Battle, na kterém návštěvníci ochutnají pokrmy z různých zemí i z různých částí Prahy. Potrvá do 22.00.

Na Petříně v Praze se v sobotu chystá od 11 hodin akce při příležitosti 125 let od otevření Petřínské rozhledny. Součástí bude komentovaná vycházka po Petříně s Tomášem Dvořákem z Muzea hlavního města Prahy, autorem expozice v Petřínské rozhledně. V neděli 21. srpna bude program zaměřen na připomenutí doby okupace roku 1968.

Čtěte také

Už jste se někdy byli podívat v krytu civilní ochrany Folimanka v Praze 2. Tuhle sobotu máte jedinečnou šanci. Bunkr bude otevřený od 9 do 15 hodin. Bunkr byl desítky let udržován v režimu utajení pro případ obecného ohrožení, třeba nebezpečnými chemickými látkami. Vejde se do něj 1300 lidí, má vlastní studny, je vytápěný a okysličovaný.

Středočeské hrady připravily program pro děti i dospělé

Na hradě Křivoklát můžete až do neděle vidět filmy s temnou atmosférou. Koná se tam Noir Film Festival. Promítat se bude ve čtyřech sálech a večer i na nádvoří hradu. Novinkou je letos autorské čtení povídek Petry Soukupové a Jiřího Walkera Procházky, které na podzim vyjdou ve sbírce Praha Noir. Kromě zmíněných autorů do ní přispělo dalších dvanáct předních českých spisovatelů.

Nádvoří hradu Křivoklát

Pokořit hned několik rekordů můžete tuto sobotu v Parku Mirakulum v Milovicích. A pokud máte dvojčata, trojčata, nebo dokonce čtyřčata, určitě tam zajeďte. Ve dvanáct vypukne sčítání prvního rekordu, tedy „klokaních" nosičů s potomky. Od jedné bude následovat počítání vícerčat na jednom místě.

Na všechny, kteří o předposledním prázdninovém víkendu do Mirakula zamíří, čeká také jedna velkolepá novinka – kompletně dokončené Lesní město čítající dvanáct dřevěných věží plných ornamentů, průřezů a větvení, tři sta metrů podzemních chodeb, obří výkyvný kolotoč, mamutí přírodní tubingová dráha, trampolínky a další atrakce.

Právě tuto sobotu vypukne narozeninová oslava plná muziky a letní festivalové pohody – na českobrodském atletickém stadionu Na Kutilce se budou slavit 22. narozeniny Rock for People. Organizátoři se rozhodli vrátit zpátky ke kořenům a společně s věrnými fanoušky i novými návštěvníky se potkat na jednodenním hudebním festivalu Brod 1995. Své i festivalové narozeniny v Brodě oslaví kapela Wohnout, zahraje Mňága a Žďorp, Monkey Business či Sto zvířat, ale také skvělí Mydy Rabycad nebo Zrní.

Čtěte také

V sobotu si nenechte ujít ani jednodenní hudební Festival Okoř s česko-slovenským repertoárem. Vystoupí Bára Poláková, Tata Bojs, Ewa Farná & Band, kapela Jelen, Xindl X, David Koller, Jaroslav Uhlíř, Mandrage a další.

Prázdniny ještě nekončí a vy můžete každý den navštívit na zámku v Mníšku pod Brdy speciální prohlídku pro děti – Pohádkovou s princeznou Aničkou nebo kouzelnou babičkou Růženkou, Skřítkovskou nebo O strašidýlkách.

Mníšek pod Brdy

Prohlídky v kostýmech vás tuto neděli čekají na hradu Bezděz. Průvodci budou vyprávět pověsti o založení hradu, o čertech ve věži nebo o založení velkého rybníka Karlem IV.

Zámek Kačina na Kutnohorsku zpřístupnil ve zrestaurované konírně novou interaktivní expozici, která představuje fungování těchto prostor za časů šlechtického rodu Chotků. Návštěvníci se díky animacím a zvukům přenesou do historie a mohou se kochat pohledem na koně a poslouchat řehtání a dusot kopyt.

Součástí výstavy je preparovaný plemenný plnokrevník Gradivo, který se v roce 1939 narodil v německém hřebčíně Waldfried a byl velkou koňskou hvězdou první poloviny 20. století. Kromě něj si návštěvníci mohou prohlédnout kočár, postroje nebo modely plemenných koní.

Čtěte také

Kulturní léto vrcholí také v jižních Čechách

V jihočeském Písku navštivte Mezinárodní folklorní festival. Od středy do neděle uvidí návštěvníci zvyky, tance a hudbu z tuzemska i zahraničí. V programu nechybí tradiční průvod městem, nebo vystoupení souborů v okolních obcích.

Ve Čkyni na Prachaticku začínají v sobotu v 10 hodin Ozvěny Anifilmu. Animované filmy pro děti i dospělé, promítat se budou i ty soutěžní. Pásma poběží po celý den až do půlnoci.

Školičky animace na festivalu v Třeboni

Na nádvoří hradu a zámku Jindřichův Hradec v sobotu můžete vidět operní představení Libuše od Bedřicha Smetany v hlavní roli s Evou Urbanovou. Představí se orchestr, sbor a balet Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Farmářská slavnost se chystá v sobotu v Malontech na Českokrumlovsku. Chce ukázat dětem, jak vzniká jídlo a jak vypadá chov hospodářských zvířat. Akce začíná v 10 hodin.

Na dvě ojedinělé středověké sakrální památky láká nová expozice na jindřichohradeckém hradě. K vidění tam je gotická desková malba Madony z Jindřichova Hradce a dosud neprezentovaná opuková socha Piety z nedalekého kostela v Lodhéřově. Výstavu s názvem Následovníci svatého Jiří najdete v části tamního gotického paláce.

Díla tří významných portrétistů představuje Muzeum Jindřichohradecka. Na výstavě 2+1 jubilant se mohou návštěvníci seznámit s tvorbou ochařů Jana Vítězslava Duška a Jana Nušla a malíře Františka Strnada, od jejichž úmrtí letos uplyne kulaté výročí.

Na Karlovarsku se odehraje rekonstrukce bitvy

Na hradě Hauenštejn na Karlovarsku se o víkendu chystá historická bitva sedmileté války nazvaná Monarchie.

Liberecko si připomene legendární výstavu

Sychrov - parkové průčelí

Na zámku na Sychrově navštivte o víkendu tradiční Skotské hry, najdete je v zámeckém parku.

Severočeské muzeum v Liberci připomíná samostatnou výstavou 150 let od prusko-rakouské války v roce 1866, které se také někdy říká sedmitýdenní válka. Známá je zejména bitvou u Sadové nedaleko Hradce Králové, několik vojenských potyček se ale strhlo také na Liberecku.

Čtěte také

V Liberci je po sto letech znovu vystavena socha Země (Erde) sochaře Franze Metznera. Doplnila v liberecké oblastní galerii expozici, která připomíná největší výstavu v historii Liberce. Velkou výstavu českých Němců tehdy, od května do října 1906, navštívilo přes 1,2 milionu návštěvníků včetně císaře Františka Josefa I.

Metznerova socha byla ústředním dílem výstavy. Stála tehdy v uměleckém pavilonu postaveném podle návrhu jabloneckého rodáka, celoevropsky významného architekta Josefa Zascheho.

Festival Trutnoff zavzpomíná na Václava Havla

Kdo chce za muzikou, může o víkendu do Trutnova. Koná se tam hudební festival Trutnoff Open Air. Pořadatelé ho věnují nedožitým osmdesátinám exprezidenta Václava Havla.

Open Air Festival Trutnov (foto z roku 2011)

V Náchodě navštivte v sobotu večerní prohlídky zámku v doprovodu tajemné Černé paní.

Pardubicko zaplaví vlaky, tanky a traktory

V Muzeu Rosice nad Labem se v sobotu a v neděli chystá setkání zahradních železnic – jízdy historickými vozidly, vlakem, výstava historických strojů.

V Králíkách na Orlickoústecku bude v sobotu hlavní program vojenskohistorické akce Cihelna 2016, ústředním tématem letošní ukázky bude Mobilizace 1938.

Vojenské muzeum Lichkov na Orlickoústecku láká v sobotu na akci Tankaři v Lichkově, která se koná při příležitosti 100. výročí prvního bojového nasazení tanku československými legiemi a prvorepublikovou armádou. Hlavním lákadlem bude Lehký tank vz. 35 a ukázky výcviku posádek či střeleb tanku. Akci připravila Rota Nazdar ve spolupráci s Vojenským muzeem Lichkov a Československou obcí legionářskou.

Vydejte se na Železnohorský traktor – sraz historických a zahradních traktorů. Projedou v sobotu odpoledne obcí Žďárec u Seče.

Čtěte také

Více než pět desítek děl Maxe Švabinského a jeho švagra Rudolfa Vejrycha si mohou prohlédnout návštěvníci Východočeské galerie v pardubickém zámku. Jejich společným tématem je Kozlov u České Třebové, místo, kam oba jezdili na letní sídlo. Výstava představuje všechny Švabinského výtvarné techniky – kresby, obrazy i grafiky.

Dukovany se otevřou veřejnosti

Na zámku v Červené Řečici najdete o víkendu Slámování. Sami tam můžete tvořit sochy ze slámy a čekají vás taky divadelní představení a komentované prohlídky zámku. Současně budete mít nejspíš poslední možnost vidět zámek v současném stavu. Letos na podzim by se totiž měl na pět let uzavřít kvůli opravám.

Na zřícenině hradu Roštejn budou tento víkend čekat na císaře Karla IV. O víkendu vás tam čekají speciální kostýmované prohlídky a oslavy 700. výročí narození Karla IV.

Elektrárna Dukovany nabízí v pátek a v sobotu prohlídky pro veřejnost. Vždy od 15 hodin můžete navštívit infocentrum, ale také trenažér pro operátory a střežený prostor elektrárny.

Severní Morava zve k návštěvě milovníky pravěkých oblud

Procházka zámeckými sály v Linhartovech u Krnova má své kouzlo a tuto sobotu si ji můžete prodloužit až do večerních hodin a podívat se tam, kam jindy prohlídkové trasy nevedou – do sklepa. Kastelán Jaroslav Hrubý se dvacátou srpnovou noc rozhodl věnovat pravěku. Jeho výtvarná dílna vdechla život prehistorickým obludám, které se těší na svou premiéru. Bát se jich ale nemusíte.

Díla vytvořená během Kovářského fóra, které předchází tradičnímu Hefaistonu, natrvalo obohatí podobu hradu Helfštýn

Nenechte si o víkendu ujít Mezinárodní výstavu koček na výstavišti Černá louka v Ostravě. Na výstavě bude po oba dny k vidění okolo dvou set chlupatých krasavic a krasavců.

Olomouc provoní mečíky, Šumperkem protančí folklorní soubory

Zajeďte o víkendu do Olomouce, právě teď je tam květinová výstava Flora Olomouc. Letos voní exotickou Malajsií, září barvami mečíků a láká na novinku – pavilon pro včelaře. Mimochodem, víte, že ve šlechtění gladiol je Česká republika světovou velmocí?

První zmínka o mečících se ale objevila už v bájných Pompejích. Latinský název gladiolus souvisí se špičatým tvarem listů a s označením krátkého meče gladius. Kytici mečíků dostávali i vítězní gladiátoři. Na výstavě Flora bude ale k vidění mečíků mnohem víc – zhruba osm tisíc ve stovkách odrůd.

V Šumperku v sobotu vrcholí Mezinárodní folklorní festival. Během akce s názvem Roztančená ulice se folklorní soubory z tuzemska i zahraničí představí lidem při procházce centrem města.

Na hradě Helfštýn bude v sobotu ve 14 hodin slavnostní zahájení Kovářského fóra. Během týdne by na hradě měla vzniknout plastika 2,5 metru vysokého kříže v režii Michala Ptáčka.

Čtěte také

Do pestrobarevného světa pop-artu přenese návštěvníky výstava Andy Warhol – Výběr z díla, která začala ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Je v něm k vidění na dvě stě výtvarných prací tohoto umělce, který se proslavil jako malíř, grafik, ilustrátor, režisér undergroundových filmů i hudební producent skupiny The Velvet Underground.

Brněnské nábřeží ožije festivalem Překročme řeku

Akce se uskuteční v sobotu a letos se do ní zapojí všech sedm městských částí, které se kolem Svitavy rozkládají. Jednotlivé městské části spojí parní vlak, který vyjede z Židenic a postupně zastaví na Cejlu, v Křenové ulici a svou trasu zakončí v Černovicích.

Součástí programu brněnského festivalu Překročme řeku je i oblíbená neckiáda

Hlavní pódium bude na Černovickém nábřeží, kde se odpoledne vystřídá několik brněnských kapel. Pro návštěvníky bude připravený i říční trh, soutěže, dílny a stánek, kde budou prezentovány návrhy na zkulturnění nejrůznějších míst ve městě. Sobotní program zakončí premiéra hry Hungerstein, kterou Divadlo Feste vytvořilo přímo pro tuto akci s tematikou poklesu zásob pitné vody.

Moravský Krumlov láká v sobotu na festival Rock Heart. Hlavní hvězdou je skupina Helloween.

Zlínský kraj připravil samé kulturní lahůdky

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zařadilo do programu pořad Hravá dědina, který připomene zmizelý svět dětských her. V sobotu se tak děti v areálu Valašské dědiny budou moci rozloučit s prázdninami a užít si spoustu her a zábavy.

Pořad nabídne malým i velkým možnost vyzkoušet si hry, kterými se bavili naši prarodiče, například slepou bábu, tlučení hrnce, zlatou bránu, skákání v pytli a cvrnkání kuliček. Děti si budou moci vyrobit vlastní hračku, jednoduchou káču či hadráka, a odnést si ji domů. Zpestření bude i vyprávění pohádek a pověstí.

Čtěte také

Ve Vizovicích v pátek a v sobotu navštivte Vizovické Trnkobraní.

Templářské slavnosti najdete v neděli od 14 do 20 hodin na zámku ve Vsetíně. Pro návštěvníky je připraveno vystoupení skupiny historického šermu Alternus a šermířské skupiny Taurus. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet střelbu z luku či ražbu mincí, jízdu na koni nebo trenažery rytířských schopností. Čeká vás i ochutnávka středověké kuchyně, dobový tábor a řemeslné dílny. Malí návštěvníci se svezou na středověkém kolotoči a uvidí představení loutkového divadélka Kohútek a vystoupení kejklíře Křupína.

Muzikanti různých žánrů se od pátku do neděle sejdou ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Najdete tam mezinárodní hudební a folklorní festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech. Vystoupí bezmála dvě desítky kapel, muzik a souborů z Česka i zahraničí.

Vizovické Trnkobraní 2015

Program zahájí páteční koncert vážné hudby v kostele Povýšení svatého Kříže. Rocková a folková hudba se v pátek ozve na Masarykově náměstí při koncertech kapel Tabáskova partyja, F-dur Jazzband Zlín a Schelinger revival. Sobota bude věnována lidovému muzicírování. Dopoledne návštěvníky na náměstí naladí promenádní koncert a na hlavní festivalový program se mohou podívat v odpoledním bloku.

Užijte si neděli ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Muzeum připravilo pořad Rozmarné léto, který se uskuteční v Mlýnské dolině. Je připomínkou zapomenutých rožnovských plováren. Pokusí se navodit atmosféru doby, kdy lázeňští hosté do Rožnova jezdili hlavně na letní sezonu a tyto plovárny hojně využívali. Návštěvníci se budou moci zaposlouchat do jazzových a swingových melodií a zapojit se do výuky tanců.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu